z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:74/231)

Bezglutenowy dutch baby z mąki z quinoy z rabarbarem i borówkami 147

mąki ryżowej 1 łyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) 2 jajka od szczęśliwych kur 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 1 łodyga rabarbaru garść borówek Wykonanie: Z wszystkich mąk, jajek i mleka robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy po 2 łyżeczki cukru kokosowego i kardamonu, szczyptę soli i jeszcze raz mieszamy. Rabarbar obieramy(...)delikatnie tłuszczem, na przykład olejem kokosowym. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 - 20 minut, razem z naleśnikiem, ale w osobnym naczyniu do piekarnika wędruje rabarbar.  Gdy naleśnik jest już upieczony i zrumieniony wyjmujemy go (rabarbar również) i podajemy z rabarbarem i borówkami. Jeśli ktoś jest miłośnikiem słodkości polecam posypać cukrem pudrem, ja osobiście zostanę

Quinoa Raz!
Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i pianką 167

malinami. Całość wykończona puszystą pianką, która jest przysłowiową kropką nad i. Ciasto jest delikatne, rozpływające się w ustach i pachnące latem. Składniki: foremka 23cm kruche ciasto ( przepis tutaj ) 1kg rabarbaru 500ml wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100g malin pianka 3 białka 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Kruche ciasto przygotowujemy zgodnie(...)przepisem ( nie dzielimy na dwa rulony), gotowym wylepiamy tortownicę – dno i boki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiekamy przez 15 minut – na złoty kolor. Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku mieszamy rabarbar z wodą i cukrem, gotujemy przez 60 minut. Przecieramy rabarbar przez sito – powstały mus wykorzystamy do ciasta, sok możemy rozcieńczyć i pić schłodzony

Gotowanie i blogowanie
bursztynowa rabarbarotka 165

Przepis na ciasto "żywcem" stąd wzięłam, tyle, że zamiast jabłek nadziałam rabarbarem. Dlatego szarlotkę przemianowałam na rabarbarotkę i mam:) Bardzo pyszne, kruche; ale bez wałkowania, z owocami i pianką, na której wkrótce po upieczeniu pojawiają się malutkie, bursztynowe kropelki. Ponieważ rabarbar sam w sobie jest kwaśny i nie chciałam dodatkowo zakwaszać go galaretką cytrynową użyłam galaretki gruszkowej - nadała fajnego aromatu(...)składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 łyżki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: pęczek rabarbaru 2 łyżki cukru galaretka cytrynowa beza: 4 białka 1/2 szkl cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto

6niebo
Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia 162

używanie ogranicza się do wymieszania nasionek z mlekiem, musem czy jogurtem – co kto lubi. Deser jest pyszny. Słodki smak puddingu i truskawek zrównoważony delikatnym kwaskiem z rabarbaru. Oczywiście cukier w przepisie możesz zastąpić dowolnym słodzikiem, miodem, syropem z agawy – tym czego używasz. Mleko to również rzecz gustu. Sprawdzi się zarówno roślinne jak i krowie. Print Truskawkowo-rabarbarowy pudding(...)nasionami chia window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients Na masę rabarbarową 3 łodygi rabarbaru malinowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szkl. wody Na pudding 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy

Mieszam w Garnku
Rabarbar zapiekany pod koglem moglem 166

Dawno już chodził za mną ten deser. Wprost uwielbiam taki ciepły rabarbar z cynamonem, delikatnie posłodzony... poezja... no i sobie zrobiłam :-) i powiem Wam, że szczerze polecam :-) prawdziwa rozkosz dla podniebienia... mmm... tylko pamiętajcie żeby jeść ciepły, koniecznie! SKŁADNIKI ok. 0,5 kg rabarbaru 6 łyżek cukru 6 łyżek granoli cynamonowej (lub innej) 3 żółtka cynamon Rabarbar obieramy, kroimy(...)następnie odstawiamy na 15 - 20 minut. Żółtka miksujemy z drugą częścią cukru na puszysty kogel mogel. Dno foremki do zapiekanek (21 - 23 cm) wysypujemy równomiernie granolą, na nią wykładamy rabarbar z sokiem, który się wytworzył i zalewamy to koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (UWAGA! Rabarbar kipi, więc podstawcie na dno coś, do czego

Czary - gary w kuchni
Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową 164

Zgodnie z moją mikro lokalną tradycją, przynajmniej raz w sezonie muszę przygotować ciasto z rabarbarem. W tym roku padło na delikatne ciasto na kruchym spodzie i z puszystą pianką budyniową. Bazę ciasta można przygotować z różnymi innymi owocami. Wszystko wg uznania. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim. Składniki na ciasto(...)wody szczypta soli Składniki na piankę budyniową: 5 białek, dużych 200 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 budynie waniliowe, proszek 1/2 szklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 500 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 2-3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka

Świat Ciasta
Słodkie środy - Muffiny kokosowe z rabarbarem i truskawkami 119

Pachnie truskawkami i rabarbarem na naszym blogu, a w weekend pachniało nimi na festynie. Dziś dla Was wypiek, który podbił serducha i podniebienia uczestników festynu w przedszkolu mojej córeczki. Puszyste, mięciutkie i owocowe muffiny pod słodziutką kruszonką idealnie podkreślały kwaskowy rabarbar królujący o tej porze roku. Czy warto skusić się na taki grzeszek ? zapewniam Was, że tak :) Przepis podaję(...)sztuki, oczywiście zawsze można przygotować ich proporcjonalnie mniej...  Muffiny kokosowe z rabarbarem i truskawkami  SKŁADNIKI : 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 - 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżka wiórek kokosowych  125 ml mleczka kokosowego 125 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 1/2 szklanki oleju  4 pędy rabarbaru 500 g truskawek  kruszonka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Marmolada z rabarbaru z nutą cynamonu 196

Sezon rabarbaru trzeba wykorzystać w pełni. Dlatego też, dziś polecam marmoladę, która przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią słodko-kwaśne smaki :) Zapraszam! Marmolada z rabarbaru z nutą cynamonu Składniki: 0,5 kg łodygi rabarbaru łyżka soku z cytryny 4 łyżki cukru (w miarę upodobań można zwiększać lub zmniejszać) łyżka cynamonu Przygotowanie: Rabarbar oczyścić, odkroić końce. Całość pokroić(...)kawałki. Wrzucić do garnka, posypać cukrem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy rabarbar zmięknie, dodajemy sok z cytryny i cynamon. Dokładnie mieszamy i zostawiamy jeszcze na chwilę na małym ogniu. Po tym czasie nasza marmolada jest gotowa :) Ps. Jeśli chcemy możemy przetrzeć przez sito żeby otrzymać gładsza konsystencję. Taka marmolada świetnie sprawdzi się jako dodatek

Tagebuch po polsku
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 215

Sezon na rabarbar jeszcze trwa więc u mnie nie mogło zabraknąć muffinek z rabarbarem :) Do tego dużo kruszonki i cynamon. Pycha! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka 1/2 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki mleka 2-3 łodygi rabarbaru Kruszonka(...)szklanka mąki 1/4 szklanki cukru 100 g masła Sposób przygotowania: 1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Składniki na kruszonkę dokładnie ze sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon i cukier. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, mleko, olej a następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek

Na Ciasteczkowych Papierach
UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 154

Sezon na rabarbar w pełni, więc trzeba to wykorzystać :) Dziś przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ucierane ciasto z rabarbarem. Oczywiście do ciasta można użyć dowolnych owoców sezonowych. Ciasto jest pulchne, miękkie i lekko kwaśne... takie jak lubię ;) Składniki: * 500 g rabarbaru * 8 jajek * 2 szklanki mąki pszennej * 200 g cukru * 150 ml oleju(...)paczka cukru waniliowego * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * cukier puder do posypania Wykonanie: Rabarbar oczyścić, pokroić na 1 cm kawałki, zasypać łyżką cukru. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać przez sitko z proszkiem do pieczenia, wsypywać porcjami do ubitych jajek ciągle mieszając

Zrób to smacznie
Mielone z rabarbarem 176

Smaki, smaczki ... Ostatnio ich u mnie pod dostatkiem. Dziś chciałam zaproponować Wam mięso w połączeniu z rabarbarem. Do przygotowania tych kotlecików potrzeba niewiele, a smak jest niepowtarzalny. Lubicie rabarbar ? Kwaskowy smak świetnie podkreślił dzisiejsze danie. Co ważne do masy mięsnej dodajcie dużo świeżej natki pietruszki, następnym razem wzbogacę je o dodatek świeżego koperku. Mielone z rabarbarem SKŁADNIKI : 300 g mielonego(...)łopatki  1 jajko 1 czerstwa bułka  2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki  1 pęd rabarbaru bułka tarta sól i pieprz świeżo mielony do smaku   olej kokosowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą (wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie) bułkę, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę oraz rabarbar, doprawiamy solą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gazowany napój z rabarbaru i truskawek 180

rabarbarowym napoju z wanilią  zostało mi trochę rabarbaru, zrobiłam więc inną wersję tego orzeźwiającego płynu, tym razem w intensywniejszym i głębokim kolorze (można się w nim zakochać, prawda?)- z dodatkiem truskawek oraz egzotycznej limonki i wodą gazowaną. Obydwie propozycje, mimo, że różne w smaku, to tak samo dobre i ogólnie miałabym dylemat, która smaczniejsza, zatem więc moja rada ... ... zróbcie(...)wersje za jednym razem, a co tam! :) Napój idealny na pogodę, choć swoim kolorem i smakiem napewno poprawi humor i w chłodniejsze czy pochmurne dni! :)  1,5 litra: * rabarbar- 250 g * truskawki- 250 g (póki co mrożone, świeże- w sezonie) * woda- 500 ml * woda gazowana- 1 l (najlepiej dobrze schłodzona)* * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * wanilia- 1/2 laski * limonka

Kraina Miodem Płynąca
SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM 241

Kiedyś nie przepadałam za rabarbarem . Wydawał mi się kwaśny , łykowaty i bez charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne i orzeźwiające. Pyszne(...)waniliowego typu Almette lub serek śmietankowy +cukier waniliowy 150 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 żółtko Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki. 0,5 kg rabarbaru 3 łyżki dżemu z owoców leśnych lub truskawkowego Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy dżem, mieszamy i odstawiamy.  Ciasto rozawałkowujemy i wycinamy koła, które smarujemy roztrzepanym jajkiem

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto biszkoptowe z rabarbarem 175

Sezon na rabarbar mamy rozpoczęty. Dzisiaj bardzo szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem. Wystarczy kilka łodyg rabarbaru, trochę mąki , cukru i jajek. Ciasto rozpływa się w ustach. Polecam. SKŁADNIKI  4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 6 łyżek jogurtu naturalnego ( gęsty) 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70-80 dag. rabarbaru(...)dodajemy jajka,  jogurt, olej -wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Rabarbar płuczemy obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Wykładamy na ciasto, wciskamy. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 50 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa z wanilią 195

Coraz cieplejsze dni Nas rozpieszczają, a z tym wiąże się również zwiększone pragnienie na chłodne napoje :) Lemoniada z rabarbaru w słoneczne dni kapitalnie zdaje egzamin- jest subtelnie kwaśna i bardzo orzeźwiająca, a dodatek wanilii i mięty ciekawie aromatyzuje całość. Polecam odstawić płyn na minimum 3 godziny, gdyż w tym czasie smaki fajnie się przegryzą i lemoniada zyska na aromacie(...)jeżeli zależy Wam na uzyskaniu 100% esencji z rabarbaru, to podczas przelewania przez sito dociśnijcie go, wtedy jednak musicie się liczyć, że w lemoniadzie będzie trochę 'fusów' (które i tak opadną na dno), ale za to smak o niebo lepszy niż klarowna i przejrzysta lemoniada bez dociskania :) * rabarbar- 500 g (najlepiej tylko różowa część) * woda- 1,5 litra * cukier trzcinowy

Kraina Miodem Płynąca