z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:58/231)

Kompot z karmelizowanym rabarbarem 132

Kompot z rabarbaru... prosta sprawa - wystarczy zagotować owoce z wodą i gotowe! Mój powstał jako "odpad" przy pieczeniu ciasta z rabarbarem ;) 0,5 kg rabarbaru  1,5 l wody 4 łyżki cukru Rabarbar umyć i pokroić w 0,5 cm kawałki. Do rondla wsypać cukier i pogrzewać na średnim ogniu do zbrązowienia. Dodać rabarbar i wymieszać. Smażyć(...)Dodać wodę i zagotować. Gotować kilka minut aż rabarbar zmięknie. Zdjąć z ognia, ewent. dosłodzić do smaku i odstawić do ostygnięcia. Przecedzić przez gęste sito i przelać do dzbanka

Atlas Smaków
Tarta z budyniem, rabarbarem, truskawką i bezą 91

Pojawił się rabarbar i miałyśmy z mamą zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem, a skończyło się tym, że upiekłyśmy tarte z budyniem, rabarbarem, truskawkami i bezą.  Składniki : 250 g mąki pszennej 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli  250 g cukru  150 g zimnego masła budyń śmietankowy 500 g świeżych truskawek 500 g rabarbaru czerwony żelowy barwnik(...)oraz żółtka (białka odkładamy do lodówki - będą do bezy) m ieszamy razem na gładką masę. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki razem z truskawkami obtaczamy w mące ziemniaczanej, dzięki temu nie puszczą soku. Foremkę natłuszczamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i nakłuwamy radełkiem (widelcem). Pieczemy

Lili w kuchni
Odrobina francuskiej prowincji, czyli Brioche z rabarbarem 186

Przyznaje się od razu, przesadziłam z rabarbarem! :) Brioszki chodziło za mną od dawna, piękne puszyste wypieki, pachnące masłem i... słońcem ;) Zawsze najbardziej podobały mi się te malutkie - Brioche a tete oraz cudownie zawijane Brioche Dough. Wzwiązku z tym, że do Francji trafię nie prędko, postanowiłam wyczarować moim domownikom małą francuską prowincją na miejscu ;) Ciasto nie wyszło niestety tak lekkie(...)sobie tego życzyła - ale znam przyczynę, a właściwie dwie: jako, że ciasto zrobione zostało tego samego dnia - nie miało czasu aby odpowiednio wyrosnąć + rabarbaru jest zdecydowanie za dużo, aby drożdżówka wyrosła - ale nigdy dość, aby nacieszyć podniebienie ;) Składniki: 500g mąki pszennej tortowej saszetka suchych drożdży (17g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki słodziku Sussina Gold do pieczenia

Spektrum Smaku
.1013. jaglanka z płatków 124

płatki jaglane na waniliowym mleku sojowym z duszonym rabarbarem i truskawkami z dodatkiem domowej konfitury różanej ~ Podczas duszenia rabarbaru i truskawek dodałam domową konfiturę różaną i powstało coś pyyyysznego! W sumie...ta konfitura ma już 2 lata, ale jest w niej tylko cukru, że przetrwałaby i kolejna dwa :D Samodzielnie dla mnie nie nadaje się do jedzenia (za słodka(...)wody ~opcjonalnie cukier lub stevia Zagotowujemy wodę i mleko, wsypujemy płatki i gotujemy kilka minut do osiągnięcia pożądanej gęstości od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotowujemy duszony rabarbar i truskawki: ~200g rabarbaru ~150g truskawek ~odrobina wody ~cukier/stevia do smaku ~czubata łyżka konfitury różanej (u mnie domowa - klik ), ok.30g Rabarbar i truskawki kroimy na kawałki. Do garnuszka

breakfast of dreams
Tarta rabarbarowa z sosem jogurtowym 110

Rabarbar. Pyszne sezonowe warzywo, jedno z naszych ulubionych. Ale nie należy go jeść zbyt dużo. Bo z jednej strony zawiera duże ilości witaminy A, C, E, potasu, kwasu foliowego, błonnika, żelaza, fosforu, magnezu, sodu i sam nie wiem co jeszcze, ale z drugiej strony zawiera również szkodliwy kwas szczawiowy. Dlatego też raczej nie jest wskazany dla osób chorych na nerki(...)reumatyzm. My nie jadamy zbyt dużo rabarbaru, mimo że uwielbiamy. W sezonie jakiś kompot, jakieś ciasto, czasem tarta. I tyle właściwie. Potem czekamy kolejny rok żeby znów poczuć ten przyjemny kwaśny smak. Dzisiaj więc mamy dla Was tartę. Co prawda nieco późno, sezon ma się ku końcowi, ale może jeszcze uda Wam się gdzieś dostać rabarbar i skorzystać z naszego

Marder&Marder Manufacture
Tarta z musem z rabarbaru i bitą śmietaną 135

Przełożyć do formy na tarte. Nakłuć ciasto widelcem i na 15 minut włożyć do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem. Wystudzić. Mus z rabarbaru: 700 g rabarbaru 9 łyżek cukru 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki wody ½ szklanki wrzątku Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz(...)wodę, mieszamy i   gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki. Ciepły rabarbar miksujemy blenderem na gładko. Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Gorącą dodajemy do zmiksowanego musu. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudtu Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Na zimy spód tarty wykładamy tężejący mus z rabarbaru

kulinarnyswiatdomi
Ciasto rabarbarowo - cytrynowe z galaretką. 116

margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Ciasto lekkie i orzeźwiające, słodkie, a zarazem kwaskowe, coś pysznego, cytryna i rabarbar to połączenie idealne. Na dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś(...)innego ;) Składniki: na biszkopt:   4 jajka ¾ szklanki cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej na masę: 5 dużych łodyg rabarbaru 1 cytryna  1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt naturalny około ½ szklanki cukru galaretki na wierzch:   1 galaretka cytrynowa 1 galaretka wieloowocowa-niebieska Przygotowanie:   Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy

Symfonia smakowa
Sernik z rabarbarem 93

Bardzo lubimy serniki i rabarbar i postanowiliśmy połączyć to razem zwłaszcza że rabarbar w końcu pojawił się na targowiskach. Składniki na spód: - 50 g masła - 1/2 szklanki mąki - 1/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 1 łyżka śmietany Składniki na masę serową z rabarbarem: - 400 g sera białego - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - aromat waniliowy - 1 budyń(...)waniliowy - 50 g masła - 300 g rabarbaru Do wypieku sernika użyłam tortownicę o średnicy 17 cm. Najpierw robimy spód sernika. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Spód tortownicy wykładamy papierem a następnie ciastem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 10 minut. W trakcie pieczenia spodu robimy masę serową. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier

Kuchenne Wariacje
Kompot rabarbarowo-jabłkowy z goździkami 105

Sezon rabarbarowy rozpoczęty, tymczasem w zakamarkach mojej zamrażarki znalazłam jeszcze kilka paczuszek rabarbaru - obranego, pokrojonego i przesypanego cukrem. Pomyślałam, że fajnie byłoby ugotować z niego kompot, a że w ręce wpadły mi również przywiezione z pracy jabłka, na zjedzenie których nie znalazłam wolnej chwili, przygotowałam kompot mieszany. Składniki: 45 dag rabarbaru – u mnie mrożony 40 dag jabłek(...)litry i 1 szklanka wody łyżeczka cukru wanilinowego 3 goździki cukier do smaku Wykonanie: Rabarbar rozmroziłam, przełożyłam do rondla (świeży rabarbar należy umyć, ewentualnie obrać z twardych włókien i pokroić w 2-3 centrymetrowe kawałki). Jabłka umyłam, przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokroiłam na 4-5 kawałków. Dołożyłam je do rabarbaru. Owoce zalałam przefiltrowaną wodą

Kuchenne zapiski Edyty
Deser z rabarbarem alla panna cotta 158

pomyśleć że kiedyś nie znosiłam rabarbaru, kojarzył mi się z chwastem bez smaku, przekonałam się do niego w tym roku wstyd przyznać :) Ten lekki orzeźwiający deserek z kwaskową galaretką z rabarbaru i słodkiej warstwy ze śmietanki i serka, najlepiej smakuje prosto z lodówki.Jest prosty do przygotowania, zjedzą go z chęcią nawet dzieci. Składniki: 5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru(...)pomarańczowa 250 ml śmietany kremówki 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy 15 dag serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: bita śmietana płatki czekolady rabarbar karmelizowany w cukrze Sposób przygotowania: Galaretkę jagodową rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu, rozlewamy po równo do trzech pucharków, zostawiamy do całkowitego stężenia.  Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody

Wanilia i Kardamon
Szybka szarlotka z jabłkiem i rabarbarem bez jajek i masła 166

czasu na długie pieczenie,  oraz dla  nie mogących jeść jaj, bądź dla vegan, wegetarian- nie posiada bowiem tłuszczy zwierzęcych. Spód jest kruchy opatulony cynamonową nutą jabłek i rabarbaru zaś na wierzchu znajduje się bardzo delikatna kruszonka.  No to pieczemy :) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 12-36 cm) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego(...)łyżki oleju dodanego tylko do połowy ciasta szklanka cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka i rabarbar: łyżeczka cynamonu 1- 2 łodygi rabarbaru 1-2 duże jabłka 10-20 ml wody 3 łyżki cukru Przygotowanie: 1. Zmieszać wszystkie składniki ciasta. Będzie ono sypkie jak kruszonka. Podzielić na 2 części 2. Do jednej części dodać oleju do momentu aż wyrobimy z niego

KreatywnePiny
Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem 118

Dzisiejszy przepis jest takim małym eksperymentem... Moi czytelnicy zapewne wiedzą, ze bardzo lubię rabarbar. Do tej pory serwowałam go głównie w wersji na słodko, w ciastach, lodach i deserach. Natomiast dziś postanowiłam go połączyć  z mięsem i świeżym ananasem. Tercet wyszedł znakomity, więc będę eksperymentować dalej z rabarbarem  na wytrawnie. Do czego i Was zachęcam :).  Zapiekane(...)pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem Czas przygotowania: 80 minut   Składniki: 500 g łopatki wieprzowej sól morska pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów olej do smażenia 1/2 łyżeczki papryki 1 cebula 1/2 świeżego ananasa 2 łodygi rabarbaru 200 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki curry sól morska Wykonanie: Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski. Dodajemy sól, pierz

Kulinarne przygody Gatity
Rabarbarowe z budyniem 208

Pyszne ciasto kruche z rabarbarem .  Ciasto to nadaje się do wypieku z różnymi owocami, ja korzystając z tego że mamy sezon na rabarbar przygotowałam oto takie ciasto.  Przepis zaczerpnięty z  internetu. Dekoracje motylki czekoladowe od fimy -  SŁODKI ŚWIAT   Rabarbarowe z budyniem Składniki: na ciasto żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt margaryna - 250 g mąka(...)pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 0,5 szkl dodatkowo rabarbar - 600 g cukier - 0,5 szkl cukier puder do posypania ciasta motylki z czekolady -  Od firmy  SŁODKI ŚWIAT   Sposób przygotowania: Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, wymieszać

Kuchnia Danusi
Ciasto kruche z rabarbarem 124

Dzisiaj ciasto na sobotnie i niedzielne dni. Rabarbar trzeba wykorzystać świeży, więc nowy przepis na ciasto kruche z rabarbarem i pianką. Bardzo lubię winno - kwaśny smak, który daje rabarbar. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki  krupczatki 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka: 5 białek(...)szklanki cukru pudru   1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania  budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 40 g każdy) pół szklanki oleju Do ciasta 1 kg. rabarbaru, umytego i pokrojonego w małe kawałki cukier puder do oprószenia ciasta WYKONANIE Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki i zasypujemy cukrem ok 1/4 szklanki. Odstawiamy, aż puści sok.  Masło ścieramy na grubych oczkach tarki

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką 150

Pyszne ciasto z rabarbarem, lekkie, mało słodkie (bo takie lubimy), a zarazem kwaskowe od rabarbaru... Po prostu pychotka :) przynajmniej dla mnie i mojego Męża, który początkowo się krzywił "rabarbar do ciasta?zepsujesz ciasto" :D a potem zajadał się aż miło patrzeć :))) Składniki: Spód: 3,5 szkl. mąki 8 żółtek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kostka margaryny Pianka: 8 białek 1/2 szkl. cukru 3 budynie o smaku śmietankowym Dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru 2 duże jabłka 2 łyżeczki cukru 4 łyżeczki galaretki truskawkowej 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy w zgrabną kulę, którą dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Każdą część zawijamy w folię i większą

Kolorowy Przepisownik