z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:92/231)

Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami. 128

lasyczna lemoniada to kwaskowatość cytryn rozcieńczona wodą z dużym dodatkiem cukru. W sezonie rabarbarowym cytryny można zastąpić równie kwaśnym rabarbarem, który znakomicie łączy się z pomarańczą i ziołami - miętą, stewią, melisą cytrynową, bazylią, tymiankiem lub macierzanką (do wyboru), dając cudownie chłodzący napój na gorące dni :), no i ten piękny landrynkowy kolor...  Zamiast białego cukru trzcinowy, miód, ksylitol lub stewia(...)winem musującym w wersji dla dorosłych. Podawać z lodem i plastrami pomarańczy... najlepiej na tarasie, balkonie lub w ogrodzie ;).  Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: 500 g rabarbaru, 1000 ml wody, 40 g cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewi, 2 pomarańcze, 2 gałązki mięty ogrodowej, 2 gałązki melisy cytrynowej, 2 gałązki stewi (opcjonalnie), inne świeże zioła wg. uznania. Do podania

SzczyptaSmaQ
Ciasto rabarbarowo - truskawkowe 182

Pierwszy kompot z rabarbaru i ciasto z rabarbarem w tym roku zaliczone, uważam więc sezon rabarbarowy za otwarty! Do tego ciasta wykorzystałam również mrożone truskawki i jagody, ale możecie użyć dowolnych owoców:) Ciasto jest tak pyszne, że naprawdę trudno się od niego oderwać... Składniki:   125g masła lub margaryny,  2 jajka,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżki cukru waniliowego,  łyżka octu balsamicznego,  2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki,  5 łodyg rabarbaru,  200g truskawek,  100g jagód. Wykonanie Miękkie masło utrzeć z cukrami do białości. Kolejno dodawać jajka na przemian z przesianymi mąkami wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko oraz

Z miłości do słodkości
Rhubarb and ginger jam - dżem rabarbarowo-imbirowy 201

ready. If not - boil for few more minutes and repeat the test. Once the jam is ready, transfer it to prepared jars and close immediately. Enjoy! W polskiej kuchni rabarbar jakby trochę odszedł w zapomnienie. Mam nadzieję, że powróci na nasze stoły tak jak to się dzieje w Irlandii! Zazwyczaj stosujemy go w połączeniu z cukrem do różnego rodzaju ciast(...)dziś mam propozycję dżemu rabarbarowo-imbirowego. Świetnie smakuje na tostach albo bagietce do porannej herbaty:-) Na dwa słoiczki takie jak na zdjęciu potrzebne będzie: 450 g rabarbaru 430 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka wody świeżo starty imbir wielkości kciuka 2 wysterylizowane słoiczki Wykonanie: Do zamrażalnika wkładamy mały spodeczek. Przycinamy końce rabarbaru i ewentualnie obieramy ze skórki. Kroimy

Kulinarna rozmowa
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 125

Klasyczne, niezawodne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Tu z dodatkiem cynamonu co sprawia, że zapachy wydobywające się z piekarnika podczas pieczenia są jeszcze bardziej intensywne. A smak? Sami się przekonajcie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :) 250 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru demerara 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju(...)łodygi rabarbaru łyżeczka cukru demerara kruszonka: 3 łyżki cukru demerara 2 łyżki mąki łyżeczka cynamonu łyżka oleju rzepakowego Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy

Mienta blog
Dżem rabarbarowy z wanilią 135

Sezon na rabarbar się kończy, więc czas zabrać się za dżem. Z podanych składników wychodzą 3 średnie słoiczki (o pojemności ok. 300 ml) Dżem: 1 kg rabarbaru 650 g cukru brązowego lub mieszanego 1-2 laski wanilii Rabarbar umyć i obrać, pokroić na kawałki 1-2cm. Włożyć do miski i zasypać cukrem,przemieszać, żeby cukier pokrył wszystkie kawałki.Odstawić(...)godzin do lodówki. Po tym czasie przełożyć do rondla. Wanilię przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki, dodać do rabarbaru. Smażyć 25-30 minut, zdjąć pianę i bardzo gorący przełożyć do wyparzonych słoików. Przetrzeć alkoholem nakrętki i brzegi słoików, mocno zakręcić, odstawić, Po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce. Smacznego

Pełny talerz
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 136

kogo TY upieczesz ciasto?" Chodziło o to, aby pokazać ważnej dla nas osobie jak bardzo nam na niej zależy. W mojej kuchni pachniało maślano-waniliowym kruchym ciastem z rabarbarem i kruszonką. Ciasto upiekłam dla kogoś naprawdę wyjątkowego. Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką Składniki: Ciasto: 300 g mąki krupczatki 80 g cukru pudru szczypta soli 180 g zimnego masła(...)pudru 25 g cukru waniliowego Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Powinno powstać coś w rodzaju drobnych klusek. Docisnąć całość razem. Włożyć do woreczka. Schłodzić w lodówce. Nadzienie: 600 - 700 g rabarbaru 6-8 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Rabarbar umyć, dokładnie osuszyć, poodcinać końcówki. Pokroić na 1 cm kawałki. Wymieszać z pozostałymi składnikami

Pełny talerz
Rabarbar z kruszonką 130

Dzisiaj zapraszam Was na błyskawiczną przekąskę na słodko - połączenie kruszonki i rabarbaru. Niebo w gębie :)  Przepis dodaje do akcji Rabarbarlove . Składniki na 4 porcje: 3 łodygi rabarbaru  około 8 łyżek mąki pszennej 5 łyżek zwykłego cukru 5 łyżek margaryny bądź masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Na samym początku rozgrzać piekarnik(...)miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło i wszystko ze sobą wymieszać (za pomocą dłoni). Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i drobno pokroić. Na dno kokilek wsypać pokrojony rabarbar, a następnie zasypać przygotowaną kruszonką. Piec około 25 minut (aż do zrumienienia się kruszonki

Ugotować
Kompot truskawkowo-rabarbarowy 123

wiem! Truskawek i rabarbaru na tym blogu macie pewnie po dziurki w nosie. Ale co zrobić, skoro to wyjątkowo wiosenno-letnie połączenie? :) Dziś zapraszam na kompot rabarbarowo - truskawkowy Trochę kwaśny, trochę słodki. Schłodzony, podany z lodem smakuje wybornie! Składniki: 500 g rabarbaru 500 g truskawek 1,5 litra wody 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny Do garnka wlewamy(...)wodę, dodajemy umyte truskawki i umyty i pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar. Słodzimy. Gotujemy około 15 minut, do czasu aż truskawki i rabarbar zmiękną i zaczną się delikatnie rozpadać. Dodać sok z limonki i spróbować - jeśli kompot jest za kwaśny - można go trochę dosłodzić. Polecam jednak nie dodawać dużo cukru - zawsze można sobie dosłodzić porcję w szklance :) Można podawać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Crumble truskawkowo-rabarbarowe, czyli deser owocowy pod kruszonką z płatków owsianych 156

Sezon na rabarbar i truskawki powoli się zaczyna. Ja proponuje kolejny zdrowy deser z rabarbarem i truskawkami w roli głównej. Crumble truskawkowo-rabarbarowe to prosty deser, łatwy do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Świetny na ciepło, jak i na zimno. Zasmakował wszystkim, którzy próbowali, włącznie z moją dwuletnią córcią :) Polecam spróbować! Składniki nadzienia: 450g truskawek umytych i pokrojonych(...)kawałki 450g rabarbaru obranego i pokrojonego na 1cm kawałki 1/3 do 1/2 szklanki płynnego miodu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego )   Składniki posypki: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki cukru trzcinowego (demerara) 1/4 łyżeczki soli waniliowej lub zwykłej 3 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki roztopionego masła   Przygotowanie: Piekarnik

Moja Delicja
Wzloty i upadki. Suflet rabarbarowy z imbirem. 146

choć wiadomo, że prędzej czy później opadnie (bo zawsze opada), to przecież nie to się liczy... Potrzebowałam takiego deseru - lekkiego, puszystego, delikatnie kwaskowatego. o smaku ulubionego w maju rabarbaru, który cudownie współgra z imbirem. Łyżeczka po łyżeczce napełniał mnie euforią. Czułam, że staję się coraz lżejsza i powoli zaczynam się odrywać od tego, co mnie ostatnio dręczyło... Nie bójcie się(...)skrobii, która jest w przepisie, a może to jakaś inna, tajemnicza siła ... SUFLET RABARBAROWY Z IMBIREM /na 8 porcji przygotowanych w naczynkach o pojemności  150 ml) 250 g rabarbaru pokrojonego na ok. 2 cm kawałki 70 g cukru 70 g jeżyn (mogą być mrożone - ja zastąpiłam mrożonymi jagodami) kawałek kandyzowanego imbiru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 2 białka

KUCHARNIA
Rabarbarowe, dietetyczne cudo 163

Jedyny owoc dozwolony w diecie. Z porcji wychodzą 3 małe słoiczki.  2 łyżki słodziku w płynie lub 8  łyżek cukru pudru (w wersji niedietetycznej) około 20 lasek rabarbaru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub odrobinę  soku z cytryny pół szklanki wody Rabarbar myjemy, obieramy  i kroimy w kostkę. Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy rabarbar(...)Dodajemy słodzik i cynamon. Gdy rabarbar się prawie rozgotuje  miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy kwasek. Mieszamy, smakujemy, czy dla nas wystarczająco słodkie. Przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Ja na wszelki wypadek wekuję je jeszcze przez kilka minut. Oczywiście dżem byłyby pyszny z dodatkiem truskawek, ale te na Dukanie są zakazane. Używać

Humanistka w kuchni
Pszenno-razowe ciasto z miodem, budyniem i rabarbarem 119

Życie kocha jeść"znalazłam przepis na pysznie wyglądającą razową szarlotkęz dodatkiem miodu i kawy zbożowej.I już prawie ją zrobiłam.Ale w ostatniej chwili zaświeciła się lampka: RABARBAR!Pamiętam słowa mojej mamy, kiedy prosiłam jąo upieczenie szarlotki na moje urodziny w czerwcu.Odpowiedziała mi wtedy: teraz? kiedy tyle sezonowychowoców jest w ogrodzie ty chcesz szarlotkę z jabłek zebranychw zeszłym(...)roku? Nie stosuję się twardo jej słów, ale też o nich nie zapominam. Jeśli mam ochotę na szarlotkę w lecie to ją robię.Ale jeśli mam wybór jabłko-rabarbar, wybiorę rabarbar.Bo nim można się cieszyć o wiele krócej niż jabłkami,dostępnymi przecież przez okrągły rok.Za ostatnie 3,60 wygrzebane z portfela kupiłam pół kilograma rabarbaru. Nie ma to jak wybrać

bistro mama
Ciasto drożdżowe bez wyrastania z rabarbarem 152

dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej tych, które puszczają mniej soku można położyć naprawdę dużo (według mnie 1 kg rabarbaru to nawet nieco za mało). składnikiciasto*600 g mąki pszennej* 7 łyżek oleju* 80 g drożdży* 1 szklanka mleka* 6 łyżek cukru* 1 cukier wanilinowy* 3 jajka* szczypta solidodatkowo(...)rabarbaru (mogą też być inne owoce)kruszonka* 100 g mąki pszennej* 75 g zimnej margaryny* 1/4 szklanki cukru pudruSposób wykonaniaRabarbar obrać, pokroić na ok. 4 cm kawałki, zasypać 2-3 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na godzinkę.Składniki na kruszonkę włożyć do naczynia i połączyć ze sobą tak aby powstały grudki.Do większej miski wlać ciepłe mleko dodać drożdże, szczyptę soli

Mix smaku
Deser rabarbarowy a la tiramisu 161

zapomniałam kupić pistacji…. Najważniejsze, że deser był pyszny i z całą pewnością mogę go Wam polecić Deser rabarbarowy a la tiramisuSkładniki:1 opakowanie podłużnych biszkoptów300 g rabarbaru + 50 g cukru200 g malin500 g serka mascarpone200 g serka kremowego250 g serka waniliowego50 g cukru pudru (przesianego)80 g drobnego cukru1 łyżeczka waniliisok z pomarańczy około 150 mlpistacje lub płtatki migdałowe(...)dekoracji1. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić 50g cukru i dodać połowę pokrojonego rabarbaru. Smażyć 5 minut. Dodać resztę rabarbaru i maliny i smażyć kolejne 1-2 minuty. Odstawić do ostygnięcia. 2. Biszkopty przełożyć do foremki o rozmiarach 18×24 cm. Nasączyć sokiem pomarańczowym. Serki zmiksować z cukrem pudrem, drobnym cukrem i wanilią. Wyłożyć

UgotujmyTo.pl
Torcik rabarbarowy z kremem i truskawkami 111

sezonu rabarbarowego staram się korzystać na maxa!Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.Zrobiłam też smakowite drożdżówki …więc teraz przyszła pora na ciasto biszkoptowe.Żeby mogło zachwycać nie tylko podniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku!Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną(...)błyskawicznie!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- 3 jajka- 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki- 2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka wodyMASA:- ser biały dwukrotnie mielony – 200 g- kokos – 4 łyżki- rabarbar – 200 g- cukier puder – 6 łyżek- laska wanilii – 1 sztDODATKOWO:- śmietana 36 % – 250 ml- truskawki – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy

Ostra na Słodko