z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:103/231)

Kruche ciasto z budyniem i owocami 204

ciasto pieczone z ugotowanym już budyniem. Nigdy takiego ciasta nie robiłam dlatego też postanowiłam je wypróbować. Do ciasta można dodać dowolne owoce miękkie, ja dałam truskawki i trochę rabarbaru. składniki: ciasto 450 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g zimnego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka szczypta soli masa budyniowa(...)mleka 2 opakowania dużego budyniu waniliowego na 3/4 ml 4-5 łyżek cukru waniliowego oraz 350 g małych truskawek 150 g rabarbaru Truskawki opłukać i usunąć szypułki, rabarbar pokroić na małe kawałki, odstawić. Dużą blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe

Monia miesza i gotuje
.667. tarta na śniadanie 88

~kokosowe* tarteletki z waniliowo- jogurtowym nadzieniem z rabarbarem ; kawa toffee ~ *z mąki kokosowej Wszystko jest w porządku :) PRZEPIS /1 porcja*/ *wychodzą 4 tarty (jedna nie zmieściła się na zdj. :)) ~40-45g mąki kokosowej ~duże jajko ~10 łyżek waniliowego mleka sojowego ~cukier/stevia do smaku ~szczypta soli ~150-200g jogurtu naturalnego ~1/3 łyżeczki mielonej wanilii ~cukier/stevia do smaku ~czubata łyżka(...)waniliowego budyniu ~70g rabarbaru Mąkę wymieszać z cukrem/stevią i solą, dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać mleko (dodawać stopniowo, bo może będzie potrzeba mniej) i ponownie wymieszać. Masą wylepić brzegi i boki mini foremek na tarty, wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut (do zezłocenia) w 180*C. Jeśli zobaczycie że na spodzie robią się jakieś górki

breakfast of dreams
Odwrócone ciasto z rabarbarem 142

łyżce, na zmianę ze śmietaną, miksować na najwolniejszych obrotach. Kruszonka: ¼ kostki masła pół szklanki mąki 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić palcami. Odłożyć. Dodatkowo: 500 g rabarbaru 1/2 szklanki cukru Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Dodać cukier i wymieszać, odstawić na kilka minut, aż puści sok. Pozostałą część masła, pokroić na kawałki i poukładać(...)dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Następnie przełożyć rabarbar, bez soku. Na wierzch przełożyć ciasto. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pod formą z ciastem, położyć drugą większą formę, do której będzie ściekał sok z rabarbaru. Po upieczeniu ciasto przestudzić, odkroić boki od formy, otworzyć tortownicę. Na górę

kulinarnyswiatdomi
BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 173

truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie słońce i nieskazitelny błękit, na stopach lekkie baletki, na ciele zwiewna sukienka. Sesja sesją, ale nie potrafię odmówić sobie wykorzystania sezonowych darów natury. Rzucam książki i zamykam się w czterech przytulnych ścianach ciasnej kuchni w rodzinnym domu. Weekendzie(...)trwaj! BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM /własny;/ beza: 4 duże białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropel ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej Piekarnik nagrzewam do 150 stopni. Białka ubijam na sztywną pianę uważając, aby ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier, intensywnie ubijając po każdym dodaniu cukru do białek. Na końcu wlewam

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka truskawkowa 131

olbrzymich chilijskich - powstała ona. Truskawka. Właśnie teraz jest najlepszy czas dla truskawek. Z dużych i słodkich owoców można wyczarować kulinarne cuda. Składniki Warstwa truskawkowa 700 g truskawek 50 g rabarbaru 1 łyżka ksylitolu Kruszonka 1 dojrzały banan 1 szklanka mąki pszennej razowej Jogurtowa polewa 1 jogurt naturalny 1 ½ łyżki nasion chia 1 łyżeczka miodu Jogurt naturalny mieszamy z miodem(...)nasionami chia. Ostawiamy do lodówki na kilka godzin.  Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy do rondla, dodajemy odrobinę wody i dusimy kilka minut, aż rabarbar zamieni się w mus. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do formy na tartę, dodajemy rabarbar, ksylitol i mieszamy. Odstawiamy. Banana myjemy, obieramy ze skóry i wszystkich włókien. Rozgniatamy

My Chcemy Jeść
Nalewka z rabarbaru 141

jest przepis na przepyszną nalewkę, którą to otrzymała ode mnie moja mama z okazji Dnia Matki. Dopiero wczoraj miałam okazję ją wypróbować. Jej smak zachwyca, to pewne. Warto wykorzystać rabarbar póki jeszcze jest dostępny. Składniki: 1 kg rabarbaru- dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki 1 szklanka cukru 250 ml spirytusu 250 ml wody Pokrojony rabarbar umieszczamy w słoju(...)zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy na jedną dobę, aż cukier się rozpuści a rabarbar puści soki. Najlepiej w zacienione miejsce, dobrze też kilka razy potrząsnąć słoikiem aby cukier równomiernie się rozprowadził. Kolejnego dnia wlewamy spirytus i odstawiamy ponownie w zacienione miejsce słój na dwa tygodnie. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie w podanej ilości wody rozpuszczamy 1/2 szklanki cukru

Mango Papaja
Placuszki bananowe z rabarbarem 143

postanowiłam go wypróbować przy najbliższej okazji. Dodatek banana spowodował, że znacznie uległa zmniejszeniu ilość cukru do ciasta, a poza tym   jego słodycz doskonale uzupełnia się z kwaśnym rabarbarem. Składniki na ok. 12 sztuk: 1 banan 150 g rabarbaru 2 łyżeczki brązowego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej ½ szklanki mleka 1 jajko ½ małego opakowania jogurtu Przygotowanie: Rabarbar pokroić(...)puści sok. Wystudzić. Banana rozgnieść widelcem na papkę. Wbić jajko, dodać jogurt naturalny i mleko. Wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając. Na koniec dodać lekko podsmażony rabarbar. Wymieszać do połączenia składników. Smażyć na złoty kolor z obu stron niewielkie placuszki. Pozdrawiam Anulla

Fabryka pomysłów
Pełnoziarnista tarta z truskawkami i rabarbarem - 245 kcal 172

Truskawki, rabarbar...smaki lata na dobre zawitały w mojej kuchni. Dzisiejsza tarta poleca się na letni podwieczorek w plenerze, najlepiej w połączeniu z orzeźwiającą lemoniadą rabarbarowo-jabłkową (klik) . Nie ma sensu się rozpisywać - musicie po prostu spróbować! W tarcie jest sporo masła, ale przy podziale na 8 części wychodzi 15 g na porcję (3 łyżeczki). Osoby odchudzające się nie muszą(...)kawałek :)  SKŁADNIKI (8 PORCJI): Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli 120 g zimnego masła  1 jajko Nadzienie: 300 g rabarbaru 200g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny 1. Mąkę, sól i ksylitol wymieszaj, dodaj posiekane masło. 2. Dodaj jajko i ugniataj

Powiedz dietom nie
Muffinki z rabarbarem + film 134

Pyszne słodko -kwaskowate muffinki z rabarbarem to znakomity pomysł na smakowitą przekąskę do pracy, podwieczorek czy smakołyk do kawy. Bajecznie proste w przygotowaniu babeczki świetnie smakują posypane cukrem pudrem i błyskawicznie znikają ze stołu.  składniki na 12 sztuk 4 łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maślanki(...)naturalnej 1/2 szklanki oleju 2 jajka cukier puder do posypania babeczek przepis Umyty i obrany rabarbar kroimy 1/2 centymetrowe kawałeczki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy olej oraz maślankę i wszystkie składniki ze sobą łączymy łyżką (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem, na wierzchu babeczek układamy rabarbar. Muffiny pieczemy

Smakowite Dania
Syrop rabarbarowy z anyżem. 141

książką, a do tego lemoniada z syropem rabarbarowym i jestem w niebie.... chwila spokoju dla siebie ;-).   SYROP RABARBAROWY Z ANYŻEM.           Składniki: 1 kg rabarbaru 1 gwiazdka anyżu 500 ml wody 700 g cukru (można mniej) sok z 1 cytryny           Sposób przyrządzania:             Rabarbar oczyścić(...)pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie przełożyć do garnka dodać wodę i anyż. Gotować na małym ogniu do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadać, pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić na sicie, lekko tylko wyciskając, bo syrop może być mętny  (mi to wcale nie przeszkadza). Zagotować ponownie syrop, dodać sok z cytryny

Zakątek rozkoszy kulinarnych
40% Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem bez zagniatania. 94

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Obecnie mamy sezon na rabarbar więc aż żal nie wykorzystać go do zrobienia ciasta. W dzisiejszej propozycji pyszne ciasto drożdżowe w trochę innej odsłonie. Po pierwsze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej a po 2 totalnie(...)drożdży Kruszonka:  -> 40-45 g cukru ( najlepiej puder, ale zwykły też może być) -> 80g masła [temperatura pokojowa] -> 120g mąki pełnoziarnistej Dodatkowo: -> 1-1.5 kg rabarbaru Wykonanie:   Ciasto jest banalne w wykonaniu, krótki czas przygotowania a efekt bardzo smaczny! Do jego wykonania najlepiej jest użyć naczynia ( garnka) o dużej średnicy. Bardzo ważne, aby zachować odpowiednią

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Mleczny pudding ryżowy z rabarbarem i truskawkami 132

mleku, czyli pudding ryżowy? Dzisiaj więc przypominam Wam to zapomniane danie (przynajmniej przeze mnie), którego siła tkwi w prostocie... Ten aksamitny, mleczno-maślany i waniliowy ryż połączony z kwaśnym rabarbarem i słodkimi truskawkami, w aromatycznej i pachnącej cynamonem glazurze może stanowić zarówno pożywną i wartościową kolację (wtedy polecam zaserwować na ciepło) lub jako wersja deserowa (w wersji chłodnej). Propozycja idealna(...)tylko dla małych, ale dużych i dorosłych... dzieci! :))) 3 porcje: * ryż- 100 g * mleko- 500 ml * ekstrakt waniliowy- 1 łyżka (ew.1/2 laski wanilii) * rabarbar- 80 g (czerwone części) * truskawki- 80 g * syrop z agawy- 4 łyżki (ew.cukier trzcinowy) * cynamon- 1 łyżeczka * masło- 40 g * płatki migdałowe- do posypania Ryż wraz z dodatkiem połowy masła oraz ekstraktem waniliowym ugotować na mleku

Kraina Miodem Płynąca
Proste ciasto z rabarbarem. 112

oknem szaro i buro, a ja  na poprawę humoru upiekłam  smaczne ciasto z rabarbarem. W końcu mamy sezon na te "kwaskowate badyle" i trzeba jakoś to wykorzystać.  Tak jak szybko upiekłam to jeszcze szybciej zniknęło.   Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru  2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1,5 szklanki(...)pokrojonego rabarbaru 120 g masła  cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka ubić wraz ze 3/4 szklanki  cukru i cukrem waniliowym  na puszystą pianę. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Rabarbar obrać i pokroić na 0,5 cm plasterki.  Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Wlać ciasto, posypać

O kuchni z uczuciem
Warstwowe ciasto z rabarbarem lub jagodami 111

niedzielę przygotowałam do kawy ciasto warstwowe z możliwością wyboru: albo z rabarbarem, albo z dżemem z owoców jagodowych. W zależności od upodobań smakowych można wybrać, co się chce ;) Składniki : Ciasto 2,5 szklanki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej typu 750 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół kostki ciepłego masła ok. 3 + 1 łyżki jogurtu greckiego 3 żółtka(...)łyżeczki cukru olejek rumowy łyżka kakao 3 białka 5 łyżeczek cukru łyżka budyniu śmietankowego Nadzienie 200 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki 2 łyżeczki cukru pół słoiczka dżemu z owoców jagodowych (lub innego kwaskowatego) Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, olejkiem rumowym i 2 łyżeczkami cukru. Dodać pokrojone masło i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto. Dodać ok. 3 łyżek jogurtu greckiego

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. 164

Rabarbar uwielbiałam od dziecka, maczałam łodygi w cukrze i tak go zajadałam :)  Teraz wykorzystuje go do wypieków, tym razem padło na drożdżówki. Wyszły pyszne - delikatne  i puszyste, słodkie, a zarazem kwaskowe. Składniki: (na około 11-12 sztuk) ciasto: 40g świeżych drożdży szklanka mleka 550g mąki pszennej 50g masła 2 jajka 7 łyżek cukru nadzienie: 5 łodyg rabarbaru(...)masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószone mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 minut). Rabarbar myjemy, kroimy w ok. 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i mieszamy. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką), w każdym robimy szklanką wgłębienie

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania