z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:40/231)

jogurtowiec z rabarbarem 160

Bardzo szybkie ciasto. Lekkie i orzeźwiające. Z nutą rabarbaru i ulubionych dodatków smakowych. Ładnie się prezentuje i nie jest słodkie.  Składniki na mus z rabarbaru: 300g rabarbaru, ½ szklanki wody, 60g cukru, 6g żelatyny, 50ml wody. Składniki jogurtowe: 2 jogurty naturalne (400ml), Galaretka wiśniowa, Galaretka cytrynowa. Mus: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Rabarbar należy oczyścić z liści. Umyć(...)obrać, a następnie pokroić w kawałki o długości ok 1 centymetra. Na dno garnka wylewamy ½ szklanki wody. Wrzucamy rabarbar, cukier i gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Blendujemy na gładki mus. Żelatynę podgrzewamy i roztapiamy. Dodajemy do musu i mieszamy. Wylewamy na dno silikonowej formy w kształcie babki. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby całość się

Słodki Zakątek
Kompot z rabarbaru truskawek i malin 317

Kompot z rabarbaru to świetny napój na wiosenne i letnie upały. Dzięki dodatkowi truskawek i malin kompot nabiera naturalnie lekko słodkawego smaku i ma cudownie czerwony kolor. W upały można podawać go z dodatkiem kostek lodu i listkami mięty. 4 łodygi rabarbaru bez liści (około 300 g) garść malin garść truskawek pół łyżeczki cynamonu syrop z agawy 2 litry wody(...)Rabarbar obieramy z wierzchnich włókien i kroimy w około 2-centymetrowe kawałki. Rabarbar wrzucamy do garnka. Dodajemy pół łyżeczki cynamonu i zalewamy 2 litrami wody. Całość zagotowujemy. Rabarbar gotujemy przez 10 minut aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy maliny i pokrojone w ćwiartki truskawki. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec kompot można lekko dosłodzić (ja dodaję 3 łyżki

Dieta bez mleka
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 133

zniknął by na pewno dużo wcześniej. Ciasto to zrobicie też z innymi owocami, polecam Wam truskawki czy śliwki. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: –  ciasto kruche z rabarbarem –  ciasto czekoladowe z gruszkami –  tort czekoladowy z owocami –  najlepsze ciasto kruche ze śliwkami –  szarlotka na kruchym cieście –  biszkopt z truskawkami –  sernik z malinami(...)szybki biszkopt z rabarbarem –  sernik z porzeczkami –  sernik z jagodami –  biszkopt z jabłkami –  prosta szarlotka CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub 30 g drożdży świeżych) – 250 ml ciepłego mleka – 100 g cukru – 1 cukier z prawdziwą wanilią – szczypta

nietylkopasta.pl
Ciasto z rabarbarem i bezą 190

Dzisiaj na blogu zawitało ciasto z kwaśnym  rabarbarem i słodką bezą, a wszystko na kruchym cieście. Całość posypana migdałami. Rewelacyjne w smaku, szybkie do zrobienia, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Teraz, kiedy jest w pełni sezon na rabarbar proponuję upiec ten wspaniały placek i delektować się jego smakiem. Po zrobieniu przez Was i wypróbowaniu przepisu, podzielcie się swoją(...)rozwałkować ciasto na blaszkę o wielkości 23x38 cm  Widelcem ponakłuwać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  C aż będzie lekko rumiane. Wyjąć z piekarnika. Rabarbar 1 kg rabarbaru 4 łyżki czubate cukru  Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Całość zasypać cukrem i odstawić na 10 minut. Beza  5 białek  3/4 szklanki cukru

O kuchni z uczuciem
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem 147

końcu się doczekałam, rabarbar w ogródku u moich rodziców urósł na tyle, że można było zrobić z niego ciacho. Postawiłam na coś naprawdę prostego, co podkreśli niepowtarzalny smak rabarbaru. Puszyste, mięciutkie i do tego na prawdę proste i szybkie do przygotowania takie jest to ciasto, a jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie rabarbaru to na blogu jest ich kilka(...)wersji fit i nie tylko - wystarczy, że klikniecie w etykietę rabarbar .   Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 kawałki rabarbaru Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż powstanie biała puszysta masa, wsypujemy mąkę, proszek, sodę , wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy

Cynamonowe szczęście
Ciasto z rabarbarem 142

swojej mamy? Każda z mam ma swoje sekretne dania lub składniki, które sprawiają, że z sentymentem wracamy do dań z dzieciństwa w dorosłym życiu. Dla mnie takim składnikiem jest rabarbar. Kojarzy mi się nie tylko z tradycyjnym kompotem w ślicznym różowym kolorze, ale też z puszystym, mięciutkim ciastem ucieranym z dodatkiem rabarbaru.  Przy okazji tych kulinarnych wspomnień chciałabym(...)pełne smaku lata konfitury. Wejdźcie na stronę https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ , zróbcie zakupy, a na hasło durszlak10 otrzymacie 10% rabat. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r. CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM Składniki: (forma 20x30) 3 jajka 1 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szkl. maślanki 3,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju

Bon appetit mon amie
CIASTO Z RABARBAREM 226

Puszyste szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem, o tej porze roku wyśmienicie smakuje z kompotem z rabarbarem. Polecam również kruche ciasto z rabarbarem SKŁADNIKI 20 dag rabarbaru 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru cukier waniliowy 150 ml oleju łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki cukru pudru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze   kawałki(...)następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu układać rabarbar. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. po upieczeniu posypać cukrem pudrem

RAROSSA
Graham drożdżowe z rabarbarem 118

Graham drożdżowe z rabarbarem Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko(...)które plaster takiego ciacha same wyjmują sobie na śniadanie czy pakując śniadaniówki. Tym razem ciasto drożdżowe przygotowałam z pełnoziarnistej maki pszennej graham typ 1850. PRZEPIS NA GRAHAM DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki na graham drożdżowe z rabarbarem 350g mąki pszennej graham typ 1850 150g mąki pszennej jasnej typ 550 150g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru 1 aromat waniliowy

Dorota Smakuje
Mus rabarbarowy – pyszny przepis z wykorzystaniem rabarbaru 169

Kocham rabarbar. Uwielbiam to że jest kwaskowaty. Bardzo często wykorzystuję go do przygotowania śniadania np. dodaje do owsianki lub pudding chia, zrobiłam również lody z dodatkiem rabarbaru. Mus rabarbarowy jest troszkę trudniejszy do wykonania ale może zachwycić Twoich gości. Składniki na 2 porcje: 100g rabarbaru 25ml łyżka miodu 3 białka łyżeczka żelatyny łyżka stewii lub ksylitolu Sposób przygotowania: Rabarbar posiekaj(...)razem z wodą oraz miodem i gotuj aż do momentu kiedy zacznie się rozpadać. Żelatynę zamocz w zimnej wodzie i poczekaj aż napęcznieje. Następnie wymieszaj z połową jeszcze ciepłego rabarbaru. Białka ubij na sztywno dodając stopniowo stewię. Kiedy białka będą sztywne wymieszaj z rabarbarem połączonym z żelatyną. Przełóż do ozdobnych naczyń lub szklanek. Na górę ułóż pozostały rabarbar

wysmienity
Rabarbarowy pudding chia – na deser lub na śniadanie. Słodki z wyraźną kwaśną nutą. 167

Najlepiej schłodzone. Polecam z całego serca puddingi chia. Kiedyś te nasionka wydawały mi się dość trudne w przygotowaniu i zbyt ekstrawaganckie. Teraz uważam, że są prostsze niż przygotowanie owsianki. Rabarbar dodaje wspaniały kwaskowy posmak. W połączeniu ze słodkim puddingiem chia rewelacja. Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki nasion chia szklanka mleka łyżeczka miodu lub stewii / ksylitolu + łyżka miodu do rabarbaru(...)400g rabarbaru łyżeczka cynamonu łyżeczka masła Sposób przygotowania: Nasiona chia wymieszaj z łyżeczką miodu oraz mlekiem. Mieszaj co jakiś czas tak by nasiona się nie skleiły. Rabarbar oczyść z włókiem. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło a następnie dodaj rabarbar. Gotuj na wolnym ogniu aż zacznie puszczać soki i powstanie papka. Dodaj cynamon oraz miód. Kiedy

wysmienity
Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem 214

Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem to małe babeczki powstałe z ciasta na bazie białek jaj, z dodatkiem wiórków kokosowych i kawałków rabarbaru. Te dwa ostatnie składniki idealnie uzupełniają się smakowo i sprawiają, że babeczki nie są ani za słodkie, ani zbyt kwaskowate. Z podanego przepisu można przygotować 12-15 sztuk . Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem Składniki: 5 białek(...)100g mąki pszennej 100g cukru pudru 100ml oleju 80g wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 150g rabarbaru Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki/plasterki - do miski przełożyć białka, ubić je na sztywną pianę - do piany z białek porcjami dodawać cukier puder, ubijać do wykorzystania cukru - nadal ubijając

Smakołyki Bereniki
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 217

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Przepisy Thermomix. Przepisy na Thermomix. Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii 200 g schłodzonego masła 3 żółtka nadzienie: 500 g rabarbaru 2 opakowania budyniu wanilinowego (bez cukru(...)mleka 40 g cukru 2 łyżki cukru wanliowego dodatkowo: cukier puder Przepisy Thermomix. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Wykonanie: Wykonanie cukru waniliowego w Thermomix: Do naczynia Thermomix wsypujemy 300 g cukru. Dokładamy 1 laskę wanilii. Miksujemy czas 40s/obr.10 . Gotowy cukier waniliowy przesypujemy do słoika i zakręcamy. Wykonanie ciasta kruchego: Masło kroimy na kilka części. Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie

Themo przepisy
Bezglutenowa tarta z rabarbarem i kremem figowym 130

kuchni. Na straganach i bazarkach pojawia się wszystko, za czym najbardziej tęskniłam. Pyszne rzodkiewki, kalarepki, botwinka, szpinak, młoda kapusta, niezliczona ilość aromatycznych ziół, szparagi i oczywiście król wiosny – rabarbar. Nie sposób przejść obojętnie obok najzwyklejszego nawet warzywniaka. Dlatego niemal codziennie targam do domu siatkę, pełną świeżych warzyw i owoców, a potem szaleję przy garach ;) Już od samego początku wiosny(...)miałam ogromną ochotę na ciasto z rabarbarem. Gdy udało mi się kupić pierwsze łodygi, przygotowałam moje ulubione ciasto kruche z marcepanem . Uwielbiam je, ale umówmy się…do najbardziej fit nie należy ;) A ja wiosną, gdy w końcu można zaszaleć z roślinną kuchnią, unikam kalorycznych dań i staram się jeść lżej. Upiekłam kruchą tartę z mąki owsianej bezglutenowej, z niewielką

Mienta blog
Drożdżowe kwiatuszki z rabarbarem 158

Polecam sezonowy deser w postaci drożdżowych bułeczek z chrupiącą kruszonką i orzeźwiającym rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego osoby dbające o linię mogą sobie pozwolić na odrobinę słodkiej rozkoszy. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki mleka 100g masła szczypta soli Kruszonka: 20g masła(...)szklanki mąki 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 500g rabarbaru 3 łyżki wody 1 cukier wanilinowy 1/2 szklanki cukru 1 jajko oliwa do smarowania blachy do pieczenia Wykonanie: 1. Ciasto: Na małym ogniu rozpuścić w mleku cukier, cukier wanilinowy i masło-nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól a następnie zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z rozpuszczonymi cukrami

Szalona Kuchnia Eweliny
Migdałowe ciasto ucierane z rabarbarem, brzoskwiniami i twarożkiem 160

wykonaniu, przepyszne ciasto ucierane, które może być - dosłownie i w przenośni - osłodą na niepogodę podczas zbliżającej się majówki :) Początkowo zamierzałam zrobić je z samymi brzoskwiniami, ale gdy zobaczyłam, że rabarbar w ogrodzie osiągnął już dość pokaźne rozmiary, nie mogłam się powstrzymać przed niewykorzystaniem go do tego ciasta :) Dodam, że ciasto te można przygotować praktycznie z każdymi, ulubionymi owocami. Wykonałam(...)nucie migdałowej ( uważam, że smak migdałowy bardzo dobrze komponuje się z rabarbarem i brzoskwiniami ), ale jeżeli nie lubicie, to smak migdałowy zastąpcie waniliowym, dodając ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Niestety musiałam użyć sztucznego aromatu migdałowego, nie posiadam naturalnego ekstraktu o tym smaku, nad czym bardzo ubolewam. Ciasto jest naprawdę pyszne, a ta warstwa serowa - chyba najlepsza ;) :) Bardzo polecam :) Przepis

Opowieści z piekarnika