z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:99/231)

Dzień Flagi. Truskawki z rabarbarem zapiekane pod kruszonką. 202

kolorach narodowych? Rozszerzyć świętowanie, polubić się z Flagą, z kolorami flagi nie tylko w czasie rozgrywek sportowych,ale właśnie w dzień jej święta? Zapraszam na polski deser. Truskawki z rabarbarem zapiekane pod kruszonką. Składniki: na 3 porcje 3 garście truskawek 2 laski rabarbaru mała łyżeczka cukru jeśli lubisz słodkie desery + odrobina masła kruszonka waniliowa: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru(...)waniliowego 2 łyżki mąki krupczatki Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza 1. Truskawki i rabarbar umyj. 2. Rabarbar obierz i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem i odstaw na 15 minut. 3. Truskawki oddziel od szypułek. 4.  Posmaruj kokilki masłem. Wrzuć do naczynek owoce. 5. W naczynku połącz ze sobą masło i cukier waniliowy. 6. Dodaj mąkę i porządnie

Fiolka w kuchni
PAVLOVA KLASYCZNA 169

Polecam z czystym sumieniem :) SKŁADNIKI: - 5 białek - 250 g cukru - łyżka octu - łyżka mąki ziemniaczanej  - 400 ml śmietany 31% - owoce sezonowe  - pół łyżeczki cukru pudru -200 g rabarbar  - cukier (jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny) BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO , kiedy masa zacznie robić się sztywna stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Kiedy ubite białka z cukrem zrobią się błyszczące(...)dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksuj jeszcze chwilę. RABARBAR POKRÓJ w kostkę,  z odrobiną wody duś do momentu rozgotowania. młody rabarbar nie wymaga obierania. Jeśli będzie za kwaśny dodaj odrobinę cukru PIEKARNIK NASTAW na 130 stopni, w międzyczasie przygotuj blachę z papierem do pieczenia, narysuj okręgi 20 centymetrowe (około), wyłóż białka dość dokładnie. Każdy blat powinien mieć około

Kuchnia bezglutenowa Loli
ciasto z rabarbarem 149

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 300-400 g rabarbaru 100 g cukru 100 g mąki orkiszowej 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g masła, zimnego cukier puder do posypania wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę orkiszową łączymy z mąką ziemniaczaną. Przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy na jednolitą masę(...)Tortownicę (22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przekładamy do niej ciasto i wykładamy rabarbar. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach masło i równomiernie je rozkładamy. Całość oprószamy 1- 2 łyżkami cukru pudru. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 50-60 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy i odstawiamy do wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Ratafia tutti-frutti 167

Trudno, nada się takie coś. Po prostu dodawaliśmy małe ilości owoców, po garstce dosłownie. Następnie dosypywaliśmy 3 płaskie łyżki cukru. I alkoholu tylko tyle, żeby zakryło owoce. Zaczęliśmy od rabarbaru. Co do zasady, ratafia jest nalewką owocową, więc rabarbaru się nie daje, ale z drugiej strony wrzuca się do niej wszystko "jak leci". Więc rabarbar też się nada. Akurat mieliśmy(...)daliśmy. Po kolei dawaliśmy: - rabarbar - truskawki - czereśnie - maliny - jagody - czarna porzeczka Owoce kończymy dodawać, gdy już się sezon skończy, we wrześniu lub październiku. Trzymamy tak szczelnie zakręcone do grudnia, mniej więcej w okolicy świąt filtrujemy, tak bardziej pod koniec grudnia. A po zabutelkowaniu musi dojrzewać jeszcze kilka miesięcy, najlepiej do maja. Tak żeby minął mniej więcej rok odkąd zaczęliście

Marder&Marder Manufacture
Kisiel z rabarbarem, truskawkami i kokosowym jogurtem 167

Rabarbar, truskawki, wanilia i kokos... Wystarczy wymienić te składniki, a wyobraźnia już podpowiada, że to połączenie musi fantastycznie smakować! :) Gęsty, domowy kisiel z rabarbaru i truskawek, to bardzo prosty i lekki deser, który w połączeniu z jogurtem naturalnym o kokosowej nucie, może stać się prawdziwą ucztą i dla podniebienia i... oczu- gotowy deser wystarczy oprószyć wiórkami, ozdobić listkami mięty(...)Czasami tak niewiele potrzeba do zachwytu :) 4 porcje * rabarbar- 4 łodyżki  * truskawki- 200 g (poza sezonem skorzystajcie z mrożonych, te z Hiszpanii nadają się tylko do ozdoby ;)) * woda- 1,5 szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * skrobia ziemniaczana- 2 czubate łyżeczki  * sok z cytryny- 1 łyżeczka * jogurt naturalny- około 120 ml (lub śmietanka kokosowa) * wiórki kokosowe- 2 płaskie

Kraina Miodem Płynąca
Biszkopt z rabarbarem czyli Slodki Czwartek odc.102 139

Mamuszka" obfituje w przepisy tradycyjne i domowe. Przeglądając ją od razu rzucił mi się w oczy przepis na biszkopt. W oryginale z jabłkami, u mnie z rabarbarem zmieniony co nieco. Delikatny, lekki, słodki z kwaśna nutką kolorowych ogonków liściowych. Biszkopt z rabarbarem 2 duże jajka po 100 g cukru i mąki pszennej 2 ogonki liściowe rabarbaru, umyty i obrany cukier(...)wysypujemy bułka tartą. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysty, biały krem. Do kremu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, układamy na nim kawałki rabarbaru. Pieczemy ok 25-30 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi 171

Ciasto proste, szybkie i smaczne, idealne do popołudniowej kawki albo herbatki. Ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi Składniki Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dkg margaryny Dodatkowo: kilka łodyg rabarbaru płatki migdałowe według uznania cukier puder do posypania ciasta(...)ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia i na sam koniec wlewamy wystudzoną margarynę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm. 3. Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałeczki i układamy na cieście. 4. Ciasto z rabarbarem posypujemy płatkami migdałowymi. 5. Ciasto dajemy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temp. 180 stopni

Kuchnia u Bietki
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 134

Nadszedł czas na zrobienie ciasta z rabarbarem, gdy zobaczyłam ten przepis na blogu Eksplozja smaku  to postanowiłam go wypróbować, i wyszło naprawdę rewelacyjne ciasto. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 4 łyżki kakao - 250 g zimnej margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 żółtek - 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Masło kroimy(...)temperaturze 190ºC. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 2 opakowania budyniu waniliowego - 1/2 szklanki oleju  słonecznikowego - 30-40 dag rabarbaru - cukier puder Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach

Kulinarne życie
ostatnie rabarbarowe ciasto w tym sezonie 144

rabarbarowa drożdżówka Wszystko co dobre szybko się kończy, tak też stało się z sezonem na rabarbar. Kwaśne i cierpkie, nie za bardzo nadają się by je spożywać jako samodzielną przekąskę, ale w drożdżowym cieście pasują wprost idealnie. składniki 0,5 kg mąki 1 spora łodyga rabarbaru lub dwie mniejsze 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru(...)masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy rabarbar, każdą łodygę kroimy nożem na dwu centymetrowe kawałki. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę.  Na wierzchu ciasta, dosyć

Miód i pieprz
CIASTO KRUCHE Z OWOCAMI I BUDYNIEM 145

Świeci piękne słoneczko,powoli kwitną bazie,na świecie robi się coraz piękniej i weselej.Chce się żyć. Zaczynam opróżniać zamrażarkę by mieć nowe miejsce na świeże mrożonki.Znalazłam jeszcze resztkę rabarbaru i od razu wiedziałam,że będzie to pyszne ciasto.Uwielbiam smak kwaskowego rabarbaru w połączeniu z budyniem i kruchym ciastem.Jeśli ktoś jeszcze nie próbował takiego połączenia to zapraszam.Z pewnością(...)margaryny (1cała i 1/4 kostki)  łyżka śmietany  2 łyżeczki pr do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,wstawić do lodówki na 45-60min. Nadzienie rabarbar  2 budynie śmietankowe z cukrem  0,75 l mleka Rabarbar pociąć na mniejsze kawałki.Ciasto podzielić na 2 części,jedną zetrzeć na blaszkę,docisnąć,wyłożyć owoce. Na mleku ugotować

Niespełnione zdolności kulinarne
Placek z rabarbarem z zasadą sekretariatu w tle i czterema prawami jakimi rządzą się konsultacje na Uniwersytecie 169

magisterskiej Urząd Statystyczny jest nieczynny z powodu święta statystyki. Takie są prawa konsultacji na Uniwersytecie. Zapamiętaj studencie. Wbij sobie do głowy przyszły doktorancie!Przestrzegaj (sumiennie) nauczycielu akademicki ! Placek z rabarbarem Składniki : pół kilograma mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(łyżeczka) bądź ekstrakt waniliowy 3/4 szklanki cukru  3 jaja 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)słonecznikowego 3laski rabarbaru szczypta soli Wykonanie: godzinę przed pieczeniem wyciągnij wszystkie składniki. Przypilnuj by miały temperaturę pokojową. 1.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Odstawić. Pokrój w kostkę rabarbar. Odstaw. Rozgrzewaj piekarnik. 2.Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do dużej michy/gara. Żółtka do szklaneczki/małej miseczki. 3. Białka ze szczyptą soli ubić mikserem. 4. Dodawaj stopniowo(na przemian

Fiolka w kuchni
TARTALETKI RABARBAROWO - TRUSKAWKOWE Z BEZĄ 121

kiedyś być ten pierwszy raz. Gotowanie to jedna z rzeczy które sprawia mi radość więc dziś zapraszam Was na pyszne tartaletki. W związku z tym ze sezon na rabarbar w pełni możecie upiec je jeszcze dziś.    Składniki;   20 dag margaryny 15 dag mąki gryczanej 20 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 zółtko 1 łyzka(...)smietany szczypta soli   Z podanych składników wyrobić ciasto a następnie zawinąć je w folie i chłodzić około 1 godz.   Nadzienie; 50 dag rabarbaru 2 garście truskawek 1 opakowanie zelfixu 2;1 1 szkl. cukru   Rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na plasterki. Rabarbar wkłądamy do rondla, dodajemy kilka łyzek wody i chwile dusimy, dosypujemy cukier oraz zelfix. Dokładnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżowy rabarbarowiec z migdałami 130

Składniki: 1 kg rabarbaru opakowanie migdałów w płatkach duże opakowanie cukru wanilinowego aromat śmietankowy/waniliowy 50 g świeżych drożdży 2-3 jajka szklanka mleka szklanka cukru 2-3 szklanki mąki pszennej 150 g margaryny mlecznej Przygotowanie: Rabarbar należy wybierać jak najczerwieńszy, będzie wtedy mniej kwaśny. Obrać i pokroić na około 1 cm kawałeczki. Zasypać cukrem - nie żałować! I odstawić(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią wyrośnięte ciasto i rozprowadzić równomiernie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni w trybie grzania dolnego.  Rabarbar odcedzić/wycisnąć ( a syrop który powstał śmiało można wykorzystać jako napitek doobiadowy, czyli zalać wodą, dużą ilością wody - by był odpowiednio słodki ), posypać mąką i wymieszać. Tak obklejone kawałki rabarbaru

Karczma Honorietty