smakowaniu :). A wszystkich, którzy dotychczas jej nie jedli gorąco zachęcam do spróbowania, bo jest pyszna! Szczerze żałuję, że ... "dojrzałam" do jej gotowania tak późno ... Składniki: 2 ogony wie przowe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 1 cebula kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszki szczypta(...)ostrej papryki majeranek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Grzyby namaczamy. Ogony wieprzowe dokładnie myjemy, wkładamy do zimnej lekko osolonej wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy do nich obrane warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, solimy i gotujemy wszystko do miękkości (ok 40 minut). Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy majeranek
Walijskie Pichceniecebule2 marchewki1 pietruszkapół pora3 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowepół łyżeczki pieprzusólszczypta cukru do smaku1 łyżka octu1 łyżka żelatyny Karpia czyścimy. Odkrawamy głowę i ogon i kroimy go w dzwonka o grubości około 4 -5 centymetrów. Do garnka z gotującą się wodą (ok. 2,5 litra) wkładamy głowę i ogon, całe cebule(...)ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie wyławiamy z wywaru głowę i ogon i wkładamy dzwonki ryby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut minut. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę cedzakiem i układamy ją na półmisku. Wywar odcedzamy. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy
Bon Appetit Małgorzatyzupa chodziła za mną przez ostatnich kilka tygodni, odkąd zobaczyłam że w naszym sklepie pojawiły się ogony. Nigdy ich co prawda nie kupowałam, nie gotowałam, ani nie zrobiłam, a tym bardziej zupy ogonowej. Jednak jej smak znam z dzieciństwa i bardzo chciałam sobie go znowu przypomnieć. Dlatego wzięłam byka za rogi i korzystając z tego przepisu zrobiłam swoją zupę. Bałam(...)się, że rodzina nie będzie jadła jak usłyszy że to jest na ogonach, a tymczasem spałaszowali dosłownie wszystko i czekają kiedy ją znowu zrobię. Tak więc polecam wracanie do dań z dzieciństwa i takich zapomnianych zup jak ogonowa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknaszych ulubionych zup. W ogóle zupy są bardzo dobre, choć wcześniej wydawało nam się inaczej. Tym razem zrobiliśmy ją w wersji wołowej. Mega! <3 Składniki 1 kg ogonów wołowych 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 3 ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka chrzanu 1 łyżka(...)majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogon wołowy myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Usuwamy szumowiny. Gotujemy około 1,5 godziny z liściem laurowym, zielem angielskim i ½ łyżeczki soli
R'n'G Kitchenzamczyska przyswajana była przez turystów niezwykle łatwo i przyjemnie. Największym zaskoczeniem był dla mnie przysmak i frykas zarówno malborskich zakonników, jak i reszty dworów zamkowych średniowiecznej Europy, a konkretnie - ogony bobrów. Wierzono, że mają one podobne właściwości, co ryby. Pozwalano także na spożywanie tego posiłku w czasie postu. Pod dachem twierdzy na północy Polski magazynowano zboże, w piwnicach owoce(...)lepiej strzeżonych i różnorodnych spichlerzy w Europie. Magazynowanie, przygotowywanie i dbanie o produkty spożywcze poddane były tu największym restrykcjom i opiece. Buraki, sałaty, rozmaite mięsa, marchew, a także wspomniane ogony bobrów były najczęściej spożywanymi posiłkami. Dzisiaj specjalny przepis na potrawę, która od razu skojarzyła mi się z połączenia replik składników zauważonych w malborskich spiżarniach, a często serwowaną przez Moją Mamę
Moja Mama Gotujerobił M <3) Sos. 2 szalotki oraz 2-3 ząbki czosnku drobno posiekał i podsmażył na oliwie z drugiego tłoczenia. Dodał mięso z raków (kilka ogonów zostało do dekoracji) i 250 ml białego wina „do gotowania”. Podgotował. Wlał 250 ml śmietanki 36%. Doprawił do smaku solą i pieprzem. Gdy nikt nie widział, dolałam jeszcze odrobiny wina. Sos należy zredukować(...)wystygły. Na talerz nałożyłam solidną łyżkę pietruszkowego puree, na nim położyłam kolorowe marchewki oraz stek. Dodałam przegrzebki i sos. Całość udekorowałam całymi rakami oraz pozostałym mięsem z ogonów. Do tego dobraliśmy prosecco: Alberto Torresi Prosecco Frizzante, Veneto, Italy oraz Prosecco Treviso, Stock
Kate's Kitchendoklejamy je po bokach, używając do tego jajka. Z pozostałego ciasta wycinamy małe kółeczka w postaci łusek i układamy na wierzch, smarując poszczególne kółka rozmąconym jajkiem. Zaczynamy od ogona, a następnie nakładamy łuski jedna na drugą. Z resztek ciasta formujemy ogon i głowę ryby. Całość smarujemy jajkiem.Pieczemy przez 10 min w 220 stopniach po tym czasie obniżamy temp
Podróż w kulinariakoniec odkrywamy patelnię, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez kilka minut, nie więcej niż 5. Jeśli oczy ryby są bielutkie, a gdy lekko ciągniemy ją za ogon mamy wrażenie, że z łatwością go oderwiemy- znaczy, że ryba z całą pewnością jest gotowa. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno, po prostu z pomidorkami z gotowania, lub z dowolnymi(...)możecie użyć wody lub bulionu rybnego. Moja rada jest taka, przygotujcie trochę warzyw, drobno pokrójcie i gotujcie. Gdy te zmiękną, odetnijcie przynajmniej od jednej z ryb głowę i ogon i ugotujcie. Przecedźcie, doprawcie lekko solą i na przykład białym pieprzem lub pieprzem cytrynowym i bulion gotowy
Pichceniomaniawina białego najlepiej słodkiego pieprz grubomielony ziele angielskie liście laurowe sól cukier opcjonalnie 7 łyżeczek żelatyny 1-2 białka jajka Wykonanie: Karpia sprawić – zostawić głowę, płetwy, ogon; resztę pokroić w dzwonki lub paski. W garnku rozgrzać olej z masłem. Wrzucić pokrojoną cebulę (dowolnie) i zeszklić. Dodać pokrojoną marchew, pietruszkę, seler, pora i podsmażać kilka minut. Na podsmażonych warzywach ułożyć(...)głowę karpia, płetwy, ogon. Zalać wodą tak, by ryba była przykryta; dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, dolać wino, lekko osolić. Gotować na bardzo małym ogniu (nie doprowadzać do wrzenia!) jak najdłużej, do zupełnej miękkości warzyw; ryba może zacząć się rozpadać – nie szkodzi; im dłużej gotowany wywar (i na jak największej ilości ryby) – tym lepiej. Gdy wywar będzie
Pociąg Do Kuchnichili w nitkach, ewentualnie w proszku 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz woda ziele angielskie liście laurowe Wykonanie: Rybę oczyścić z łusek, odciąć głowę, płetwy, ogon – odłożyć. Resztę ryby podzielić na kawałki. Warzywa (oprócz ziemniaków) pociąć na mniejsze kawałki (ale nie za małe – najlepiej przeciąć je po prostu na pół); cebulę opiec nad ogniem(...)sporego garnka włożyć głowę ryby, płetwy i ogon; dołożyć warzywa i cebulę. Zalać wodą; wstawić na niewielki gaz. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyjąć z zupy kawałki ryby i warzywa, odłożyć, lekko przestudzić; wywar przecedzić przez gęste sito i wlać z powrotem do garnka. Wywar rybny przyprawić solą i pieprzem. Włożyć kawałki ryby i gotować do miękkości, wyjąć
Pociąg Do Kuchnibułkę tartą, jajko, natkę, sól, pieprz, sok z cytryny. Całość mieszam. Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce podsypanej mąką. Dzielę na dwie części. Na papierze rysuję kształt ryby z ogonem bez płetw. Rybę narysowałam odręcznie. Wycinam jej kształt. Na stole układam arkusz papieru do pieczenia, na nim rozwałkowuję ciasto na prostokąt około 30-20 cm.Przykładam na nim wyciętą(...)rozwałkowanego ciasta wycinam małym kieliszkiem oko ryby, użyłam jeszcze małej nakrętki od przypraw do zrobienia oka w środku. Z pozostałego ciasta wycinam małą nakrętką łuski. Przyklejam je na ogonie , ale wcześniej smaruję rybę rozbełtanym jajkiem. Łuski przyklejam jedna na drugą smarując je też jajkiem. Resztę ryby nacinam nożyczkami delikatnie tworząc małe łuski. Trzeba uważać żeby nie naciąć ciasta
wesoła kuchnianiewielki por kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku pieprz, sól nać pietruszki sposób przygotowania Rybę sprawiamy myjemy, odcinamy głowę, ogon oraz płetwy. Tuszkę leszcza lekko solimy i odstawiamy w chłodne miejsce, natomiast ogon i głowę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, jedną
Miód i pieprzpietruszki sól, pieprz ziołowy 4 ziela angielskie 4 liście laurowe 2 litry wody Wykonanie: Jeśli dorsz był zamrożony należy go oczywiście rozmrozić i obrać ze skóry. Odciąć głowę oraz ogon. Obowiązkowo z głowy ryby usunąć oczy (mądrzy mówią, że zupa z oczami może wyjść mało smaczna ). Tuszkę dorsza oczyścić z ości, pokroić na drobne kawałki. Doprawić do smaku solą. Krewetki(...)Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z kawałkami ryb i krewetkami. Pozostawić, aż przyjdzie ich pora Do wody dodać ziele angielskie, liście laurowe, marchew, pietruszkę, por i głowę oraz ogon ryby. I gotować na bardzo małym ogniu, tak aby wywar się nie zagotował. Po prostu pieścić się jak z babcinym rosołem Po mniej więcej godzinie gotowania, dodać również pomidory obrane
gutfutkroimy w cienkie paseczki. Makrele płuczemy pod bieżącą wodą i filetujemy (ja obcinam łeb bezpośrednio za płetwami, nacinam cały grzbiet – wzdłuż kręgosłupa, układam na boku i od strony ogona przesuwam nóż bezpośrednio nad kręgosłupem w stronę uciętej głowy, następnie odwracam i tak samo, od strony ogona ucinam drugi filet). Pozostałe łby i kręgosłupy warto zachować i zrobić z nich
Poezja smakuugotować z niej pyszną zupę rybną. Taką, z dużą ilością śmietany, z dodatkiem rybnych pulpecików ... Będziecie się nią zajadać. Zaręczam :))) Składniki: 2 oczys zczone głowy karpi (bez oczu) 2 ogony 2 marchewki biała część pora 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz sok z cytryny śmietana 18% Na rybne pulpety: obrane mięso karpia(...)jajko sól pieprz cytrynowy majeranek bułka tarta Wykonanie: Oczyszczone głowy i ogony zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby zakryły rybę) i zagotowujemy. Po zagotowaniu rybę odcedzamy, zalewamy czystą wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, solimy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Ja do gotującego się bulionu dorzuciłam także pozostałe
Walijskie Pichcenie