kiszoną cytrynę z oliwą i ziołami lub z jogurtem naturalnym, a otrzymasz pyszny sos z pieczonej/grillowanej ryby. Sos z kiszonych cytryn będzie również świetny do dań z owoców morza (grillowanych krewetek czy kalmarów). Kiszona cytryna będzie odświeżającym dodatkiem do sałatkowych dressingów, nadając im letniego charakteru. Można ją nawet dodać do sosu pesto, hummusu, guacamole czy innego ulubionego dipu. Innym
Chilli Czosnek i Oliwanajmocniej wyczuwalny. Kiełbaski polecam podać z musztardą albo z chrzanem. Buona Pasqua! - Życzę Wam radosnej i rodzinnej Wielkanocy:) Kiełbaski wieprzowo - ziemniaczane na podstawie przepisu na kiełbaski jagnięco-ziemniaczane grillowane nad ogniem z drewna Marleny de Blasiwychodzi ok. 20 sztuk, dla 6 osóbczas przygotowania: 30 min. + czas smażenia/grillowaniaSkładniki: 3 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione 1 1/2 łyżki świeżych
Chilli Czosnek i OliwaŹródło piramidy: http://oldwayspt.org Witam Was po Świętach:) Mam nadzieję, że odpoczęliście i miło spędziliście czas z rodziną. Jeżeli czujecie się przejedzeni i rozglądacie się
Chilli Czosnek i Oliwaserem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu. Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską, czas na kolejną propozycję takiego dania.Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką. Składniki
Chilli Czosnek i Oliwazdziwiłam się, że w menu naszej hotelowej, ale małej i rodzinnej tawerny, jak i innych odwiedzanym przez nas restauracji królowały przede wszystkim moussaka, souvlaki i gyros. Nawet o grillowaną rybę było ciężko, a przecież Kos to wyspa... Owszem wegetariańskie były przystawki i te 2-3 małe danka zwane meze czasem czyniły mój obiad. Jedynym dostępnym w każdej
Chilli Czosnek i OliwaBurger w wersji XXL (16 zł) oraz paprykowe frytki (4 zł). Do zamówienia otrzymaliśmy dwie puszki Pepsi - taka promocja do pierwszych 240 zamówień. Istnieje też możliwość zamiany wołowiny na grillowanego kurczaka, ale już np. nie ma opcji z rybą. Szkoda też, że nie ma żadnej wersji wegetariańskiej. Jalapeño Burger Honolulu Burger Pomiędzy rozmiarami burgerów jest widoczna różnica, więc
Pasja Smakuwlać na dno trochę wody. Położyć ruszt do grilla. Pstrągi ułożyć na ruszcie położyć na każdym po kawałku cytryny i gałązki rozmarynu. Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją grill. Grillować z każdej strony po około 10-15 minut w zależności od wielkości pstrąga. Ja zwracam uwagę czy oko "zbielało" wtedy odwracam
Ala piecze i gotujezielone oliwki. Ta zupa nie ma smaku tradycyjnej zupy rybnej, jest pyszna, lekko słodko-kwaśna, nie jest wodnista. Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) to doskonały sposób na przesyt grillowanymi potrawami, szczególnie w okresie wakacyjnym. PRZYGOTOWANIE: Umyte tusze płotek kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy głowy, płetwy i ogony. Umytą marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę, doprawiamy sola
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzede wszystkim fotogeniczne, miały wyglądać bosko na zdjęciach. Ja przygotowałam słuchając dyskretnych porad Beaty kolorowe koreczki: kulki z naturalnego serka Alemette wymieszane z czerwoną papryką, obtoczone siekanymi ziołami, na grillowanych plasterkach żółtej i zielonej cukinii, między które zostały włożone grzanki z razowego chleba, całość zwieńczona ćwiartką pomidorka koktajlowego i listkiem bazylii i kolendry. Koreczki zostały ułożone na czerwonych talerzach, które
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon na cukinie trwa. U mnie jest jej całe mnóstwo i choć zjadamy ją na bieżąco bo uwielbiamy grillowaną, to jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś innego, równie idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem. Składniki :* 2 średnie cukinie* 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka* puszka pomidorów * mała cebula* ząbek czosnku
Magiczne Życie Martyduże kawałki nektarynki (brzoskwinie) oraz kawałki ananasa. Wlać ocet, dodać cukier i dalej dusić aż owoce nieco zmiękną. Dodać keczup, doprawić solą, pieprzem, oraz imbirem. Podawać gorące do grillowanych lub pieczonych mięs. Polecam do duszonych bitek z szynki wieprzowej, marynowanej w czosnku, ziołach i papryce w towarzystwie ryżu jaśminowego. Świetnie pasuje również do paluszków rybnych
Czerwień i błękitmieszamy w misce i nacieramy mięso. Karkówkę zostawiamy w marynacie na ok 12h najlepiej przygotować marynatę na noc. Tak przygotowaną karkówkę układamy na grilla ( ja użyłam patelni grillowej). Podczas grillowania kotlety smarujemy miodem. Smacznego
Niezły Młynekszczególnie sentymentalne dla mnie miejsce. Warto było wybrać się do centrum miasta! Przystanek śniadanie zaliczony! Bardzo pozytywna atmosfera, pomimo pochmurnej niedzieli, buzie uśmiechnięte, a w powietrzu unosił się zapach grillowanej wołowiny, smażonej jajecznicy i kawy. Katowice się rozkręcają Oby tak dalej
Moja smaczna kuchniaGrzanki, których podstawą jest pieczywo posmarowane czosnkiem i skropione oliwą to przekąska pochodząca z Włoch. Tym razem wariant z grillowanym bakłażanem i pietruszką... Składniki:2 średnie bakłażanygarść posiekanej pietruszki8 łyżek oliwy z oliwek1 ząbek czosnku3 łyżki octu z białego winasól morska, pieprz8 kromek chlebaPokroić bakłażany na plastry o grubości 3 mm, opiec je na patelni grillowej i przełożyć do miski
wyzwania kuchenneArabska pasta na bazie pieczonego bakłażana i masła sezamowego, podawana na zimno do chlebków pita, grillowanego mięsa lub warzyw.Składniki:bakłażan1 łyżka pasty tahini1 łyżeczka oliwyząbek czosnkusok z 1/2 cytrynysólgarść natki pietruszkimielona paprykaPiekarnik nastawić na 250 stopni C. Bakłażana nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce pokrytej folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut kilka razy obracając
wyzwania kuchenne