grillowana - 1000 przepisów (strona:56/67)

Przystanek śniadanie, Katowice 148

szczególnie sentymentalne dla mnie miejsce. Warto było wybrać się do centrum miasta! Przystanek śniadanie zaliczony! Bardzo pozytywna atmosfera, pomimo pochmurnej niedzieli, buzie uśmiechnięte, a w powietrzu unosił się zapach grillowanej wołowiny, smażonej jajecznicy i kawy. Katowice się rozkręcają Oby tak dalej

Moja smaczna kuchnia
Bruschetty z bakłażanem 212

Grzanki, których podstawą jest pieczywo posmarowane czosnkiem i skropione oliwą to przekąska pochodząca z Włoch. Tym razem wariant z grillowanym bakłażanem i pietruszką... Składniki:2 średnie bakłażanygarść posiekanej pietruszki8 łyżek oliwy z oliwek1 ząbek czosnku3 łyżki octu z białego winasól morska, pieprz8 kromek chlebaPokroić bakłażany na plastry o grubości 3 mm, opiec je na patelni grillowej i przełożyć do miski

wyzwania kuchenne
Baba ghanoush 151

Arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana i masła sezamowego, podawana na zimno do chlebków pita, grillowanego mięsa lub warzyw.Składniki:bakłażan1 łyżka pasty tahini1 łyżeczka oliwyząbek czosnkusok z 1/2 cytrynysólgarść natki pietruszkimielona paprykaPiekarnik nastawić na 250 stopni C. Bakłażana nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce pokrytej folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut kilka razy obracając

wyzwania kuchenne
Sałatka z łososiem - symbio.pl 163

Lekka, pyszna i zdrowa sałatka z dodatkiem wędzonego łososia. Coś pysznego! Składniki :* ulubiona sałata* plasterki grillowanej cukinii* pół żółtej papryki * pomidor* kilka oliwek* 100g wędzonego łososia * szczypta soli morskiej gruboziarnistej symbio.pl* pieprz świeżo mielony* natka pietruszki* łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie :Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu. Całość przyprawić, polać sokiem z cytryny. Zapraszam Was na stronę firmy oraz

Magiczne Życie Marty
Zapiekanka z grilla 187

tego celu jest gruba folia do grilla.4. Kładziemy na dobrze rozpalonego grilla, lepszy będzie do tego celu brykiet, ale jeśli porządnie nasypiemy węgla również będzie ok. Całość musi grillować się około 45 - 60 minut (w zależności od wielkości i grubości ziemniaków). "Cukierki" trzeba co 15 minut obracać.5. Rozwijamy "cukierki", przesypujemy całość na talerzyki i posypujemy obficie żółtym serem

Kraina Tysiąca Smaków
"Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku" - recenzja 154

swoim segregatorze, który ostatnio nawet doczekał się uporządkowania;) W sezonie grillowym, jeszcze zanim powstał mój blog, wypróbowałam przepis na serbską pljeskawicę - jest to łatwy, ale ciekawy sposób na przygotowanie grillowanego mięsa mielonego z żółtym serem. I było całkiem smacznie, więc pewnie w przyszłym roku jeszcze to powtórzę.  Źródło zdjęcia: www.signs.pl Niektóre z tych przepisów odnalazłam w książce "Smak łowi

Kraina Tysiąca Smaków
Lub Burger - opinia 198

tych lubelskich. Zastanawiałam się jak przyjmą się u nas. W końcu nie są zbyt tanie, a i nie do wszystkich przemawia opis: "100% wołowiny. Wszystkie burgery to 200g świeżej grillowanej wołowiny podawanej w bułce wypiekanej według naszej wyjątkowej receptury i świeże warzywa od lokalnych dostawców oraz nasze wyjątkowe sosy. Do każdego burgera podajemy domowe, ręcznie krojone frytki". Cóż, pozostało

Pasja Smaku
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 171

śliwkach ( nie muszą być mocno przymocowane, ponieważ i tak będą lekko dociśnięte w torebce do pieczenia).  Polędwiczki umieszczamy jedną obok drugiej w rękawie spożywczym lub torebce do grillowania lekko łamiąc je w pół ( możemy je również przepołowić). Opakowane już polędwiczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia w temperaturze 195*C zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy

Symfonia Smaków
Hamburgery 175

Mój hamburger - dodatkowo zaliczył cebulkę :) Składniki:ok  600-800 gr mięsa wołowego zmielonego z niewielką ilością tłuszczyku :)pół cebulisól, pieprzWykonanie:Łaczymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety. Grillujemy ok 3 min.  Do przygotowanej rano bułki dajemy mięso, plasterek sera, sałatę, cebulę, pomidor, ogórek kiszony- ketchup, musztarde czy majonez do wyboru I do smaku.Hamburger podałam z frytkami

Smaki Edyty
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 170

trochę taka wariacja na temat kuchni greckiej. Grecy faszerują wiele warzyw .Zapiekają je , grillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam  małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas

Buniabaje w kuchni
Chicken burger - bułka z kurczakiem na szybko 209

bułka będzie idealnym rozwiązaniem. I co najważniejsze wiemy jaki skład będzie miał nasz chicken burger bo dajemy do środka bułka to co chcemy.      Składniki : * grillowana pierś z kurczaka w ulubionych ziołach * bułka ciabatta  * sałata masłowa * pomidor * kiszony ogórek * czerwona cebula * dowolny sos  * ketchup Przygotowanie : Bułkę przekroić na pół i podgrzać . Na jeden połowie układamy sałatę

Magiczne Życie Marty
Sos tzatziki 136

Czyli grecki dip idealny do dań z grilla czy świetny dodatek do pieczywa. Idealnie sprawdzi się przy grillowaniu na nadchodzące majówki.  Składniki :* ogórek zielony* mały kubeczek greckiego jogurtu naturalnego * 2 ząbki czosnku* łyżeczka oliwy z oliwek * sól Przygotowanie :Ogórka obrać, zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 20 minut. Dobrze odcisnąć, polać oliwą. Czosnek przecisnąć przez praskę

Magiczne Życie Marty
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 252

organizm produkuje sam. Reszta aminokwasówmusi być przyswajana wraz z pokarmem w postaci białka pełnowartościowego, a więc takiego, które zawiera cały, pełen komplet tychdwudziestu budujących białko podjednostek.Już 140 gram grillowanej piersi z kurczaka dostarcza aż 88% dziennego zapotrzebowania na białkou kobiet, a 77% u mężczyzn.Taka sama porcja pokrywa, a nawet przewyższa ilość potrzebnej nam dziennej dawki niacyny. 100g takiej

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 177

Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, tyle pozytywnych właściwości ma ten tuńczyk, ale czas na przepis.Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku  1 /2 szklanki mleka sok z 1/2 cytryny

W kuchni Karmel-itki
Jogurt. Ogórki. Sos. Tzaztiki według Pyzy 216

Tzatziki to jeden z moich ulubionych dodatków do grillowanych mięs, ryby czy warzyw. Dodaje świeżości i świetnie komponuje się smakowo z większością potraw z rusztu. Ale pasuje też do innych rzeczy, choćby po prostu do świeżego chleba.   ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza