lepszego niż drożdżowe ciasta z śliwkami czy truskawkami, nie wspomnę o czereśniach, które bardzo lubię i czekam na nie niecierpliwie. Tym razem jednak moim łupem w sklepie padł rabarbar. Kto z was nie jadł go w dzieciństwie? maczany w cukrze smakował najlepiej. No dobrze, sprawdzał się jeszcze pysznie na cieście drożdżowym. Myślałam żeby właśnie zrobić takie ciasto ale niestety łasuch(...)pokręcił na taką propozycje nosem więc musiałam wymyśleć coś innego.A wy jak lubicie jeść rabarbar? Składniki na formę o średnicy 40 cm 150 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 300 g mąki 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 0,5l mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy około 800 g rabarbaru Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę
ciastkarnia na kruchym spodziecukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 płaska łyżka startego imbiru, 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukier waniliowy), 1 kg rabarbaru, 1 łyżka miodu (u mnie spadziowy), 1 łyżka startego imbiru, 5 białek, 150 g cukru pudru, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka, imbir i wanilię włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat(...)miski – zlepić w kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki długości około 1,5 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Rabarbar ułożyć na sitku aby obciekł. Gdy przestygnie wymieszać z miodem i imbirem. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając wsypywać cukier. Ubijać aż cukier się
królestwo garówsklepach już pojawił się rabarbar. Skorzystałam z tej okazji i kupiłam kilka lasek. Przygotowałam z niego pyszną krucho- drożdżową szarlotkę. Do przygotowania ciasta użyłam cukru cynamonowego, który otrzymałam ze sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 3,5 łyżki cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2,5 łyżki śmietany(...)drożdży, 70 dag rabarbaru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2,5 łyżki kisielu pomarańczowego, 1 łyżka cukru cynamonowego ze sklepu SKWORCU . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika. Drugą część rozwałkowuję
Tradycyjna kuchnia Kasicotta to deser z podgrzewanej śmietany. Dla mnie ten włoski deser jest zbyt mdły, nawet jeśli doda się do niego wyraźny w smaku sos ze świeżych malin, truskawek czy rabarbaru. Dlatego z przyjemnością wypróbowałam lata temu przepis zaproponowany przez Annę Olson, kanadyjską mistrzynię cukiernictwa prowadzącą program "Na słodko". Jej wersja panna cotty jest kwaskowata w smaku i mniej energetyczna(...)maślanki. Dla mnie to strzał w dziesiątkę! :) Od lat to mój ulubiony deser, który serwuję w okresie wiosenno-letnim. Dziś zatem podałam rodzince panna cottę ("pana kota") ze świeżutkim rabarbarem prosto z ogródka. Składniki : Panna cotta duży pojemnik gęstej śmietany (330 g, 18%) 300 ml maślanki naturalnej laska wanilii 200 ml cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki chłodnej wody olej
Weekendy w domu i ogrodzieCzas wiosenny to czas na wypieki z rabarbarem, tym razem proponuję pyszny placek z rabarbarem i pianką z białek, ciasto nie zbyt słodkie z kwaskowatą nutką, idealne do herbaty lub kawy. Zapraszam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę ciasta (22/ 23cm) 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru pudru(...)szczypta soli 50 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej pianka 3 białka łyżka cukru pudru przepis Mąkę przesiewamy do miski siekamy z margaryną, dodajemy żółtka,cukier puder ,szczyptę soli i śmietanę .Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy pół godziny w lodówce. Opłukany rabarbar osuszamy i kroimy w małe kawałki długości
Smakowite DaniaSmaczny, lekko kwaskowaty i kruchy, placek z rabarbarem i dżemem truskawkowym to świetna propozycja wiosennego deseru lub podwieczorku z filiżanką kawy w ręku. Łatwość przygotowania tego smakołyku zachęci niejednego smakosza słodkości. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 6 łyżek cukru 3/4 kostki masła 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 łodyg rabarbaru(...)masło, wsypujemy również proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę. Dłonią wyrabiamy ciasto . Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy na pół godziny do lodówki aby się schłodziło. Opłukany rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki. Do posmarowanej tłuszczem tortownicy ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część schłodzonego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i zapiekamy około
Smakowite DaniaGwiezdne ciasto rabarbarowe to coś dla fanatyków rabarbaru (takich jak ja :) Dużym plusem tego ciasta jest to, że dość długo zachowuje świeżość i jest oryginalne w smaku. W każdym razie polecam :) Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 200g margaryny 4 żółtka 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1kg rabarbaru 10 łyżek cukru(...)budynie waniliowe z cukrem 4 białka ¾ szklanki cukru 1 łyżka (suchego) budyniu waniliowego lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na około centymetrowe kawałki, po czym zasypujemy cukrem i pozostawiamy na około 5 godzin by puścił sok. Margarynę ucieramy z cukrem dodając jajka, żółtka, śmietanę, proszek i mąkę. Z gotowego ciasta odkładamy kawałek wielkości pięści, resztę wykładamy
Smakowy RajJeśli macie okazję kupić rabarbar, lub tak jak ja posiadacie go na działce, polecam to pyszne zestawienie słodkich truskawek właśnie z kwaśnym rabarbarem i budyniem . Babeczki są przepyszne, mięciutkie. Najlepiej, jak to jest w przypadku kruchego ciasta, smakuja nastepnego dnia, choć nie zawsze są w stanie dotrwać do tak przemyślanej degustacji...polecam. Składniki na ciasto: 250 g mąki 2 żółtka(...)łyżeczka ekstraktu wanilii 1 łyżeczka prosz ku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczomej Dodatkowo: 1 budyń śmietankowy 300 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 150 g rabarbaru 150 g truskawek 2 łyżeczki drobnego cukru listki mięty cukier puder Wykonanie: Budyń rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować, dodać cukier, masło i proszek budyniowy rozpuszczony w mleku
Gosia gotujeDalej korzystam z sezonu na truskawki i rabarbar. Niestety daje się odczuć, że sezon ten już się kończy. Zjadam truskawki z jogurtem naturalnym, ze śmietaną, same truskawki bez dodatków, ale nie byłabym sobą, jakbym nie wykorzystała ich do wypieków. Gdy zobaczyłam ten sernik u Kasi od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Jest pyszny, wilgotny i taki(...)Ciasto: * 3 szklanki mąki * 200 g miękkiego masła * 2/3 szklanki cukru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki gęstej śmietany 18% Warstwa owocowa: * 300 g rabarbaru * 250 g truskawek * 1/2 szklanki wody (125 ml) * 3/4 szklanki cukru * 40 g mąki pszennej * 50 g mąki ziemniaczanej Warstwa serowa: * 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka * 3 pełne łyżki gęstej śmietany
dom-agi.plRacuszki z rabarbarem tak mi smakowały, że postanowiłam zrobić coś jeszcze na słodko-kwaśno. Zostały mi dwie gałązki rabarbaru więc wykorzystałam je do drożdżowych bułeczek rabarbarowych. Składniki: 2 gałązki rabarbaru 310 gramów mąki pszennej 110 ml mleka 15 gramów drożdży 3 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 250 ml oleju 4 łyżeczki cukru cukier puder Rabarbar pokroić(...)piekarnik na 180 st. C (mój z termoobiegiem) Po wyrośnięciu ciasto zwinąć w rulon, odrywać go po kawałku, formować kulki i rozwałkowywać Na środku układać po kilka plasterków rabarbaru i formować niestaranne bułeczki Piec ok. 20-25 minut Posypać cukrem pudrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compełni to pozostajemy w tym klimacie. Dzisiaj będzie słodko i prosto. Ucierane ciasta przede wszystkim sprawdzają się w sezonie owocowym, więc dzisiaj takie ciasto chciałyśmy zaproponować z pysznym rabarbarem i truskawkami. Upiekłam ową słodkość do kawy i na całe szczęście przygotowałam je na południe więc do wieczora jeszcze było ... na drugi dzień zostały tylko wspomnienia .... Ucierane ciasto z rabarbarem(...)masła 200 g mąki tortowej ½ szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 20 dag truskawek 1 szt. rabarbaru (około 10 dag) cukier puder do dekoracji tłuszcz do wysmarowania blaszki mąka krupczatka do posypania blaszki PRZYGOTOWANIE: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem z kaszy manny Ciasto szpinakowe z granatem Szarlotka na kruchym cieście Czekoladowa pokusa Ciasto czekoladowo kokosowe(...)makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową Szach-mat wg siostry Anastazji Ucierane z truskawkami Rabarbarowiec kruszony Francuskie ciastka z owocami Podwójnie czekoladowa rolada z malinami
Ala piecze i gotujecała rodzinka, że cała blaszka (o standardowych wymiarach) znikała w ciągu dwóch dni! :O Robiłam już z jabłkami - dokładnie musem z jabłek, a dla urozmaicenia smaku dzisiejsze jest z rabarbarem :) Pychotka! Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 5 żółtek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -cukier waniliowy/aromat - pół kostki miękkiej margaryny - 1/3 szklanki mleka - 5 łyżek cukru Wszystkie składniki łączymy(...)sobą i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części :) Jedna to 2/3 ciasta, a druga to 1/3. Wkładamy do zamrażalki. Składniki na warstwę owocową: - ok. 1 kg rabarbaru (można zastąpić innymi owocami, truskawkami, jabłkami itp.) - 5 łyżek cukru Rabarbar pokroić w niewielkie kawałeczki i wymieszać z cukrem. Składniki na wiśniową piankę: - 5 białek - kisiel wiśniowy - 5 łyżek cukru Białka należy
Zdrowie na języku :PPrzyszedł maj, a z nim sezon na jedną z pierwszych, nadających się do zjedzenia roślin z ogródka - czyli na rabarbar :)Roślina bogata w żelazo, ale niestety jej spożycie w nadmiarze nie jest zbytnio wskazane :)Dlatego ja proponuję niewielką tartę z rabarbarem ;)Z gotowego ciasta kruchego, które całkiem przez przypadek nabyłam... :PTarta z rabarbaremSkładniki:opakowanie kruchego ciasta450 g rabarbarudżem wiśniowycukier puderPrzygotowanie(...)tarty nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Ciasto rozwinąć, i wyłożyć na formę. Całość troszkę nakłuć widelcem i posmarować dżemem wiśniowym. Pozostałe ciasto trzeba zostawić na dekorację ;)Rabarbar obieramy ze skóreczki, żeby się nam nic nie ciągnęło i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.Całość wsypujemy na ciasto z dżemem i dekorujemy pozostawionym ciastem ;)Pieczemy w 180 stopniach
Lawendowe NieboLubicie rabarbar? W moim domu raczej się za nim nie przepada. Ciasta się zje, ale w sumie mogłoby się nie jeść, babeczek nie próbowałam, ale pewnie byłoby podobnie. Jedyny trafny pomysł na wykorzystanie rabarbaru to kompot - oj tak, kompot każdy chętnie wypije. Zdecydowanie ja! Dziś kontynuacja wykorzystania w przepisach trawy cytrynowej. Dzięki niej kompot robi się orzeźwiający, lekko kwaśny(...)zasługa również rabarbaru) i bardzo aromatyczny. No i jaki prosty! Zapraszam na kompot rabarbarowy z trawą cytrynową."Składniki:3 litry przefiltrowanej wody2 szklanki truskawek4-5 gałązek rabarbaru2 źdźbła trawy cytrynowej150 g cukrugarść listków miętySposób przygotowania:Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Następnie myjemy i osuszamy trawę cytrynową. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do wody. Trawę cytrynową
Słodkie Przyjemności