Taki gulasz można zrobić i z mięsa wieprzowego. 70 dkg piersi z kurczaka 2 cebule 50 dkg pieczarek 1/2 szkl.śmietany pomidory mielone Skworcu zioła Małgorzaty Skworcu szusz warzywny Skworcu sol, pieprz liście laurowe ziele angielskie koperek Mięso i cebulę pokroić w kostkę.Cebulę podsmażyć , dodać mięso i razem lekko podsmażyć.Dodać pokrojone pieczarki ,przyprawy.Wlać wodę i gotować
Moje domowe kucharzeniepieprzem. Dodaj cebulę i czosnek oraz pomidorowy przecier. Smaż przez 3 minuty. Na osobnej patelni usmaż pieczarki, dodaj do kiełbasy wraz z tymiankiem i wrzątkiem. Zamieszaj i smaż gulasz przez 10 minut. N akoniec dodaj mascarpone, dopraw solą i ewentualnie większą ilością pieprzu. Dodaj natkę i zagotuj. Mieszaj aż mascarpone się rozpuści. Podaj Stroganoff z kiełbasą z ryżem lub makaronem
codojedzeniasię da, bo na pewno nie potrwa to długo. Przed nami chłodne i często deszczowe dni oraz wieczory, a gdy już nadejdą z pewnością rozgrzeje nas Pörkölt - pyszny węgierski gulasz. Jeśli zrobicie go w większej porcji, co dzień będziecie mogli urozmaicać dodając nowe składniki. I wierzcie mi - z dnia na dzień robi się wtedy coraz pyszniejszy :-) Pörkölt Normal
peggiwkuchnigulasz to klasyczne węgierskie danie. Jest prosty, nie wymaga wielu składników i jest pyszny. Co prawda warto użyć do niego węgierskiej pasty paprykowej, by nadać mu smaku, ale jeśli jej nie macie to trudno, dzięki słodkiej i ostrej papryce na pewno wam wyjdzie. Przynajmniej nie popełnicie takiego błędu jak ja, czyli zamiast łagodnej pasty dodałam całą łyżkę ostrej. Efekt był
Bernika - moj kulinarny pamietnikJednogarnkowiec z serc indyczych Nie wiem czy to zupa , czy raczej gulasz , w sumie to nazwa jest najmniej istotna , liczy się smak , a on jest obłędny . Wszyscy amatorzy podrobów powinni dać się mu uwieść , no Ci co podrobów nie lubią , raczej nie zakładam ,że się w tym daniu zakochają " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Chociaż morze
Ogrodnik w podróżyKraju Basków zarówno po hiszpańskiej, jak i francuskiej stronie. Jest to potrawa niesamowicie sycąca, a zarazem rozgrzewająca. Idealnie nadaje się na jednogarnkowy obiad , albo też danie na imprezę zamiast Gulaszu , Strogonowa czy też tak lubianego przez nas Leczo. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * świeży tuńczyk – 400 g * ziemniaki – 3 szt * pomidory – 3 szt * papryczka chili
Ostra na SłodkoMoże mało fotogeniczny, ale smaczny gulasz z jelenia, na dodatek przygotowany w mój ulubiony sposób, czyli w wolnowarze. Aromatyczny, w pomidorowo ziołowym sosie. Podawać z chlebem lub kluskami na parze. składniki 600 g mięsa gulaszowego z dziczyzny - jeleń 2 cebule pokrojone w piórka 6-8 ząbków czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania
Stare GaryGulasz z soczewicy bez mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów, cebuli i pieczarek. Może wizualnie to danie nie zachwyca, ale zapewniam jest smaczne i bardzo sycące! Polecam dla tych co nie jedzą mięsa ;-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldDzisiaj mamy dla Was danie z kuchni węgierskiej, a jest nim bogracz . U nas bogracz wystąpił jako gulasz, niektórzy robią z niego zupę gulaszową Składniki na bogracz: - 500 g wołowiny - 1 cebula - 3 łyżki oliwy - 3 łyżki mąki - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 g marchewki - 100 g pietruszki - 100 g selera - 150 g czerwonej papryki
Kuchenne WariacjeRybny gulasz ala Rumcajsew. Składniki: ok 700g filetów z mintaja 2 cebule 1 papryka 1 mała cytryna 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl. bulionu 1 łyżka mąki świeżo mielony pieprz, sól 2 łyżeczki curry, tymianku, bazylii 1 łyżeczka pieprzu cayenne listek laurowy kilka kropel tabasco Przygotowanie: Filety opłukać i osuszyć na papierowych ręcznikach. Pokroić w grubą
Gotuj z RumcajsemZapraszam na danie włoskiej kuchni, cacciatore. Pewnie mogłabym napisać potrawka lub gulasz z kurczaka , ale musicie przyznać, że ciacciatore brzmi ciekawej. Niżej podany przepis na cacciatore jest moją polsko szwedzką wersją. Słynne włoskie cacciatore przyrządza się z kurczaka , pieczarek i ziół jak tymianek i pietruszka. Postanowiłam przyrządzić ciacciatore z leśnymi grzybami i czarnymi oliwkami. Dodałam również czerwonego wina
codojedzeniaminut. Po tym czasie dodać indyka, suszone pomidory,czosnek, przyprawy, pozostałą wodę. Dusić kolejne 6-8 min po tym czasie zaprawić śmietaną. Mój wyszedł bardzo gęsty, prawie jak gulasz dlatego podałam z komosą ryżową ale można dolać więcej wody i wtedy będzie bardziej jako zupa do bułeczki. A jutro będą pierogi
pieprzny smaczekPierwszą część przygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz. Składniki: pół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża kumin 2 łyżki 2 ząbki czosnku szczypta soli 2 kostki rosołowe drobiowe ocet winny biały 2 łyżki 2 łyżki przecieru
Smaki Brazyliismaczny, kolorowy gulasz . . . . składniki: 60 dag łopatki wieprzowej 15 dag kiełbasy np. śląskiej 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej 3 kiszone średnie ogórki łyżeczka musztardy sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta sposób wykonania: Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól
Darcia w kuchnitaką kupiła nam kiedyś w Makro. Było w niej więcej lodu niż mięsa. Mama to pyszne mięso zrobiła nam na obiad. Składniki: 0,5 kg gulaszu z sarny 400 ml maślanki 15 dkg surowego boczku w plasterkach 2 duże cebule 10 g suszonych borowików 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka wody oliwa sól pieprz
Lili w kuchni