z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:86/231)

Drożdżówki z dżemem rabarbarowo-pomarańczowym 132

Troszkę chyba późno na ten przepis, bo rabarbar już się prawie skończył. Zagapiłam się, wybaczcie mi. Mam jednak nadzieję, że dostaniecie go jeszcze, bo warto upiec te drożdżówki. Dżem rabarbarowo-pomarańczowy pojawił się już jakiś czas temu. Może więc ktoś zrobił go więcej do słoiczków, tak jak ja. Wtedy te drożdżówki można piec cały rok. Są tego warte. Słodkie ciasto(...)nałożyć po sporej łyżeczce musu rabarbarowego. Wierzch obsypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Drożdżówki powinny lekko zarumienić się. Składniki dżemu rabarbarowego: 4 średnie łodygi rabarbaru 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 200 ml soku pomarańczowego 1/2 – 1/3 szklanki cukru Rabarbar opłukać, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. W głębszej patelni lub szerokim garnku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karmelizowany rabarbar 147

Cały rok czekam na jego pojawienie się, a gdy już jest - to nie mam dosyć. Ze smutkiem żegnam ostatnie czerwone łodygi. Tak. Rabarbar! Tyle możliwości. I ten smak , ten zapach. Kompociki, ciasta czy dżemy . Wiele by wymieniać. Trzeba korzystać ile się da. Zatem widząc miłą dla portfela jego cenę, kupiłam, ile udźwignęłam. Będzie się działo, a teraz coś, co przyda(...)się gdy zabraknie już świeżego rabarbaru. Wzorowany przepisem na karmelizowane jabłka , sposób na słoiczkowanie tego cuda. Dziś nawet zadebiutował jako dodatek do leniwych pierogów i sprawdził się znakomicie! Składniki: 1 kg rabarbaru 2 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 pomarańcze garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy (choć nie jest to koniecznością). Kroimy na drobniejsze

Karczma Honorietty
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 149

Kochani! Jeszcze jedna propozycja na dłuugi weekend -  tym razem od Agi. Ale będzie zabawy w kuchni ;) Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Wykorzystajcie czas, kiedy można jeszcze skorzystać z tego dobrodziejstwa:) Dodam tylko, że jedząc rabarbar dostarczamy do organizmu witaminy A, C, E, a także potas, sód, magnez, żelazo, beta-karoten, kwas foliowy i błonnik Nie tylko błonnik, ale i jego(...)cukru   1 jajko sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta 600 g jogurtu greckiego 500 g mąki pszennej   2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 pęczki rabarbaru Przygotowanie Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć. W dużej misce wymieszać olej, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą

Kuchnia smaków
Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce 279

Dziś przedstawiam przepis na pyszne naleśniki zapiekane z serem i podane ze słodkim sosem z rabarbaru i truskawek. Korzystajmy z tych przyjemności dopóki mamy na nie sezon:) Tym bardziej, że danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu. Użyłam tutaj 2 rodzajów sera, ale spokojnie można dodać sam twaróg sernikowy, a po sezonie rabarbarowym można go zastąpić(...)szklanki ricotty 1 1/2 szklanki serka twarogowego 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki soli skórka starta z 1 cytryny Składniki na sos: 3 łodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w 1 cm plastry 500 g świeżych truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki ¼ soku pomarańczowego ⅓ szklanki cukru 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: W celu przygotowania naleśników

karmelowy
Kompot z rabarbaru 118

Kolejny dzień upałów, więc nie mogło zabraknąć czegoś na ochłodę!! Składniki: 3-4 litry wody 1-1,5 kg rabarbaru cukier do smaku świeże listki mięty Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyć, wypłukać i pokroić w kostkę. Im więcej mamy rabarbaru tym smak kompotu jest mocniejszy, a zarazem smaczniejszy. Wrzucić pokrojony rabarbar do gotującej się wody. Gotować, aż będzie miękki. Dorzucić

Malinowo w kuchni
Grillowany camembert z sosem rabarbarowym i orzechami pekan 161

szczyptą kardamonu. Pyszna przekąska, która zadowoli niejedne gusta. Co tu dużo pisać… Kremowy i lejący środek zamknięty w aksamitnej skórce… Składniki: 2 sery camembert 1 malutka łodyga rabarbaru lub kawałek dużej 2 łyżki orzechów pekan 3 suszone daktyle 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego malutka szczypta kardamonu 1/3 szklanki wody Przygotowanie: Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni(...)posiekać. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do rondelka i wlać wodę. Dodać miód, cukier trzcinowy i kardamon. Gotować około 3 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale zachowa kształt. Sitkiem go wyjąć i odłożyć. Pozostały płyn gotować do konsystencji syropu. Następnie dodać orzechy, posiekane daktyle i ugotowany rabarbar. Delikatnie wymieszać. Ser camembert położyć na foli aluminiowej i zawinąć, tworząc

Oryginalny smak
Napój z rabarbaru i truskawek 152

Napój z rabarbaru i truskawek to pyszna propozycja na letnie dni. Znakomicie gasi pragnienie i jest w 100% naturalny! Rabarbar i truskawki to pyszne połączenie, znane od lat. Sprawdza się zarówno w wypiekach, jak i tego typu napojach czy np. dżemach. Chętnie wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Smacznego!     Składniki: 400 g rabarbaru 400 g truskawek(...)szklanka cukru 4 gałązki mięty 2 cytryny 500 ml wody Czytaj dalej... Artykuł Napój z rabarbaru i truskawek pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Nocna owsianka z chia, karmelizowanym rabarbarem i marakują 94

Uwielbiam owsianki na śniadanie a te z sezonowymi dodatkami szczególnie. Karmelizowany rabarbar jest przepyszny! W smaku słodko- kwaśny, delikatnie rozpływa się w ustach. Do tego marakuja, która przyjemnie chrupie w buzi a całość staje się niebanalna i smaczna. Składniki (na 1 porcję): 4 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki wody 100 gram jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion chia 1 marakuja(...)łodyga rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Płatki owsiane zalewam wodą i odstawiam do lodówki na całą noc. Jogurt naturalny mieszam z nasionami chia i również odstawiam do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia rano mieszam napęczniałe płatki z puddingiem chia. Rabarbar obieram, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam

Mango Papaja
Crumble truskawkowo-rabarbarowe (bezglutenowe, wegańskie) 181

Pyszności: truskawki z rabarbarem zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i wiórków kokosowych. Mega prosty deser poleca się wszystkim, nawet tym dbającym o linię. Składniki (na dużą formę o śr. 28 cm): 750 g truskawek 650 g rabarbaru 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 20 g cukru z prawdziwą wanilią Kruszonka: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych 5 łyżek(...)oleju kokosowego 5 łyżek syropu z daktyli (lub cukru trzcinowego)   Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Truskawki umyć, odszypułkować. Rabarbar umyć i pokroić na 1 cm kawałki, wymieszać delikatnie z truskawkami i przełożyć do formy. Całość posypać cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią. Kruszonka : do misy malaksera dodać wszystkie składniki i miksować, aż składniki się połączą

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowe na oleju z rabarbarem i kruszonką - pyszne 228

Sezon na rabarbar w pełni. Teraz smakuje najlepiej, zatem warto wykorzystać go do przygotowania pysznych wypieków. Placek rabarbarowy wiosną to najsmaczniejsze z ciast. Dziś zapraszam na wyjątkowy placek - ciasto drożdżowe przygotowałam na oleju zamiast masła. Ciasto jest nie tylko zdrowsze, ale dużo delikatniejsze. Bardzo puchate i mięciutkie. Dłużej także zachowuje świeżość. Kruszonka jest równiez podrasowana, a okruszki przez dodatek mączki(...)jajko szczypta soli 1 saszetka drożdży instant Składniki na kruszonkę: 150 g mąki orkiszowej 630 50 g mączki ziemniaczanej 100 g masła 80 g cukru dodatkowo: 1 kg rabarbaru 2 garście truskawek lub malin   Wykonanie: składniki (mleko delikatnie podgrzać) na ciasto umieścić w misie robota i zagniatać. Ciasto jest gotowe, gdy jest gładkie, lśniące i odkleja się od brzegów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierś kurczaka duszona z rabarbarem, młodymi ziemniaczkami i groszkiem ze szparagami 95

Pomysł na standardowy, codzienny obiad w wersji wiosennej. Bardzo orzeźwiające, lekkie danie na każdy dzień. Delikatna pierś kurczaka w kwaśnym musie z rabarbaru z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół oraz delikatnie uduszone szparagi z groszkiem na maśle z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem. Lepiej być już nie może! Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi kurczaka 1 łodyga rabarbaru(...)patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z masłem. Pierś kurczaka kroję w plastry, lekko rozbijam i doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Smażę na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony. Rabarbar obieram, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do kurczaka. Całość smażę jeszcze 3-4 minuty, do momentu aż rabarbar się rozpadnie. Jeśli jest taka konieczność doprawiam jeszcze szczyptą soli

Mango Papaja
Sernik straciatella z rabarbarem 147

Obłędny sernik na zimno, spód na owsianej masie miasteczkowej, warstwa serowa waniliowo-czekoladowa i galaretka z rabarbaru, słodko-kwaśne połączenie.  Ma niebanalny smak i jest prosty w przygotowaniu.  Najsmacznieszy sernik na ciepłe wiosenno-letnie dni. Korzystajcie póki jest rabarbar, a potem po za sezonem można zrobić również z mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek(...)likieru waniliowego 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 50 g startej czekolady u mnie miks-biała gorzka i mleczna 80 g cukru pudru 5 listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody 4 łyżki cukru 1 galaretka gruszkowa Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka rozdrobnić na piasek w malakserze lub wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem

Wanilia i Kardamon
Lemoniada rabarbarowa 139

podany z kostkami lodu, plasterkami cytrusów i świeżymi ziołami. Na bazie lemoniady można też przygotować rabarbarowe drinki. Sezon rabarbarowy jest dość krótki ( trwa od kwietnia do końca czerwca), ale rabarbar dobrze znosi mrożenie, można więc zrobić sobie zapasy i serwować taką lemoniadę przez całe lato.   Składniki: 800 g rabarbaru 1 litr wody 150 g cukru cytryna listki mięty kostki(...)lodu Przygotowanie: Rabarbar myjemy, kroimy, wkładamy do garnka, dodajemy cukier, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, gotujemy 10 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Rabarbar odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy kostki lodu, miętę i plasterki cytryny. Można też dodać wodę gazowaną, a w wersji dla dorosłych Prosecco

Smakowity Blog Kulinarny
Serniczki z patelni z sosem rabarbarowym 151

Pyszne, delikatne serniczki, a właściwie serowe placuszki podane z kwaskowatym sosem z rabarbaru. Mniam <3 Przepis znalazłam na blogu Smaki Asi . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje (8 placuszków): 300 g chudego twarogu 1 jajko 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu mąka do obtaczania szczypta soli Składniki(...)długa łodyga rabarbaru 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania   CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI    1. Rabarbar kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy 3 łyżki wody i cynamon i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy około 10 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać

My Culinary Art
Ciasto z rabarbarem 196

Hmmm... cudowne wspomnienie z dzieciństwa :D Mięciutkie, pulchne i pachnące latem ciast z rabarbarem :)  UWIELBIAM Składniki: ok. ½ kg rabarbaru 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 8 jajek 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml oliwy z oliwek Dodatkowo: cukier puder do posypania, dżem, etc. Wykonanie Umyj rabarbar, obierz i pokrój w małe kosteczki. Białka(...)połączenia. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Wlej olej i mieszaj do połączenia. Wyłóż ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż rabarbar. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175* około 40 min. Ostudzone ciasto posyp po wierzchu np. cukrem pudrem J Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność

Proponowane wyszukiwania