statnim czasie zachwyciłam się ciastem z rabarbarem, ale najbardziej w tym przepisie zaskoczył o mnie ciasto kruche , do które go autorka dodaję mąkę ryżową lub ziemniaczaną. Ciasto jest pyszne :) Teraz rabarbaru mnóstwo, więc grzech nie skorzystać... Przepis pochodzi ze strony Kwesti a Smaku Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)font-family:"Times New Roman";} Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 1 jajko Nadzienie z rabarbaru 500 g rabarbaru 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek cukru 1 cukier wanilinowy 100 g suszonych żurawiny Kruszonka: 150 g mąki pszennej
Delicious Titbitsubiegłym roku pierwszy raz zamroziłam rabarbar. Nie obierałam go, tylko blanszowałam - chwilka zanurzona we wrzątku i następnie schłodzona w lodowatej wodzie, osuszone trafiły do woreczków i czekały na swoją kolej. Jeszcze w zamrażalniku czekają chyba z 3 woreczki, ale na nie też już mam pomysł. Część z chęcią upiekłam, dobrze przyprawiając. Upieczony rabarbar jest wspaniałym dodatkiem do ciast, placuszków(...)deserów. Składniki: 400 - 500 g rabarbaru (u mnie mrożony), 2 laski cynamonu, 3/4 szklanki soku pomarańczowego, 5 rozgniecionych ziaren kardamonu, 2 gwiazdki anyżu, 6 łyżek cukru trzcinowego, 2 łyżki brązowego cukru muscovado, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, skórka starta z cytryny Rabarbar wyłożyć na blaszkę, wlać sok pomarańczowy - u mnie świeżo wyciskany, dodać przyprawy i zetrzeć skórkę z cytryny. Następnie
Plate of JoyRabarbar ogrodowy jest źródłem witaminy A, C, E, potasu i kwasu foliowego. Surowy rabarbar nie jest polecany do spożycia ze względu na szkodliwy kwas szczawiowy. Jednak po obróbce termicznej posiada on właściwości antyrakowe i pomaga w odchudzaniu. Składniki: 1 ciasto francuskie 7 łodyg rabarbaru 3/4 szklanki cukru (lub według własnego smaku) cukier puder do posypania Wykonanie: Foremkę 32x11 cm wyłożyć(...)ciastem. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę około 0,5 cm, włożyć do garnka, posypać cukrem i smażyć około 10 minut stale mieszając. Wyłożyć rabarbar na ciasto, udekorować paskami ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. tarta z rabarbarem
O kuchni z uczuciemWszyscy ostatnio pieką ciasta z rabarbarem , nabrałam chęci i ja :) Zapraszam dzisiaj na tartę z rabarbarem i kruszonką , uwielbiam ten kwaskowaty smak połączony ze słodyczą i nutką kardamonu RAFEX Na spód ciasta wyłożyłam marmoladę owocową ORZECH . KTÓRĄ BARDZO POLECAM DO CIAST I CIASTECZEK:) Składniki : około 4 szklanek mąki 1 szklanka(...)cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny Kasi około 20 średniej długości pałek rabarbaru 1 płaska łyżeczka Kardamonu Rafex 2 łyżki Marmolady wieloowocowej Orzech 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy kruszonka : 1/4 kostki margaryny 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 cukier waniliowy Wykonanie
Sama słodycz i szczypta chiliCoroczny sezon rabarbarowy uważam za otwarty Nie byłabym sobą gdybym nie zaczęła go od genialnie prostych i niezastąpionych smakiem muffinek. Są mięciutkie, wilgotne, słodkie, z lekkim posmakiem kwaskowatego rabarbaru. Dla nas idealne. Czekamy jedynie na piękne całodniowe słonko i wyruszamy na piknik z nimi w roli głównej. Bardzo polecam. Składniki na 12 sztuk: 175 g cukru kryształu 175 g rabarbaru(...)łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 ml maślanki 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na bok. Olej, jajko, maślankę i ekstrakt z wanilii mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszamy
Made By Mom And Sonrabarbaru, 4 łyżki cukru, kawałek cynamonu, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 – 2 łyżki miodu Rabarbar umyć, obrać, osuszyć. Pokroić w kawałki długości około 5 cm. Na patelni rozpuścić cukier karmelizując go, wrzucić cynamon oraz rabarbar. Dokładnie mieszając chwilę przesmażyć. Wlać wino, dusić około 5 minut – rabarbar ma zmięknąć ale nie rozpaść się. Rabarbar zdjąć z patelni przy użyciu cedzaka(...)smażyć do zagęszczenia. Gdy będzie gęsty, zdjąć patelnię z ognia, dodać miód (do smaku), wymieszać. Polać sosem rabarbar. Podawać do dań z drobiu. zastawa
królestwo garówpieprzu tasmańskiego, pesto z lubczyku, ziemia z pumpernikla oraz biała marchewka. Dodatki świetnie zbudowały smak dania i współgrały z „mlecznym” smakiem cielęciny, „podkręcając” ją. Panna cotta z rabarbarem, galaretka z Sauterna i bazylia. Rabarbar w kilku odsłonach, czy jak kto woli zabawa rabarbarem, i to bardzo udana zabawa. Delikatna panna cotta z bitej śmietany przykrywająca duszony rabarbar, a na niej(...)galaretka ze słodkiego francuskiego wina Sauterna, sorbet z rabarbaru, gotowany rabarbar z granatem posypany czekoladą. Dania podawał nam Paweł Oszczyk. Z wielką przyjemnością degustowałam na zaproszenie La Rotisserie. * Od poniedziałku do soboty, od 12:00 do 17:00. 2 dowolne dania z 5 za 78 zł, 3 dowolne dania z 5 za 88 zł za osobę. Menu zmienia
królestwo garówChyba nie muszę nikomu tłumaczyć jaka z truskawek i rabarbaru jest zgrana para, a jak jeszcze dołożymy galaretkę, biszkopt i bitą śmietanę, to już mamy idealne lekkie i orzeźwiające ciasto na upalne dni :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z galaretką: 3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową(...)łyżeczki żelatyny Ok. ½ kg truskawek Ok. ½ kg rabarbaru Wierzch ciasta: ½ litra śmietany kremówki 30% 2 śmietan – fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnego kakao Ewentualnie twarde truskawki do ozdoby Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek
Smakowy Rajdanie jest moim rabarbarowym debiutem kulinarnym:) Nigdy nic nie robiłam z rabarbaru i miałam ogromną ochotę spróbować jak smakuje. Przepis na ciasto wzięłam z Harmonii smaku , natomiast rabarbar to mój pomysł. Składniki: 2 jajka 350 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju roślinnego(...)łodygi rabarbaru Rabarbar pokroić na 1 cm plasterki Wlać ok. 1,5 cm wody do garnka, wsypać 3 łyżeczki cukru, dodać pokrojony rabarbar i zagotować. Na małym ogniu gotować ok. 5 minut (nie dłużej) - odstawić do przestygnięcia Do malaksera wbić jajka, dodać jogurt grecki i zmiksować Następnie dodać cukier, proszek do pieczenia, olej i mąkę - z miksować na gładką masę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRabarbar jest zdecydowanie moim smakiem z dzieciństwa. Pamiętam jak zajadaliśmy się nim, maczając go w cukrze :) To także pyszny kompot i ciasto mojej mamy "skubaniec". Mniam. Ja dzisiaj zapraszam na tartę z rabarbarem i galaretką, wygląda smakowicie i myślę, że tak też smakuje. SKŁADNIKI: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 1 jajko szczypta(...)soli 740 g rabarbaru 150 g cukru 1/2 litra wody 1 galaretka truskawkowa A jak to zrobić: Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do przestudzenia. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W wodzie rozpuścić cukier i gotować na małym ogniu, dodać rabarbar i jeszcze chwilę gotować, aż zmięknie, po czym go odcedzić i ostudzić. Z pozostałych
Kuchnia w opałachSkładniki: CIASTO:jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier waniliowy 1 łyżka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki DODATKI:rabarbar 1 kg, gorąca woda 2 litry, cukier 3/4 szklanki Lubię, budyń śmietankowy 1 opakowanie KRUSZONKA KOKOSOWA:masło lub margaryna 120 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram, wiórki kokosowe(...)łyżki rabarbar obrać, pokroić na kawałeczki i zalać gotowaną gorącą wodą, zostawić na 20 minut wylać na sito aby dobrze odciekła woda - wodę, która odciekła i sok który puścił po cukrzeniu wykorzystuję do picia np. z sokiem malinowym - rabarbar z sita wsypać do miski i posypać cukrem, odstawić na 30 minut - odlać sok jaki jest w misce i rabarbar wymieszać
W Mojej Kuchni LubięJako, że sezon na rabarbar trwa - dziś u mnie naleśniki z rabarbarem. Naleśniki - ciastoSkładniki:* 1 jajko* 1 szkl. mąki pszennej* 0,5 l mleka* szczypta soli* 2 łyżki oleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażeniaZmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Mus rabarbarowy:0,5 kg rabarbaru1 szkl. cukrucukier waniliowyodrobina wodyRabarbar(...)umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.Do rondelka wlać 2-3 łyżki wody, wrzucić rabarbar. Smażyć, aż rabarbar się rozpadnie. Wsypać cukier, smażyć na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar płynu.Przestygniętym musem smarować naleśniki. Posypać cukrem pudrem
kolorowotorcikowoJako, że dostałam wczoraj jakieś 15 kg rabarbaru, to teraz zasypię Was przepisami z jego wykorzystaniem :) Rabarbarowe muffiny pod bezą - przepisRabarbar:2-3 łodygi rabarbaru1/2 szkl. wody2/3 szkl. cukruRabarbar pokroić w kostkę.Wodę zagotować z cukrem - wrzucić rabarbar. Gotować 2-3 minuty.Odcedzić.Ciasto:1,5 szkl. mąki3/4 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/3 szkl. oleju1(...)szkl. maślanki naturalnej1 jajko W osobnych naczyniach połączyć składniki suche i składniki mokre.Wymieszać energicznie i szybko razem - niezbyt dokładnie.Foremki do muffinek, ewentualnie papilotki wypełnić ciastem, położyć rabarbar, przykryć pianą z białek.Beza:2 białka2/3 szkl. cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę.Piec w 180 stopniach, 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowomojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam(...)szklankę, resztę schować do lodówki na czas przygotowania musu owocowego (nie dłużej niż 2 godziny, nie można dopuścić do całkowitego stężenia). Mus owocowy: 500 gr truskawek 500 gr rabarbaru * 1/4 – 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody W wodzie rozpuścić żelatynę, pozostawić do napęcznienia. Owoce opłukać, pokroić 1 cm kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, gotować
moj przepis nawitamin. Niestety, są dostępne tylko przez określone miesiące w roku. Kiedy przypadają sezony na najbardziej uwielbiane polskie owoce? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W sezonie maj-wrzesień – maliny i rabarbar Już od maja można znaleźć w polskich ogródkach maliny. W zależności od odmiany, sezon na te owoce trwa nawet do września. Maliny można zajadać na surowo, jak i wykorzystać do zrobienia(...)domowych przetworów. W maju rozpoczyna się także sezon na rabarbar. Ta specyficzna bylina nie jest owocem, tylko warzywem. Jego charakterystyczny smak sprawia jednak, że często zaliczany jest do niewłaściwej grupy spożywczej. Sezon na rabarbar trwa od maja do września, dzięki czemu długo można cieszyć się jego walorami. Idealnie pasuje do różnych wypieków i deserów. Z rabarbaru warto zrobić także doskonały
Kulinarne Przeboje