Potrzebowałam zrobić szarlotkę, ale jabłek był kilogram. Trochę za mało. Wtedy w oko wpadł mi rabarbar leżący w koszyku. To jest myśl - może zrobię szarlotkę z jabłek i rabarbaru! Efekt wspaniały! Polecam wszystkim, którzy kochają orzeźwiające ciasta z owocami! Będziecie zadowoleni! Dla kogo: dla fanów szarlotek dla lubiących słodko-kwaśne smaki dla tych, co szukają tradycyjnego ciasta w nowej(...)mąki pszennej 5 żółtek 200 g masła 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 1 kg rabarbaru 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki bułki tartej Składniki na pianę z białek: 5 białek 1/2 szklanki
Mania WypiekaniaMiałam mieć dziś wolne, tj. zająć się swoimi sprawami, taaa. Misiek wyciął połowę rabarbaru w ogrodzie i niewinne rzucił „może chociaż byś kompocik zrobiła”. Kompocików od zeszłego roku to jeszcze ma pół spiżarni, więc wynegocjowałam, że on wyprasuje wszystko co od dwóch tygodni grzecznie czeka a ja upiekę te jego ukochane drożdżówki. W sumie, to nie miałam nawet(...)cukru (użyłam kokosowego, ale może być dowolny) 120 g oleju koksowego masa „serowo” -rabarbarowa: 2 kostki tofu w sumie około 400 g 400-450 g rabarbaru 50 g mleka kokosowego z puszki (2 czubate łyżki) 150 g cukru (też użyłam kokosowego) kruszonka: 30 g zimnego oleju kokosowego około 50 g mąki (dowolnej) 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Drożdże
greenscarfjajku miesza się w fantastycznej mieszance z nasion chia i ulubionego mleka roślinnego (u mnie migdałowe). Do tego przygotowałem waniliowy twarożek z orzechów nerkowca i karmelizowany z wodą różaną rabarbar. Prawdziwa petarda! * SKŁADNIKI na 4 porcje (ok. 12 tostów) Tosty francuskie: 1 czerstwa bagietka 2 łyżki nasion chia 200 ml mleka migdałowego 2 łyżeczki syropu klonowego szczypta cynamonu olej kokosowy(...)smażenia Karmelizowany rabarbar: 4-6 łodyg rabarbaru 3-4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki wody różanej Twarożek z nerkowców: 200 g orzechów nerkowca sok z ½ cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki syropu klonowego szczypta soli morskiej Dodatki (opcjonalnie): listki mięty suszona lawenda * PRZYGOTOWANIE Tosty francuskie Nasiona chia utrzyj w moździerzu na proszek (możesz się również posłużyć młynkiem
Food SquareKolejny pyszny pomysł na deser. Sorbet z rabarbaru. Z reguły rabarbaru używam do kompotu lub ciasta sezonowego , dziś miałam ochotę na lody. Bardzo lubię robić lody i sorbety, w zamrażarce zawsze mam kilka sztuk różnych lodowych smaków,a w sezonie wiosenno-letnim to już obowiązkowo. To świetna alternatywa dla niespodziewanych gości i dla dzieci, które chcą niespodziewanie "czegoś słodkiego(...)łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru (można dodać mniej lub więcej, w zależności od upodobań) 1 szklanka wody sok z połowy cytryny (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rabarbar obrać i pokroić na 3 centymetrowe kawałki. Wrzucić na suchą patelnię, zasypać cukrem i podsmażyć. Gdy cukier się rozpuści i rabarbar lekko zmięknie dolać wodę i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieHmmm, no tak, zazwyczaj są to owoce, jednak tym razem jest wyjątek, bo wykorzystane zostało warzywo, które jednak kapitalnie nadaje się do przygotowania wszelkiego rodzaju deserów, czyli mowa o... rabarbarze (tak, tak, rabarbar to warzywo! 😱). Tak więc- soczysty rabarbar otulony klasyczną, grubą kruszonką z masła, cukru i mąki (w tym wypadku użyta została jasna mąka orkiszowa) o waniliowym aromacie(...)idealny deser na rozpoczęcie pysznego sezonu rabarbarowego! Z gałką lodów, z bitą śmietaną czy płynną kremówką, mmmm... pycha! 😋 👍 4 porcje: * rabarbar- 800 g * mąka jasna orkiszowa- 150 g (lub pszenna) * miękkie masło- 100 g (+ do wysmarowania formy) * cukier puder trzcinowy- 100 g * laska wanilii- 1 szt. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na spodzie dużej foremki wysmarowanej masłem. Przygotować
Kraina Miodem PłynącaSięgając po rabarbar, lub inaczej - rzewień, nie sposób mi odciąć się od dziecięcych wspomnień, tak bardzo to warzywo jest spójne z z nimi, że widząc stosy czerwonych łodyg na staranie, czuję cierpki smak łodygi pałaszowanej wprost z grządki. Ci z Was, którzy śledzą moje wpisy z pewnością pamiętają, że wiele wspomnień odnosi się do ogródka babci, to właśnie tam zaprzyjaźniałam(...)skupiłam się na jedzeniu bo uprawa roślin mi mocno nie wychodzi, jestem w stanie zamordować nawet kaktusa, sama już nie wiem czy w związku z brakiem czy nadmiarem wody. Rabarbar z ogródka mojej babci jadłam na surowo i tamten mi bardzo smakował, wszystko co stamtąd trafiało do domu miało swój konkretny smak, ogórki, pomidory, truskawki, porzeczki, tych czarnych nie znosiłam
Słodki KompromisPogoda w weekend w końcu ma być świetna Czemu więc nie osłodzić go sobie czymś pysznym? Na przykład bezglutenowym ciastem z rabarbarem albo właśnie możemy przygotować takie pyszne domowe lody z rabarbarem i truskawkami. Do przygotowania w kilka chwil, a bez tych wszystkich dodatków, które serwują nam w kupnych lodach ( soi, zbóż, glutenu, syropu glukozowego, itp. ). A i co najważniejsze(...)potrzeba żadnej maszynki do lodów do ich przygotowania, tylko blender. Składniki: 500 gr rabarbaru 2 dojrzałe banany zamrożone 2 szklanki truskawek (zamrożonych) 2/3 szklanki śmietanki kokosowej Przygotowanie: Rabarbar myjemy, tniemy na kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Banany obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i mrozimy. Do blendera wrzucamy ugotowany
PaleoLifeKolejna odsłona naszego ulubionego ciasta jogurtowego. Tym razem w urocze kakaowe łaty, z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką. Co za smak! Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru. Trudno się od niego oderwać i jak pokazuje doświadczenie, na jednym kawałku się nie skończy. p.s. Na ciepło z gałką lodów smakowało wyśmienicie! Składniki(...)cytryny 1 szklanka ksylitolu (można zamienić na 3/4 szklanki cukru) 2 szklanki mąki 1 kopiasta łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki pokrojonego rabarbaru kruszonka: 1/4 szklanki ksylitolu 40g masła 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej Jogurt (1 łyżkę odłożyć), jajka, olej, ksylitol, sok i skórkę z cytryny roztrzepać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą
Obiad gotowyWiosenny romans z rabarbarem wciąż kwitnie w mojej Kuchni :) Okazuje się, że ta słodko- kwaśna roślina zalicza się do...warzyw! Jednak w kulinariach jest dodawany głównie do słodkich potraw...ale nie tylko. W zeszłym roku z ostatnich łodyg pozostałych w lodówce zrobiłam przepyszny syrop , który wspaniale sprawdzał się w wiosennych lemoniadach. Tym razem przybywam z czymś równie słodkim(...)także ;)). Spróbujcie przygotować go w zaciszach swoich kuchni. Nie potrzeba do tego wielkich umiejętności, wystarczy odrobinę większa szczypta uwagi i skupienia przy podgrzewaniu. Efekt z pewnością Was zadowoli! :D Rabarbar curd ok. 2 słoiczki Potrzebujesz: 400g rabarbaru 50g cukru szczypta soli 5 żółtek 90g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 35g masła Sposób przygotowania
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDopóki rabarbar nie zniknie z naszych ulubionych bazarków, TARTA Z RABARBAREM I KREMEM gości na naszych stołach wyjątkowo często! Artykuł TARTA Z RABARBAREM I KREMEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBrzmi dziwnie? Dlaczego? Przecież rabarbar to warzywo i pasuje do kurczaka równie dobrze jak inne, a nawet tak samo dobrze jak owoce: mango czy ananas. Dodatek selera sprawił, że było co pochrupać. Dodatek imbiru dodał pikanterii. Ostatecznie rolą rabarbaru było nadanie specyficznego, kwaskowatego smaku. 2-3 porcje: 2 piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 łodygi rabarbaru olej(...)kokosowy do smażenia ok. 2 cm korzenia imbiru Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Rabarbar i seler obieramy z twardego łyka, kroimy w kostkę. Seler drobniej, rabarbar zmięknie w trakcie duszenia. Imbir ścieramy na tarce lub siekamy drobno. W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Podsmażamy krótko imbir, a następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu
KucharzycaKolejna odsłona naszego ulubionego ciasta jogurtowego. Tym razem w urocze kakaowe łaty, z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką. Co za smak! Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru. Trudno się od niego oderwać i jak pokazuje doświadczenie, na jednym kawałku się nie skończy. p.s. Na ciepło z gałką lodów smakowało wyśmienicie! Składniki(...)cytryny 1 szklanka ksylitolu (można zamienić na 3/4 szklanki cukru) 2 szklanki mąki 1 kopiasta łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki pokrojonego rabarbaru kruszonka: 1/4 szklanki ksylitolu 40g masła 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej Jogurt (1 łyżkę odłożyć), jajka, olej, ksylitol, sok i skórkę z cytryny roztrzepać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą
Obiad gotowyProste, delikatne i niewielkie pszenno- gryczane drożdżówki z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru i orzechów laskowych. Kolejna moja kombinacja. Nie ukrywam, że dodatek mąki gryczanej powoduje, iż ciasto nie rośnie tak doskonale i jest delikatnie cięższe niż tradycyjne. Ale nie zmienia to faktu, że nadal drożdżówki są przepyszne a przy tym "zdrowsze". W sezonie "rabarbarowym" polecam Wam serdecznie. Ja mam ochotę(...)opakowanie suchych drożdży 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko szczypta soli odrobina ciepłego mleka 1/3 szklanki cukru garść orzechów laskowych Karmelizowany rabarbar: 1 kg łodyg rabarbaru 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ekstraktu z wanilii jedno ziarenko kardamonu Zacznij od karmelizacji rabarbaru. Rabarbar obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zasyp
Mango PapajaSezon na rabarbar już rozpoczęty więc zapraszam na smakowite bułeczki.Pyszne drożdżówki z rabarbarem i dodatkiem truskawek.Idealne na niedzielny podwieczorek :).Do rabarbaru dodałam trochę słodkich truskawek bo rabarbar był tak kwaśny jak nie wiem co :). SKŁADNIKI 3 szklanki 180 ml mleka 1/2 szklanki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko 100 g masła troszkę soli(...)truskawek 150 g cienkiego młodego rabarbaru białko do posmarowania WYKONANIE Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Do mleka dodajemy drożdże dodajemy łyżkę cukru i zostawiamy zaczyn na 15 min.Mąkę przesiać do dużej miski dodać sól,jajko,resztę cukru oraz masło i wyrobić gładkie ciasto.Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz
Mała w garnku mieszaBardzo lubię rabarbar, niezwykle pozytywnie kojarzy mi się z nadchodzącym latem więc gdy zobaczyłam różowe łodygi rabarbaru w sklepie - nie mogłam się powstrzymać. Zastanawiałam się, który z ulubionych przepisów na ciasto z rabarbarem wybrać i ostatecznie zdecydowałam się na szybkie, ucierane, posypane cukrem pudrem. Jest bardzo delikatne, wilgotne, no i ten smak... składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)łyżka cukru waniliowego 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru wykonanie: Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem
babka w formie