z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:52/231)

Kompot z rabarbaru z cynamonem. 89

Czym byłby maj i czerwiec bez swojskiego kompotu z rabarbaru. Słodko-kwaśny smak idealnie gasi pragnienie, więc jest wprost stworzony do popijania w ciepłe wiosenno-letnie dni. Pamiętajmy, że rabarbar można jeść tylko do końca czerwca, gdyż później jest już dla nas szkodliwy, więc spieszmy się moi mili!!! Składniki na kompot z rabarbaru z cynamonem 600 g rabarbaru 1 kawałek(...)cynamonu sok z 2 cytryn 1 l wody 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru      Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki. Wodę zagotowujemy z cynamonem i sokiem z cytryn, zmniejszamy grzanie i wkładamy rabarbar. Gotujemy 5-7 minut nie mieszając. Jeśli zamierzamy podać czysty kompot należy go teraz przecedzić. Następnie dodajemy cukier waniliowy

Rozpustne gotowanie
Clafoutis z rabarbarem. 145

Dziś na deser polecam delikatny, śmietankowy, słodki clafoutis z dodatkiem kwaśnego rabarbaru. Najlepszy jeszcze ciepły, dla kontrastu podany z gałką waniliowych lodów. Szybki i prosty w przygotowaniu, nie może się nie udać. Polecam, póki sezon na rabarbar jeszcze trwa.  Składniki na clafoutis z rabarbarem: 600 g umytego, osuszonego, pokrojonego w 2-3 cm kawałki rabarbaru 100 g cukru(...)łyżki oleju 2 jajka 100 g mąki pszennej 150 ml mleka 125 ml śmietanki 30% cukier puder do oprószenia      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Rabarbar przekładamy do formy do zapiekania (ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego ;). Cukry, olej, jajka i mąkę miksujemy. Następnie dolewamy mleko i śmietankę i znów miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy

Rozpustne gotowanie
62. Orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką - zdrowsza wersja 203

kiedy to mamy stawić się na odprawie. Z powodu tego wypadu, nie będę zdolna do wstawienia jutro postu. Liczę na wyrozumiałość :) Z racji tego, że nieubłaganie sezon na rabarbar dobiega końca (niestety), warto rozglądać się jeszcze za nim na straganach, gdyż w smaku jest wciąż znakomity, a ceny bardzo przystępne. Dziś chciałabym zaproponować Wam ciasto z rabarbarem w wersji zdrowszej(...)rozłożyć ciasto na spód i po bokach. Nakłuwamy widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Składniki na mus rabarbarowy: - 550-600g rabarbaru (może być mniej, wcześniej robiłam z 200g i było również pyszne) - 1-2 łyżki miodu - 1 łyżka ksylitolu (lub więcej, jeśli wolicie słodsze) - 1 łyżka oleju kokosowego - 1 łyżka cynamonu

Be Fit Be Strong
Orkiszowe drożdżówki z pysznościami 158

energii, jakby bardziej mi się chce. Tym razem przygotowałam pojedyncze bułeczki, niemal klasyczne w wyglądzie i smaku. Tradycyjnie okrągłe, z dziurką w środku, w której kryją się najwspanialsze pyszności: rabarbar, maliny i budyń. Słodki krem z lekko kwaskowatymi owocami daje niezwykle smakowity efekt. Zamiast mąki pszennej użyłam tym razem orkiszowej, w dodatku w większości pełnoziarnistej. Bułeczki wyszły zaskakująco puszyste, choć(...)pierwszego dnia (preferuję takie jeszcze lekko ciepłe, mmm...). Jeśli jednak zostaną jakieś do dnia kolejnego, wystarczy je podgrzać w piekarniku - będą jak nowe . Orkiszowe drożdżówki z budyniem, malinami i rabarbarem Składniki: (na 12 sztuk) ciasto: 250 g mąki orkiszowej 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g masła 60 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche z rabarbarem i budyniową pianką 282

Dziś jeszcze jeden przepis na ciasto z rabarbarem, bardzo proste, delikatnie kruche z kwaskowatą nutką rabarbaru i aksamitną pianką budyniową idealnie nada się do popołudniowej kawy. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe szczypta soli rabarbar Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód. Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem 212

Ciasto z rabarbarem , tym razem kruche z kokosowym budyniem. Mniam, mniam! Dzisiaj miałam wolne, więc od samego rana kucharzyłam. Ciasto z rabarbarem stało na mojej liście od dawna. Rabarbar dawno kupiony leżał w lodówce, a ja jakoś nie mogłam się zebrać. Dzisiaj wreszcie…Idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej kawy. Oto przepis: Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem(...)Kruszonka 100 g kokosowych wiórków 100 g pszennej mąki 50 g skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej mąki otarta skórka z limonki 50 g cukru 120 g zimnego masła 500 g rabarbaru cukier puder do oprószenia Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Włóż ciasto do lodówki na godzinę. Na ostudzony spód wyłóż pokrojony w kostkę rabarbar, następnie wylej ostudzony kokosowy budyń. Całość pokryj

codojedzenia
Kisiel z rabarbaru 152

Kisiel z rabarbaru, prosty i oryginalny w smaku którego nie kupicie w żadnym sklepie. A popularne "farfocle" dodają mu nietypowego i ciekawego wyglądu. Składniki : 400 gr rabarbaru  6 łyżek brązowego cukru 800 ml wody + osobno 300 ml 8 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej  kandyzowana skórka pomarańczy pół łyżeczki startego imbiru truskawki do ozdoby Przygotowanie : Łodygi rabarbaru kroję w pół(...)centymetrowe plasterki i dodaję do 800 ml wody wraz z cukrem brązowym. Zagotowuję i gotuję jeszcze przez ok 10 minut aż kawałki rabarbaru zamienią się w popularnie nazywane farfocle :), gdy będą gotowe dodaję imbir. W czasie gotowania rabarbaru w osobnym pojemniku rozprowadzam mąkę ziemniaczaną w 300 ml wody i wlewam jednym ruchem do gotującego się rabarbaru ciągle mieszając przez jeszcze

Mechanik w kuchni
Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble 198

Dostałam od mamy piękne truskawki i rabarbar i dosłownie wołały do mnie z lodówki, nie mogłam im się oprzeć. Przedstawiam więc deser, który przygotowuje się dosłownie w kilka chwil! Słodkie truskawki z rabarbarem z nutą pomarańczy zapiekane pod słodką kruszonką z płatków owsianych i zmielonych migdałów – pyszności:) Super szybki i przepyszny deser dla każdego. Polecam! Scroll down for recipe(...)English Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką (8 porcji) Składniki na nadzienie: 200 g truskawek, bez szypułek i podzielonych na połówki 3 średnie łodygi rabarbaru, obrane z zewnętrznej błony i pokrojone na 0,5 cm kawałki ¾ szklanki cukru trzcinowego starta skórka z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej Składniki na kruszonkę: 1 szklanka płatków

karmelowy
Curd rabarbarowy vel słodka musztarda :D 144

powala mnie do bólu. No ale przynajmniej wiem, po kim odziedziczyłam w spadku taki cięty język :P Wracając dzisiaj z zakupów zaglądnęłam do pobliskiego warzywniaka z nadzieją znalezienia tam rabarbaru. I miałam dobre przeczucia - udało mi się dorwać małą siateczkę tego cudownego warzywa. Cały rok już czekałam na sezon rabarbarowy. Kiedyś średnio przeze mnie lubiany ale od kilku lat niezmiernie(...)okrywany chwałą :D Ubzdurałam sobie, że pierwszy zdobyty przeze mnie rabarbar wykorzystam do czegoś, czego do tej pory nie robiłam. I padło na curd. Na wielu blogach gościł już lemon curd czy orange curd, więc dlaczego by nie spróbować wersji rabarbarowej? A jak kobieta sobie coś ubzdura to i też to zrobi. Przepis na Rhubarb curd znalazłam tutaj i nieznacznie

My simple kitchen
Babcine ciasto z rabarbarem i bezą 109

wazonie obok łóżka i zasypiać przy jego zapachu. Każdy miesiąc w roku ma swoje charakterystyczne cechy. Dla mnie maj niezmiennie kojarzy się z dwoma - z bzem i z rabarbarem. A skoro już o rabarbarze mowa, to zwłaszcza jedno ciasto zapadło mi w pamięci - jako to majowe właśnie. Babcine ciasto rabarbarowe z pyszną bezą i płatkami migdałów. To mój ulubiony wypiek(...)rabarbarowy z czasów dzieciństwa. Zawsze gościł na naszym stole ilekroć w naszym ogródku pojawił się rabarbar. Taka rodzinna klasyka. Przez ostatnie lata trochę zaniedbany na rzecz innych wypieków. Zresztą mama niechętnie go piekła, gdyż, jak twierdzi, nigdy jej nie wychodził taki jak powinien. Postanowiłam zatem ja wypróbować przepis, skrzętnie zapisany w rodzinnym zeszycie. I doprawdy nie mam się czego przyczepić

My simple kitchen
Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą 127

wiecie co? niesamowicie się cieszę :) Po powrocie na pewno na blogu pojawi się obszerna realacja. Pewnie nie jedna i nie tylko kulinarna. Tymczasem mam dla Was coś słodkiego :) Rabarbar nigdy nie był tym, za czym przepadałam. Nigdy nie czułam tej zbiorowej fascynacji i szaleństwa rabarbarowego. Kojarzył mi się z niesmacznym kompotem i kwaśnym ciastem. Omijałam go więc szerokim łukiem. Skusiłam(...)się, aby przełamać tę niechęć, dopiero po owsiankowych warsztatach, kiedy przygotowywaliśmy tartę z truskawkami i rabarbarem. Okazało się, że rabarbar może dobrze smakować połączony z odpowiednimi dodatkami. Kupiłam więc kilka czerwonych łodyg i wymyśliłam swoją wersję rabarbarowej tarty. Szybko zniknęła, zdecydowanie zbyt szybko :)  Może to ekscentryczne łączyć z nim melona, ale uwierzcie, że smak jest niesamowity :) Ciasto: 1 szklanka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffinki z rabarbarem 170

prawdzie nie mam własnego ogródka, na którym mogłabym nazbierać sobie świeży rabarbar, ale za to mam w pobliżu świetne sklepy z warzywami i jak się okazało rabarbar zagościł już na półkach. Dziś puszyste, mięciutkie drożdżowe babeczki z rabarbarem i kruszonką :) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki masła(...)drożdży 1 jajko ekstrakt z wanilii +rabarbar Składniki na kruszonkę W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość

Ciastkozercy
Kruche babeczki z karmelizowanym rabarbarem 128

Sezon na rabarbar trwa a ja staram się z niego korzystać jak tylko mogę. Dlatego w moich wypiekach króluje właśnie rabarbar, którego kwaśny smak uwielbiam, choć bywa on zaskoczeniem dla degustujących. ;-) Kruche babeczki, ze słodko-kwaśnym wkładem w postaci karmelizowanego rabarbaru są pysznym pomysłem na deser.  Kruche babeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 130g(...)zimnego masła 50g cukru szczypta soli 1 jajko L Nadzienia: 400g rabarbaru 10 łyżek cukru 1 opakowania kisielu truskawkowego 1 szklanka wody 1. Masło kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy trochę wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h. 2. Zimne ciasto wałkujemy na grubość około

Szefowa kuchni
Dżem sosnowy z rabarbarem 162

yszny i zdrowy dżem pachnący lasem z dużą zawartością pyłku sosnowego. Świetnie łączy się z kwaskowatym rabarbarem. Przygotowuje się go z męskimi kwiatostanami (duże zielono-żółte) i syropem sosnowym niskosłodzonym . Polecam :) Składniki: 600 g rabarbaru, 400 ml syropu sosnowego niskosłodzonego , 500 ml wody, ok. 1 l kwiatostanów męskich sosny, sok z cytryny, ok. 500 g cukru żelującego(...)uznania). Przygotowanie: Rabarbar pokroić na małe kawałki, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu 15 minut. Ugotowany rabarbar odcisnąć na sicie. Do soku włożyć kwiatostany sosny (można użyć tylko samych pączków oskubanych z pędu), gotować na małym ogniu 10 minut. Sok zrobi się mętny z dużą zawartością pyłku kwiatowego. Odcedzić na sicie. Do płynu dodać syrop sosnowy niskosłodzony

SzczyptaSmaQ
Kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i kokosową kruszonką 143

Rabarbar i kruszonka to bardzo zgrany duet. Jeśli dodać do tego wiórki kokosowe, efekt jest naprawdę świetny. :-) To słodko-kwaskowe ciasto smakowało każdemu, nawet fanom wyłącznie bardzo słodkich wypieków. Czyli tak jak myślałam, rabarbar ma w sobie to coś. ;-) Dopiero od tego sezonu zaczęłam się nim interesować i wiem jedno, będzie jednym z moich ulubionych sezonowych produktów. Spód(...)zimnego masła 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko L Kruszonka: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 100g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki wiórków kokosowych  Karmelizowany rabarbar: 400g rabarbaru 6 łyżek cukru 1. Masło siekamy na kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami na spód od ciasta, zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej wody

Szefowa kuchni