z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:99/231)

Ciasto na maślance z rabarbarem 158

Rozpoczyna się najlepszy sezon w roku. Czas kiedy mamy dostęp do świeżych ogródkowych owoców i warzyw. Na pierwszy ogień idzie rabarbar a z nim szybkie ciasto na maślance. Składniki: 3 duże jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki pszennej T500 1 szkl maślanki 0,5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 2-3 łyżki(...)Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g masła irlandzkiego Mlekoma 50 g cukru  Przygotowanie: Kruszonka: Zimne masło, mąkę i cukier zagnieść. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schłodzić. Rabarbar pokroić w niewielkie kawałki zasypać cukrem i odłożyć na 2-3 godziny.  Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka zmiksować z cukrem na sztywno i nie przerywając miksowania

Ala piecze i gotuje
Zimny deser z rabarbaru i nieszpułki na spodzie z gorzkiej czekolady i ekspandowanej quinoy 197

prawda muszę jeszcze popracować nad proporcjami i temperaturą, żeby ładnie równo to wyszło, ale i tak byłam zadowolona, że eksperyment się udał. No i absolutnymi królami deseru są rabarbar i nieszpułka. Rabarbar, bo go po prostu uwielbiam i nie wyobrażam sobie mojego wiosennego menu bez niego, a nieszpułka bo jak już wiecie muszę wypróbować każdy nieznany mi do tej pory(...)różowatych, ponoć świetnie nadaje się na dżemy, bo zawiera dużo pektyn, ja zrobiłam z niej galaretkę ;)  Składniki: 3 łyżki ekspandowanej quinoy pół tabliczki gorzkiej czekolady bezglutenowej 2 łodygi rabarbaru 1 nieszpułka 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego 5 łyżeczek żelatyny 250 ml wody 2 łyżki wody różanej świeże listki mięty  szczypta pudru z liofilizowanej żurawiny trochę

Quinoa Raz!
Fit sernik na zimno z musem rabarbarowym 234

jakoś spożytkować zalegający w lodówce serek homogenizowany. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają, od słodyczy spodu na bazie płatków owsianych, daktyli kakao, po nutę serową i lekko kwaśny mus z rabarbaru – po prostu bajka. Spód na tyle mi smakuje, że stwierdziłam, że będzie fajną bazą do zdrowych batoników bez pieczenia. Z pewnością jeszcze nie raz go wykorzystam. Składniki na tortownicę(...)kakao 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) 10 suszonych daktyli Masa serowa: 400g serka homogenizowanego 2 łyżki miodu/ksylitolu (lub cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki żelatyny Mus z rabarbaru: 300-350g rabarbaru 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) Odrobina wody 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć ok 15-20 minut. Płatki owsiane zblendować (drobno

Fabryka pomysłów
Placuszki jogurtowe wypiekane na śniadanie lewą ręką 111

śniadanie"   i tam znajdziecie oryginalny przepis. Ten poniżej jest z drobnymi modyfikacjami. Wyszły bardzo pyszne i szybko zostały zjedzone.  U mnie jeszcze sezon rabarbarowy, więc zastąpiłam truskawki rabarbarem. Zasypałam go wieczorem cukrem, puścił sok i dopiero rano pokroiłam na cieńsze plasterki. Placuszki jogurtowe z rabarbarem 250 g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki oleju kokosowego(...)łyżka cukru brązowego 1 łyżka  ekstraktu waniliowego 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia mała szczypta soli plasterki rabarbaru przygotowanego jak wyżej napisałam W misce wymieszaj  jogurt z jajkami, siemieniem lnianym ekstraktem waniliowym i 2 łyżkami oleju, dodaj cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj

Gotuj Sam!
Kołacz śląski z rabarbarem i posypką 137

sezonie zawsze wypiekam tradycyjne ciasto drożdżowe z sezonowym owocami. Świeży drożdżowy kołacz smakuje wybornie. Kołacz śląski z rabarbarem i posypką ciasto: około 2 i 1/2 szklanki mąkipszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 10 dag masła 2/3 szklanki mleka 3 jajka 10 dag cukru posypka: 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka wiórek(...)kokosowych Nadzienie: pęczek rabarbaru(6-8 szt) 3 łyżki cukru cukier puder do posypania Wymieszaj szybko wszystkie składniki posypki i odstaw do zamrażarki.  Rabarbar pokrój w kawałki, posyp cukrem i wstaw do ciepłego piekarnika. Gdy puści sok odlej go i wykorzystaj do deserów.  Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj. Wymieszaj 1 łyżeczką cukru i drożdże

Gotuj Sam!
WEGAŃSKA SZARLOTKA SYPANA (bezglutenowa, bez rafinowanego cukru) 173

szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1 szklanka mąki kokosowej, 1 szklanka mąki amarantusowej, 3/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej), 8 łyżek cukru kokosowego, 1 laska rabarbaru 7 dużych jabłek (+2, jeśli nie używacie rabarbaru), 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1 łyżeczka cynamonu. Wykonanie: W misce mieszamy mąki, cukier i 1/2 szklanki oleju kokosowego. Dzielimy na 3 części. Jabłka ścieramy(...)tarce, a rabarbar kroimy na małe kawałki. Mieszamy, dodajemy wanilię i cynamon. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem kokosowym. Do formy wykładamy pierwszą część ciasta. Na ciasto nakładamy połowę jabłek i 1/2 rabarbaru. Następnie nakładamy drugą część ciasta. Wykładamy pozostałe jabłka. Przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Równomiernie polewamy 1/4 szklanki oleju kokosowego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Jeść, by żyć w zdrowiu
CHŁODNIK TRUSKAWKOWO- RABARBAROWY 176

Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato!   Przygotowanie 25 min Gotowanie 20 min Chłodzenie 1 godz.   Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz   Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe(...)kawałki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Pokrojony rabarbar wrzuć do rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając. Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Masz babo placek! ..z rabarbarem :) 126

Dzisiejszy dzień zaczął się wyjątkowo pięknie: cudownym słońcem za oknem i kostką pysznego ciasta z rabarbarem do kawy. Czego chcieć więcej od życia? 😉 Ciasto bazuje na słynnym już cieście z owocami i budyniową pianką. To przepyszne i zawsze szybkoznikające ciasto tym razem upiekłam z kwaśnym i aromatycznym rabarbarem. Zestawienie okazało się wyjątkowo udane. Przepis […] Artykuł Masz babo placek(...)rabarbarem :) pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Nalewka truskawkowo-rabarbarowa 594

Bardzo lubimy sezonowe warzywa i owoce. Zawsze jak jest na daną rzecz sezon, to staramy się tego nie przegapić. Postanowiliśmy więc zrobić nalewkę podwójnie sezonową. Na szczęście truskawki i rabarbar pojawiają się mniej więcej w tym samym czasie, a razem smakują doskonale. Słodycz truskawek idealnie się dopełnia z kwasowością rabarbaru. Pomyśleliśmy więc, że w formie nalewki tez powinno się prezentować(...)truskawek.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.   850 g truskawek 650 g rabarbaru 0,5 litra spirytusu 95% 300 g cukru 750 ml wody Rabarbar bez obierania kroimy na mniejsze kawałki (3-5 cm) i razem z truskawkami umieszczamy w słoju. Zasypujemy cukrem

Marder&Marder Manufacture
TARTA Z RABARBAREM I BEZĄ 154

SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Ciasto: 30 dkg mąki 10 dkg masła szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz: 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej Beza: 2 żółtka 120 g cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać(...)minut w temperaturze 180 C. Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika Beza Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno,  pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Na rabarbar wyłożyć białka, można wycisnąć beze szprycą lub rozsmarować łyżką. Wstawić do piekarnika  piec około 10 minut. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Nasi wciągnęli ajrisz, a my danisz :) - Ciastka danisze z rabarbarem 128

przed wałkowaniem. Kiedy planujemy już dokonać ostatniego aktu jakim będzie nadziewanie i pieczenie wyjmujemy je z lodówki i przystępujemy do szykowania nadzienia. Już ostatni chyba czas na korzystanie z rabarbaru. U nas w daniszach w dwóch wersjach. Kilka lasek pociętych na pół centymetra, dosłodzone kilkoma łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i troszkę cynamonu. Mieszam, odstawiam, aby cukier z sokiem oblepił rabarbar(...)postać podobną do ciastek z sieci z wielkim M. Kroję czworoboki, takie 15 na 20 kilka centymetrów, na jednej połowie nacinam kilka linii, na drugą kładę sporo słodzonego rabarbaru, sklejam roztrzepanym jajkiem dociskając dokładnie, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Przekładam na blaszkę posmarowaną masłem lub papier do pieczenia. Większe około 20 na 30 centymetrów nacinam trochę choinkowo, nakładam masę

I tu będę miała takie te
Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem 230

Pozazdrościłam rodzince biszkoptu z truskawkami i rabarbarem , dlatego upiekłam swoją wersję ciasta z tymi dodatkami. Po raz kolejny przekonałam się, że jednak mąka jaglana przeszkadza mi w wypiekach. Chyba już nie polubię jej charakterystycznej goryczki, więc następnym razem zdecydowanie dodam mąki kukurydzianej. Wypiek dodaję do akcji ciasto na nadzielę . CIASTO: 5 dag mielonych orzechów włoskich 5 dag mąki ziemniaczanej(...)pieczenia 7,5 dag ksylitolu ziarenka z jednego strąka wanilii - nie miałam więc dałam łyżeczkę cukru z wanilią 12,5 dag zimnego masła 1 jajko L DODATKOWO: 15 dag rabarbaru łyżka ksylitolu 15 dag drobnych truskawek łyżka mąki ziemniaczanej masło do posmarowania foremki zmielony na puder ksylitol do oprószenia WYKONANIE: W misce wymieszać wszystkie mąki, proszek do pieczenia, ksylitol, wanilię

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche ciasto z rabarbarem 181

Rabarbarowe ostatki. Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem. Odrobinę zdrowiej? Składniki: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 3 żółtka kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1słoiczek dżemu truskawkowego 5-6 lasek rabarbaru Wykonanie: 1. Mąkę i cukier puder zagnieć z żółtkami i zimnym pokrojonym na małe kostki masłem. 2. Ciasto wyrabiaj szybkimi energicznymi ruchami. Kruche nie lubi ciepła i długiego ugniatania(...)tarce i wyłóż nią spód ciasta. Nakłuj widelcem w kilku miejscach 7. Podpiecz spód przez 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza. 8. Ostudź,  W tym czasie pokrój rabarbar na małe kawałki i wymieszaj w miseczce w 2-3 łyżkami cukru. 9. Na spodzie rozsmaruj dżem truskawkowy i wyłóż rabarbar. 10. Zetrzyj resztkę ciasta na tarce równomiernie obsypując wierzch

Fiolka w kuchni
Biszkopt z truskawkami i rabarbarem 325

prosta :) Biszkopt upiekłam w ramach akcji truskawkowe słodkości .  CIASTO: 4 duże jajka 12 dag cukru 15 dag mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: 20 dag rabarbaru 2 łyżki cukru karmelowego 20 dag drobnych truskawek łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć część z liściem, łodygę pokroić w kilkumilimetrowe plasterki, posypać karmelowym(...)miski, dodać cukier i razem zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy z dużą ilością bąbelków. Dodać partiami przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Rabarbar osączyć, rozłożyć na powierzchni ciasta. Truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozłożyć pomiędzy kawałkami rabarbaru, delikatnie wcisnąć w ciasto. Nie przesadźcie z tą mąką, bo mnie sypnęło się nieco za dużo :/ Piec

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem 144

Dziś konfrontacja owocowa czyli truskawki i rabarbar kontra słodko-kwaśne. Takie przełamanie smaku fajnie czuć na języku :) Składniki: mąka pszenna typ 500 Kłos Pol ksylitol ( cukier brzozowy) niepełna szklanka Kłos Pol masło kostka żółtka 5 szt proszek do pieczenia 2 niepełne łyżeczki Dodatkowo: truskawki 500 g rabarbar 300 g białka 5 szt ksylitol 1 szklanka Kłos Pol bułka tarta(...)minut. Krok 3 Wyjmujemy podpieczony spód i  posypujemy go bułką tartą, mamy pewność że sok zostanie wchłonięty przez bułkę podczas pieczenia .Kładziemy na niego pokrojone truskawki i rabarbar, wstawiamy do pieca na około 25 minut i pieczemy w 170 stopniach. Krok 4 Białka ubijamy z ksylitolem na sztywno, przekładamy je do rękawa cukierniczego lub szprycy i robimy esy floresy

Różowa kuchnia