z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:104/231)

ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 209

Dietetyczna rolada biszkoptowa, bez tłuszczu, bez pszenicy, bez cukru. Z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej, słodzona zdrowym ksylitolem, w połączeniu z rabarbarem i truskawkami, to przepyszny i jakże zdrowy dodatek do kawki, herbatki, lub od tak po prostu na drugie śniadanie. Ponieważ mam manię dodawania mąki pełnoziarnistej gdzie tylko się da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza(...)zdrowsza. Mąki pełnoziarnistej po upieczeniu wcale nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, delikatne jak mgiełka, wprost rozpływa się w ustach. Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że sezon na rabarbar w pełni. Składniki: - 6 jajek , osobno białka i żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 170g ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - 300g obranego rabarbaru - 300g odszypułkowanych

Smaczne Zdrowe
Słodkie środy - Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami 124

zaprosić Was na klasyczne ucierane ciasto, które jest idealną bazą do wszelakich sezonowych owoców. W ubiegły weekend naszych lubisi facebookowych kusiłyśmy właśnie nim. Osobiście uwielbiam je z rabarbarem, kwaskowość jaką daje jest idealna dla deseru na upalne dni. To szybki i bardzo prosty wypiek, który polecam każdemu. U nas sprawdza się zawsze i jedno co wiem, nie warto(...)przygotowywać go w małej blaszce jak czyniłam to do tej pory.  Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami SKŁADNIKI : 3 duże jajka lub 4 średnie 2 czubate szklanki mąki pszennej - tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 200 g masła 400 g rabarbaru 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek cukier puder do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Masło roztapiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegańskie ciasto z rabarbarem 166

pieczenia jeden duży banan 100 g cukru pudru 180 g masła roślinnego łyżka śmietany wegańskiej (ja po prostu zblendowałam łyżkę tofu naturalnego z niewielką ilością mleka sojowego) 1 kg rabarbaru pół słoika konfitury (użyłam własnej roboty malinowej) na kruszonkę: 200 g mąki pszennej 100 g masła roślinnego 100 g cukru (polecam trzcinowy nierafinowany) A więc do pracy: mąkę z proszkiem(...)część starłam a część po prostu pokruszyłam i delikatnie wylepiłam formę i wyglądało to tak: Tak przygotowane ciasto pieczemy 30-35 minut w temp. 180 C. W międzyczasie przygotowujemy rabarbar, tj. obieramy, kroimy w 1 cm kostkę, wrzucamy na gorącą suchą patelnię, posypujemy cukrem (około 100 g- najlepiej trzcinowym nierafinowanym- super podkreśla smak) i smażymy go około 3 minut cały

greenscarf
Kompot rabarbarowo truskawkowy. Wiosenna moc witamin. 195

ślimaki bardzo lubią pietruszkę i kolendrę... nie ma po nich śladu... wszystko zjedzone, zostały puste łodyżki... musiały być smaczne... no cóż będzie powtórka... nie poddam się :) Za to rabarbar już pięcioletni rośnie na potęgę.. co cieszy bo bardzo go lubię.  Kompot z rabarbaru jest wyśmienity nie tylko na upały, ale także na poprawę nastroju, a w towarzystwie truskawek(...)smakuje naprawdę wybornie. Polecam :) Składniki - 3 duże laski rabarbaru - 2 szklanki truskawek - 3-4 łyżki cukru - 2-3 litry wody Wykonanie Rabarbar obieram ze skórki, kroję w grubsze plasterki, truskawki przekrawam na połówki. Przekładam do garnka zalewam wodą, dodaje cukier. Całość gotuje ok. 5 minut na wolnym ogniu. Podaję po schłodzeniu. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
smaczna, łatwa drożdżówka na oleju z rabarbarem... 187

Składniki: drożdże świeże 25 gram, mleko ciepłe 200 ml, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 4 krople, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 300 gram, rabarbar 80 dag/pokrojony, cukier 5 łyżek, mąka krupczatka 1,5 szklanki, cukier drobny 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba rabarbar obrać, pokroić na małe kawałeczki i posypać cukrem drożdże rozetrzeć z ciut cukrem(...)zostawić do wyrosnięcia na 1 godzinę wyrośnięte ciasto parę razy w robocie wymieszać - blaszka 24x29 wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto zwilżoną dłonią, rozsypać rabarbar odciskając sok i przyciskając do ciasta z mąki krupaczatki, cukru, oleju zmiksować kruszonkę drobną - oleju dać tyle aby kruszonka nie była za sucha kruszonkę rozsypać na rabarbarze i lekko

W Mojej Kuchni Lubię
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 143

pełni i trzeba się spieszyć żeby zdążyć, bo trwa krótko. Drożdżowe wypieki z owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną  Frużelinę truskawkową  i świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży 1 jajo 2 żółtka szczypta(...)soli Dodatki: 5-6 łodyg rabarbaru 2 słoiki frużeliny truskawkowej lub innego dżemu 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżeczką cukru, odstaw na 15-20 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto wyrabiaj

Apetyczna babeczka
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. 119

tylko rozpoczyna się sezon na rabarbar w moim domu obok kompotu zaczyna się regularnie pojawiać ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Tym razem padło na rabarbar i truskawki. Ciasto wyszło idealnie puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie, nie za kwaśne po prostu niebo w gębie. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka(...)świeżych drożdży 2 jaja 130 g masła 250 g rabarbaru 250 g truskawek Kruszonka: 0,5 szklanki 5 łyżek cukru 70 g masła  opcjonalnie: cukier puder Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzać ( nie może być gorące, gdyż wówczas nasze drożdże się zaparzą i ciasto nam nie wyrośnie. W zimnym mleku również), dodać pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżek mąki

Wielki apetyt
Tarta z musem rabarbarowym 158

rabarbarowym i bitą śmietaną. Jest łatwe do przygotowania i mocno orzeźwiające. Przepis bierze udział w akcji " Ciasto na niedzielę ", do wyboru były dwie propozycje "Fale dunaju" oraz "Ciasto z rabarbarem" .  SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 3 żółtka, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżka cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany(...)rabarbarowy: 40 dag rabarbaru, 100 ml wody, 1/3 szklanki cukru, 1 opakowanie galaretki zielonej, Dodatkowo: 200 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką 189

Pyszne i delikatne ciasto z kwaskowym rabarbarem a do tego chrupiąca kruszonka z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasto delikatne i nie za wysokie ale za to bardzo pyszne. składniki: ciasto 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kruszonka 75 g mąki pszennej(...)Młyn Kopytowa 75 g tartych migdałów Back Mit 100g cukru 100 g masła oraz 500 g rabarbaru Przygotować ciasto. Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Dużą blaszkę 35x25 natłuścić i dno wylepić ciastem. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki, oprószyc cukrem i rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier, mąkę oraz tarte migdały

Monia miesza i gotuje
Ciasto ucierane z rabarbarem 122

Ciasto, które zawsze się udaje. Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam z rabarbarem. Wyszło bardzo smaczne. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru + 3 łyżki cukru 2 szklanki mąki 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 średnie łodygi rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Rabarbar obrać i pokroić w 5 mm plasterki. Wsypać(...)pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać masło i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy  i posypać rabarbarem Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem

O kuchni z uczuciem
Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem 172

niewielkiej ilości tłuszczu. A na dodatek ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki.  No to co ? Do roboty :-). Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Proporcje  na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 1 szklanka  jogurtu 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej razowej(...)jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 350 g rabarbaru 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki imbiru płatki migdałowe cukier puder do posypania Składniki: Rabarbar kroimy w plasterki i posypujemy cukrem. Składniki na ciasto miksujemy w misce przy pomocy miksera. Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, a następnie posypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Proste ciasto z rabarbarem + film 155

Wiosenne, delikatne, lekko kwaskowate z nutą słodyczy, ciasto z rabarbarem to wyśmienita propozycja na każdą okazję. Przygotowuję się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerzy. Znakomicie smakuje również z innymi sezonowymi owocami. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 250 g margaryny do pieczenia 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10-12 łodyg(...)rabarbaru cukier puder do posypania ciasta przepis Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i przestudzamy. Opłukany i obrany rabarbar kroimy w 1 - 2 cm kawałeczki. Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywno pod koniec miksowania dodajemy cukier. Do ubitych białek wrzucamy żółtka wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia  i wlewamy letnią margarynę. Wszystko

Smakowite Dania
Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką 131

Uwielbiam to wiosenne ciacho:)   Czekam na nie z niecierpliwością cały rok.   Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką   SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej  1/2 szkl. cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  5 żółtek  200 g masła  2-3 łyżki śmietan Beza: 3-4 białka  100 g cukru(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo:   4 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru   Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć zimnymi palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.  1/2 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach  i nakłuć widelcem. Wstawić

MarciochaKucharzy
Rabarbarowe ciasto 159

dziś weny twórczej, więc napiszę tylko, że ciasto wyszło kruche, lekko kwaskowe w smaku, a resztę sprawdźcie sami:) Składniki: 45 dag rabarbaru 15 dag miękkiego masła 10 dag cukru sól 3 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 20 dag maki pszennej 15 dag migdałów 50 g płatków owsianych cukier puder Wykonanie: Rabarbar myję, oczyszczam z włókien i kroję na kawałki(...)cukru (100 g) oraz szczyptę soli ucieram na gładką masę dodając stopniowo jajka i obie mąki z posiekanymi migdałami. Ciasto wykładam do natłuszczonej tortownicy, na wierzch wykładam kawałki rabarbaru.  Pozostałe masło i cukier razem zagniatam , dodaję płatki owsiane i ewentualnie marcepan oraz posiekane migdały. Kruszonką posypuję wierzch ciasta z rabarbarem  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim 132

się, że jest wyborne w smaku:) Polecam:) Składniki: 450g ciasta francuskiego; 180g mąki pszennej; 100g masła; 130g cukru; 1 jajko; 1/4 łyżeczki cynamonu; szczypta soli; 350g soku pomarańczowego; 750g rabarbaru; 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego; 400g śmietany kremówki (30 lub 36%); 2 opakowania Śmietan-fix; 1 duży cukier waniliowy (dodałam od siebie); Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na dwie równe(...)roztrzepanym białkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 200 o C. Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem i szczyptą soli. Składniki te zagnieść na kruszonkę. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Budyń wymieszać z 50 ml soku pomarańczowego. Resztę soku i cukru zagotować z rabarbarem i gotować około 7 minut. Pod koniec gotowania dodać

In my kitchen