z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:67/231)

Drożdżówki z serem i rabarbarem 149

Prezentuję dziś kolejny wypiek z rabarbarem, wszechobecnym na straganach. :-) Drożdżówki są miękkie, delikatne, długo zachowują świeżość. Zazwyczaj ciasto drożdżowe na drugi dzień po upieczeniu już mi nie smakuje, w tej wersji zjadłam ze smakiem. I kruszonka... koniecznie duża ilość kruszonki. :-) Próbowałam też zastąpić rabarbar truskawkami, ale efekt nie był już tak rewelacyjny. Inspirowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki. Drożdżówki(...)szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 2 duże łodygi rabarbaru + 4 łyżki cukru 250g białego sera + 3 łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła 1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi

Szefowa kuchni
Torcik rabarbarowy bez pieczenia. 215

Kilka zabłąkanych łodyg rabarbaru leżało zapomnianych w lodówce , więc trzeba było je wykorzystać. Coś na szybko i małym nakładem pracy . Powstało całkiem fajne ciasto bez pieczenia. Ciasteczkowy spód , do tego kwaśno słodka zielona warstwa rabarbarowa i solidna porcja bitej śmietany z bezami. Składniki : 120g dowolnych ciasteczek ( u mnie biszkopty) 60g rozpuszczonego masła 40dkg rabarbaru 80 g cukru (ok 1/3 szklanki(...)bezików Wykonanie: Ciasteczka rozkruszyć na piach , dodać masło i całość  połączyć .Masa wylepić spód foremki ( u mnie tortownica o średnicy 16 cm ) Schłodzić ok pół godziny w lodówce. Rabarbar umyć , pokroic na mniejsze kawałki , wrzucić na patelnię dodając wodę i cukier . Gotować aż rabarbar całkowicie zmięknie . Zmiksować ,na gładką masę. Jeśli powstałego musu jest mniej niż pół litra dopełnić

Malinowa Kawiarenka
Muffiny jogurtowe z rabarbarem i kruszonką 352

Takich babeczek jogurtowych nie może zabraknąć w sezonie na rabarbar, truskawki i inne pyszne owoce sezonowe. W tym przepisie wykorzystałam rabarbar, gdyż jestem jego wierną wielbicielką i staram się "przemycać" go do różnych wypieków, ale muffiny można upiec z wieloma innymi owocami. Mięciutkie wnętrze, wypełnione kawałkami kwaskowatego rabarbaru, uzupełnia słodka, maślana kruszonka na wierzchu babeczek. Z poniższego przepisu można przygotować(...)sztuk. Muffiny jogurtowe z rabarbarem i kruszonką Składniki: 150g mąki 125g jogurtu greckiego 50g oleju 50g domowego cukru z wanilią 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny kruszonka 20g mąki pszennej 15g masła 15g cukru pudru Wykonanie: - składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej - do jednej miski przełożyć jajko, jogurt, olej

Smakołyki Bereniki
Szybkie, ucierane, kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 263

Pyszne, domowe ciasto, najłatwiejsze na świecie. Do ciasta można dodać dowolne owoce. W wersji majowej nieśmiertelny zestaw rabarbar i truskawka sprawdzi się znakomicie. Dodatek wiórków kokosowych w cieście jest delikatnie wyczuwalny, a ulotny aromat kokosowy z rabarbarem i truskawkami uwodzi kubki smakowe. Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną(...)Amatorów ucieranych ciast z owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj. Składniki: 260g mąki 60 g wiórkówk kokosowych 160 g cukru lub ksylitolu 4 jajka M 200 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 800-1000 g rabarbaru z  truskawkami lub jeszcze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruszonka z rabarbarem, truskawkami i płatkami owsianymi 191

Szybki i prosty w przygotowaniu deser z rabarbarem i truskawkami. Zapiekany z kruszonką zrobioną z płatków owsianych, miodu i mąki ryżowej (możemy zastąpić pszenną). Bardzo smaczny i uwielbiam go w tej wersji. Jest lekko kwaskowaty, aromatyczny, nie za słodki. Możemy wzbogacić go wanilią. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Coloured Cottage .     Składniki(...)porcji: 7-8 łyżek jasnego brązowego cukru 700g umytego rabarbaru 300g umytych, obranych truskawek 3 łyżki mąki kukurydzianej Kruszonka: 4 łyżki naturalnego miodu 130-160g mąki ryżowej pełnoziarnistej (możemy zastąpić mąką pszenną) 100g płatków owsianych (bez glutenu) 100g masła   1. Rabarbar pokroić na kawałeczki, jeśli jest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić i wymieszać z rabarbarem

Mała Cukierenka
Muffinki rabarbarowe 133

Sezon na rabarbar w pełni, więc tym razem muffinki rabarbarowe. Osobiście muszę przyznać, że w tym roku z rabarbaru skorzystałam maksymalnie robiąc tarty, ciasta i kompoty. Muffinki są delikatne z lekko kwaśnym posmakiem. SKŁADNIKI 270 g rabarbaru (3 sztuki) 100 g masła 290 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka(...)cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 330 g kwaśnej śmietany 12% WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Rabarbar umyć, jeżeli skórka jest twarda, to ją zdjąć i pokroić na cienkie plasterki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione masło

Passions hobbies life
Bezglutenowa tarta serowo-rabarbarowa 241

razem na blogu zagości tarta bezglutenowa z rabarbarem. Rabarbar to warzywo polecane osobom na diecie, ponieważ w 100 g ma zaledwie 20 kcal. Ponad to jest źródłem witaminy C, E oraz beta-karotenu, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza i kwasu foliowego. Ograniczać powinni chorzy na reumatyzm i nerki ze względu na obecność szczawianów(...)Rabarbar znany jest głównie z przyrządzania kompotu oraz konfitur, ja postanowiłam połączyć go z serem białym w pysznej tarcie o wyrazistym smaku ciasta. Tarta serowo-rabarbarowa Ciasto: 300 g mąki gryczanej Melvit; 150 g masła ghee (bądź zwykłego masła); 2 żółtka; 1 łyżka ksylitolu. Masa serowo-rabarbarowa: 500 g sera białego; 2 białka; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki ksylitolu

Życie na widelcu
Kompot rabarbarowo-malinowy 130

Lekko kwaśny, orzeźwiający i bardzo smaczny - kompot na bazie rabarbaru i malin. Idealny jako napój do obiadu jak i dodatek do słodkich ciast. Aby przygotować poniższy kompot możecie użyć mrożonych malin. Przed podaniem całość schłodzić w lodówce.  Składniki: 5 szklanek wody 8 gałązek rabarbaru (co najmniej 0,5 kg)  maliny (mogą być mrożone; ilość wg uznania) cukier(...)smaku Rabarbar obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wsypać obrany rabarbar, dodać cukier (ja dałam 4 łyżki) i wlać wodę. Całość gotować (bez przykrycia) przez kilka minut. Gdy rabarbar będzie miękki, to garnek zdjąć z ognia i dodać mrożone maliny. Całość przykryć pokrywką. Po kilku minutach kompot posmakować i ewentualnie dosłodzić

Ugotować
Zupa owocowa z rabarbarem 151

jest w domu. Smak zupy owocowej kojarzy mi się z wiśniami, ja dzisiaj stworzyłam trochę wariację na temat takiej zupy. Wszędzie jest różowo, rabarbarowo, świat jest pełen kolorów, a rabarbar można kupić na każdym straganie, dlaczego więc go nie wykorzystać. Jest zdrowy, pyszny, kwaskowaty, ale w połączeniu z wiśniami, idealny. Dlatego dzisiejsza moja propozycja to zupa owocowa z rabarbarem. Składniki(...)duże łodygi rabarbaru; – słoik wiśni; – 2 szklanki wody; – 2 łyżki cukru; – 16 g cukru waniliowego – 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Rabarbar umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na 0,5 cm kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą. Gotować, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Dodać do garnka cukry oraz wiśnie z zalewą. Gotować 10 minut

dom-agi.pl
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 168

kolejny dołączam się do wspólnego wypiekania Ciasta na niedzielę na FB:) Tym razem mieliśmy za zadanie upiec drożdżówki. Sezon na rabarbar w pełni, więc nie mogły być z niczym innym jak z rabarbarem! Dodatkowo dodałam też trochę mrożonych truskawek, których słodycz wspaniale łączy się z kwaśnym smakiem rabarbaru. Do tego dużo kruszonki i pyszne drożdżówki gotowe!  Ciasto(...)szklanki mąki pszennej,  70g masła lub margaryny,  25g świeżych drożdży,  1/2 szklanki letniego mleka, jajko,  3 łyżki cukru, szczypta soli,  200g truskawek,  100g rabarbaru,  1 łyżka cukru. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut, by zaczęły pracować.  Resztę mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru

Z miłości do słodkości
Dżem z rabarbaru z pomarańczą i wanilią 141

będę robić , jak śpiewała Kasia Klich. Jeśli Wy jednak macie dużo zapału i energii, a brakuje Wam konkretnych planów, proponuję przygotować dżem. I to nie byle jaki - bo z rabarbaru.  Uwielbiam ciasta i przetwory z rabarbarem, tę jego wyjątkową, kwaśną nutę, która idealnie balansuje słodycz. Wypieki z tymi różowymi łodygami, nawet te najprostsze,  nigdy nie są nudne(...)dżem z rabarbaru mogę jeść do wszystkiego - kanapek, naleśników, placuszków czy też jako dodatek do budyniu. Świetnie się sprawdza jako nadzienie bułeczek czy innych drożdżowych wypieków, a może nawet jako dodatek do sernika...? Ten jest wyjątkowy - z pomarańczowo-waniliową nutą, dość kwaśny (można dać więcej cukru, ale ja właśnie taki lubię najbardziej). Ma ładny kolor i smakuje obłędnie - czy można

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lemoniada z rabarbaru 105

Lemoniada z  rabarbaru to idealna propozycja na wiosenny lub letni napój. Jest lekko kwaskowa z cudownym aromatem mięty i melisy oraz z dodatkiem soku z limonki. Cudnie orzeźwia. Najlepsza gdy aromaty się lekko przegryzą , a do tego naprawdę robi się sama :-).  Zapraszam na lemoniadę, czyli coś w stylu naszych babcinych kompotów. Lemoniada z  rabarbaru Czas przygotowania(...)minut Składniki: 500 g rabarbaru 800 ml wody 100 g cukru 1 limonka listki mięty listki melisy ew. kostki lodu Wykonanie: Rabarbar kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Rabarbar odcedzamy, lemoniadę

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe ciasto z rabarbarem! 182

Rabarbar już od jakiegoś czasu gości u mnie w kuchni. Możecie go już dostać na każdym ryneczku. Maj uwielbiam z kilku powodów między innymi za to, że mogę znów rozkoszować się smakiem dzieciństwa i zanurzyć laskę rabarbaru w cukierniczce. Słodko- kwaśne, o TAK! To moje ukochane połączenie smaków! Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką! Ktoś chętny? ;-) Zapraszam! Drożdżowe cisto to chyba(...)mniej niż 15- 20 minut. 10. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Podwoi swoją objętość. KRUSZONKA: - 100 g mąki - 50 g cukru - 50 g masła Zagnieść na kruszonkę. Rabarbar  Blachę wyłóż papierem. Włóż ciasto do 1/2 wysokości blaszki. Na wierzchu ułóż rabarbar, posyp kruszonką. Odczekaj 15 minut. Wstaw do gorącego pieca! Pieczemy na złoty kolor około

SMYKWKUCHNI
Syrop rabarbarowo-różany i idealny napój na letnie dni! 144

Jeśli chcecie spróbować coś fantastycznego zachęcam do zrobienia tego syropu! Jest fenomenalny! Połączenie rabarbaru z wodą różaną jest idealne!  Przepis od niezastąpionej  Heidi Swanson , z moimi zmianami. Składniki: 500 g rabarbaru, 400 g cukru, 475 ml wody, sok z 1 limonki, sok z 1 cytryny, 4 cm kawałek imbiru, 2 szczypty rozmarynu, 2-3 łyżeczki wody różanej Rabarbar(...)czasu wlewamy do garnuszka wodę, wstawiając na średni ogień. Dodałam imbir i rozmaryn. Mieszamy do czasu, aż rozpuści się cały cukier. Następnie gotujemy dalej przez ok. 20 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Na tym etapie należy przygotować miskę z durszlakiem wyłożonym gazą. Rabarbar dokładnie odcedzamy przez sitko, a odsączony płyn przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i limonki

Plate of Joy
Sernik na zimno z rabarbarem 160

Masa: 350 g mascarpone, 220 g śmietany kremówki,  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wody + 3-4 łyżki  Galaretka: 5 łodyg rabarbaru, 1/3 szklanki cukru, 1 galaretka (35g) malinowa lub truskawkowa, 1 łyżeczka wody różanej - opcjonalnie Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy biszkopty. Możemy(...)zwilżyć przy pomocy herbaty, rumu czy soku.  Rabarbar należy dokładnie umyć i odciąć końce. Pokroić na pół centymetrowe kawałki, które następnie wrzucamy do garnuszka. Wsypujemy cukier i przesmażamy na średnim ogniu przez około minutę. Wlać dwie szklanki wody i zagotować. Następnie garnek należy ściągnąć, łyżką cedzakową odsączyć rabarbar, a do pozostałej wody wsypać galaretkę. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny

Plate of Joy