z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:93/231)

Jogurtowo - budyniowe ciasto z rabarbarem 355

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu ucierane ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego i waniliowego budyniu. Możecie je przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z truskawkami; ja wybrałam rabarbar, bo kocham jego kwaśny smak połączony ze słodyczą ciasta :). Takie ciasto na pewno umili spotkanie z przyjaciółmi, wiosenny piknik czy po prostu popołudnie przy herbatce ;). Polecam :). Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej(...)cukru 1 szklanka jogurtu greckiego 2 opakowania budyniu waniliowego ( opakowanie 40 g ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia około 600 - 700 g rabarbaru + 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ( to bardzo ważne! ). Mąkę pszenną, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Rabarbar umyć

Opowieści z piekarnika
Ciasto na wakacje – moje ulubione przepisy 263

staję na wysokości zadania i piekę jak szalona. Ciasto na niedzielę to konieczność. O tej porze najczęściej jest to ciasto z owocami. Wiosna i lato to pora na rabarbar, więc słodkie wypieki z rabarbarem pojawiają się na blogu niemalże przez cały ten czas. Pewnie większość z Was ma rabarbar w przydomowym ogródku. Ja mrożę rabarbar na zimę ale też robię

codojedzenia
Aromatyczne kokosowe risotto 141

rabarbarem, truskawkami i ziołami 4 porcje: 200 g ryż arborio (do risotto) 400 ml mleczka kokosowego (puszka) 2-3 łyżki ksylitolu 1 cienka łodyga rabarbaru ok. 300 truskawek 1 gałązka rozmarynu garść bazylii i mięty Rabarbar i truskawki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Kilka łyżek stałej części mleczka kokosowego podgrzewamy w rondelku. Dodajemy ryż, smażymy mieszając. Dokładamy partiami stałą część mleka(...)mieszając ryż, aby się nie przypalił. Na koniec wlewamy pozostałą wodę kokosową, dodajemy ksylitol, rabarbar oraz gałązkę rozmarynu. Gdy ryż wchłonie cały płyn dolewamy partiami wodę – ok. 300-400 ml. Wyjmujemy gałązkę, dodajemy posiekaną miętę i bazylię oraz połowę truskawek. Mieszamy. Wykładamy do miseczek, dodajemy pozostałą część truskawek. porcja ma ok. 420 kcal

Kucharzyca
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem 183

mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Szczypta soli 4 żółtka Sok z połowy cytryny Skórka otarta z połowy cytryny Pozostałe składniki: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek* 500 g rabarbaru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części. 1 część ciasta wyłożyć na formę, rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Ponakłuwać(...)widelcem. Piec do złotego koloru. Około 18-20 min. Wyjąć z piekarnika. W międzyczasie przygotować budyń oraz pokroić rabarbar. Z litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować z cukrem i solą. 1 szklankę mleka, mąki i żółtka zmiksować na gładką masę. Do masy dodać 1 szklankę gorącego mleka, aby zahartować masę. Do gotującego się mleka wlewać masę, powoli, cały czas mieszając

moj przepis na
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 119

mieszamy i wstawiamy do pieczenia.  Jednym z takich ciast jest ciasto jogurtowe. Wystarczy dodać ulubione owoce i upiec.   Dziś chciałbym zainspirować Wać moim ciastem jogurtowym z rabarbarem. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Jego smak zapewne zachęci Was do kolejnych słodkich eksperymentów w kuchni. Czas przygotowania: 80 min. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm SKŁADNIKI(...)świeżego rabarbaru 2 jajka 150 g masła + do wysmarowania tortownicy 400 g jogurtu typu greckiego 120 g cukru kryształ 400 g mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli cukier puder dodatkowo: bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Rabarbar umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zasyp 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Wymieszaj

kulinarnyJa
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. 152

Sezon na rabarbar czas Start!  Dziś szybkie i bardzo smaczne ciasto jogurtowe, do  tego rabarbar przywieziony z ogrodu mamy. Około 15 minut pracy, może nawet mniej, potem czas oczekiwania i mega pyszny deser do kawy! Polecam! Składniki; 250 ml naturalnego jogurtu 3 jajka 150 ml oleju 2 łyżeczki skórki cytrynowej   Skworcu 3/4 szkl. cukru trzcinowego   Skworcu(...)szkl. mąki pszennej  1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu 1łyżka kakao   Skworcu ok 50 dag rabarbaru 4 łyżki płatków migdałowych Skworcu   kruszonka; 1/4 szkl cukru 40 g masła pół szklanki mąki pszennej   Przygotowanie; Do miski wlewamy olej, dodajemy jajka i jogurt. Wszystko mieszamy, porcjami dodajemy suche składniki. Mieszamy łyżką. Następnie

Radość kipiąca uśmiechem.
PIECZONY RABARBAR Z MORELAMI 144

Szybki i prosty pomysł na rabarbar, zazwyczaj rabarbar wykorzystuję do ciasta, ale chciałam zrobić rabarbar w wersji fit, bez tłuszczu i cukru. Połączyłam go ze słodkimi morelami i syropem klonowym. Upiekłam w piekarniku, przepięknie się skarmelizował i nabrał obłędnego koloru i smaku.  Tak przygotowane owoce mogą być same pysznym deserem, ale stanowią wyśmienity dodatek do np. owsianek, jaglanek, naleśników(...)gofrów czy wszelakich deserów.  Jeszcze ciepłe podane do lodów są znakomite. SKŁADNIKI: - 3 laski rabarbaru - 10 moreli lub brzoskwiń - 4 - 6 łyżek syropu klonowego - zdrowa posypka (u mnie siemię lniane, sproszkowana żurawina, pestki dyni, kardamon, płatki róży - kupicie w każdej herbaciarni) Całość piekłam 35 minut w temp 170 stopni

SMYKWKUCHNI
Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką 117

Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto z dodatkiem świeżego, kwaskowego i orzeźwiającego rabarbaru, ukryte pod warstwą chrupiącej  kruszonki, to moja propozycja sezonowego ciasta z owocami. Składniki: Ciasto: 4 jajka 120g masła extra 220g cukru 400g mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła(...)ekstra Dodatkowo: 350g rabarbaru bułka tarta cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mleko, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie zmiksować mikserem. Ciasto

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto kokosowe z rabarbarem 193

Uwielbiam posiłki na słodko, więc piekę je jak najczęściej! W moim ogrodzie miałam jeszcze rabarbar, więc postanowiłam go wykorzystać w postaci wypieku. Rodzina była zachwycona słodkością, więc znikło w mgnieniu oka!  Składniki: 4 jaja 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki oleju kokosowego 1 duży banan 1 szklanka mąki żytniej 1/2 szklanki mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon aromat(...)szklanki wody +- 500g rabarbaru + 1 łyżka ksylitolu płatki migdałowe do dekoracji Sposób przygotowania: Rabarbar dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy ksylitolem. Odstawiamy na ok. 10 minut, aby warzywo puściło sok. Jaja ucieramy z ksylitolem i olejem kokosowym na puszystą pianę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon, aromat i wodę. Całość dokładnie miksujemy. Masę

Truskawkowa Fiesta
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I WANILIĄ (PYCHA!) 138

słodkie owoce, typu: maliny, truskawki, czereśnie, możemy zamknąć w słoikach na zimę bez konieczności dodawania cukru (metodą janginizacji), o tyle kwaśny rabarbar bez słodu się nie obędzie. Polecam przyrządzić ten dżem, bo tak oryginalnego, wyjątkowego smaku jeszcze nie znacie, a na pewno pokochacie. Warto już dziś zadbać o to, by osłodzić zimowe i jesienne dni. A najlepiej to się czyni(...)konfiturami, które na kronice chleba lub w cieście smakują domem, ciepłem, niebem... Składniki na 7 słoików o pojemności 300 ml (w sumie ok 2 l dżemu): 1,5 kg rabarbaru, 200-250 g cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego, 400 ml wody, 3 łyżki agar agar, Imbir wielkości kciuka, 5 g wanilii mielonej. Wykonanie : Rabarbar i imbir kroimy na kawałki. Następnie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kruche ciasto z rabarbarem i pianką- jest przepyszne kto raz skosztuje sięgnie po następny kawałek 245

składniki 200g mąki tortowej basia 50 g mąki ziemniaczannej 200 g masła extra 50 g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 małych jajek   nadzienie 700 g rabarbaru obranego i już pokrojonego w kostkę 3 łyżki mąki ziemniaczannej 1słoik konfitury truskawkowej 1 paczka migdałów beza 5 białek 200 g cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczannej troszkę soku(...)jednolitą masę i wałkujemy ,dajemy na przygotowaną blaszkę, ciasto nakłuć i piec ok35 min jak się przyrumieni wyjąć ciasto posmarować konfiturą na to dać masę rabarbarową. masa rabarbarowa rabarbar wymieszać z mąką ziemniaczaną i pozostałą konfiturą kłaść na ciasto a na to bezę białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną oraz cytryną odrobina i wykładamy na rabarbar A na koniec

Moje Wyroby
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 155

Kwaśny rabarbar, słodki budyń o nucie waniliowej i perfekcyjnie kruche ciasto stanowią jedno z lepszych połączeń smakowych. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Znika z talerza w mgnieniu oka. 🙂 Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru waniliniowego 200g masła 3 żółtka Do miski(...)wyspujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Przeczytaj cały przepis - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem at AleTorcik

AleTorcik
Ciasto z truskawkami i rabarbarem i serkami – bardzo szybko się je robi wszystko w jednym garnku robimy 236

szklanka mąki tortowej 300 g serka waniliowego lub bieluch 7o g cukru 3 duże jajka 1/2 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8o g budyniu smietankowego truskawki ,rabarbar cukier puder na koniec jak już jest upieczone – posypać wykonanie Truskawki ,rabarbar oczyścić i pokroić. Do miski dajemy jajka serek ,oraz olej i zmiksować.Teraz dodajemy cukier kryształ ,mąkę tortową(...)oraz budyń oraz proszek do pieczenia ,zmiksować na jednolitą masę . Masę wylać na przygotowaną już blaszkę i teraz układamy truskawki na przemian z rabarbarem i pieczemy 170st w dużej blaszce

Moje Wyroby