Lubie przygotowywać gulasze, szczególnie teraz, kiedy idą chłodniejsze dni to świetne rozwiązanie na pożywny, ciepły, pyszny i bezproblemowy obiad, bo jednogarnkowy. Oszukany strogonow to właśnie taki obiad. Schab nie wymaga tak długiej obróbki jak wołowina i jest w dodatku tańszy, do tego wystarczy dodać kilka klasycznych składników jak pieczarki, ogórki i mamy pełnowartościowe, pyszne, jesienne danie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGulasz ma wiele zalet. Jest syty,smaczny i łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze smażonymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 15 dkg zielonego groszku, świeżego lub mrożonego 2 łyżeczki oliwy lub oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy papryka Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami zrumienić mięso. Dosypać groszek
Smaczne Potrawyporcji. Ja jako dodatek do gulaszu podałam placki ziemniaczane w/g tego przepisu tutaj , ale polecam z knedlami , jak i z kaszą jaglaną lub gryczaną. - 1 kilo serc z indyka - 0,5 kilo wątróbki z drobiu - 4 duże cebule - 1 duża marchew, pietrucha i ćwiartka selera - łyżka soli , majeranku i mielonego pieprzu - 6 listków laurowych i szczypta tymianku
Pasje Jolkiszybki obiad gdy zrobi się odrobinę chłodniej polecam szybki gulasz z klopsikami w warzywnym sosie, przypominające śródziemnomorskie klimaty. Danie proste, smaczne, syte i szybko znikające z talerza. Cóż chcieć więcej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCałkowicie wegetariańska wersja gulaszu 2 bakłażany 1 cukinia 2 duże czerwone cebule 2 czerwone papryki 6 ząbków czosnku 2 puszki pomidorów ( najlepiej w całości ) 1 pęczek natki pietruszki oliwki oliwa z oliwek do smażenia kardamon szczypta cynamonu garść posiekanej, świeżej szałwii garść poszatkowanej świeżej bazylii pieprz sól dodałam jeszcze zdobytą w Egipcie mieszankę przypraw ( kminek, suszona kolendra, papryczka chili, gałka
Jemy PijemySKŁADNIKI: 1.5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki na gulasz 2 garści suszonych pomidorów 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 łyżka domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska 1łyżka domowej roboty przyprawy do MOUSSAKI- oregano, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, płatki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie
ClauditteMissCookingzalewamy dużym kubkiem wody. Przyprawiamy papryką oraz solą i pieprzem, po czym mieszamy drewnianą łyżką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec gotowania, gulasz doprawiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy odsączony groszek konserwowy i delikatnie mieszamy. Danie podajemy z gorącym ryżem. Naprawdę genialny, bo jakże prosty obiad
Kuchenna Kontrrewolucyaskładniki: 750 g mięsa cielęcego (łopatka) 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki
Domowy Smak JedzeniaSKŁADNIKI: 500 g mięsa wieprzowego do gulaszu 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 10 ogórków konserwowych- pokroić w kostkę 5 marynowanych papryk 3 puszki pomidorów krojonych 2 duże cebule- posiekać drobno 4 ząbki czosnku- posiekać drobno 4 listki laurowe 1 łyżeczka curry 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso pokroić na kawałki
ClauditteMissCookingwinnic tego samego regionu (od Dijon, aż po Lyon). My niestety nie znaleźliśmy w sklepie żadnego burgundzkiego wina, ale przynajmniej zakupiliśmy wino pochodzące z Francji :) W naszej wersji gulaszu z wołowiny pojawia się tymianek i rozmaryn, natomiast rodowici francuscy kucharze używają bouquet garni - czyli pęczka zieleniny składającego się ze świeżego tymianku, pietruszki i liścia laurowego. Prawda jest taka
W kuchni Katieobiadowej) . Żeby było bardziej egzotycznie, postanowiłam jako dodatek przygotować indyjskie chlebki naan - przepis na nie znajdziecie na blogu już jutro. Potrzebne nam: - 500 g wieprzowiny pokrojonej w kawałki na gulasz - 2 duże cebule - główka czosnku - 180 ml dosyć mocnej kawy - pół kostki masła (100g) - suszone zioła: majeranek, oregano, bazylia - 2 łyżki mąki pszennej - 6 łyżek mleka - odrobina maggi - sól
W poszukiwaniu inspiracjiWolnowar..super pomysł...gulasz gotowany bez żadnego mieszania.. 70 dkg mięsa wieprzowego 1- 2 marchewki 1 cebula kawałek pora kawałek papryki czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy Mięso pokroić w kostkę , wymieszać z przyprawami.Odstawić do lodówki, a następnie podsmażyć na patelni .Przełożyć do wolnowaru .Cebulę,czosnek, marchewkę , por i paprykę pokroić i podsmażyć.Dodać do mięsa
Moje domowe kucharzenieprzepis znalazłam na stronie Kauflandu i od razu stwierdziłam, że muszę zrobić taki gulasz, a że mam bujną wyobraźnię to czytając przepis od razu go widziałam, jak się gotuję i jak smakuje:) Smak i zapach tego dania przebija wszystko. Moja familia również była pod wrażeniem . Polecam, naprawdę warto :) Składniki: 1 kurczak 1 marchew 1 cebula
Bea(u)ty kitchenCoś w rodzaju gulaszu mięsno -warzywnego. Robię je z różnego rodzajami mięs- z jagnięciną pierwszy raz. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem. Dziś propozycja na placki z dodatkiem dyni. Do niedawna uważałam dynię za coś niedobrego, ale zmieniłam zdanie i jak tylko mam okazję to coś z nią kombinuję. I tu właśnie dodałam jej do placków. Obiadek smaczny wyszedł. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni