grillowana - 1000 przepisów (strona:49/67)

Sałatka Londyn-Tokio 157

jeśli Wam wygodniej.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, tak, aby był al dente. Po ugotowaniu ostudzić zimną wodą. Z granatu wybrać ziarenka. Mango obrać i pokroić w kostkę. Oscypek grillować na patelni lub elektrycznym grillu, aż stanie się rumiany i miękki w środku. Pokroić na kawałki. Umytą rukolę wymieszać z makaronem.Na talerzach układać rukolę i makaron. Następnie kawałki mango

Food Square
Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 197

Uwielbiam ryby pieczone w sezamowej posypce. Bardzo często przygotowuję w ten sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować rybę w sosie teriyaki,  obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori,  a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami

Food Square
Sałatka "warzywny galimatias" 172

zawsze zaopatrzonejspiżarni.-puszka czerwonej fasoli-puszka kukurydzy-2 puszki tuńczyka w oleju(duże kawałki)-5-7 średnich ogórków konserwowych-słoik fasolki szparagowej-9 suszonych pomidorów-garść pokrojonej papryki grillowanej lub konserwowej-3 papryczki chili-3 marchewki, które musimy sobie ugotować i pokroić w kostkę   Przygotowujemy dużą miskę.Wrzucamy odsączonego z oleju tuńczyka i odsączoną fasolkę szparagową.Fasolkę czerwoną

Maminek kulinarny
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 346

przekąska nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA. Oryginalne skrzydełka Buffalo są smażone na głębokim tłuszczu i obtaczane w sosie, ale równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę przygotowania skrzydełek w piekarniku i nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam!Składniki:Skrzydełka Buffalo

Smakowity Blog Kulinarny
Ćevapcići z sosem tzatziki 219

połowie czasu należy przewrócić je na drugą stronę. Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące jeszcze przed nadzianiem na patyczki i grillować aż się równomiernie zrumienią. Podawać z sosem tzatziki i ziemniakami lub plackami pita

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 498

jeszcze większym szokiem niż sam wyczyn, był dla mnie smak sałatki. Wszystko do siebie pasowało! I było pyszne. Od tamtej pory robimy tą sałatkę razem, czasami zamieniając tuńczyka na grillowaną pierś kurczaka. Przepis jest banalnie prosty i szybki, więc nawet bardzo zapracowani mogą znaleźć chwilkę na przyrządzenie tego smakołyku. Potrzebne nam:- makaron z zupki chińskiej- pół puszki kukurydzy

W poszukiwaniu inspiracji
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 218

jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie!Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 207

korycińskiego (1/3 długości plastra schabu) zawinięty z plaster szynki w taki sposób, żeby ze schabu na obu końcach wystawała szynka. Paczuszkę schabu spiąć z boku wykałaczką namoczoną w wodzie. Grillować z każdej strony po kilka minut.Arbuza i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem do sałatki, odstawić do lodówki na 20-30 min.Razową bagietkę pociąć na grube kromki

SzczyptaSmaQ
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 236

wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami.Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny i poprawia przemianę materii, jednak chłonie tłuszcze jak gąbka, więc lepiej uważać

SzczyptaSmaQ
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 181

płyn lub dodać wody.3. Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie lub w piekarniku 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (5-10 minut).4. Przygotować surówkę: cukinię pociąć w słupki, jabłko w plastry, skropić domowym octem jabłkowym, oliwą, syropem z kwiatów czarnego bzu, doprawić

SzczyptaSmaQ
PANIR, domowy ser indyjski 156

warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke, w których miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również w bardzo ciekawej książce, poświęconej

SzczyptaSmaQ
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 279

Czasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust z długo dojrzewającej włoskiej szynki, świeże warzywa duszone na maśle i pikantny czerwony pieprz. To wszystko w chrupiącej foremce, którą można wziąć dłonią i schrupać w kliku kęsach. Gorące skórki można napełnić farszem

SzczyptaSmaQ
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 278

batat – niskokaloryczny, naszpikowany witaminami LiveFood, po który nie trzeba się już wyprawiać do egzotycznych krajów, wystarczy wizyta w najbliższym markecie. Kocham bataty za ich uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami…  Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy

SzczyptaSmaQ
Tiramisu pomidorowe z prosciutto 209

Wytrawna wersja tiramisu z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem z bazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska.  Czas przygotowania:15 minut + chłodzenie   Składniki:250 g Serka Kremowego Arla Apetina Pomidory i Bazylia,200 g śmietany 30%,200 g pomidorków koktajlowych,80 g prosciutto,1/2 drobno posiekanej chili,Pieprz Cayenne do smaku,½ pełnoziarnistej

SzczyptaSmaQ
Sałatka z białej fasoli i granatu 190

kremowa kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu.Czas przygotowania:15 minutPorcje:2   Składniki:1 puszka białej fasoli,1 granat,3 liście jarmużu,10 brukselek,Płatki

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania