z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:31/231)

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 161

Rabarbar to warzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką.    Składniki na 2 małe keksówki (lub formę(...)szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 50 g cukru + 3 łyżki 2 jajka szczypta soli 4-5 gałązek rabarbaru kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki zwykłego cukru 4 łyżki mąki pszennej Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać letnie mleko i wbić jajka. Za pomocą miksera/bądź dłoni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto

Ugotować
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 244

Rabarbar ogrodowy pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI wieku dzięki Marco Polo. Rabarbar, inaczej rzewień to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory(...)smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem. Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem.         Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka

mojewypiekiinietylko
Ciasto odwracane z rabarbarem. 156

Mamy maj a wraz z nim pojawił się rabarbar Te kwaśne łodygi świetnie się sprawdzają w słodkich wypiekach. Dziś chciałam zrobić ciasto , które nie wymaga dużo pracy. I zdecydowałam się to odwracane. Szybko , tanio i smacznie. A do tego po odwróceniu ciasta ukazał się moim oczom piękny kolorowy obraz . Składniki : 4 łodygi rabarbaru (ok 70 dkg ) 3 łyżki masła(...)szklanki mąki (220g) 2 jajka 3/4 szklanki cukru (170g) 5 łyżek oleju 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego (ok 90g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie. Łodygi rabarbaru umyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. (Jeśli mamy straszy rabarbar możemy obrać go z wierzchniej błony , ale nie jest to konieczne ) Masło roztopić na patelni , wsypać cukier, a gdy ten się

Malinowa Kawiarenka
Rogaliki z rabarbarem - idealne na wycieczkę 181

zagniecenie ciasta drożdżowego; między praniem dywanów a szorowaniem łazienki - na uformowanie rogalików. Całość nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt - bajeczny. Po pierwsze - rabarbar , za którym się niesamowicie zdążyłam stęsknić; po drugie - drożdżowe , które do tych kwaśnych łodyg pasuje wyjątkowo. Całość zamknięta w rozkosznej formie rogalików, poręcznych i idealnych na wycieczki. M., która jest(...)będą miały o czym rozmawiać), zjadła cztery. Gwarantuję więc, że nikt się im nie oprze. Polecam Wam ogromnie, szczególnie, że piknikowy sezon powoli się już zaczyna. Rogaliki drożdżowe z rabarbarem Składniki: (na 16 sztuk) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 75 g cukru 250 ml letniego mleka 1 jajko 50 g masła 1/4 łyżeczki soli nadzienie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z karmelizowanym rabarbarem i kremem pâtissière 115

areszcie! Długo oczekiwany przeze mnie rabarbar pojawił się w końcu na straganach. Na pierwszy ogień poszła rozkoszna tarta z jego udziałem. Maślany kruchy spód, klasyczny waniliowy krem budyniowy i przepyszny karmelizowany rabarbar: słodko-kwaśny, pachnący cynamonem . Chyba więcej mówić nie trzeba... Różowo mi! A Wam? :D Kruche ciasto : 210 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2-3 łyżki cukru(...)kożuch) i wstaw całość do zimnej wody, celem przestudzenia. Masło ubij do białości i dodawaj łyżka po łyżce masę budyniową, nie przerywając miksowania. Krem wyłóż na kruchy spód. Karmelizowany rabarbar: ok. 500 g rabarbaru (5-6 lasek) 100 g cukru 2 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki cynamonu Rabarbar potnij na kawałki o szerokości foremki . Na patelnię

Food Square
Czas na rabarbar 107

Ujmijmy to tak- sezon rabarbarowy czas najwyższy zacząć. Nasz rabarbar zarósł już prawie cały kąt dla niego przeznaczony i już dwa razy usuwałam pędy kwiatowe. Skoro jest taki duży, pewnie nawet nie zauważy jak uszczkniemy mu kilka listków na ciasto...:) Nasza kępa rabarbaru jest bardzo stara- rosła na górce lepszej ziemi, niedaleko wejścia do szklarni. Szklarni już dawno(...)dookoła wyrosło kilka domów, a rabarbar dalej rośnie. Rok temu porządnie go odchwaściliśmy, dodaliśmy trochę lepszej ziemi, przełożyliśmy też karpy tak, żeby miały więcej miejsca. Dzięki temu zaczął tworzyć dużo większe liście. Teraz oplewiam go kilka razy w sezonie- niewiele, bo ogromne liście blokują dostęp światła chwastom:) Nie dodaję nawozu, pielęgnacja sprowadza się do wycinania pędów kwiatowych, żeby nie osłabiały

les mirabelles
Szafirowa torebka i malinowy rabarbar. 132

obiecuję, że będę miała ze sobą tą samą torebkę, ale korek i patyczki na pewno! A skoro o patyczkach mowa, to u mnie wciąż nie gaśnie apetyt na laski rabarbaru. Jakiś czas temu siedząc na ryneczku przeglądałam wiosenny numer FOOD & FRIENDS i zachwycił mnie przepis na rabarbar malinowy z białym kremem czekoladowo-pistacjowym . Nie myliłam się. Tak przygotowany rabarbar(...)smakuje cudownie. Maliny dodają rabarbarowi uroku nie tylko jeśli chodzi o smak, ale także o piękny rubinowy kolor. Biała czekolada delikatnie dosładza całość, a pistacje w tym kwartecie wydają się po prostu niezastąpione! Nie mogłabym wymarzyć sobie smaczniejszego deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej soboty!  RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM CZEKOLADOWO-PISTACJOWYM /składniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru

KUCHARNIA
Mała rzecz, a cieszy 119

Ptysią urządziliśmy wczesnym popołudniem. A zjadłoby się coś dobrego, oj zjadło... Nic nie poradzę na to, że nawet w takie ciepło chce mi się słodkiego. A najlepiej z rabarbarem, bo kilka lasek czeka grzecznie na wielką chwilę. I nie wiem, jakim cudem właściwie, ale naszła mnie chęć na kaszę mannę. Nie mam seledynowego pojęcia, skąd mi się to nagle wzięło(...)więc sprawdzić proporcje, co by nie dostać zupy albo innego klocka zamiast tak pożądanej przeze mnie kaszki o konsystencji idealnej. Wspomogłam się więc cudzą wiedzą, po czym całość ukoronowałam rabarbarem, na który taką miałam ochotę. Tym razem użyłam tylko odrobiny cukru, karmelu nie ma więc zbyt dużo, ale dzięki temu całość jest idealnie słodka. Porcja jest - moim zdaniem - bardzo akuratna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Różowo mi... 136

Uwielbiam rabarbar. Co tam - ja rabarbar kocham! Jak to jest, że najbardziej chcemy tego, czego mieć nie możemy...? Rabarbar jest typowym warzywem (tak, tak, to nie owoc!) sezonowym,  którym możemy cieszyć się na przełomie maja i czerwca. Później znika na długie miesiące ze sklepowych półek, o mrożonym można tylko pomarzyć, no chyba, że samemu zrobi się zapasy(...)budyniu pływającego w maśle, a kiedy wszystko zmiksowałam blenderem, było kwaśne i tak tłuste, że jeść się nie dało. Prawie płakałam wyrzucając wszystko do kosza, no bo przecież marnowanie rabarbaru to zbrodnia! No ale nic to. Mówi się trudno, i żyje się dalej, czy jakoś tak. Kupiłam następny pęczek, i zrobiłam podejście numer dwa. Mądra po porażce, sięgnęłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prawie Pavlova 175

każdym kolejnym kęsie... Poezja.Ja tym razem troszkę odeszłam od tematu, i jest to raczej wariacja na temat. Zainspirował mnie przepis na krem z gazetki Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Rabarbar z dodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy(...)mimo swoich rozmiarów, znika błyskawicznie.Co do kremu, trochę rozczarował mnie jego kolor. Na zdjęciach był cudownie różowy, mi wyszedł taki troszkę... Niewyraźny. Ale może to kwestia użytego rabarbaru. Albo Photoshopa - któż to wie. Smak ajerkoniaku jest tylko delikatnie wyczuwalny - następnym razem z pewnością dodam go więcej - wyjdzie tort, którym będzie można się upić.Tak czy inaczej - polecam ogromnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami 112

Zupa owocowa pojawia się każdego roku na naszym stole, tym razem jest to zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami . Darom ogrodów i sadów nie mogliśmy się oprzeć podczas sobotniej wizyty na bazarku. Praktycznie każde stoisko było zastawione łubiankami z truskawkami, a na ladach leżały dorodne, tańsze niż w zeszłym roku czereśnie. Pomyśleliśmy o połączeniu ich w zupie i dołączeniu(...)rabarbaru, który czekał już w domu. Od razu po przygotowaniu zjedliśmy zupę na ciepło z makaronem, a następnego dnia ze względu na upał chłodziliśmy się, jedząc ją na zimno. Udostępnij Składniki na zupę owocową z truskawkami, rabarbarem i czereśniami 500 g truskawek 300 g czereśni 200 g rabarbaru 2 cząstki anyżu 1 / 2 kory cynamonu 1 / 2 opakowania budyniu waniliowego

niecodziennikpary
Kompot z truskawkami i rabarbarem 74

czasach dużego wyboru soków, wód smakowych i napojów gazowanych gotowanie kompotów owocowych odchodzi w zapomnienie. Jednak warto poświęcić trochę czasu i ugotować domowy kompot z truskawkami i rabarbarem . Smak świeżych owoców jest nie do zastąpienia i młodsze pokolenia powinny go poznać. Moje wakacyjne wspomnienia z dzieciństwa kojarzą mi się z różnymi rodzajami kompotów, które Dziadek gotował w wielkim garnku. Robił(...)śliwek, cały dom wypełniały wtedy owocowe aromaty. Schłodzony kompot był idealnym napojem, gdy zmęczeni i spragnieni wracaliśmy z zabaw na dworze. Udostępnij Składniki na kompot z truskawek i rabarbaru 300 g truskawek 300 g rabarbaru 3-4 łyżki brązowego cukru 2 goździki 1 1 / 2 litra zimnej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Truskawki opłukać, usunąć szypułki, przekroić na pół

niecodziennikpary
Ciasto z rabarbarem 66

Cześć! Z racji, że w chodakach podwórkowych można było dziś biegać a nie w kaloszach obowiązkowo byłam troszkę na ogrodzie. Przy okazji nie omieszkałam skubnąć rabarbaru. W dzieciństwie rabarbar zanurzałam w cukrze….pycha….teraz już jakoś rzadziej przyznaję. Tyle tych czekolad, ciasteczek i innych marcepanów, że o takich słodyczach się nie pamięta. Upiekłam dziś ciasto z rabarbarem. Zawsze(...)Składniki: * 1 i 3/4 szklanki mąki * 5 jaj * 1 cukier waniliowy * 1 i 1/2 szklanki cukru * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki oleju * 1/4 szklanki wody * rabarbar ok. 50 dkg * cukier puder do posypania Rabarbaru miałam tak na oko pół kilograma, ale akurat tu można dać go mniej lub więcej. Białka ubiłam z cukrami na sztywną pianę

Pieprzyć z Fantazją
Sernik rabarbarowy z nutą czarnej porzeczki 106

Sernik rabarbarowy? Czemu nie? A rabarbar z nutą czarnej porzeczki to już pomysł trafiony w dziesiątkę. Dzisiaj przepis na sernik o niespotykanym smaku. Sernik rabarbarowy. Ale to nie wszystko, bo nie od dzisiaj wiadomo, że sekretem dobrego sernika jest odpowiedni ser. Do dzisiejszego rabarbarowego sernika  wykorzystałam twaróg sernikowy firmy President, który jest idealny do serników zarówno pieczonych(...)włoskim serkiem mascarpone, dzięki czemu jest wyjątkowo kremowy.  SERNIK RABABRABOWY Z NUTĄ CZARNEJ PORZECZKI Składniki: spód: 200 g herbatników 70 g masła  mus rabarbarowy: 500 g rabarbaru 3 łyżki cukru masa serowa: 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President 270 g musu rabarbarowego 400 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl wody 1 łyżka cukru pudru dodatkowo

Bon appetit mon amie
Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem 146

Mój starszy Synek bardzo lubi drożdżówki z serem, a ja bardzo lubię rabarbar, dlatego postanowiłam połączyć wszystko w jedną pyszną całość. Bułeczki te są bardzo delikatne, mięciutkie, z lekkim kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, to polecam polukrować gotowe bułeczki lub dodać więcej cukru do nadzienia. Ja specjalnie nie lukrowałam swoich, aby spokojnie zabrać je ze sobą(...)drożdży instant – 280ml ciepłego mleka – 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – 3 łyżki cukru Nadzienie: – 250g twarogu półtłustego (u mnie drobno mielony) – 300g rabarbaru – 1op. budyniu waniliowego – 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek przed pieczeniem) – 4 łyżki cukru (ewentualnie posłodzić wg uznania) Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i cukier

Smaki Armine