z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:102/231)

Dżem rabarbarowy 122

tostów, do ciast. Do wszystkiego.  A po resztę przepisów zapraszam do zakładki  Przetwory i przyprawy . em  Dżem  rabarbarowy Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 700 g rabarbaru 300 g cukru 1 laska wanilii Wykonanie: Rabarbar płuczemy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy(...)parę godzin, aby rabarbar puścił sok. U mnie stał cała noc. Rabarbar doprowadzamy do wrzenia, gotując go na malutkim ogniu pod przykryciem. Wtedy go odkrywamy i smażymy przez godzinę. Zdejmujemy z kuchenki, gdy wystygnie przykrywamy i odstawiany  do następnego dnia. Następnego dnia dżem znowu podgrzewamy na malutkim ogniu,dodajemy do niego wyłuskane ziarenka

Kulinarne przygody Gatity
Domowa rabarbarowa galaretka 179

Gotowa w kilka chwil- z tegorocznym rabarbarem. Składniki: 30 dag rabarbaru, 1 szklanka wody, ½ szklanki cukru, 3 łyżeczki żelatyny. Wykonanie: Zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojony drobno rabarbar i gotować przez 5 minut. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać do gorącego rabarbaru mieszając rozpuścić. Galaretkę rozlać do ozdobnych salaterek i oziębić

Tradycyjna Kuchnia
Jagielnik rabarbarowy 142

masła 1 szklanka wody 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka żurawinowa 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka truskawkowa truskawki na wierzch ciasta Nadzienie rabarbarowe: 700 g rabarbaru 300 g cukru Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ustawiamy na kuchence i na małym ogniu(...)doprowadzamy do zagotowania. Rabarbar dusimy bez przykrycia przez 60 minut, mieszając, aby się nie przypalił. Odstawiamy do przestudzenia. Sucha kaszę wsypujemy na patelnię i prażymy przez 10 minut. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. W garnku o grubym dnie podgrzewany 1,5 szklanki mleka i 1 szklankę wody, wraz z solą

Kulinarne przygody Gatity
.1011. pod owsianką ukryte 195

rabarbar i truskawki zapiekane pod wegańską tofu-owsianką, podane ze słodem kukurydzianym ~ Dziękuję za Wasze komentarzy dot. wczorajszych zdjęć :) Na prawdę bardzo miło było mi je czytać! :* Wczoraj ogólnie miły dzień - zakończenie roku szkolnego, sesja udana... :) A żeby dobrze rozpocząć wakacje - dzisiaj i jutro zumbowy maraton w Warszawie - impereza LOVE2MOVE - może ktoś się wybiera? :D Tak więc wracam(...)poniedziałek :) Miłego weekendu i przede wszystkim UDANYCH WAKACJI życzy szczęśliwa Martyna ze świadectwem z czerwonym paskiem :D PRZEPIS /1 porcja/ ~200g rabarbaru ~150g truskawek ~cukier/stevia do smaku Rabarbar i truskawki kroimy i wrzucamy do garnka z małą ilością wody na dnie. Dusimy do momentu aż się rozpadną i będą miękkie, dosładzamy do smaku. ~60g płatków owsianych ~150g tofu naturalnego

breakfast of dreams
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 305

smakoszy ciast owocowych mamy bardzo smaczne i lekkie ciasto z truskawkami i rabarbarem Składniki: - 6 jajek - 300 g cukru - 330 g mąki tortowej - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g oleju - 150 g rabarbaru - 500 g truskawek Dodatkowo cukier puder do dekoracji. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo(...)pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy której dół wykładamy papierem wysmarowanym olejem. Na wierzch ciasta układamy umyte i obrane truskawki oraz obrany i pokrojony na kawałki rabarbar. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 45-60 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu ciasta posypujemy go cukrem pudrem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Drożdżówka z rabarbarem 238

Udało się zdążyć przed końcem sezonu na rabarbar:) Drożdżówka z rabarbarem SKŁADNIKI: 2 szklanki   mąki tortowej 3   żółtka niepełna szklanka   mleka 4 dag   drożdży 3 łyżki   cukru pudru cukier waniliowy 1/2 kostki   margaryny szczypta soli kruszonka: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki   cukru pudru cukier waniliowy szklanka   mąki krupczatki 1 kg obranego(...)pokrojonego w drobną kostkę   rabarbar u Margarynę roztopić, ostudzić. W ciepłym mleku rozprowadzić łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru pudru i rozdrobnione drożdże, wymieszać. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i sól. Składniki połączyć, następnie dodać mąkę, całość dobrze wyrobić . Dodać tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto go wchłonie i stanie się gładkie

MarciochaKucharzy
Knedle z rabarbarem 138

Jaki sezon, takie nadzienie :) Dziś z rabarbarem ! Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag maki, 1 jajko, ½ kg rabarbaru, 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku. Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i zmielić. Następnie dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Rabarbar umyć, pokroić ze skórką i posypać cukrem. Ciasto podzielić na kawałki(...)wkładać rabarbar i wyrabiać knedle. Gotować w osolonej wodzie, wyłożyć na półmisek i polać stopionym masłem z tartą bułką

Tradycyjna Kuchnia
Dżem truskawkowy z rabarbarem 118

Sezon na przetwory - czas start ! No to zaczynamy zabawę w przygotowywanie zapasów na zimę. Na pierwszy ogień idzie mój ulubiony zestaw, czyli truskawka w duecie z rabarbarem. od kilku lat robię go już w troszkę innej wersji ( przepis tutaj ) , w tym roku postanowiłam zmienić proporcje i przy okazji zrobić ten dżem wersji zdecydowanie mniej słodkiej.   Dżem truskawkowy z rabarbarem(...)Składniki: 1000 g truskawek 400 g rabarbaru 300 g cukru sok z cytryny Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w kawałki. Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki i kroimy na ćwiartki. Wszystko wkładamy do garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok. Raz na jakiś czas je mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Dżem z truskawek z dodatkiem rabarbaru z nutką mięty 174

Pyszny, aromatyczny dżem/konfitura, z truskawek i rabarbaru z miętą.   Doskonały dodatek do mącznych potraw, ciast, deserów, naleśników, lub po prostu do pieczywa:) Uwielbiany nie tylko przez dzieci;)  Polecam takie słoiki są estetyczne i trwałe  KLIK   1,60 kg truskawek  0,40 kg rabarbaru  2-3 gałązki mięty ogrodowej(...)pektyną 3 : 1 ( 2 opakowania) Truskawki myję i wycinam szypułki, zostawiam na durszlaku.  Jak odcieknie woda, przekładam do szerokiego garnka, rozdrabniam ( używam tłuczka do ziemniaków, można zmiksować) Rabarbar obieram i kroję w plasterki, dodaję do truskawek. Podgrzewam całość, gotuję powoli, często mieszając około 7-10 minut.  Po tym czasie wsypuję żelfix i dokładnie mieszam, dodaję cukier, mieszam ponownie

Takie tam pichcenie
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem 220

Pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione truskawkami i rabarbarem. Można je zrobić z różnymi dodatkami: z jagodami, serem, samymi truskawkami lub budyniem. Na wierzchu można posypać kruszonką, ja posypałam tylko tartymi migdałami. Z podanych składników wyszło 12 bułeczek. składniki: ciasto 3 szklanki mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko(...)masła szczypta soli dodatki ok 450 g małych truskawek 100 g cienkiego młodego rabarbaru białko do posmarowania tarte migdały do posypania Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Przygotować zaczyn. Do mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać, odstawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i solą. Dodać jajko, zaczyn oraz letnie masło i wyrobić jednolite

Monia miesza i gotuje
Truskawki inaczej – chłodnik niecodzienny 134

moje macierzyństwo było poddawane presji i ostracyzmowi społecznemu. Nie i koniec. Jak już wiecie, jak się wściekam to gotuję. Z tej wścieklizny powstał kolejny chłodnik-z pomidorów, truskawek i rabarbaru. Potrzebujemy 3 szklanki truskawek 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki i pozbawione pestek 2 gałązki rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru lub łyżka miodu ogórek zielony pół melona owoc granatu ½ szklanki(...)liści bazylii ½ szklanki liści kolendry grubo mielony czarny pieprz kilka kropel kremu balsamicznego Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, otaczamy w cukrze lub miodzie i pieczemy do miękkości w 190 stopniach. Truskawki obieramy, pomidory obrane i pozbawione skórki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy upieczony rabarbar i miksujemy na gładko. Jeśli ktoś lubi idealnie gładkie musy może przetrzeć przez sito. Dodajemy

ladykitchen
Ciasteczka francuskie z truskawkami i rabarbarem 131

wtorkowe popołudnie mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z truskawkami i rabarbarem. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 15 sztuk truskawek, 15 dag rabarbaru, 2 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki oraz rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty o boku 4 cm. Kwadraty dzielę na dwie równe(...)części. Jedną część kwadratów nacinam w środku w kilku miejscach.  2. Na kwadratach bez nacięć układam kawałki truskawek i rabarbaru. Oprószam cukrem. Owoce przykrywam ciastem z nacięciami. Dociskam lekko brzegi, aby się skleiły.  3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 13 minut w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżowiec z rabarbarem 213

Wspaniałe, wiosenne ciasto drożdżowe, rabarbar dodaje mu niecodziennej kwaskowatości, na ciepłe wiosenne i letnie podwieczorki z kawą ciasto wprost idealne... Składniki: 1 kg mąki 6 jajek 0,5 litra mleka 10 dag drożdży 0,5 szklanki cukru 6 łyżek oliwy 20 dag margaryny Ponadto 0,5 kg rabarbaru 2 łyżki cukru Kruszonka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki(...)mąkę, mieszamy dodajemy wyrośnięte drożdże i energicznie wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodziło od kopyści. Następnie posypujemy ciasto delikatnie mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem. Kruszonka Mąkę, olej, cukier waniliowy skórkę z cytryny wyrabiamy na kruszonkę, pod koniec wyrabiania dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto

kgwjanczewo
Kruche ciasto z budyniem i owocami 209

ciasto pieczone z ugotowanym już budyniem. Nigdy takiego ciasta nie robiłam dlatego też postanowiłam je wypróbować. Do ciasta można dodać dowolne owoce miękkie, ja dałam truskawki i trochę rabarbaru. składniki: ciasto 450 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g zimnego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka szczypta soli masa budyniowa(...)mleka 2 opakowania dużego budyniu waniliowego na 3/4 ml 4-5 łyżek cukru waniliowego oraz 350 g małych truskawek 150 g rabarbaru Truskawki opłukać i usunąć szypułki, rabarbar pokroić na małe kawałki, odstawić. Dużą blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe

Monia miesza i gotuje
.667. tarta na śniadanie 91

~kokosowe* tarteletki z waniliowo- jogurtowym nadzieniem z rabarbarem ; kawa toffee ~ *z mąki kokosowej Wszystko jest w porządku :) PRZEPIS /1 porcja*/ *wychodzą 4 tarty (jedna nie zmieściła się na zdj. :)) ~40-45g mąki kokosowej ~duże jajko ~10 łyżek waniliowego mleka sojowego ~cukier/stevia do smaku ~szczypta soli ~150-200g jogurtu naturalnego ~1/3 łyżeczki mielonej wanilii ~cukier/stevia do smaku ~czubata łyżka(...)waniliowego budyniu ~70g rabarbaru Mąkę wymieszać z cukrem/stevią i solą, dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać mleko (dodawać stopniowo, bo może będzie potrzeba mniej) i ponownie wymieszać. Masą wylepić brzegi i boki mini foremek na tarty, wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut (do zezłocenia) w 180*C. Jeśli zobaczycie że na spodzie robią się jakieś górki

breakfast of dreams