z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:61/231)

Torcik rabarbarowo-śmietankowy z migdałową kruszonką 127

posta, jednak chciałam koniecznie podzielić się z Wami przepisem na to pyszne ciasto. W sobotę Dzień Matki i dlatego jest to dobra okazja, aby je upiec. Póki jest jeszcze rabarbar. Bo ja już zaczynam szaleć z moimi ukochanymi truskawkami :D Ciasto zniknęło w jeden dzień. Nie dziwię się, gdyż jest po prostu pyszne. Lekki biszkopt, wyraźna kwaskowa masa rabarbarowa, słodka(...)Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: 600 g rabarbaru (waga po obraniu) 250 ml soku jabłkowego 100 g cukru 2 budynie śmietankowe 100 ml wody 2 łyżki cukru Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan

My simple kitchen
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 120

Choć rabarbar to warzywo, kulinarnie najczęściej znajduje swoje zastosowanie w słodkościach. Jego kwaśny smak i zielono-różowy kolor łodyg doskonale odnajdują się w słodkich wypiekach i kompotach. Ciasto jogurtowe z rabarbarem to bardzo prosty deser, a takie lubię najbardziej. Rabarbar w tym przepisie możecie zastąpić dowolnymi kwaśnymi owocami i piec różne wersje tego ciasta, w zależności na co jest sezon(...)więcej rabarbarowych inspiracji odsyłam Was 👉 tutaj. Składniki: 3 łodygi rabarbaru 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy esencję waniliową (lub cukier waniliowy). Następnie do masy dodajemy jogurt

Smakowity Blog Kulinarny
Ciastka francuskie z budyniem i rabarbarem. 168

Kupiłam dziś kilogram szczęścia. Znaczy się truskawek. Zwał jak zwał :D Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to zawsze sprawdzi się ciasto francuskie. Mam ostatnio fazę na rabarbar stąd sporo go w mojej kuchni. Oprócz tych ciasteczek mam dla Was jeszcze jeden, fantastyczny przepis z nim w roli głównej. Ale o tym następnym razem. A wracając do tych ciastek(...)nadmienię tylko, że nie pomijajcie dodatku cukru na wierzchu - sam rabarbar jest kwaśny a słodka skorupka fajnie go osłodzi. Jak widać na zdjęciach - sprawdzą się idealnie do zabrania w plener. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 1 budyń waniliowy  2 łyżki cukru 2 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania 1 jajko Rabarbar obrać i pokroić w równej

My simple kitchen
Placki z rabarbarem i jabłkami na kefirze 144

Ostatnio u mnie rabarbarowy szał. Już nie pamiętam, kiedy popełniłam tyle wypieków z rabarbarem (wypatrujcie ich za niedługo na blogu). Na szczęście nie musieliśmy tego sami zjeść. Zawsze nadarzyła się jakaś stosowna okazja, żeby zabrać ze sobą ciasto. A to goście, a to grill, a to wycieczka. I tym oto sposobem nasze ciałka nie zyskały żadnych dodatkowych boczków(...)placki polecam na słodki obiad lub podwieczorek. Powstały spontanicznie. Zostało mi troszkę rabarbaru, który nie wykorzystałam do ciasta, a i jakieś jabłko się przyplątało. Kefir w lodówce też prosił już swoją datą o jego wykorzystanie. No i padło na placki. Posiłkowałam się tym przepisem na ciasto ( klik ). Wyszły bardzo dobre:) Składniki: 300 g mąki 2 jajka 1 łyżka cukru pudru

My simple kitchen
Jogurtowe muffinki z rabarbarem 147

Babeczki jogurtowe z rabarbarem Są puszyste, mięciutkie i wilgotne, nawet następnego dnia po upieczeniu. A do tego są banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Aby babeczki wyszły pyszne wystarczy tylko pamiętać, żeby składniki były w temperaturze pokojowej a także, że ciasto mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko do czasu połączenia się składników (nie używamy miksera!).     Składniki: 300g(...)mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200ml gęstego jogurtu naturalnego 100ml oleju 1 szklanka cukru 3 łodygi rabarbaru cukier puder – do posypania upieczonych babeczek     Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed robieniem ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej.   *** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki *** *** Jajka dokładnie

Blog z Apetytem
UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 166

Proste i sprawdzone rumowe ucierane ciasto z rabarbarem. Jedno z moich ulubionych bo zawsze wychodzi takie jak chce. Puszyste, mocno aromatyczne, nie zsycha się a przechowywane w lodówce zachowuje świeżość nawet przez 5-6 dni, choć trudno by tyle się uchowało Aby ucierane ciasto było puszyste ale i zarazem było lekko wilgotne, wykorzystuje do ciasta zamiast masła olej rzepakowy, sprawdza(...)się zdecydowanie lepiej w ciastach ucieranych. Przepis na to ucierane ciasto możecie zrobić z dowolnymi owocami, np. truskawkami czy jabłkami. Ja postawiłam na połączenie rabarbaru i porzeczek czerwonych, które miałam jeszcze zamrożone.  PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM  składniki: - 300 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - 5 czubatych łyżek cukru - 1 płaska łyżeczka sody

SMYKWKUCHNI
Razowe ciasto z rabarbarem, orzechami i miodem 100

takiego ogródka za oknem... Ciasto, które Wam dzisiaj prezentuję, jest niebywale aromatyczne i wilgotne. Orzechy i pełnoziarnista mąka nadają głębszego smaku a cynamon i inne przyprawy podkręcają kwaskowy smak rabarbaru. Do tego można to ciasto zaliczyć do tych zdrowszych więc będzie mniej wyrzutów sumienia przy jedzeniu ;) Przepis znalazłam tutaj ( klik ) i niemal tego samego dnia go popełniłam. Idealnie nadaje się(...)masła 100 g miodu 75 g brązowego cukru 3 jajka 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka orzechowego alkoholu (np. Amaretto lub Soplica orzechowa) - można pominąć 250 g rabarbaru Dodatkowo: brązowy cukier do posypania (ok. 1 łyżki) garść posiekanych orzechów włoskich Rabarbar obrać i pokroić na 1,5 cm kawałki. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem

My simple kitchen
Lekkie ciasto z rabarbarem i orzechami 149

Rabarbaru u mnie w ogrodzie pod dostatkiem, więc otwieram sezon na wypieki z tymi badylami. Na pierwszy ogień łatwe i szybkie ciasto ucierane bez tłuszczu. Świeżość zachowa nawet po 3 dniach, idealnie nadaje się na wszelkie plenerowe imprezy. Nie za słodkie, ale z chrupiącą posypką Składniki na blachę o wymiarach 25×25 lub tortownicę 26 cm : 400 ml jogurtu(...)mąki pszennej, z czego połowa może być pełnoziarnista cukru (u mnie kokosowy) 1 średni banan 100 g orzechów włoskich czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 300 g rabarbaru łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Na gładką masę zblenduj jogurt, banana i cukier (odłóż 1/3 cukru) Rabarbar obierz ze skórki i pokrój na 1 cm kawałki. Orzechy posiekaj, a 1/3 wymieszaj

greenscarf
Babeczki z rabarbarem 123

jest, ale za chwilę go nie będzie. Normalnie jak z tymi kowalami... To wszystko zmierza w złym kierunku, a mianowicie wiecie... jesień już czeka za rogiem :))) Ale za to rabarbar, choć na sklepowych półkach można go znaleźć najczęściej w maju, to w ogródku rośnie aż do jesieni. Tylko kto później pamięta o rabarbarze, skoro zaczynają się inne sezonowe owoce? Korzystajmy(...)szklanki cukru  2 jajka 1/2 szklanki oleju  3/4 szklanki maślanki (lub kwaśnej śmietany 12%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 3-5 łodyg rabarbaru cukier do posypania babeczek Przygotowanie: Rabarbar myjemy, osuszamy. Nie obieramy różowej skórki! Kroimy na 1 cm kawałki.  Mąkę, cukier, skórkę z cytryny, proszek i sodę wsypujemy do miski, mieszamy

bistro mama
Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką 124

Najsmaczniejsze o tej porze to ciasto z rabarbarem. Dziś rabarbarowiec dla miłośników drożdżowych wypieków. Na kawałek drożdżowego z rabarbarem i chrupiącą kruszonką skusi się każdy, dlatego warto upiec go na dużej blaszce. Bardzo podzielne, a nadmiary idealnie nadają się do zamrożenia. Część mąki w kruszonce zastąpiłam mielonymi migdałami, ale smak kruszonki możesz modyfikować wg własnych upodobań smakowych. Idealne będą mielone(...)36x45 cm): 440 g maki orkiszowej jasnej 200 ml maślanki w temp. pokojowej 3 łyżki cukru 1 jajko 60 g masła/oleju szczypta soli 30 g drożdży 800 g rabarbaru 2 garstki mrożonych malin/truskawek Składniki na kruszonkę: 150 g mąki orkiszowej jasnej +50 g mielonych migdałów 100 g masła 3 łyżki cukru cukier puder - do posypania Wykonanie: składniki na kruszonkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto z rabarbarem i jagodami pod bezą 351

Masz ochotę na pyszne delikatne słodko kwaśne ciasto ? Zapraszam w takim razie po przepis na letnie ciasto z rabarbarem. Przepis zaczerpnięty z internetu z niewielką własną interpretacją.  Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 200 g zimnego masła 40 g cukru  1 cukier waniliowy ok. 16 g 4 żółtka Rabarbar z jagodami(...)rabarbaru 200 g powideł jagodowych (użyłam domowych) 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka cynamonu Beza 4 białka  200 g cukru 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do miski bądź miski z mikserem do wyrabiania ciasta dodajemy przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, cukier waniliowy. Wyrabiamy. Kiedy ciasto zacznie się łączyć

W Moim Magicznym Domu
Ciasto z rabarbarem 184

Ciężki tydzień? Mam propozycje w sam raz dla Ciebie! :) Słodko-kwaśne, wilgotne ciasto  z rabarbarem. Słodka kruszonka przeplata się z delikatną pianką, kwaskowym rabarbarem i kruchym spodem jednym słowem POEZJA smaku :) Dobrze, może koniec wychwalania ciasta czas zabrać się za przepis, zapraszam. Składniki: 1 kg rabarbaru mąka pszenna 2 szklanki cukier 0,5 szklanki jajka 3 szt. masło(...)mąka lub skrobia ziemniaczana 1 pełna łyżka kruszonka: twarde masło 100 g cukier 0,5 szklanki mąka pszenna ¾ szklanki cukier waniliowy 16 g W pierwszej kolejności zajmuję się rabarbarem. Obieram go z różowej skórki i kroje na 2 cm kawałki. Wrzucam do miski, zasypuję cukrem i odstawiam.  Żółtka oddzielam od białek. Do dużej miski lub jak w moim

Kuchnia Viki
Sernik z rabarbarem i "Wypalanie traw" 159

roku z braku swoich owoców często eksperymentuję z rabarbarem. I w ten sposób powstał delikatny sernik na kruchym, owsianym cieście. Dla koloru czerwona galaretka i ciasto np. na niedzielę gotowe 😊 Składniki (na blachę o wymiarach (22 x 34) cm): Ciasto 22 g pełnoziarnistej mąki owsianej pół łyżeczki proszku do pieczenia 13 g cukru waniliowego 15 g (łyżka) brązowego cukru(...)jajka Masa twarogowa 100 ml mleka 50 g masła 300 g sera (z wiaderka) 6 jaj 130 g cukru szczypta soli odrobina aromatu cytrynowego Dodatki ok. 400 g rabarbaru 2 galaretki wiśniowe 600 ml wrzątku Składniki na ciasto połączyć i wyrobić na gładką masę. Włożyć na godzinę do lodówki lub 10 minut do zamrażarki.  Ciasto rozwałkować i wyłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto z kruszonką i rabarbarem 186

Kruche ciasto  latem króluje na polskich stołach z dodatkiem pysznych sezonowych owoców. Wprawdzie czas rabarbaru już praktycznie minął chciałam Wam przypomnieć to pyszne kruche ciacho :) Uwaga! Rabarbar można zastąpić innymi owocami lub frużelina rabarbarowo trukawkową.     Składniki:   2  czubate szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru pudru 185 g masła zimnego(...)rabarbaru 3 duże żółtka 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru ulubiony dżem (najlepiej truskawkowy) Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 125 g masła opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie:    Z racji tego, że ciasto robi się niezwykle szybko zaczynamy je robić o d kruszonki. Masło roztapiamy w małym garnuszku. Mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszamy

ChilliJemy
Jogurtowe z rabarbarem 122

Rześkie i wilgotne ciasto z rabarbarem. Idealnie sprawdzi się na piknik w ciepłe dni. Aromatyczne dzięki dodatkowi aromatów i przypraw 😀 Składniki:  120 g masła  2 duże jajka  1,5 szklanki mąki pszennej  1 szklanka (250 ml) jogurtu greckiego  2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków + dodatkowa 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)łyżeczki ekstraktu z migdałów skórka otarta z 1 wyparzonej pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki zmielonego kardamonu 750 g rabarbaru, pociętego w 5 cm kawałki cukier puder, do oprószenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kardamonem, odłożyć. W misie miksera umieścić masło

Słodka Strefa