gulasze - 3717 przepisów (strona:90/248)

Forszmak 105

Forszmak to pożywny, zawiesisty gulasz z ogórkami kiszonymi, o smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego – Vorschmack  czyli przystawka od vor – przed + schmackhaft – smaczny, apetyczny. Początkowo był to więc rodzaj przekąski. Niezwykle popularny forszmak w latach 80-tych królował w polskich restauracjach

To co kocham
Gulasz mięsny kapuściany 131

mamy jesień, a więc w kuchni pojawiają się bardziej treściwe dania. Dzisiaj proponuję gulasz z mięsa indyka z warzywami i kapustą kiszoną. Sycący, kwaskowy i bardzo smaczny! Składniki: • 300 g mięsa z udźca indyka • 1 szklanka kapusty kiszonej • sól, pieprz, sos sojowy do smaku • mrożona mieszanka warzywna wiosenna • 1 cebula • pęczek natki

To co kocham
Aromatyczny gulasz paprykowy 177

sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą i majeranek do smaku. Duszę do momentu aż warzywa będą miękkie. W miseczce rozprowadzam śmietanę z musztardą, mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru z gulaszu. Zawiesinę dodaję do rondla ciągle mieszając. Smacznego

Cook&Love
Bogracz 135

również zupę gulaszową, którą przygotowuje się właśnie w tym kociołku. Bogracz jest to więc zupa gulaszowa, którą przyrządza się z ziemniakami, papryką i pomidorami. Składniki: 1 kg mięsa na gulasz 100 g boczku wędzonego 5 pomidorów 1 cebula 4 ząbki czosnku 5 ziemniaków 4 papryki 1 papryka ostra Koncentrat pomidorowy Sól, pieprz 3 łyżeczki wędzonej papryki Woda Sposób przygotowania

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Gulasz z dynią, marchewką i mięsem mielonym 150

Poszukujecie szybkiego w przygotowaniu, ciekawego dania z udziałem dyni? Mamy dla Was propozycję. Łatwy w przygotowaniu, a do tego jednogarnkowy gulasz z czerwoną soczewica, marchewką i mięsem mielonym. Rozgrzewający, sycący, wprost idealny na chłodne jesienne dni. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 400g nieobranej dyni 350g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1/2 szklanki ryżu

Kolizje Smaków
Gulasz cielęcy z pieczarkami 225

Dzisiaj propozycja na delikatny gulasz cielęcy z pieczarkami. Pyszne mięso i aksamitny sos śmietankowy. Tego nie jemy codziennie :) Składniki: 500 g cielęciny 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 350 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 500 g małych pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% sól  pieprz kilka łyżek oliwy Wykonanie: Mięso kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy na patelnię

Smak mojego domu
Barania łopatka w jagodowej wódce z melisą i cząbrem 235

najzdrowszych mięs to na dodatek ma delikatny i intrygujący smak. Stosunkowo łatwa w przyrządzeniu, jej smaku nie warto zakłócać. Lekkie niuanse i marynowanie w kefirze na noc - czynią cuda. Gulasz z baraniej łopatki może sprawić że zapomnicie o bardzo niezdrowej wieprzowinie :). Zapraszam do przepisu. Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 1,5 godziny + marynowanie Składniki: 0,6 kg łopatki baraniej

Kuchnia PROzdrowotna
Gulasz z serduszek drobiowych i fasoli mung 120

przez sito , marchewkę i serduszka kroimy na plasterki i dodajemy do wywaru, następnie dodajemy pokrojony por, przyprawy i fasolę mung, gotujemy do momentu aż fasola mung zaczyna pękać. Doprawiamy gulasz do smaku i podprawiamy łyzką mąki rozrobioną w wodzie

Gotowanie jest łatwe
Cullen skink – szkocka kartoflanka z wędzoną makrelą 130

Syta, kremowa, zawiesista i aromatyczna. Gęsta zupa – konsystencją plasuje się gdzieś na pograniczu zupy i treściwego gulaszu. Ze składników dostępnych bez problemu i przez cały rok. Ze smakiem nie do podrobienia. Prosta, uczciwa, niesamowita. Szkocka Cullen skink. W wersji made in Poland. Lokalna specjalność położonego na północnym-wschodzie Szkocji rybackiego miasteczka Cullen. Autentyczna Cullen skink gotowana jest na „finnan haddie

Karo in the Kitchen
Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową i suszonymi pomidorami 117

zależności od rodzaju mięsa) na małym ogniu - pod przykryciem. Po 10 minutach gotowania dodać fasolkę szparagową. (Można to zrobić na samym początku, ale ja wolę, gdy fasolka jest "chrupiąca".) Gulasz doprawić do smaku i opcjonalnie - sos zagęścić za pomocą mąki

Di gotuje
Gulasz z fasolką szparagową 127

paprykę, pokrojone pomidory bez skórki, pieczarki i fasolkę oraz przyprawy i dusimy aż wszystko będzie miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec mąkę rozprowadzamy w wodzie i podprawiamy gulasz. Można przygotować zasmażkę (to pozostawiam do wyboru gotującym

Gotowanie jest łatwe
Gulasz z żołądków 156

Delikatny gulasz z żołądków drobiowych. Doskonale smakuje z kaszą czy ziemniakami. Składniki 800 g żołądków drobiowych 1 cebula liść laurowy 4 ziela angielski ok. 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany koperek sól pieprz olej do smażenia 1. Cebulę obieramy i kroimy … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
STAROMODNY GULASZ 175

Wspaniały, esencjonalny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Przygotowany przy stosunkowo małym nakładzie pracy.  Pokrojone w grubą kostkę mięso doprawiłam samodzielnie przygotowaną mieszanką przypraw, podsmażyłam na rumiano (uważając, aby temperatura na patelni się nie zmniejszyła), a następnie długo i pomalutku gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Kawałki wołowiny, zanurzone w aromatycznym, ciemnym sosie, wyszły miękkie,  soczyste i wprost

cool and minty
Leczo 148

przepis na leczo. Czy jednak to nasze, polskie leczo jest w jakikolwiek sposób podobne do swojego węgierskiego kuzyna? No nie do końca. Przede wszystkim tradycyjne węgierskie leczo to gęsty gulasz warzywny. Bliżej mu w sumie do ragout przygotowanego z pomidorów, papryki i cebuli przesmażonych na smalcu i dosyć często z dodatkiem wędzonej słoniny. Polska wersja trochę odbiega od oryginału. Dodaliśmy

Jacob Tastes
Schab po bałkańsku 133

Przepis na pyszny pomidorowy gulasz ze schabem, papryką i ogórkami kiszonymi. Podałam z ryżem. Składniki: 600 g schabu 2 cebule czerwona papryka 250 g pieczarek puszka pomidorów w kawałkach 2 ogórki kiszone 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Schab kroimy w paski i obsmażamy na oleju

e-PrzepisyKulinarne