z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:60/231)

Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT 129

mojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam(...)szklankę, resztę schować do lodówki na czas przygotowania musu owocowego (nie dłużej niż 2 godziny, nie można dopuścić do całkowitego stężenia). Mus owocowy: 500 gr truskawek 500 gr rabarbaru * 1/4 – 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody W wodzie rozpuścić żelatynę, pozostawić do napęcznienia. Owoce opłukać, pokroić 1 cm kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, gotować

moj przepis na
Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie 150

witamin. Niestety, są dostępne tylko przez określone miesiące w roku. Kiedy przypadają sezony na najbardziej uwielbiane polskie owoce? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W sezonie maj-wrzesień – maliny i rabarbar Już od maja można znaleźć w polskich ogródkach maliny. W zależności od odmiany, sezon na te owoce trwa nawet do września. Maliny można zajadać na surowo, jak i wykorzystać do zrobienia(...)domowych przetworów. W maju rozpoczyna się także sezon na rabarbar. Ta specyficzna bylina nie jest owocem, tylko warzywem. Jego charakterystyczny smak sprawia jednak, że często zaliczany jest do niewłaściwej grupy spożywczej. Sezon na rabarbar trwa od maja do września, dzięki czemu długo można cieszyć się jego walorami. Idealnie pasuje do różnych wypieków i deserów. Z rabarbaru warto zrobić także doskonały

Kulinarne Przeboje
Tarta rustykalna z rabarbarem 110

Składniki: Ciasto – 1 ¼ szk. mąki – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 125g masła – 3 łyżki lodowatej wody Nadzienie – ok. 500 g rabarbaru – 2 łyżki cukru – płaska łyżeczka cynamonu – 1 jajko (opcjonalnie) do posmarowania ciasta dodatkowo – 1 łyżka cukru – 1 łyżka mąki – 2 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Mąkę wymieszać(...)cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i  włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar umyć (nie obierać ) i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z cynamonem i cukrem. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty

I LOVE LIFE
Rabarbarowy chutney z jabłkami 109

Rabarbar to pyszne warzywo, które tworzy wprost idealny duet z jabłkiem. Wykorzystujemy go głównie w daniach słodkich, czyli ciastach czy też deserach, ale jest on także przepyszny jako dodatek do mięs. Rabarbarowy chutney z jabłkami z odrobiną korzennych przypraw smakuje doskonale, do jego przygotowania użyłam naszych pysznych i pełnych witamin Jabłek Grójeckich. Na blogu sa też inne pyszne przepisy(...)Delicious Idared Jonagold Ligol Rabarbarowy chutney z jabłkami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 czerwona cebula 100 g cukru 80 ml octu winnego 2 cm kawałek imbiru 500 g rabarbaru 1 duże Jabłko Grójeckie  1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir drobniutko siekamy. Do rondelka wsypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z rabarbarem 153

Rabarbar za chwilę ustąpi miejsca truskawkom. Już nie mogę się doczekać:) A tymczasem zapraszam na sernik z rabarbarem.  Sernik z rabarbarem Składniki: 800g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie 2/3 szklanki cukru 4 duże jajka 1 op. budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru 1 op. biszkoptów (u mnie podłużne, ok 100g(...)budyń i mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Dno formy (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć biszkoptami, wylać masę serową, wyrównać. Z wierzchu wyłożyć rabarbar, zatapiając go w masie. Piekarnik nagrać do 180stC, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą. Sernik wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150stC i piec przez godzinę. Po upieczeniu uchylić

Obiad gotowy
Ciasto z rabarbarem - najlepsze! 126

Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem, najlepsze jakie jadłam, w dodatku robi się je błyskawicznie, bez użycia miksera :) Żółciutkie od żółtek, nie za słodkie, kwaskowate, idealne do popołudniowej herbaty czy kawy. W zasadzie można dodać do niego dowolne owoce - świeże lub mrożone, ja dodałam sezonowo świeży rabarbar z maminego ogródka :) Składniki na małą formę o średnicy 16 cm: 3 żółtka(...)kefiru 75 ml oleju 140 g mąki tortowej 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łodygi rabarbaru płatki migdałów do posypania tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Rabarbar umyć i obrać jeśli ma twardą skórkę. Pokroić na małe kawałki. Żółtka, olej i kefir wymieszać trzepaczką. Idealnie by było gdyby miały temperaturę

Ze smakiem i z pasją
Bezowiec z rabarbarem 117

Ciasto kruche z rabarbarem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama piekła je bardzo często gdy tylko zaczynał się sezon na to warzywo. Do tego gotowała pyszny rabarbarowy kompot i wraz z siostrami miałyśmy wspaniałą ucztę :) Tym razem do ciasta zrobiłam mega wielką bezę, gdyż w zamrażalniku zalegało mi sporo białek. Beza z wierzchu jest krucha a w środku puszysta i mięciutka(...)pianka. Po prostu doskonała. Słodki smak bezy i kwaskowaty rabarbar to według mnie połączenie doskonałe. Moja córka też pokochała to ciasto. Mam nadzieję, że kiedyś ona będzie miała tak miłe wspomnienia z domowymi wypiekami jakie mam ja :) Bo tylko dzięki mamie moje wspomnienia pachną domowym ciastem :) Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej 150 g zimnego masła lub margaryny łyżeczka proszku

Smakołyki Asi
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 110

moje". Margaret Thatcher Sezonowe wypieki to coś, co cenię najbardziej. Na jakiś czas ciasta z kremem odejdą w zapomnienie a my będziemy się cieszyć ciastami z owocami. Wprawdzie rabarbar to warzywo, jednak drożdżówką z nim w roli głównej otwieram sezon na owocowe wypieki :) Od jakiegoś czasu nie kombinuję za dużo z ciastem drożdżowym - stawiam na jeden, sprawdzony przepis i zmieniam(...)cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 150 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 kg rabarbaru (waga po obraniu) Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Masło rozpuścić

My simple kitchen
Babeczki z rabarbarem i białą czekoladą 74

Babeczki z rabarbarem i białą czekoladą Wilgotne i puszyste muffinki ze wspaniałą nutką słodkiej białej czekolady i lekko kwaskowatego rabarbaru. Idealne połączenie smakowe. Polecam Spróbować.       Uwaga! wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki: 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 100g białej czekolady 2 jajka 300ml kwaśnej śmietany 18% 150g cukru(...)roztopionego masła ok 150g rabarbaru       *** W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier *** *** W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę i masło *** *** Następnie łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy do połączenia się składników *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę *** *** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremek

Blog z Apetytem
Ciasto drożdżowe 95

Dziś mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. Na dużej blaszce – takiej wiecie, żeby starczyło dla rodziny, sąsiadów i zostało trochę na drugi dzień ;) Moja ma wymiary 35×43 cm i zajmuje dokładnie cały piekarnik. Ciasto drożdżowe robiłam (jak wiele z tych, które znajdziecie na blogu) z przepisu mojej babci. Problem z jej przepisami(...)cynamonowe . Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 3 duże jajka 50 g świeżych drożdży 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka + 250g truskawek, 500 g rabarbaru (można zastąpić innymi owocami sezonowymi, nadadzą się śliwki, maliny, jabłka, gruszki…), 2 łyżki cukru do obsypania rabarbaru, skórka z cytryny Składniki na kruszonkę: 100 g masła 0,5 szklanki

Ciastkozercy
przetwory na zimę - dżem rabarbarowy z imbirem 137

roku po raz pierwszy skusiłam się i przygotowałam dżem z rabarbaru. Korzenie tego przepisu sięgają kuchni skandynawskiej, a w Internecie znaleźć go można pod nazwą hiram skandynawski. Choć podobno z tą nazwą niezupełnie to prawda, bo Hiram to pseudonim szwedzkiej autorki książek kulinarnych, Märit Huldt, która popularyzowała robienie przetworów domowych przez pół XX wieku. Tak czy siak, serdecznie polecam(...)przepis. Dżem jest wspaniały, a dodatek imbiru sprawia, że doskonale nadaje się zarówno na kanapki, jak i do mięs czy serów. składniki: 1 kg rabarbaru 1/2 kg cukru 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach wykonanie: Rabarbar oczyściłam, umyłam i, nie obierając ze skórki, pokroiłam w plasterki. Zasypałam cukrem, dodałam starty imbir, przykryłam i zostawiłam

babka w formie
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 163

Mamy dzisiaj dla Was bardzo fajny i prosty przepis na placek z rabarbarem i kruszonką.  Korzystajcie póki możemy cieszyć się ze świeżego rabarbaru :) Składniki: Na ciasto: 200g mąki pszennej 150g cukru trzcinowego 125ml kwaśnej śmietany 100g masła o temperaturze pokojowej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Skórka otarta z jednej cytryny Nadzienie: 300g rabarbaru(...)cukru trzcinowego Skórka otarta z jednej cytryny Kruszonka: 50g mąki pszennej 50g cukru 50g masła (zimnego) 25g płatków owsianych (można pominąć) Rabarbar myjemy, kroimy w kawałki długości około 2 centymetrów i umieszczamy w misce. Zasypujemy go cukrem oraz startą skórką z cytryny   odstawiamy na bok. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i delikatnie wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka

Kolizje Smaków
Ciasto jogurtowe z serem i rabarbarem 113

Zawsze chciałam mieć w swoim ogrodzie rabarbar. Kiedyś mi się to nie udało, najpierw jeden raz, później drugi i udało się dopiero za 3 podejściem. Jak już się poszczęściło, to tak z przytupem! Sadzonki wyhodowane z nasion, rosną przepięknie, dzięki czemu wysiany rabarbar w tym roku mogę już zbierać i przygotowywać pyszności, takie jak to obłędne ciasto jogurtowe, które przygotowuje(...)oleju roślinnego Mus serowo - brzoskwiniowy: 500 g twarogu (najlepiej z wiaderka) 80 g miękkiego masła 80 g cukru 1/2 słoiczka konfitury brzoskwiniowej z kwiatem pomarańczy Ponadto: 2-3 laski rabarbaru Na początku przygotowujemy mus serowo - brzoskwiniowy.  Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy twaróg i konfiturę. Dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok. Rabarbar kroimy w romby pod skosem. Nie wymaga

MamaOskarka
Mus rabarbarowy z jagodami goji 96

Składniki: (około 1 litra musu)   500 g. czerwonych łodyg rabarbaru 300 g. jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 80 g. jagód goji 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki golden syrup'u Migdałowa posypka: 3 duże garście łuskanych migdałów 2 łyżki golden syrup'u Rabarbar umyj i pokrój w cienie(...)plasterki. Jabłka pokrój w małą kosteczkę. W garnku wymieszaj ze sobą jabłka, rabarbar, jagody goji i cukier. Garnek postaw na ogniu i mieszając co chwilę praż owoce, aż puszczą sok. Gotuj do momentu, aż z owoców utworzy się dżem, tzn. rabarbar i jabłka rozpadną się i powstanie gęsta papka (cały czas mieszaj, aby nie przypalić).  Do rabarbaru dodaj

Delicious Place
Prosta Kostka rabarbarowa na biszkopcie 161

się na dobre, jakby nie patrzeć ta pierwsza kojarzy się nam nie tylko z rozkwitającymi drzewami ale i również z sezonowymi warzywami i owocami. Dzisiaj w roli głównej ponownie rabarbar. Kwaśny, wyrazisty w smaku i doskonale komponujący się z wszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą(...)cukru  2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią  1 łyżka mąki ziemniaczanej Na poncz :  pół szklanki mocnej herbaty  Na masę rabarbarową : 800 g rabarbaru  110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego) 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym  20 g mąki pszennej  20 g skrobi ziemniaczanej  175 ml zimnej wody  Na masę śmietanową

vaniliowoczekoladowa