kieszeni następną sztukę. Gdy jednak i ta wyparowała niedługo po swej poprzedniczce, zaczęłam się zastanawiać. Obmacałam kieszenie, sprawdziłam w domu i pracy, pod fotelem w aucie - nic. Diabeł ogonem nakrył , jak mawia Babcia. Lekko już zdenerwowana (do tej pory pomadek bowiem nie gubiłam), zaplanowałam zakupy - jeśli będą nadal znikać w takim tempie, przyda mi się zapas. Następnego dnia, ubrana
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie :) Ostatnio kupiłam sobie Wielką księgę ciast Siostry Anastazji.Powiem Wam że przepisy są wspaniałe i godne polecenia. Znalazłam w niej przepis na fajne ciasto o nazwie Pawi ogon. Ja oczywiście dodałam swoje trzy grosze w przepisie i go troszkę zmieniłam :) To ciasto piekłam pierwszy raz jak wyszło oceńcie sami, w smaku pyszne :) Do ciasta użyłam konfitury pomarańczowej
Sama słodycz i szczypta chiliwołowych krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ostra i słodka melona papryka imbir mielony gałka muszkatołowa majeranek bulion 400 g mięsa wołowego 1 duży ogon wieprzowy 3 marchewki 2 pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy od ugotowania bulionu. Mięso umyć
magiczna kuchnia Kasiprzydać się jako zakąska, bez krewetek jako „klin” przy świątecznym śniadaniu. Hallelujah! Koktail krewetkowy „Krwawa krewetkowa Maryja” Składniki (na 4 osoby) : 20 ugotowanych krewetek (z ogonem) 1 1/2 szklanki, gęstego soku pomidorowego (świeżego lub puszkowanego, najlepiej z uprzednio zagrilowanych pomidorów) 4 łyżki świeżo startego chrzanu (można zastąpić słoikowym) 2 łyżki sosu Worcestershire (kliknij po przepis
Jem więc Jestempiratów, rabusiów i handlarzy niewolników. z ciekawostek: nazwa cocktail wywodzi się z XVIII Karaibów, kiedy to słynną rozrywką dla mas były walki kogutów (połączenie słów cock (kogut) i tail (ogon) :) SKŁADNIKI: - 250 ml białego rumu - 250 ml mleczka kokosowego - 300 ml soku ananasowego - szklanka pokruszonego lodu RUM, MLECZKO KOKOSOWE I SOK ananasowy umieść w kielichu blendera, miksuj przez około
Kuchnia bezglutenowa Loliksiążki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" makrele oczyścić, usunąć głowy, płetwy, koniec ogona, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym w naczyniu dobrze wymieszać marynatę z podanych składników, natrzeć marynatą makrele , przykryć i schować do lodówki najlepiej na całą noc Airfryer hd9240/30 ustawić
W Mojej Kuchni Lubięserca w moim domu tym co bardzo sceptycznie do niej podeszli. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Składniki: 2 l bulionu rybnego ( przygotowałam na głowach i ogonach jesiotra, do tego dorzuciłam 4 dzwonki jesiotra, żeby oddzielić potem mięso) 200 g kiszonej kapusty 2 ziemniaki 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie 2 starte marchewki (mogą być pocięte ugotowane
Niezły Młyneksól sposób przygotowania Rybę myjemy, układamy na desce i ostrym nożem nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa( zaczynając od łba a kończąc na ogonie). Teraz nacinamy rybę tuż za łbem i delikatnie, odciągamy mięsne filety od ości, następnie odcinamy płetwy i oczyszczamy filet z resztek ości. Filety szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem
Miód i pieprzDokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy cienką warstwę soli, na której układamy ryby. Obkładamy je pozostałymi plasterkami cytryny. Przykrywamy dokładnie resztą soli (głowy i ogony możemy zostawić odkryte). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika przy pomocy noża delikatnie obstukujemy sól przy krawędziach naczynia
Moje Kuchenne Rewelacjekaparów sposób przygotowania Rybę myjemy, układamy na desce i ostrym nożem nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa( zaczynając od łba a kończąc na ogonie). Teraz nacinamy rybę tuż za łbem i delikatnie, odciągamy mięsne filety od ości, następnie odcinamy płetwy i oczyszczamy filet z resztek ości. Filety szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem
Miód i pieprzwarzyw. Idealnie sprawdzą się na rodzinne przyjęcie jak i Sylwestra. Świetnie smakują skropione sokiem z cytryny. Składniki*: wywar 4 kawałki karpia (ja wykorzystałam 2 dzwonki i 2 ogony) 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz 9 płaskich łyżeczek żelatyny klarowanie wywaru 1 białko 1 łyżeczka octu do dekoracji kukurydza konserwowa groszek konserwowy
Ugotowaćwina, toast szampanem o północy i otwarty bar po północy, wliczony w cenę Menu Amuse-bouche Custard, kawior, szczypior Hors d’oeuvre Foie gras, figowy chutney, brioche Le poisson Ogon homara, ravioli, szpinak La viande Organiczna cielęcina, trufla, ziemniaki Anny Le dessert Mandarynkowa deklinacja Cena: 690 PLN | osoba Cena zawiera pakiet napojów. Rezerwacje: Sofitel Warsaw Victoria - Concierge
królestwo garówbyło zbyt słone namoczyłem śledzie przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek octu spirytusowego, który powinien sprawić, iż ości śledzi staną się miękkie. Następnie odciąłem ogony i płetwy grzbietowe i z tuszek śledzi wykroiłem filety, które pokroiłem w około dwucentymetrowe plasterki. Tak przygotowane śledzie odłożyłem na bok do czasu przygotowania sosu. Jabłko obrałem ze skórki i starłem
Wyprawy kulinarnefiletów. Tuszki śledzi namoczyłem przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu spirytusowego, aby pozbawić śledzie nadmiaru słonego smaku oraz rozmiękczyć ich ości. Następnie poodcinałem śledziom ogony oraz płetwy grzbietowe i wyfiletowałem ryby, obcinając mięso z obu stron wzdłuż kręgosłupa. Filety ze śledzi pokroiłem w około dwucentymetrowe kawałki. Gotowy sos pomidorowy po jego ostygnięciu przełożyłem do miseczki
Wyprawy kulinarnewyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie reniferów. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Lukrem smarujemy uszy, ogon i nogi renifera.. Na lukier przyklejamy kolorowe posypki. Jako oczy przyklejamy perełki, a na nos kuleczki z czerwonej masy plastycznej. Pierniczki przed dekoracją
Aga w kuchni