Mój dzisiejszy eksperyment czyli CIASTECZKA OWSIANE Z RABARBAREM 🍪🌱🍪 Zwanym również łabałbałem, nie zapominajcie o tym 🤣 Mega chrupiące, słodko-kwaśne i przede wszystkim zdrowe i pyszne (pisząc ten opis już połowy nie ma). Komu jeszcze rabarbar kojarzy się z dzieciństwem? Mi zdecydowanie i z tego co wiem to też wielu z Was! Gdy tylko zaczynał się sezon rabarbarowy(...)Składniki na 9 ciastek: 10 łyżek mąki (pszennej, pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej) 10 łyżek płatków owsianych 5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru 1 jajko 3 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 2 korzenie rabarbaru (2 garście pokrojonego w drobną kosteczkę) 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego
Czarnawisienkamąki orkiszowej 1 jajko (plus 1 do posmarowania) 75 g masła 350 ml mleka szczypta soli 40 g drożdży świeżych lub 12 g instant 2-3 łodygi rabarbaru 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa 1 łyżka mąki ziemniaczanej miód do podania (łyżka, ok 35 g) Rabarbar oczyszczamy, kroimy, mieszamy z mąką i ksylitolem. Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułeczce za pomocą naczynia z niedużym dnem (mniejszym niż średnica bułki) robimy w każdej bułce wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy przygotowany wcześniej rabarbar. Bułeczki smarujemy zmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu polewamy miodem. Z mąki żytniej i masła (2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 łyżka ksylitolu
Kucharzycaznowu rabarbar :).Cóż poradzę jak bardzo go lubię :).Jest bardzo łatwe do zrobienia i nawet osoba która dopiero uczy się piec poradzi sobie z tym ciastem.Ciasto jest bardzo smaczne :) :). SKŁADNIKI 1,5 szkl mąki pszennej 150 g masła 0,5 szkl cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek mleka 4 jajka 5 łyżek kokosu 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki WYKONANIE Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy kokos i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę kakaową, układamy
Mała w garnku mieszaSezon na rabarbar trwa od początku kwietnia do czerwca. Warto się pospieszyć. Kto jeszcze szuka dobrego przepisu na ciasto z rabarbarem, niech spróbuje placka z rabarbarem i kruszonką. Łatwy, smaczny i z prostych skladników. Znacie takie sytucje, gdy w lodówce są tylko dwa jajka, a bardzo chce się coś upiec. Do dzisiejszego ciasta nie potrzeba śmietany, mleka, jogurtu. Wystarczy trochę
dolcevitainmykitchenrozpieszcza i tak uwielbiam ten czas. Bujna soczysta zieleń dookoła,śpiewy ptaków i zapach bzu. Dla mnie maj mógłby trwać cały rok 😀 Na dzisiejsze święto upiekłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem. ciasto: 500 g mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru(...)wanilią ponadto: 5- 6 łodyg rabarbaru 600 ml mleka 1 budyń malinowy na 3/4l 3 łyżki cukru kruszonka: 50g masła 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru trzcinowego 50 g mąki pszennej Wlać do garnka 400 ml mleka i zagotować. W 200 ml rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do przestygnięcia
Kolorowa kuchnia ElkiŚwietny dodatek do deserów, naleśników, gofrów. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Słodki i lekko kwaśny jednocześnie. Składniki: (na mały słoiczek) 3 rabarbary po ok 30cm każdy, 4 łyżki cukru, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Rabarbar myjemy, kroimy na około 2 cm kawałki. Przekładamy do rondla, dodajemy wodę oraz cukier. Dusimy przez około 5 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając(...)tymczasie rabarbar powinien być całkowicie miękki, rozpadający się. Jeśli mazbyt dużo wody, należy przecedzić na sitku. Przekładamy do słoiczka
Lena GotujePolecam Wam kolejny przepis na pyszne ciasto, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta można dodać dowolne owoce sezonowe oraz rabarbar. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i szybko znika.Jako dodatku użyłam kefiru-wyszło przepyszne :) SKŁADNIKI 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju rzepakowego ok 150 g rabarbaru ok 200 g małych truskawek 2 łyżki cukru waniliowego WYKONANIE Składniki wyjmujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ucieramy do białości. Następnie dodajemy kefir oraz olej. Miksujemy do połączenia składników. Następnie cały czas miksujemy i porcjami dodajemy mąkę
Mała w garnku mieszaRustykalna tarta z rabarbarem – moim zdaniem jest najlepszym i najprostszym wypiekiem. Do tego słowo „rustykalna” bardzo mi się podoba. Kiedy pierwszy raz się spotkałam z takim przepisem i zobaczyłam zdjęcia tarty, urzekła mnie jej prostota. Bardzo chciałam wykorzystać w swoim wypieku rabarbar, ponieważ powoli zaczyna się jego sezon i w końcu pojawił się w […] Artykuł Rustykalna(...)tarta z rabarbarem pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopezaczynam od wypieków z rabarbarem. Dawniej moja Babcia często przygotowywała z niego kompot lub zajadaliśmy się na jej działce ciastem drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z […] Artykuł Tarta z rabarbarem
Pink EnvelopeSkładniki: (1,5 litra napoju) 10 baldachimów kwiatów czarnego bzu 1,5 litra wody sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny 140 g. czerwonych łodyg rabarbaru 4-5 łyżek miodu (np. wielokwiatowego) Kwiaty czarnego bzu zrywaj najlepiej rano, zaraz po tym, jak odparuje rosa. Baldachy powinny być w pełni rozwinięte, bez mszyc i zanieczyszczeń. Szukaj takich krzaków(...)zalej 1 litrem wody, dodaj skórkę z cytryny. Garnek postaw na ogniu i doprowadź wodę do zagotowania. Zaraz po zagotowaniu zestaw z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Łodygi rabarbaru potnij na mniejsze kawałki, zalej je 0,5 l. wody i postaw na ogniu. Od chwili zagotowania gotuj przez 2 minuty na małym ogniu. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Kompot rabarbarowy
Delicious Placetych dżemów które bardzo łatwo i szybko idzie przygotować samemu w domu. Oczywiście ilość cukru dostosujcie do swoich upodobań ;) Składniki na około 4-5 słoiczków 200 ml: 1200 g rabarbaru przed obraniem 400-500 g cukru sok z 1/2 cytryny (ewentualnie) 1. Rabarbar myje, obieram i kroje na mniejsze kawałki (nie którzy nie obierają). Następnie zasypuje go cukrem(...)jakieś 30 minut do godziny odstawiam aż trochę puści sok. 2. Po tym czasie włączam gaz i zaczynam gotowanie na małym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny. Rabarbar gotujemy do całkowitego rozpadnięcia się i zagęszczenia dżemu. U mnie trwało to coś około 35 minut, może trwać to też dłużej, ważne aby dżem się zagęścił. Gotowy przekładamy
Gotowanie...to proste !nawet dla tych co uważają na kalorie. Co nam trzeba? 4 jajka 100 g mąki orkiszowej 50g mąki żytniej 80g cukru trzcinowego 100ml oleju rzepakowego owoce: u mnie gałązka rabarbaru oraz ok 100g poziomek Robimy! Rabarbar obieramy, kroimy na małą kosteczkę i lekko obsypujemy cukrem-aby puścił sok. Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na puszysto dodając cukier(...)miksujemy już. Ręcznie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Szykujemy foremkę na muffinki-12 sztuk. Jak jest sylikonowa to lekko natłuszczamy, do metalowej zawsze wkładam papierowe papilotki. Napełniamy foremki masą. Rabarbar osuszamy, mieszamy z poziomkami i leciutko obsypujemy mąką, obtaczamy w niej owoce. Wykładamy na wierzch muffinek. Pieczemy w 190 stopniach (w nagrzanym już piekarniku!) około 25 minut. Studzimy, obsypujemy lekko
LatosiowydomCrumble to od czasów II Wojny Światowej jeden z ulubionych deserów Brytyjczyków. Pyszny, lekko kwaśny, "karmelizowany" rabarbar.... Soczyste truskawki prosto od teściowej... Orkiszowa, zarumieniona kruszonka... Na samą myśl cieknie mi ślinka. Składniki na 1 porcję: 70 g rabarbaru (ok. 2/3 łodygi) Garść truskawek 1 łyżka soku z cytryny Kilka kropel olejku waniliowego 1 łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru Trochę ponad 1/4 szkl. mąki(...)orkiszowej (dowolny typ) 1 łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru 15 g masła Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię, dolewamy odrobinę wody. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i olejek. Podduszamy ok. 5 minut. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Truskawki kroimy w plasterki i również przekładamy do naczynia. Roztapiamy masło i łączymy z mąką i słodzidłem na kruszonkę. Przekładamy na owoce. Pieczemy
CzarnawisienkaFrangipane to popularny we Francji i Włoszech migdałowy krem używany do ciast i tart. Tym razem zamiast jednej dużej tarty przygotowałam małe tartaletki z rabarbarem w wersji na szybko z ciasta francuskiego. Proste, urocze, a krem idelnie łączy maślane ciasto francuskie z kwaskowatym, bardzo wyrazistym w smaku rabarbarem w taki sposób, że naprawdę trudno im się oprzeć. Polecam, pracy przy(...)wylot. Przy pieczeniu brzegi ciasta podniosą się zabezpieczając nadzienie, by nie wypłynęło delikatnie rozłożyć krem migadłowy na kremie migdałowym ułożyć przycięte na długość ciastka, obrane i cienko pokrojone kawałki rabarbaru. Posypać płatkami migdałowymi. Ranty tartaletek posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem (można samym mlekiem) piec w 200`C około 25 minut, do zrumienienia brzegów podawać posypane cukrem/ksylitolem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!