ogony - 290 przepisów (strona:11/20)

Walenty Kania Kuchnia dla odważnych - Podroby - recenzja książki 222

uszu, XI. Potrawy z głów, XII. Potrawy z oczu, XIII. Potrawy z serc, XIV. Potrawy z podrobów mieszanych, XV. Wędliny z podrobów, XVI. Potrawy z wątróbek, XVII. Potrawy z ogonów, XVIII. Potrawy ze śledziony, XIX. Potrawy z jąder. Walenty Kania porusza temat, który jeszcze nigdy nie był tak obszernie opisany. Podroby to 1134 przepisy, zebrane na 514 stronach

Parowar Faceta
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 117

mieszając, doprawić solą. Dodać śmietanę do pożądanej konsystencji. Pestki dyni i słonecznika lekko zmiksować lub posiekać. Wymieszać z miodem i doprawić solą. Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, odciąć ogon i główkę (w ten sposób otrzymamy ładny, równy kawałek mięsa). Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć polędwiczkę, na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz. Ciasto francuskie rozłożyć, lekko

królestwo garów
Rolada ze szczupaka 199

czerstwa bułka jajko 2 cebule koperek żelatyna spożywcza gaza  /ręcznik lniany do zawinięcia rolady Świeżą rybę oczyszczamy z łusek, wypatroszyć i wymyć w zimnej wodzie. Odciąć łeb, ogon i płetwy. Oddzielić mięso od kręgosłupa i skóry. Następnie rybę filetujemy i dokładnie pozbywamy się wszystkich ości. Głowę (usuwamy oczy i skrzela) i pozostałe części ryby zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyzną

Atlas Smaków
Duszona pręga wołowa z warzywami 134

białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka Udziec Goleń Pręga ( rosół, galantyna ze względu na dużą zawartość naturalnej żelatyny) Ogon

ClauditteMissCooking
PASTA Z WĘDZONEGO ŚLEDZIA Z KWIATAMI SZCZYPIORKU 181

duży, wędzony śledź - 2 ząbki czosnku - pół ostrej papryczki chili - 2 łyżki gęstego majonezu - 1 łyżka musztardy - kilka łodyg kwiatów szczypiorku ZACZNIJ OD ŚLEDZI A , obierz ze skóry, odetnij ogon, pozbądź się większych ości, ja nie obierałam jakoś super dokładnie, przez maszynkę do mielenia mięsa przepuściłam śledzia dwa razy, zadnej ości nie było,  OBIERZ CZOSNEK I OCZYŚĆ PAPRYKĘ

Kuchnia bezglutenowa Loli
Jajka po benedyktyńsku, włoskie (Jak gotować jajka w koszulce) 151

ładnie pasują do bułki. Wiru chyba jeszcze nie umiem zrobić porządnego, bo moje jajka tą metodą przypominają nieodmiennie kometę - z żółtkiem w roli jądra i białkiem w formie pióropuszowego ogona, totalnie postrzępionego. Wypróbujcie. :)  A jakie Wy macie metody na kształtne, idealnie owalne jajka w koszulce? Podzielcie się! Jajka w koszulce po włosku (dla dwóch osób) 1 bułka typu kebab

Kuchnia Prezydentowej
Veganmania Lublin 2015 185

hodowcy , jak traktują oni zwierzęta , mogliśmy na własne oczy zobaczyć i we własnych rękach trzymać narzędzia które są używane np. do kolczykowania krów, tatuowania świn, przycinania im kłów czy ogonów , wszystko to wyglądało dosłownie jak narzędzia tortur (i są przecież narzędziami tortur)... Mam też nieco zdjęć zrobionych podczas lubelskiej Veganmanii, zapraszam do obejrzenia :) Orzechowca kupiłyśmy na wynos (oraz ciasto czekoladowe

breakfast of dreams
Węgierska zupa rybna - Halászlé 128

nieduża papryczka chilli łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku łyżeczka papryki ostrej w proszku sól, pieprz natka pietruszki Ryby kroimy w średnie kawałki i wrzucamy razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2,5 litra). Po zagotowaniu wody, dorzucamy do wywaru pokrojone w GRUBE krążki cebule i całość gotujemy do miękkości ryb. Po tym czasie płyn przecedzamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Rozgrzewająca herbata z goździkami, cytryną i miodem 142

Powitałam GO z rozgoryczeniem i złością, znów przyszedł nie w porę. Właśnie teraz kiedy mam tyle do zrobienia przypałętał się i nie chce odejść. Trzyma się jak rzep psiego ogona i ani myśli o puszczeniu. Z drugiej jednak strony gdyby nie ON nie odpoczywałabym teraz tak błogo z kubkiem herbaty w jednej ręce i książką w drugiej, nie siedziałbym

Kuchenne aromaty
Sernik zamiast tortu 157

Bogu, że obyło się bez lamentów. Przygotowanie przyjęcia urodzinowego tym razem stanowiło dla mnie mega wyczyn właśnie z powodu ograniczeń czasowych. Czasami nie da się ciągnąć kilku srok za ogon i z czegoś trzeba zrezygnować. Cieszę się jednak, że tych strat nie poniosłam zbyt wiele i udało mi się być niemalże jednocześnie w dwóch miejscach na raz.  Ale dość

Przysmaki Karolki
Śledziki imprezowe 137

dużych białych wiaderek co są w sklepach rybnych). Kupujemy tylko białe, za żółte dziękujemy. Następny krok, to musimy zdjąć z nich skórę. Najłatwiej to zrobić zaczynając od strony ogona i ciągnąć w stronę głowy, robimy to delikatnie aby nie uszkodzić śledzia. Teraz kroimy na 1,5 cm kwałki każdy pojedynczy płat. Układamy pierwszą warstwę w naczyniu i przygotowujemy mieszankę przypraw

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sandacz z grzybami duszonymi w warzywach 162

mrożonych, możecie użyć suszonych. Wtedy dzień wcześniej należy je namoczyć (najlepiej po prostu zostawić w wodzie na noc). Wypatroszoną i oskrobaną rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć głowę, ogon i płetwy, rybę posolić z zewnątrz i w środku i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa - marchewkę i selera w słupki, a cebulę i białą

W SMAK