z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:96/231)

Muffiny z rabarbarem 138

Pogoda sprzyja roślinom a te okazują swe cudowne wdzięki więc i ja korzystam,uwieczniam piękno przyrody i coś dla podniebienia :)  Nim moją kuchnię opanują truskawki kolejny wypiek z rabarbarem.  4 jajka 3/4 szkl. cukru trzcinowego 2 szkl. mąki tortowej 2 łyżeczki sody szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią 3/4 szkl. oleju z pestek winogron 3 łyżki jogurtu(...)naturalnego 5 łodyg rabarbaru Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Jajka ubić na puch z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dodać przesianą mąkę ze sodą,szczyptę soli,lekko przemieszać po czym wlać olej i dodać jogurt. Dokładnie wymieszać i wsypać pokrojony rabarbar.  Papilotki umieścić w specjalnej formie do wypieku muffinek ,każdą napełnić ciastem zostawiając od góry 1 cm. Formę wstawić

Kolorowa kuchnia Elki
CIASTO DROŻDŻOWE ORKISZOWE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 166

pszennej. Teraz w wersji orkiszowej, na mojej idealnej (ostatnimi czasy) mące tortowej typ450- super puszystej, co przy mące orkiszowej jest rzadkością.... Maj to idealny czas na ciasta z dodatkiem rabarbaru, w tym roku pierwszy drożdżowiec zajadaliśmy już nawet w kwietniu. U nas jak rabarbar, to przeważnie w towarzystwie truskawek- jak dla mnie połączenie idealne. Ciasto piekłam w dużej, ciemnej blaszce(...)mleka - 50g świeżych drożdży - 5 żółtek - 3/4 szklanki* cukru (u mnie trzcinowy lub ksylitol z minimalnym dodatkiem cukru trzcinowego) - 1/2 łyżki spirytusu lub czystej wódki - szczypta soli Dodatkowo: - 500g rabarbaru - 200g truskawek *szklanka 250ml Zaczyn: Do kubka rozkruszyć drożdże, dodać 1-2 łyżki mąki, oraz ok.50ml letniego mleka. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasto z rabarbarem 84

Właśnie mamy sezon na rabarbar, także zapraszam na moje ulubione kruche ciasto z rabarbarem. Szybkie i bardzo łatwe do zrobienia. Uwieeelbiam ten słodko- kwaśny smak. A Wy? Jeśli tak to zapraszam na przepis 😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier 1 szklanka, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śmietana 18% 2 łyżki, masło 250 g, ponadto: rabarbar(...)Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.  Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a drugą część wkładamy do zamrażarki.  Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy cukier i mieszamy.  Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą i wykładamy na niego pokrojone owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach zamarznięte ciasto

kulinarne odsłony pati
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 97

Wilgotne i słodkie ciasto jogurtowe z kwaśnym rabarbarem, który przełamuje jego słodycz. Fajny przepis na letni deser, który długo zachowuje świeżość i smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.  Składniki: 3-4 łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej tortowej szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 2/3 szkl. cukru 50 g masła łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej cukier puder Piekarnik(...)nastawić na 180 stopni C. Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar umyć i pokroić na 1 cm kawałki.  Masło stopić i odstawić, aby przestygło. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Jajka wymieszać z cukrem, dodać zamieszać. Wlać masło i ponownie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przelać do formy. Na wierzch wyłożyć

wyzwania kuchenne
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 320

Sezon na najlepsze wypieki powoli się rozpoczyna. Polskie owoce i warzywa jak na przykład rabarbar już pojawiają się w ogrodach i na straganach. Warto więc korzystać z tego krótkiego sezonu i koniecznie upiec to ciasto. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 szkl maki orkiszowej T650 0,5 szkl maki krupczatki 1,5 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szkl cukru 200 g zimnego masła 3 żółtka szczypta soli Budyń: 800 ml mleka 2 budynie waniliowe b/c 2 łyżki cukru z wanilią 4 łyżki cukru Nadzienie: 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru Przygotowanie: Rabarbar umyć i pokroić w około 1 cm kawałki. Zasypać cukrem,wymieszać i odłożyć na 3-4 godziny. Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera

Ala piecze i gotuje
Szybkie ciasto z rabarbarem, kakao i mąką owsianą 137

Proste, szybkie ciasto z rabarbarem. Do mojego ciasta wybrałam mąkę owsianą pełnoziarnistą. Dobrze wychodzi z orkiszową, gryczaną i ryżową pełnoziarnistą.  Składniki: 3  - 4 szt rabarbaru 4 jaja od zielononóżki 1/2 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego 2, 5 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pół łyżeczki wanilii w proszku 2 łyżki kakao lub karobu olej(...)szklanki  migdały w płatkach  puder z ksylitolu? lub zwykły cukier puder listki melisy syrop z agawy do polania przed podaniem lub płynnego miodu np. z akacji  Rabarbar obierz, umyj i potniej w dowolne kawałki np. 5 cm słupki. Odstaw na bok. Jajka ( nie z lodówki) ubijamy z ksylitolem, dodajemy przesianą mąkę, wanilię, szczyptę soli, proszek do pieczenia

AZgotuj!
Francuskie z serem i rabarbarem 124

nadzieniem rabarbarowym. Do zrobienia w 30 minut. Szybkie ciacha do kawy które zrobi każdy.  1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera twarogowego 1 żółtko 1 łyżka cukru trzcinowego rabarbar: 6 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru 4 truskawki 1 jajko do posmarowania cukier trzcinowy do posypania Rabarbar myję i kroję na długość około 6 cm i zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam(...)Większe kawałki ładnie nam skleją się ze spodem. Ser miksuję blenderem z żółtkiem, dodaję cukier. Na mniejszych kawałkach układam ser i po bokach po 2-3 paski rabarbaru oraz truskawkę przekrojoną na pół. Brzegi smaruje wodą zimną. Większe kwadraty nacinam w poprzek w kilku miejscach. Sklejam z mniejszymi. Smaruję jajkiem roztrzepanym  i posypuję  cukrem. Piekarnik nagrzewam do temp

wesoła kuchnia
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 212

Pyszne drożdżowe ciasto bez wyrabiania :) Na blogu znajdziecie już wersję ze śliwkami , dziś nadszedł czas na rabarbar :) Do zrobienia w kilka minut, każdy, naprawdę każdy, sobie z nim poradzi :) Smakuje idealnie - drożdżowe ciacho, kwaśny rabarbar i słodka kruszonka  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu(...)profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka 2 jajka rabarbar Składniki na kruszonkę: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła Jajka roztrzepać, odstawić. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej

Domowa cukiernia Ewy
Babka z rabarbarem 132

Zapraszam na słodką babkę z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i tanie. Babka wyszła delikatna i wilgotna. Polecam Składniki: 4 jajka 3/4 szkl cukru pudru 100 masła 250 g rabarbaru 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rabarbar myjemy i odcinamy końcówki a następnie kroimy(...)roztopione masło i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę do ciasta do blaszki (keksówka 12x26cm), na wierzch wykładamy rabarbar. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, imbirem i chrupiącą kruszonką 96

Klasyka polskiej słodkości to drożdżowiec z owocami. Ja proponuję moją wersję tego kultowego wypieku z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem z nutą cytrusowego imbiru i chrupiącą kruszonką. Ciasto drożdżowe smakuje zawsze i bardzo szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Klasyczne ciasto drożdżowe: 350g mąki pszennej 60g masła extra 35g świeżych drożdży 100g cukru 2 jajka 125ml mleka szczypta soli(...)Wierzch: 370g rabarbaru 4 łyżki cukru brązowego 4cm startego imbiru Kruszonka: 30g mąki pszennej 20g masła extra 30g cukru Dodatkowo: masło do wysmarowania formy cukier puder do posypanie ciasta Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać po łyżce cukru, mąki i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Resztę mąki

Szalona Kuchnia Eweliny
Kruche z rabarbarem i kruszonką 114

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}  Nadzienie: 1 kg rabarbaru 6 łyżek cukru waniliowego 200 g dżemu truskawkowego 100% Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy prosto na patelnie w kawałki wielkości 1 cm. Całość posypujemy cukrem. Patelnie z zawartością(...)nastawiamy na duży ogień. Całość podsmażamy przez ok 5 minut, aż rabarbar puści sok. Odsączamy na sitku. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding

kulinarnyswiatdomi
PLACEK Z RABARBAREM 129

racji, że panuje sezon na rabarbar i u mnie nie mogło go zabraknąć ! Pierwszy raz piekłam z nim ciasto ,ale na pewno nie ostatni 😊  Kwaśno-słodki smak z lekką cytrynową nutą... 🍋 Idealny wypiek na wiosenno-letni podwieczorek, na piknik, czy grila !  Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 200 g rabarbaru 2 jajka 90 g cukru 1 cukier waniliowy Szczypta soli(...)Bułka tarta - do wysypania formy Cukier puder – do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: 1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st C. Dno tortownicy oraz boki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. 2. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki (ok. 2 cm). 3. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. 4. Cały czas miksując dodajemy roztopione i przestudzone masło

Marcepanowa kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem 125

Klasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem otulonym chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 600g rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 180g masła ekstra 100g cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Wykonanie: 1. Rabarbar umyć(...)stopni przez około 10-15 minut. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć rabarbar i posypać na wierzchu kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru 155

Serowe, drożdżowe ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem połączonym ze słodko-ostrym świeżym imbirem, otulone chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto. Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 110g masła extra 42g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 szklanki mleka  szczypta soli Masa serowa: 250g sera białego 2 żółtka 2 łyżeczki(...)cukru wanilinowego 2 łyżki cukru pudru  starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 350g rabarbaru 3cm  świeżego imbiru 3 łyżki cukru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g masła extra 50g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić

Szalona Kuchnia Eweliny
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 148

Lekko kwaskowaty rabarbar, kremowy budyń i kruche ciasto idealnie się komponuje oczywiście w towarzystwie pysznej kawy :) Nie wierzysz? Spróbuj :D Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyń: 2 opakowania budyniu 700 ml mleka(...)szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 500 g rabarbaru 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukry, jajko, żółtka, śmietanę i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część owiń folią i włóż do zamrażarki, natomiast drugą wyłóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłódź w lodówce

Kulinarna (nie)codzienność