oliwy extra vergine i octu z czerwonego wina. Idealny dodatek do dań obiadowych. Ja podałam w towarzystwie „ Młodych ziemniaczków z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „Grillowanych szparagów i pomidorków koktajlowych z octem balsamicznym” . Przepyszny zdrowy i sycący obiad pełen smaków, błonnika i witamin! Składniki sałatki z rukolą: (4 porcje) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki
Moja DelicjaŚwietnie pasuje do makaronu, ryżu, warzyw, mięs czy grillowanych potraw. Nawet deska serów w towarzystwie takiego sosu będzie smakować lepiej:) Lekko słodki dzięki dodaniu cukru trzcinowego przełamany octem winnym. Do tego czarne oliwki, które nadają mocniejszy aromat i charakter dla sosu. Składniki: 1/2 szklanki pikantnego dobrego ketchupu 1,5 szklanki passaty łyżeczka sosu pikantnego chili - wolicie ostrzejszy smak, dajcie
Zasmakuj KuchniBardzo smaczna surówka z młodych warzyw. Znakomicie smakuje do tradycyjnego schabowego jak i również do dań grillowanych. 1/2 główki młodej kapusty 1 jabłko 2 marchewki Sól Pieprz 4 łyżki majonezu Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewki oraz jabłko obieramy. Kapustę szatkujemy na piórka. Marchewki oraz jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko mieszamy dokładnie ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem
VioletoweKucharzeniepożywna, a dodatkowo przygotowuje się ją ekspresowo. Można śmiało zabrać ją do pracy (lunch box) lub podać jako dodatek do mięsa. Ja najczęściej podaje ją na liściach cykorii do grillowanego mięsa. Składniki: 200 gram kaszy kuskus 2 ogórki świeże, 2 kiszone, 1 małosolny (można dowolnie mieszać wg uznania) pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu (ja użyłam firmy FOLWARK
Tradycyjna Kuchniaglazurowane w miodzie. Danie jest dość słodkie, więc jeśli nie lubicie takich smaków w połączeniu z mięsem, to polecam zamiast marchewek jakiś bardziej wytrawny dodatek jak np. kalafior lub grillowane pieczarki. Polędwiczki wieprzowe: 1 większa polędwiczka lub 2 mniejsze ok. 400-500 g 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku pół
Cooking Monsterplastry około ½ cm. Solimy. Pozostawiamy na chwilę. Filety z kurczaka również kroimy w plastry ( jak na kotlety ) i lekko je rozbijamy przez folię. Przyprawiamy solą i pieprzem. Plastry bakłażana grillujemy lub przesmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z pomidorów ( pozostaje aromat ). Na chwilę pozostawiamy do przestygnięcia a następnie układamy na kotletach z kurczaka i posypujemy granulowanym czosnkiem. Suszone pomidory
Smaki Ewyświeżą kolendrą i natką pietruszki. Mięso ubić lub zmiksować. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na minimum godzinę. Następnie formować podłużne kiełbaski, nadziewać je na patyczki do szaszłyków i grillować na mocno rozgrzanym grillu do czasu aż mięso będzie upieczone w środku. Podawać z sałatką i chlebkiem typu pita oraz z sosem czosnkowym lub tzatziki. Smacznego
Codzienne GotowanieMiska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony
Karo in the KitchenHamburger z orzeszkami pini w bekonie to kolejna propozycja na mięsny pomysł zaciągnięty z amerykańskiej prasy – grillowanie na tamtym kontynencie mają we krwii. Zdjęcie w prasie wyglądało apetycznie i nigdy wcześniej nie łączyłam drobiowego mięsa mielonego z orzeszkami pini. Efekt końcowy mile każdego zaskoczył. Może być składnikiem tradycyjnego hamburgera, tzn. podanego w bułce z ketchupem, […] The post Hamburger
Magiczny Garneksprzyja wyprawom rowerowym, spacerom czy też zabawom grupowym, to jednak wielu z Was na przekór pogodzie już dawno rozpoczęło sezon grillowy. I dobrze:) Nic nie zastąpi wspólnego biesiadowania i grillowania w gronie rodziny i znajomych. Łapcie te chwile, cieszcie się nimi i czcijcie je na swój sposób, zanim prysną, niczym bańki mydlane. Tak... czas płynie bardzo szybko. Jak to śpiewał
Kuchnia smakówprzez 20 minut. Rozchylić folię i piec jeszcze 10 minut. Na koniec otworzyć jedną rybkę i sprawdzić czy jest upieczona. Na grill przygotować rybki w ten sam sposób. Grillować na mocno rozgrzanym grillu. mogę tylko powiedzieć pycha
Kuchnia Pokoleńwszystkim – bananami, truskawkami, dżemem, bitą śmietaną, lodami, nutellą, salami, serem żółtym, serem białym, farszem pieczarkowym, sosem pomidorowym, mięsem mielonym, warzywami… Z ciekawych wersji: ostatnio jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha! Po czwarte: może być składnikiem innych dań. Możemy z nich zrobić krokiety, naleśnikowe cannelloni, pseudo-lasagne, torcik czekoladowy czy wytrawne przystawki. Chcecie zobaczyć któryś
Proste-przepisy.pljajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę kawałek pora pokrojonego w półplasterki 1 puszeczka marchewki gotowanej na parze i pokrojonej w kostkę mały pęczek posiekanego szczypiorku 3 plastry grillowanej karkówki pokrojonej w kostkę 1/2 puszki kukurydzy odsączonej z wody 3/4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie : Do miski przekładamy wszystkie podane składniki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Sama słodycz i szczypta chiliilości wychodzi 4 porcje) kładziemy porcje plastrów kaszanki, a na nich jabłko z cebulą. Zawijamy folię i całość układamy na ruszcie grilla na 20 minut (mniej więcej w połowie grillowania przekładamy zawiniątka na drugą stronę). Gotową kaszankę podajemy z pieczywem i innymi "grillowymi dodatkami
Czary - gary w kuchnipomidorków, lekko posolić i posypać bazylią. Zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach. Cukinie poustawiać na plastrach pomidorów przed pieczeniem lub jak już będzie gotowa - wg gustu. (*) Cukinię można grillować. Wtedy nie trzeba jej gotować w wodzie, a po wypełnieniu farszem - każdy kawałek należy obwinąć folią aluminiową. http://www.alma24.pl
Di gotuje