Sezon truskawkowo – rabarbarowy w pełni więc skusiłam się na tartę. W wersji pełnoziarnistej ta rustykalna tarta z rabarbarem jest zaskoczeniem w mojej kuchni. Tarta wyszła pyszna ale następnym razem zrobię z mąka pszenną – taką wolą wszyscy moi domownicy:) RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI CIASTO 1,5 szkl mąki orkiszowej 4 łyżki cukru 140 g zimnego masła(...)jajko lub szczypta soli NADZIENIE 2-3 łodygi rabarbaru truskawki 4 łyżki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i zimne masło pokrojone w drobne kawałki. Przesiekać i dodać jajko. Szybko połączyć składniki ze sobą, uformować kulę i schłodzić w lodówce. Rabarbar i truskawki pokroić na kawałki, dodać resztę składników
Pieguskowa KuchniaInspiracją do przygotowania tego torciku był przepis znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii . Ponieważ bardzo lubię rabarbar, a połączenie go z migdałami i białą czekoladą w śmietankowym kremie wydało się nader kuszące, nie wahałam się ani chwili. Torcik wyszedł delikatny i lekki - w sam raz na lato :-) składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki oleju(...)szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 1/2 szklanki cukru 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 g blanszowanych migdałów 100 g białej czekolady wykonanie: Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
babka w formiesłodką truskawkę, co samo w sobie jest wystarczająco rozczarowujące. Na dodatek skończyły się tak szybko, że w zasadzie nie zdążyłam się nimi nasycić. Jakiekolwiek by nie były... Na szczęście rabarbar w ogródku ciągle pokazuje, co potrafi. W zeszłym tygodniu ogołociłam oba krzaczki niemal zupełnie, w tym znowu zielone liście przypominają parasole. Zerwałam więc kilka, żeby przygotować tartę. Skoro nie mogę(...)razu. Kruchutkie ciasto, kwaskowe nadzienie z głębokim, dymno-karmelowym posmakiem cukru muscovado, a do tego chrupiąca, owsiana kruszonka. Banalne wręcz składniki łączące się w idealną całość. Tarta z rabarbarem i owsianą kruszonką Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) spód: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 85 g cukru 100 g miękkiego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzenamiętnie kręcę lody. W końcu mamy lipiec, prawda? Więc jak nie teraz, to kiedy...? Tym razem sięgnęłam po przepis z gazety Spis bedre , nr 4/2017. Na lody z rabarbarem zawsze mam chętkę, a teraz szczególnie, gdy w ogródku różowo-zielone łodygi rosną bez opamiętania. W przepisie wystąpił syrop z rabarbaru, ale w zielonym kółeczku w rogu zdjęcia poradzono(...)początku ciągle chrupiące, później niemal rozpuszczone, słodkie kawałeczki... Ciężko powstrzymać się przed dodatkową kulką. Albo dwoma... Lody rabarbarowo-bzowe z bezami Składniki: (na 1 l lodów) 300 g rabarbaru 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 50 g cukru 150 ml mleka 500 ml śmietany kremówki (38%) 75 g bez Rabarbar pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobie podpiekłam nad ogniskiem. I znów poczułam się kolejne pięć lat młodsza. Nie ma to jak słoneczna sobota... Gdzieś w międzyczasie pojawiło się u mnie ciasto z rabarbarem. Przepis znalazłam w gazecie Spis bedre , nr 4/2017. Połączenie białej czekolady i rabarbaru jest doskonałe, a jak dodamy do tego jeszcze migdałową nutę, to już w ogóle nie można się oprzeć(...)ogrodzie rabarbar ciągle panoszy się niemal na równi z miętą, więc z zapałem wypróbowuję kolejne przepisy. Ten sprawił, że mam ogromną ochotę do niego wrócić... Słodko-kwaśne ciasto, soczyste i wilgotne - czy może być coś lepszego na pociechę po słonecznej sobocie, gdy w niedzielę niebo zasnuwają ciężkie, ołowiane chmury..? Ciasto rabarbarowe z białą czekoladą i migdałami Składniki: (na tortownicę
Pożeraczka, czyli raz adobrzetarta jest obłędna! Mocno czekoladowy spód, waniliowy krem i kwaśny rabarbar także muśnięty aromatem wanilii. Zakochacie się po pierwszym kęsie! SKŁADNIKI (podłużna blaszka do tarty) spód 150 g czekoladowych ciasteczek 75 g masła 2 łyżki cukru kryształ Diamant krem 500g serka mascarpone 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 lyżki cukru pudru Diamant rabarbar 5-6 łodyg rabarbaru 500ml wody(...)cukrem i laską wanilii. Rabarbart obieramy ze skórki i korimy na kawałki o szerokości naszej formy. Wrzucamy do wrzącego syropu i gotujemy 4-6 minut w zależności od grubości rabarbaru. Studzimy. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na schłodzony spód wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie układamy wystudzone kawałki rabarbaru. Można polać dodatkowo syropem. Smacznego! www.uczymyjakslodzic.pl
DefinicjaSmakuMałe kruche tarty na orkiszowym spodzie wypełnione budyniem i rabarbarem. Słodkie i pyszne maleństwa, które cieszą oko i podniebienie. Do tart wybrałam budyń malinowy, jego różowy kolor bardzo ładnie komponuje się z rabarbarem ale może być też budyń waniliowy lub śmietankowy. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko 3 łyżki(...)cukru pudru nadzienie 1 duży budyń malinowy na 3/4 l mleka 600 ml mleka +3 łyżki cukru do ugotowania budyniu ok 150 g młodego rabarbaru 2 łyżki cukru waniliowego płatki migdałowe do posypania Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią
Monia miesza i gotujegrama białego cukru! :) SKŁADNIKI (2 porcje) pudding 200-250g jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka wody różanej 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) mus rabarbarowy 2 duże łodygi rabarbaru 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu (w zależności od kwaśności rabarbaru) świeże truskawki do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Łączymy ze sobą jogurt, wodę różaną, miód i nasiona chia(...)Odstawiamy na 15 min, ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 h. Rabarbary obieramy ze skórki, kroimy w ok 1 cm kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podlewamy 50-100 ml wody i dusimy rabarbar do miękkości. Kiedy kawałki rabarbaru się rozpadną i utworzą mus, dodajemy ksylitol oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pudding chia
DefinicjaSmakuJedno z najpyszniejszych wiosennych ciast, które po prostu trzeba upiec. Kruche ciasto doskonale łączy się w smaku z soczystym nadzieniem z truskawek i rabarbaru oraz delikatną bezą. Tak pyszne, że każdy prosił o dokładkę. Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 100 g zimnego masła lub margaryny 1/4 szkl cukru 2 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Beza: 5 białek 2/3 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g rabarbaru 300 g truskawek op. kisielu truskawkowego 2 łyżki cukru (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 2 łyżki drobno pokruszonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować
Smakołyki Asidziesięciokrotnie! Przez moją głowę przelatują coraz poważniejsze myśli przeprowadzki do ciepłych krajów. Ale! Póki co cieszę się tym co mam. A jeśli o radości mowa... czas otworzyć sezon na rabarbar! Ten kwaskowy smak kojarzy mi się z kruchym ciastem mojej babci... Jako dziecko krzywiłam się na jego widok, ale jak to mówią, ludzie się zmieniają. Z upływem czasu(...)przerodziłam się w fanatyczkę rabarbaru i co roku z utęsknieniem czekam na czas, gdy zagości on na targowych straganach. Składniki: -kasza jaglana (ok.50g) -jeden banan (ok.100g) -dwie łyżki serka wiejskiego (ok.50g) -jedna łodyga rabarbaru -cynamon -garść jagód goji (ok.15g) Wykonanie: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy. W tym czasie obieramy rabarbar i kroimy go w plasterki. Wrzucamy na patelnię
Gawron w rosoleRabarbar właśnie kwitnie, więc nastąpi chwilowa przerwa w pozyskiwaniu jego smacznych ogonków liściowych. Kwiaty obcięłam, więc wkrótce rośliny przestaną kumulować energię w kwiatostany i zaczną puszczać kolejne liście. W każdym razie sezon na rabarbar musi być zaznaczony pysznym ciastem. Natchniona mądrością św. Hildegardy z Bingen postanowiłam upiec to ciasto na bazie mąki orkiszowej. W mieszkaniu pięknie pachnie. Ciasto ładnie wyrosło(...)jajka 150 g cukru 15 g cukru waniliowego 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki orkiszowej typ 630 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g ogonków liściowych rabarbaru (masa przed obraniem) Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Wypłukać rabarbar, obrać go ze skórki i włókien. Pokroić na talarki nie szersze niż
Weekendy w domu i ogrodziePyszne i bardzo proste ciasto z rabarbarem. Połączenie kruchego ciasta i delikatne, lekko kwaskowate nadzienie z rabarbaru to połączenie idealne. Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 250 g zimnej margaryny lub masła 1 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 600 g rabarbaru op. budyniu malinowego 6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią(...)bułki tartej Ciasto: składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zwinąć w folię. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Pamiętajcie, że ciasto im lepiej schłodzone tym bardziej kruche po upieczeniu ;) Rabarbar umyć i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Połową ciasta wylepić spód i boki tarty. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 180 stopniach
Smakołyki AsiDziś zapraszam na tartę:) Na pysznym, kruchym spodzie, z masą budyniową z rabarbarem oraz słodką bezą. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:) Spód: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza(...)żółtka – wyrabiamy aż do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto owijamy folią lub przekładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W międzyczasie oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy wszystkie kawałki do miski i zasypujemy cukrem. Odkładamy na około pół godziny. Formę na tartę (o śr. około 24 cm) smarujemy lekko masłem lub margaryną
Smaki Na TalerzuSzarlotka , to nazwa nie zarezerwowana dla ciasta z jabłkami. Szarlotka to ciasto kruche lub półkruche z owocami. Dzisiaj polecam przepis na szarlotkę z rabarbarem , słodką szarlotkę z rabarbarem. 500 g mąki pszennej, 300 g zimnego masła, 50 g cukru pudru, skórka otarta z jednej cytryny, 3 żółtka, 1 kg rabarbaru, 250 g cukru, 1 łyżka świeżo startego imbiru* 2 łyżki(...)pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do garnka, dodać imbir, wsypać cukier i rozgotować. Odparować płyn. Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć
królestwo garów