3/2007 znalazłam przepis na ciasteczka kopenhaskie. Spodobały mi się od razu - banalnie proste w przygotowaniu, z mrożonego ciasta francuskiego, które zazwyczaj mam w zapasie, w dodatku łączą w sobie rabarbar z marcepanem - a to połączenie zostało już przez nas przetestowane i zaaprobowane. Czy jest w nich coś kopenhaskiego, albo chociaż duńskiego...? Nie mam pojęcia. C. stwierdził, że jeszcze takich(...)porzeczkowy, który w opisie przygotowania nie występuje. Czytamy natomiast o żelatynie, o której wcześniej nikt nie pisnął słowa. Ponieważ dżemu nie miałam, stwierdziłam, że żelatyna będzie ok. Dzięki temu rabarbar ładnie się trzyma na ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki.Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio kupiłam sporą ilość rabarbaru, nie mając pomysłu co z nim zrobię. Dzisiaj wykiełkował mi w głowie pomysł na budyń rabarbarowy - słodko-kwaśny, z aromatyczną waniliową nutą. I oto on - ma piękny brzoskwiniowy kolor i świetny smak. Podałam go z karmelizowanymi kawałkami rabarbaru. Składniki: dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki trzy łyżki cukru trzcinowego pesteczki z jednej trzeciej(...)laski wanilii szklanka mleka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo - do podania: łyżka cukru trzcinowego kilka plasterków rabarbaru łyżka wody Przygotowanie: Pokrojony rabarbar poddusiłam z cukrem i wanilią. Gdy rabarbar był już miękki zblendowałam go na gładką masę, dodając mleko i zagotowałam. Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w odrobinie mleka i wlałam energicznie mieszając do zagotowanej masy rabarbarowo-mlecznej. Gotowałam do zgęstnienia, cały
Kulinarny Pamiętnikkwaskowym, rabarbarowym środkiem i słodką kruszonką. Pasują idealnie do popołudniowej herbaty lub jako wyjątkowe, późne śniadanie. Powstały dość spontanicznie i może dlatego tak nam smakowały. Gdy na straganie zobaczyłam rabarbar, to wprost nie mogłam mu się oprzeć, a po powrocie do domu okazało się, że mam pół opakowania świeżych drożdży, które trzeba w najbliższym czasie wykorzystać. Pomysł zrodził się więc(...)zastanawiając się wiele i nie szukając konkretnego przepisu, wzięłam się do pracy. Efekty możecie oglądać na zdjęciach, które mimo brzydkiej pogody pachną wiosną i... rabarbarem :) Drożdżowe muffiny z rabarbarem i razową kruszonką porcja na 12 sporych babeczek Będziemy potrzebować: 3,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru + trochę do zaczynu i posypania rabarbaru 200 g roztopionego i ostudzonego masła
Ratunku obiadskwitowal swoja nagla potrzebe zjedzenia kawalka cista prawie w srodku nocy.Wczoraj taka nagla ochota na cisto dopadla i mnie.Gdy rano poszlam do sklepu rzucil mi sie w oczy rabarbar, ale pomyslam, ze go nie kupie bo i tak nie mam ochoty nic piec.Po poludniu wszsytko sie zmienilo i na sama mysl o czyms slodkim nosilo mnie po kuchni. Przypomnial(...)rabarbar i jak zakleta pobieglam szybko do sklepu. Kupilam ostatnia wiazke. Alez ja byla szczesliwa.Nie mialam jednak konkretnego przepisu na rabarbarowe ciasto wiec zabralam sie za przeszukiwanie gazet, roznych wycinkow i internetu. W koncu znalazlam!Piekne ciasto z rabarbaren na stronie Kasi z bloga "Gotuje bo lubie" Nie moglam sie oprzec pokusie i juz po chwili moje upragnione ciasto
Przysmaki KarolkiCrumble z truskawkami i rabarbarem to pomysł na smaczny deser z owocami sezonowymi, który można szybko przygotować. Osoby, które z niecierpliwością czekają na wystudzenie ciast, będą zadowolone, gdyż crumble można nakładać na talerz niemalże po upieczeniu. O tej porze roku sprawdza się połączenie ciepłego deseru podanego z gałką orzeźwiających lodów. Udostępnij Składniki na crumble z truskawkami i rabarbarem(...)truskawek 200 g rabarbaru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 110 g mąki pszennej 75 g brązowego cukru 75 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g płatków migdałowych Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki opłukać, usunąć szypułki, większe owoce przekroić na pół. Z rabarbaru odciąć oba końce, obrać, pokroić
niecodziennikparySezon na rabarbar w pełni, a to ciasto w smaku jest rewelacyjne. Kwaskowy smak rabarbaru przepleciony ze słodyczą kruchego ciasta i kruszonki oraz śmietankowej pianki. Jest to przepis na dużą blachę o wymiarach 28 x 36 cm Co potrzeba na ciasto: 1 kg rabarbaru, 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, 250 g zimnego masła lub margaryny, 5 żółtek, 5 pełnych(...)czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego Co potrzeba na piankę: 5 białek, 1 szklanka cukru pudru, 200 g kwaśnej śmietany 18%, 1 budyń śmietankowy Wykonanie: Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, łodygi bez obierania kroimy na 3 cm kawałki. Zimne masło lub margarynę kroimy na kawałki, mieszamy z resztą składników na ciasto i szybko zagniatamy. Ciasto powinno być delikatne
Bułka z Chlebemwszystkich łasuchów opracowałam przepis na krem rabarbarowy, który w połączeniu z delikatnym biszkoptem i kokosem tworzy doskonałe trio, a rabarbar w tym kremie wcale nie jest kwaśny. Nie wierzycie? Spróbujcie. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36 cm Co potrzeba na biszkopt: 6 jaj, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 2 płaskie(...)łyżeczki proszku do pieczenia Co potrzeba na krem rabarbarowy: 6 szt rabarbaru czerwonego, nie za bardzo grubego, 1 budyń waniliowy (60 g) z cukrem, 4 łyżki cukru, 3 żółtka, 250 g miękkiego masła Co potrzeba na warstwę kokosową: 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 100 g kokosu Biszkopt pieczemy według TEGO przepisu, a kiedy wystygnie, przekrajamy
Bułka z ChlebemPrzepyszne drożdżowe bułeczki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem z przepisu, który już od dawna jest już na blogu z przepisu ze strony Moje Wypieki , ale tym razem w fantazyjnej formie zamkniętych bułeczek - instrukcja zwijania i więcej zdjęć tutaj . Puszyste drożdżowe ciasto, słodki budyń i kwaśny rabarbar to połączenie bardzo udane i serdecznie Wam je polecam! Składniki: Budyń wa niliowy(...)straci posmak surowej mąki. Budyń przelać do miseczki i jeszcze ciepły zakryć folią, tak aby folia dotykała powierzchni budyniu - unikniemy wtedy twardej, zastygniętej wierzchniej warstwy. Pozostawić do ostudzenia. Karmelizowany rabarbar: 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam) 100 g cukru z wanilią 2 łyżki wody Na patelni lub w garnku z grubym dnem umieścić cukier i wodę
Kocham..lubię..gotuję..dużych i małych łasuchów, w związku z tym użyłam kawę zbożową. Zamiast kawy zbożowej można zaparzyć espresso lub przygotować kawę rozpuszczalną. Kawowe biszkopty, słodki krem i warstwa kwaskowatego rabarbaru wspaniale się skomponowały i deser bardzo nam smakował. Polecam serdecznie :) Składniki: Karmelizowany rabarbar: 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam) 100 g cukru z wanilią 2 łyżki wody(...)łyżka cukru z wanilią lub waniliowego Dodatkowo: 1 płaska łyżka kawy zbożowej 1/2 szklanki gorącej wody 12 podłużnych lub okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia deserów Przygotowanie: Przygotować karmelizowany rabarbar: na patelni lub w garnku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier się rozpuści i nabierze złotej barwy jak karmel. Uważać aby nie przypalić, spalony karmel
Kocham..lubię..gotuję..cukier 1 szklanka, t waróg Sernikowy z Mascarpone Président 1kg wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, czereśnie bez pestek 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki rabarbar 50 dag, cukier 4 łyżki, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, herbatniki 3 opakowania, puder cukier do posypania Składniki temperatura pokojowa = obrany rabarbar drobno p0kroić, wsypać cukier, wlać 350 ml wody(...)gotować z 5 minut, kisiel wymieszać w 100 ml wody i wlać do rabarbaru, mieszać do zgęstnienia kisielu, dobrze wystudzić. Żółtka, cukier utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach. Do żółtek dodać twaróg Sernikowy z Mascarpone Président , wsypać kaszę manną, budyń, mikserem połączyć dokładnie składniki. Połówki czereśni bez pestek wymieszać w mące ziemniaczanej i wsypać do masy serowej, białka ubić
W Mojej Kuchni Lubięwarstwa kruszonki. Robi się bardzo sprawnie i prosto, chyba dlatego ostatnio robię go prawie codziennie, bo świeżych owoców latem jest pod dostatkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owsiane crumble z rabarbarem, to prawdziwa euforia smaku. Kwaśny lekko kruchy rabarbar zapieczony pod obfitą ilością kruszonki owsianej. Naprawdę warte uwagi połączenie smakowe. Crumble można zrobić z dowolnymi owocami, nawet mrożonymi, więc to świetny(...)dodatek, taką kruszonkę można przyrządzić w dużych ilościach, a następnie ją zamrozić i jak tylko mamy świeże, smaczne owoce, dostajemy i sprawnie zapiekamy. Zawsze się sprawdza. Owsiane crumble z rabarbarem - przepis: 120 g zimnego masła 100 g płatków owsianych 100 g mąki pszennej (można użyć też owsianej) 100 g cukru trzcinowego Szczypta soli 400 g rabarbaru 50 g cukru
Kuchnia ŁukaszaMagda Cieniutka i krucha tarta z serowym nadzieniem i kwaskowym, różowym rabarbarem to obowiązkowy deser na letni podwieczorek. A jako, że wykonanie tej tarty jest bardzo proste i idąc krok za krokiem za przepisem także bezbłędne, nie ma już wymówki aby jej nie upiec. Smak i wygląda wynagradzają starania już nie mówiąc o solidnym kawałku owej tarty do popołudniowej kawy(...)duża łyżka gęstej śmietany Na masę serową: 200g kremowego serka 2 duże łyżki gęstej śmietany 3 łyżki cukru 1 jajko pół łyżeczki esencji waniliowej łyżka mąki Dodatkowo: 5 łodyg rabarbaru 6 łyżek cukru masło i mąka do formy Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek, dodajemy cukier
Smaczna StronaBardzo szybkie ciasto. Lekkie i orzeźwiające. Z nutą rabarbaru i ulubionych dodatków smakowych. Ładnie się prezentuje i nie jest słodkie. Składniki na mus z rabarbaru: 300g rabarbaru, ½ szklanki wody, 60g cukru, 6g żelatyny, 50ml wody. Składniki jogurtowe: 2 jogurty naturalne (400ml), Galaretka wiśniowa, Galaretka cytrynowa. Mus: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Rabarbar należy oczyścić z liści. Umyć(...)obrać, a następnie pokroić w kawałki o długości ok 1 centymetra. Na dno garnka wylewamy ½ szklanki wody. Wrzucamy rabarbar, cukier i gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Blendujemy na gładki mus. Żelatynę podgrzewamy i roztapiamy. Dodajemy do musu i mieszamy. Wylewamy na dno silikonowej formy w kształcie babki. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby całość się
Słodki ZakątekKompot z rabarbaru to świetny napój na wiosenne i letnie upały. Dzięki dodatkowi truskawek i malin kompot nabiera naturalnie lekko słodkawego smaku i ma cudownie czerwony kolor. W upały można podawać go z dodatkiem kostek lodu i listkami mięty. 4 łodygi rabarbaru bez liści (około 300 g) garść malin garść truskawek pół łyżeczki cynamonu syrop z agawy 2 litry wody(...)Rabarbar obieramy z wierzchnich włókien i kroimy w około 2-centymetrowe kawałki. Rabarbar wrzucamy do garnka. Dodajemy pół łyżeczki cynamonu i zalewamy 2 litrami wody. Całość zagotowujemy. Rabarbar gotujemy przez 10 minut aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy maliny i pokrojone w ćwiartki truskawki. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec kompot można lekko dosłodzić (ja dodaję 3 łyżki
Dieta bez mlekazniknął by na pewno dużo wcześniej. Ciasto to zrobicie też z innymi owocami, polecam Wam truskawki czy śliwki. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – ciasto czekoladowe z gruszkami – tort czekoladowy z owocami – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami(...)szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub 30 g drożdży świeżych) – 250 ml ciepłego mleka – 100 g cukru – 1 cukier z prawdziwą wanilią – szczypta
nietylkopasta.pl