pierogów na Wigilie. Do wigilii jeszcze daleko wiec zapraszam na razie na barszczyk ;) Składniki na 3-4 osoby: 4-6 grzybków suszonych (kapeluszy i ogonów lub samych kapeluszy ) kawałek kiełbaski (zawsze wrzucam tyle na ile jest osób barszcz tak aby każdy dostał kawałek) lub 2 parówki 1 czubata łyżka barszczu w proszku ja daje Winiary 6-7 łyżek śmietanki słodkiej
Gotowanie...to proste !ryba jest gotowa ? najlepsza metoda to obserwacja, kiedy ryby się wywijają to temperatura jest za wysoka, natomiast najlepszym przykładem jest pstrąg. Po powieszeniu po pewnym czasie zaczyna spływać ku ogonowi biały płyn. W miarę upływu czasu płyn ten znika i zastyga a jego barwa staje się jasno brązowa ( kawa z mlekiem ). Ryby są już gotowe do spożycia. Ściągamy
Kulinarne Fantazje MarioliPewnie zauważyliście, że ostatnio szaleję z soczewicą. Dziś znowu potrawa z jej dodatkiem. Jest to pasta z łososia wędzonego ( miałam takie wędzone kawałki od strony ogona łososia ), świetnie nadają się właśnie na pastę z dodatkiem soczewicy. Do tego kilka składników i pasta na śniadanie lub kolację idealna. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikota. Ala ma kota, bo jej dzieci bardzo chciały mieć zwierzątko. Prosiły i obiecywały. Mówiły, ze będą pomagać, karmić, wymieniać żwirek w kuwecie. Obiecywały ,że nie będą ciągnąć za ogon, przytulać zbyt mocno, piszczeć do ucha. Mama Ala pomyślała, że w sumie zwierzątko w domu to nie taki zły pomysł. Sama miał a psa w prz eszłości. Dzieci będą uczyć
WYSPA SZCZĘSLIWAwycieczkę do lasu. Więc grzejcie herbatę i zabieramy się za przegląd. BLOG Od dłuższego czasu zastanawiam się nad logiem. Pomysłów jednak brak, jeden się mnie trzyma jak rzep psiego ogona – skoro pink envelope w nazwie, to gdzieś wcisnę różową kopertę i będę jak gmail. Takie wysokie są obroty mojej kreatywności, jeżeli chodzi o logo. Ale dzięki temu trafiłam
Pink Enveloperuszę...dodatkowo zaliczyłam wczoraj falstart przy większym hafcie, za który się wzięłam - teraz czeka mnie prucie (co nagle to po diable, poza tym niepotrzebnie chciałam złapać kilka srok za ogon) :) A dzisiaj takie barwne małe co nieco: Pozostałe igielniki będą bardziej dopracowane - chociaż ten i tak jest ok jak na pierwsze moje biscornu ;). Dziękuję, że do mnie zaglądacie i życzę
Nie tylko w kuchniSól, pieprz, czosnek Ser parmezan – 2 łyżki startego sera Masło – 1 łyżka Wino białe wytrawne – 1 kieliszek Oliwa – 1 łyżka Wykonanie: Krewetki myjemy, czyścimy i obieramy ze skorupek. Skorupki, ogony i głowy krewetek gotujemy w 500ml wody z 1 marchewką, połową cebuli, łodygą selera naciowego i liściem laurowym. W między czasie drobno siekamy ½ marchewki, ćwiartkę cebuli i ½ łodygi selera naciowego
Kuchnia Bon Appetitprzychodzę do Was z ciastem, które uchodzi za bardzo czasochłonne i dość trudne, ale wcale tak nie jest. To znaczy, owszem, jest czasochłonne, ale nie trudne. Mowa o pawim ogonie, czy pawim oczku, różne są nazwy. Ciasto trochę zmieniłam, przygotowałam je na kakaowym biszkopcie, a rolady wykonałam z ciasta kruchego z dodatkiem miodu. Całość jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuatlantyckiego, z którego zrobiłam pyszne kotlety rybne mielone. Bardzo, ale to bardzo polecam!!! Kotlety rybne mielone około 10 szt 600g białej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego) - waga filetu bez głowy, ogona itp. 1 mała bułka kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 duża łyżka drobno posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej
Posadzone i zjedzonespokojnie zjeść, dostarczając sobie dodatkowo sporej dawki wapnia. Zapraszam na śledzie ... Śledzie pieczone w sosie pomidorowym okrągłe naczynie żaroodporne około 22 cm 1 kg wypatroszonych świeżych śledzi (bez ogonów, głów i płetw) 500 g przecieru pomidorowego (passaty) 3 średnie cebule pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 listek laurowy ¼ szkl zwykłego octu 0,5 szkl. oleju 0,5 łyżeczki soli
Posadzone i zjedzonezielonego groszku 200 g wędzonych szprotek 2 jajka ugotowane na twardo 3 płaskie łyżki majonezu 4 łyżki mrożonego, ugotowanego groszku sól i słodka papryka do smaku Usunąć głowy i ogony ze szprotek. Tak przygotowane szprotki wrzucić do pojemnika blendera, dodać jajka pokrojone na mniejsze części i majonez. Rozdrobnić na gładką masę. Do masy dodać groszek, przyprawy i wymieszać łyżką
Posadzone i zjedzoneZupa z ogniem dosłownie uwielbiam. Bardzo prosta do zrobienia. Składniki: Ryba - Szczupak , Karp itp. jak dla mnie musi być słodko wodna. Ja zawsze zupę gotuje z głów i ogonów. Włoszczyzna świeża (pietruszka,seler,por,marchew) 1 cebula średniej wielkości opalona ogniem. 2 kostki rosołowe Śmietana 18% jak zawsze do swoich zup używam śmietany bardzo rzadkiej. Pietruszka natka
Viola cooks with passionksiążkę nazwać encyklopedią, ale jest od niej lepsza. Nie zawiera prostych zdjęć zwierzaków, za to ma pełno rysunków i jeszcze więcej miejsca na własną twórczość. Można domalować ogon lub cętki, odwzorowując narysować zwierzątko samemu, powyklejać, pokolorować motyle lub psa. Możliwości tyle, ile stron w książce, a może i więcej. Książka podzielona jest na 8 tematycznych rozdziałów - nawiasem mówiąc jedynym minusem
Anioszek w kuchniprzejęłam rodzinną tradycję. Wiadomo, że najlepsze są skoki i comber, a nigdy nie wiadomo co właściwie, zrobić z tymi kawałkami które mają mało mięsa, ja na żeberkach i ogonie króliczym gotuję zupy. To jest właśnie jedna z moich ulubionych - pomidorowa z warzywami, soczewicą i quinoą, która w przypadku pomidorowej, świetnie zastępuje ryż, lub makaron. Charakteru dodaje wędzona papryka :) Składniki
Quinoa Raz!