z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:41/231)

Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem 210

Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem to klasyczny kruchy placek z owocami, wzbogacony o świeży smak cytryny. Całość zwieńcza polewa jogurtowa, którą również urozmaica dodatek soku z cytryny. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x20cm . Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 320g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 małe jajko skórka otarta(...)cytryn 3 łyżki soku z cytryny szczypta soli NADZIENIE OWOCOWE 400g truskawek 200g rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej POLEWA JOGURTOWA 60g cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, jajko, skórkę

Smakołyki Bereniki
Sernik z rabarbarem 221

Sernik z rabarbarem przygotowałam z własnoręcznie zmielonego twarogu. Taki sernik ma dość ciężką konsystencję, ale dzięki użyciu tłustego twarogu, nie jest suchy, ale kremowy i wilgotny. Na te dwie ostatnie cechy ma również wpływ długie pieczenie w niskiej temperaturze. Temperatura pieczenia, a także gęsta masa serowa oraz bardzo krótkie mieszanie składników, sprawiają, że sernik gwałtownie nie rośnie i nie opada(...)Kwaskowaty rabarbar wspaniale harmonizuje ze słodką masą serową, a cynamonowy kruchy spód dodatkowo wzbogaca smak. Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu MASA SEROWA 1kg tłustego twarogu 150g masła 120g cukru pudru 4 jajka 1 białko 3 łyżki domowego cukru

Smakołyki Bereniki
Tarta z rabarbarem, truskawkami i kremem jaglanym 163

Jego nazwa pochodzi od koloru czerwonego. Dawniej czerwony barwnik pozyskiwano z owadów o nazwie czerwce, które był zbierane właśnie w tym miesiącu. Czerwiec to również czas czerwonych truskawek i rabarbaru. Połączenie idealnie ze sobą współgrające smakowo. Polecamy tartę z tymi specjałami z dodatkiem kremu jaglano-waniliowego.  Tarta z rabarbarem, truskawkami i kremem jaglanym Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki(...)szklanka mąki jaglanej) 120 g zimnego masła lub oleju kokosowego 3 łyżki cukru pudru (u mnie z ksylitolu) szczypta soli około 1/3 szkl. zimnej wody Składniki na kisiel z rabarbaru i truskawek: 6 łodyg rabarbaru 40 dag truskawek 3 – 4 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 150 g kaszy jaglanej

Moja Mama Gotuje
Ucierane ciasto z rabarbarem otulone słodką kruszonką 162

Uwielbiam ucierane ciasta.  Z różnymi dodatkami, od rabarbaru po śliwki.  Cudownie miękkie, delikatnie wilgotne i przede wszystkim rozpływające się w ustach ! Ja dzisiaj zaprezentuję Wam ciasto z rabarbarem. Sezon wprawdzie się już kończy, ale na bazarkach jeszcze jest spotykany. Ja rabarbar mam z rodzinnego domu, w ogrodzie rodziców jest jeszcze mnóstwo pędów. Według mądrej książki* rabarbar posiada magnez(...)Może z tego powodu czasem warto schrupać pęd po prostu maczając go w cukrze ;) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 kostka masła / opcjonalnie margaryna 4-5 pędów rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 1/4 miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanka mąki Wykonanie: Masło roztopić w rondelku i schłodzić. Obieramy rabarbar

Justa próbuje gotować
Sernik jaglany z rabarbarem 181

Sezon na rabarbar w pełni, więc staram się teraz z niego korzystać, gdyż stanowi doskonałe urozmaicenie dla moich słodkich śniadań.Tym razem wykorzystałam go do przygotowania serniczka na bazie płatków jaglanych, serka twarogowego i duszonego rabarbaru (można również użyć surowego, ale ja wolę lekko podduszony). Już sam smak masy mnie urzekł, a rabarbar tylko go dopełnił, dając słodko-kwaśną nutę(...)mleka krowiego lub roślinnego (u mnie 2%) 2 jajka 200g naturalnego serka (u mnie twarogowy grani), może być homogenizowany lub zwykły twaróg 2 łyżki ksylitolu +0,5 łyżki do rabarbaru (ewentualnie cukier lub inne słodzidło, nada się także zgnieciony banan - lubię jego połączenie z rabarbarem) Kilka kropli aromatu waniliowego 1 duża łodyga rabarbaru (100g) - możecie wykorzystać także inne owoce

Fabryka pomysłów
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem. 140

Rabarbar rządzi więc dziś zapraszam na pyszne drożdżówki z rabarbarem właśnie. Dodatkowa słodycz kruszonki świetnie się komponuje z kwaśnym rabarbarem... Składniki ; 35 dag mąki pszennej 15 g  świeżych drożdży 3/4 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka cukru  5 dag masła Nadzienie; ok 70 dag rabarbaru 4-5 łyżek cukru (lub więcej) 2 łyżki wody Kruszonka; 2 łyżki cukru(...)drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rabarbar myjemy, kroimy na 2-3 cm kawałki i wrzucamy na patelnię. Dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Co jakiś czas mieszamy, smażymy aż rabarbar zmięknie a syrop zgęstnieje. Ciasto wykładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Racuchy drożdżowe z rabarbarem 239

były w domu najczęściej, a jeśli z owocami, to chyba tylko z plastrem jabłka. Swoją drogą muszę złożyć na te najzwyklejsze zamówienie :)  Ja dziś częstuję takimi z rabarbarem, wcześniej drobno posiekanym jednak to jakie wyjdą w dużej mierze zależy od tego jak je przygotujecie. Można w Tefal CC szybko, można w Tefal CC wolniej, a można i tradycyjnie. Pamiętajcie(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki:   200g rabarbaru 2½ szklanki mąki 1 szklanka mleka (250ml)   1 jajko 2 opakowania suszonych drożdży (16g lub 50g świeżych) 2 łyżki cukru Szczypta soli Dodatkowo: Olej do smażenia Cukier puder

Kuchnia w czekoladzie
Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju 190

Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju to przepis banalnie prosty. Kilka składników, po wymieszaniu daje nam przepyszne ciasto, takie codziennie, niezobowiązujące, idealne. Ciasto na oleju ma to do siebie, że idealnie komponuje się z owocami. Aktualnie trwa sezon na rabarbar, niedługo rozpocznie się sezon na truskawki, później maliny, morele czy jagody. Ze wszystkimi owocami smakuje świetnie. Nie bójcie się eksperymentować(...)jajek rozmiar L 320 g cukru + 3 łyżki opakowanie cukru waniliowego 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka oleju aromat cytrynowy kilka kropel rabarbar (ok. 8 gałązek) Łodygi rabarbaru kroimy w kostkę lub paseczki i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy i czekamy żeby rabarbar puścił sok. Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Formę wykładamy papierem do pieczenia

Rusty Fork
“Retrowarzywa” – recenzja 154

odmian, albo trudno się je obiera jak topinambur czy wężymord, albo dlatego, że inne odmiany miały więcej składników odżywczych, albo że zjedzone w zbyt dużej ilości powodowały problemy jak rabarbar, albo że źle się kojarzyły jak wojenna brukiew. Tymczasem brukiew, topinambur, pasternak, jarmuż, skorzonera i rabarbar wracają powoli do łask. Rabarbar to najpyszniejszy składnik deserów, jarmuż wrócił na salony(...)jagodowy. Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno przetestuję tartę z botwiny i koziego sera, pizzę z buraczanym pesto i kaszanką, makaron z jeżynami i kurkami, kompot z rabarbaru i truskawek z zielonym pieprzem, pasztet z musem z rabarbaru, śledzia z rabarbarem lub ze skorzonerą, pieczoną skorzonerę z boczkiem, chłodnik z jarmużem, raviolo z pasternakiem i płynnym żółtkiem, oraz

Ugotowane pozamiatane
Tort rabarbarowy 138

Zawsze myślałam, że rabarbar to owoc. Kojarzył mi się z kompotem albo drożdżówkami. Jednak to nie owoc a warzywo i obecnie możemy przebierać w różnorodnych przepisach z jego zastosowaniem. Sam w sobie ma bardzo mało kalorii (tylko 9g/100g) i zawiera bardzo dużo błonnika co może polepszyć perystaltykę jelit. Dodatkowo rabarbar to źródło witaminy C, E, A oraz zawiera bardzo dużo(...)przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Składniki na biszkopt: 250g masła 300g cukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania foremki Dodatkowo: rabarbar około 600g cukier do smaku 2 łyżeczki żelatyny opakowanie budyniu + mleko śmietana 36% (200ml) + łyżka cukru do smaku Sposób przygotowania: Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Najwygodniej byłoby to zrobić

wysmienity
Deser i kwiatki na Dzień Matki. Deser ryżowy z rabarbarem. 132

moja Mamusia ze wzgledu na dietę nie mogłyśmy się obżerać się mnóstwem kalorii,tak jak to kiedys bywało, więc obchody były skromne. Deser dietetyczny z tak lubianym przez nas rabarbarem. Szybko i pysznie.   Deser ryżowy z rabarbarem 4 łodygi rabarbaru 8 łyżek ryżu ugotowanego na mleku 2 łyżki miodu 2 łyżki masła 2 banany 4 kostki czekolady 2 duże(...)banany listki mięty do dekoracji Ugotuj ryż na mleku.  Pod koniec gotowania dodaj masło. Obierz i pokrój banany. Zetrzyj czekoladę. Obierz rabarbar i pokrój go w 2 cm kawałki. Wyłóż rabarbar na patelnię z dodatkiem miodu. Przesmaż go krótko, tak by sie nie rozpadł. Ostudź. Do pucharków włóż po łyżce ryżu, łyżce rabarbaru, oprósz starta czekoladą. Na górę rozłóż

Gotuj Sam!
Gofry z karmelizowanym rabarbarem i marakują 203

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Gofry z karmelizowanym rabarbarem i marakują Gofry – składniki: Jajko – 1 sztuka Mleko – 200ml Mąka pszenna – 200g Cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier – 1 łyżka Olej rzepakowy(...)Karmelizowany rabarbar – składniki: Cukier – 3 łyżki Rabarbar – 1 łodyga Cynamon – szczypta Wykonanie – gofry: Oddzielam białko od żółtka – żółtko ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i dodaję mleko, mąkę, olej i proszek do pieczenia. Białko ubijam na sztywną pianę (dodać szczyptę soli) i delikatnie łączę z resztą składników. Rozgrzewam gofrownicę i smaruję cienko olejem. Następnie nakładam odpowiednią porcję ciasta i piekę

Kuchnia Bon Appetit
Biszkopt z rabarbarem + film 172

Biszkopt z rabarbarem czyli awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości to znakomity pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy, stanowi również pyszny smakołyk dla dzieci. Najlepiej smakuje oprószony cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych, kwaśnych owoców tj. rabarbaru, agrestu, jabłek lub czarnych i czerwonych porzeczek.       składniki na tortownicę 23 cm 5-6 łodyg rabarbaru 5 jajek szklanka cukru kryształu szklanka(...)mąki pszennej cukier puder do posypania ciasta przepis Umyty i obrany rabarbar kroimy w jedno-dwu centymetrowe kawałeczki. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier i całość ucieramy do momentu, aż masa będzie prawie biała. W drugiej misce na sztywną pianę ubijamy białka. Do masy z żółtek dodajemy pianę z białek, wsypujemy przesianą mąkę i całość bardzo delikatnie

Smakowite Dania
Deser z serka homogenizowanego, rabarbaru i borówek 180

Delikatny serniczek na zimno - idealny deser przy panoszącej się obecnie pełni lata :) Mój osiedlowy bazarek jest miejscem pełnym nieocenionych skarbów. Ostatnio wypatrzyłam tam bezcenny o tej porze roku rabarbar ! Nie ważne, że jest już dawno po rabarbarowym sezonie, bazarek jakimś cudem nadal zaopatrza weń spragnionych rabarbarowych wrażeń klientów. Natychmiast zakupiłam kilo albo i dwa tego smakołyka, mając w planach wypiek(...)ukochanej Szarlotki z rabarbarem i żurawiną . Po użyciu do ciasta odsączonego rabarbaru - wcześniej zasypanego na godzinę cukrem - zostało mi trochę soku rabarbarowego . Wpadłam na pomysł wykorzystania go w prostym, a jakże smacznym deserze z serka homogenizowanego .  Ze schłodzonym "serniczkiem" wyjątkowo dobrze komponował się zarówno sok rabarbarowy , jak i borówka . Wprost delicje! :) Przepis bierze udział w weekendowej akcji organizowanej

Grunt to przepis!
Muffiny z rabarbarem i marcepanem 147

Lekkie, orzeźwiające od rabarbaru, z delikatnym posmakiem migdałów od marcepanu... Trzeba je upiec, nie ma wyjścia:) Najlepsze są następnego dnia po upieczeniu. Polecam:) Składniki na 12 muffinek: 100 g miękkiego masła; 100 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli; szczypta soli; 2 jajka; 160 g mąki pszennej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleka; 1 cytryna; 100 g marcepanu; 130 g rabarbaru; Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 0,5 cm kawałki, dodać 1 łyżkę cukru pudru, wymieszać i odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym (lub ekstraktem z wanilli) i solą na puszysty krem. Następnie cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodać mleko, skórkę startą

In my kitchen