z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:98/231)

Rabarbar...słów kilka 150

Rabarbar jest znakomitym dodatkiem do soków np z malinami, a także do placków drożdżowych czy drożdżówek. Znany jest także kompot z rabarbaru. Roślina ta może być także wykorzystywana do produkcji wina owocowego. Możemy go także jeść na surowo z cukrem. Ma kwaskowaty smak. Zawiera żelazo,kwas jabłkowy i kwas szczawiowy wskutek czego usuwa wapń z organizmu i może prowadzić(...)powstawania kamieni nerkowych. Występowały przypadki zatrucia rabarbarem któe kończyły sie smiercią. Występkuje wiele gatunków rabarbaru

Anioły w kuchni
Sałatka z mniszkiem, duszonym rabarbarem, orzechami brazylijskimi i czarną quinoą 144

Chyba dawno nie było sałatki, co jest do mnie niepodobne ;) A wiosną trzeba korzystać z wszelkich darów, szczególnie tych zdrowych i pysznych. Koniecznie musi być mniszek, musi być rabarbar, kilka fajnych dodatków i sałatka gotowa. Duszony rabarbar z powodzeniem zastąpi dressing. Zapraszam :) Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy kilka liści sałaty mały pęczek liści mniszka 1 łodyga rabarbaru szczypta cukru(...)kokosowego kilka orzechów brazylijskich kilka jadalnych kwiatów Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i mieszamy z liśćmi mniszka. Rabarbar kroimy w grube plastry i dusimy z odrobiną wody i szczypta cukru kokosowego, aż trochę zmięknie. Gdy przestygnie dodajemy go do sałatki, dorzucamy też czarną quinoę. Posypujemy wszystko kawałkami orzechów brazylijskich i ozdabiamy jadalnymi kwiatami

Quinoa Raz!
Ucierane z rabarbarem (na maślance i kruchym cieście) 218

rabarbarowe kojarzą mi się ze Śp. Ciocią, podobnie zresztą jak zupa szczawiowa.  Wielkie liście owoców rosły niemal przy domu. Pamiętam jak nie raz urywaliśmy i jedliśmy maczając końcówkę rabarbaru w cukrze :) Rarytasy! Muszę pomyśleć nad własną uprawą, bo dostępu do takiego już nie mam, pozostaje jedynie sklep.  Póki co zapraszam na ciasto, delikatne, wilgotne i nie za słodkie(...)szklanki oleju rzepakowego 350g mąki pszennej (m/w dwie szklanki) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 125g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g płatków migdałów 3 duże łodygi rabarbaru Sposób przygotowania w Tefal Companion: Kruche ciasto- składniki wrzucamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 10 na 30 sekund. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i chowamy

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 219

Lekko kwaskowaty rabarbar, kremowy budyń i kruche ciasto idealnie się komponuje oczywiście w towarzystwie pysznej kawy :) Nie wierzysz? Spróbuj :D Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyń: 2 opakowania budyniu 700 ml mleka(...)szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 500 g rabarbaru 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukry, jajko, żółtka, śmietanę i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część owiń folią i włóż do zamrażarki, natomiast drugą wyłóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłódź w lodówce

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto z rabarbarem i maślanką 147

Bardzo puszyste a zarazem wilgotne ciasto z rabarbarem. Świetnym dodatkiem jest maślanka, która nadaje wspaniały smak! Składniki: 2 jaja 1 szklanka cukru trzcinowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maślanki naturalnej aromat 700g rabarbaru + cukier i cynamon Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy i dokładnie obieramy. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem(...)minut. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i maślankę. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Ciasteczka francuskie z rabarbarem 185

Goście w progu a wy nie macie nic do kawy? Mam dla was wyjście z tej sytuacji pod warunkiem że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja zrobiłam z rabarbarem ale można też użyć truskawek, śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 mniejsze łodygi czerwonego rabarbaru cukier cukier puder Przygotowanie: Rabarbar pokroić w plasterki zasypać(...)około godzinę.  Ciasto francuskie pokroić w kwadraty 8*8 cm. Naciąć na każdym rogu i zwinąć rogi do środka ciasta. Na środku ułożyć po 3-4 kawałki rabarbaru(bez soku). Piec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem 186

końcu dorwałam rabarbar i upiekłam dziś ciasto. Poczęstowałam rodziców, którzy przyjechali obejrzeć występ nowo powstałego rzeszowskiego zespołu Sweet Voices. Śpiewa w nim mój syn Julian. Młody ma talent wokalny po dziadku i tak jak on śpiewa w dwóch zespołach. Zwłaszcza dziadek jest z tego dumny. A wracając do ciasta, to przerobiłam stary przepis na ciasto z twarożkiem i jabłkami. Zamiast(...)jabłek dodałam rabarbar (zdecydowanie za mało) i twarożek śmietankowy zastąpiłam ricottą. Ciasto - niebo w gębie, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam. Składniki: 7 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w prostokąty 2 duże jajka 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny

Czerwień i błękit
Tarteletki rabarbarowe z brązowym cukrem i migdałami 68

Pysznie. Składniki: /na 4 tarteletki/ 80g mąki tortowej 50g cukru pudru 2 małe jajka 75g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru muscavado + 1 do zasypania rabarbaru 1 łodyga rabarbaru płatki migdałowe Wykonanie: Rabarbar oczyścić, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem, zostawić na 2 minuty. Następnie odcedzić, zasypać brązowym cukrem, aby stracił na kwaskowatości. Masło utrzeć z cukrem(...)puszystą masę. Dodać jajka, przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować. Ciasto przełożyć łyżką do foremek na tarteletki. Wyłożyć rabarbar, posypać brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi. Piec w 180C przez 25 minut. Artykuł Tarteletki rabarbarowe z brązowym cukrem i migdałami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Kompot z rabarbaru, malin i mięty 129

SKŁADNIKI:                  1 kg rabarbaru ( ok 3 gałązek ) 1 litr wody 5 łyżek cukru ( można pominąć ) 2 łyżki soku z cytryny 60 g malin ( mogą być mrożone ) WYKONANIE: 1. Rabarbar umyć ( nie obierać! ), pokroić na mniejsze kawałki. 2. Do garnka wlać zimną wodę, dodać rabarbar. 3. Dosłodzić do smaku cukrem, dodać(...)cytryny, maliny i gałązkę świeżej mięty. 4. Gotować ok 20 min, do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać. 5. Przecedzić przez sito i zostawić do ostygnięcia. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU

Atlas Smaków
RABARBAR NA SMUKŁĄ SYLWETKĘ 153

Najczęściej traktujemy go jak kwaśny owoc i dodajemy do słodkich... Artykuł RABARBAR NA SMUKŁĄ SYLWETKĘ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Babka z rabarbarem i żurawiną 128

Szybka do zrobienia i smaczna babka,mięciutka, wilgotna i na drugi dzień taka sama..polecam..ja do babki dodałam rabarbar zerwany na własnej działce i suszoną żurawinę, ale można dać inne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców. Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę .Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły: Angelika , Dorotka , Magdalena . 20 dkg mąki Szymanowskiej(...)Polskie Młyny 13 dkg cukru 150 ml jogurtu naturalnego 3 jajka 100 ml oleju Polskiego rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie młody rabarbar i suszona żurawina] Jajka i cukier ubić na puszystą masę.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i jogurt.Na końcu dodać rabarbar [obrany i pokrojony ,wymieszany

Moje domowe kucharzenie
Tarta na orkiszowym spodzie z rabarbarem i migdałami. 150

Dziś mam dla Was pyszną tarte z rabarbarem, na orkiszowym spodzie a mimo to ciasto nadal jest białe. A to dlatego, że użyłam białej maki orkiszowej którą możecie kupić w sklepie Skworcu.com.pl Do tego rabarbar, płatki migdałowe i wyszło mega pysznie...   Składniki na ciasto; 2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej Skworcu 20 dag masła 1 jajko ( do ciasta(...)dodajemy tylko żółtko) 1/3 szkl. cukru trzcinowego   1 łyżka kwaśnej śmietany   Na nadzienie; ok. 10 lasek rabarbaru 5  dag płatków migdałowych Skworcu 4 łyzki cukru trzcinowego   Dodatkowo; 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu   do posypania po wierzchu białko do posmarowania wierzchu ciasta   Przygotowanie; Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtko, mąkę przesianą

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto na maślance z rabarbarem 165

Rozpoczyna się najlepszy sezon w roku. Czas kiedy mamy dostęp do świeżych ogródkowych owoców i warzyw. Na pierwszy ogień idzie rabarbar a z nim szybkie ciasto na maślance. Składniki: 3 duże jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki pszennej T500 1 szkl maślanki 0,5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 2-3 łyżki(...)Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g masła irlandzkiego Mlekoma 50 g cukru  Przygotowanie: Kruszonka: Zimne masło, mąkę i cukier zagnieść. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schłodzić. Rabarbar pokroić w niewielkie kawałki zasypać cukrem i odłożyć na 2-3 godziny.  Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka zmiksować z cukrem na sztywno i nie przerywając miksowania

Ala piecze i gotuje
Zimny deser z rabarbaru i nieszpułki na spodzie z gorzkiej czekolady i ekspandowanej quinoy 206

prawda muszę jeszcze popracować nad proporcjami i temperaturą, żeby ładnie równo to wyszło, ale i tak byłam zadowolona, że eksperyment się udał. No i absolutnymi królami deseru są rabarbar i nieszpułka. Rabarbar, bo go po prostu uwielbiam i nie wyobrażam sobie mojego wiosennego menu bez niego, a nieszpułka bo jak już wiecie muszę wypróbować każdy nieznany mi do tej pory(...)różowatych, ponoć świetnie nadaje się na dżemy, bo zawiera dużo pektyn, ja zrobiłam z niej galaretkę ;)  Składniki: 3 łyżki ekspandowanej quinoy pół tabliczki gorzkiej czekolady bezglutenowej 2 łodygi rabarbaru 1 nieszpułka 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego 5 łyżeczek żelatyny 250 ml wody 2 łyżki wody różanej świeże listki mięty  szczypta pudru z liofilizowanej żurawiny trochę

Quinoa Raz!
Fit sernik na zimno z musem rabarbarowym 238

jakoś spożytkować zalegający w lodówce serek homogenizowany. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają, od słodyczy spodu na bazie płatków owsianych, daktyli kakao, po nutę serową i lekko kwaśny mus z rabarbaru – po prostu bajka. Spód na tyle mi smakuje, że stwierdziłam, że będzie fajną bazą do zdrowych batoników bez pieczenia. Z pewnością jeszcze nie raz go wykorzystam. Składniki na tortownicę(...)kakao 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) 10 suszonych daktyli Masa serowa: 400g serka homogenizowanego 2 łyżki miodu/ksylitolu (lub cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki żelatyny Mus z rabarbaru: 300-350g rabarbaru 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) Odrobina wody 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć ok 15-20 minut. Płatki owsiane zblendować (drobno

Fabryka pomysłów