mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy, więc chciałam wypróbować coś nowego. To ciasto chciałam już upiec dawno, ale ciągle nie było okazji, a rabarbar w zamrażarce czekał i czekał. W końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche(...)szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) Warstwa owocowa: 550 gr rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki (może być mrożony, ale warto rozmrozić na sitku, lepiej się wtedy wymiesza z budyniem) 300 gr jabłka (u mnie jedno duże kwaśne Boskop może być też Szara
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto nie chce się kleić) Budyń jaglano-śmietankowy: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z tą instrukcją 400 ml śmietany 30% 1/4 szklanki cukru pudru Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem
moj przepis naDeser na niedzielę to mus! Co dzisiaj planujecie na deser? Ja upiekłam tartę z rabarbarem i bezą. Wspaniały deser na niedzielę, wspaniały deser na lato! O tak, z rabarbarem wypiekam przez całe lato. Tarta z rabarbarem to prosty przepis . Na ogół piekę ciasto z surowym rabarbarem, ale tym razem najpierw go usmażyłam. Spód do tarty wyszedł niesamowicie kruchy. Samo ciasto(...)deser na niedzielę 8 – 10 porcji Składniki: Spód do tarty 250 g pszennej mąŻi 160 masła, zimnego 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody 80 g cukru 700 g rabarbaru 100 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Beza 4 białka 200 g cukru Mąkę i masło pokroić nożem. Ja używam robota z nożem. Następnie dodaj żółtko i wodę. Zagniataj
codojedzeniajeszcze mojej ulubionej kawy, jednak wolę nie ryzykować i nie krzątać się po kuchni, aby nie obudzić moich przylepców :) Naszła mnie ostatnio ochota na gofry. A że i rabarbar prosił się o wykorzystanie, to wymyśliłam sobie taki oto deser. Do ciasta na gofry dosypałam cynamon, rabarbar skarmelizowałam na patelni a całość podałam z lodami waniliowymi i pistacjami. Było pysznie! Składniki(...)cukru 1 jajko (osobno białko i żółtko) 50 g roztopionego masła 200 ml mleka 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Karmelizowany rabarbar: 400 g rabarbaru 100 g cukru 2 łyżki wody Gofry : Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę, cynamon, proszek do pieczenia oraz
My simple kitchenRabarbar jest bardzo wdzięcznym produktem. Można go przygotować na mnóstwo różnych sposobów! Na słodko w postaci zapiekanej pod kruszonką , na serniczku , lub nawet na słono z kurczakiem . Tutaj znajdziecie więcej sposobów na wykorzystanie tego przysmaku. Dziś przedstawiam super łatwy i przyjemny przepis na pyszny rabarbar pod kruszonką z dodatkiem migdałów. Pyszności! Nie sugerujcie się zdjęciem i przygotujcie go w naczyniu(...)cóż, człowiek uczy się całe życie a piekarnika dodrapać do tej pory nie mogę ;P Tak czy inaczej, deser jest pyszny, zapraszam! Scroll down for recipe in English Rabarbar pod migdałową kruszonką (6 porcji) Składniki: 1 kg rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki 150 g brązowego cukru 50 g cukru pudru Składniki na kruszonkę: 150 g mąki 125 g masła
karmelowySkoro sezon na rabarbar w pełni to dzielę się swoim przepisem na pyszne, nieco "uzdrowione" ciasto z dodatkiem tego warzywa ;). Podobne trochę do szarlotki , która niedawno pojawiła się na blogu, a więc dość proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jest słodko kwaśne - oczywiście kwaskowatości nadaje rabarbar, ale żeby przełamać ten smak spód posmarowałam karmelem z daktyli i masła orzechowego(...)dałam także resztkę dżemu o smaku kiwi i agrestu, który miałam w lodówce. Takie połączenie świetnie pasowało do rabarbaru, ale to takie moje udziwnienie, a więc zarówno dżem jak i karmel można śmiało pominąć. Ciasto jest orzeźwiające, doskonale sprawdzi się na deser w ciepłą pogodę. Na pewno fajnie smakowałoby z dodatkiem lodów np.bananowych ! :) Spód i kruszonka wykonane
Healthy food explorerDrożdżówki z rabarbarem to jest to! Rabarbar jeszcze mi się nie znudził: jem z nim ciacha i popijam kompotem ;) No lepiej być chyba nie może! A jeśli Wy także szukacie pomysłów, co dobrego z niego wyczarować polecam proste jogurtowe ciasto lub puszyste babeczki z rabarbarem . Z podanych niżej proporocji wyszło mi 8 dużych drożdżówek, ciągle jeszcze nie umiem się przyzwyczaić(...)łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru +rabarbar Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem? W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Rabarbar kroimy w dużą kostkę
CiastkozercyZerwałam swój cały rabarbar, trochę popadało więc będzie wyrastał nowy. Część przeznaczyłam na kompot a reszta na ciacho. Robiłam już różniaste ciasta, wszystkie przepisy dostępne są w rabarbarowej galerii ,ale oczywiście chciałam wypróbować coś nowego. Poprzeglądałam przepisy i padło na kruche ciasto z rabarbarem i bezą według przepisu Joli . Ciasto wyszło pyszne i nie jest trudne. Beza lekko(...)chrupiąca na wierzchu i fajny sposób połączenia rabarbaru z dżemem. składniki: kruche ciasto 2 szklanki mąki pszennej, ja dałam tortową 4 żółtka 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa z rababrbarem 500 g rabarbaru 1 słoiczek dżemu truskawkowego ( słoik o pojemności 370 ml ) 3 łyżki mąki ziemniaczanej beza 4 białka szczypta soli
Monia miesza i gotujeKompot z rabarbaru i truskawek – znakomity kompot z truskawek i rabarbaru – po schłodzeniu idealny na upalne dni jako alternatywa dla tradycyjnej lemoniady. Nie trzeba się ściśle trzymać podanych poniżej proporcji – można dowolnie zmieniać proporcje w zależności, czy chcemy bardziej kwaśny czy słodki kompot. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(...)adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kompot z rabarbaru i truskawek – Składniki: 4-5 dużych łodyg rabarbaru – ok. 350g 250g truskawek 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku) 1 litr wody @media (min-width:800px){ .ads-right
Kulinarne PrzebojeLekki, szybki i bardzo smaczny deser dla miłośników kwaskowatego, orzeźwiającego rabarbaru. Smak rabarbaru i kolor podkreśla dodatek malin, no chyba, że upolujesz rabarbar malinowy, wtedy opuść dodatek malin. Wspaniały deser na leniwe popołudnie w ogrodzie, na tarasie lub zakończenie grillowej uczty. Na pewno nie zagraża Twojej sylwetce! Po ucieranym cieście z rabarbarem i kruszonką migdałową (przepis tutaj) , drożdżowym placku(...)rabarbarowym (przepis tutaj) rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy! Zapraszam do przepisu! Składniki na 6 słoiczków: 300 g rabarbaru 3/4 szklanki mrożonych malin 3 łyżki ksylitolu/cukru 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - opcjonalnie Składniki na krem: 300 g jogurtu greckiego 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru esencja waniliowa 2 płatki żelatyny dodatkowo: orzeszki pistacjowe truskawki Wykonanie: maliny umieścić w małym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moim ogrodzie wyrósł okazały rabarbar. Oczywiście mógłbym z niego zrobić ciasto rabarbarowiec. Tylko po co? Wolę z tego kwaśnej rośliny przyrządzić coś co będzie sprawiało, że do mojego domu będą chętniej zaglądać goście – to likier rabarbarowy. Trunek jest słodki i zarazem kwaśny do tego o mocy ok. 20 proc. Warto zapamiętać ten przepis, bowiem takie likiery są na wagę(...)złota. Zatem do dzieła! Polecam wam także moją kanapkę nowojorską . Na pewno wam zasmakuje. Film Składniki – likier rabarbarowy 600 g rabarbaru 200 ml wódki 250 g cukru brązowego laska wanilii cytryna Przepis na likier rabarbarowy Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Łodygi kroimy w centymetrowe kawałki. Wsypujemy je do garnka, a do niego także dodajemy cukier brązowy i laskę wanilii
Kuchennyviral.plWciąż mam rabarbar na ogrodzie, więc dzisiaj upiekłam kolejne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Lubicie drożdżowe z rabarbarem? Ja bardzo! Rabarbar jest pyszny i nawet mrożę go na zimę. W tym roku wyrósł później ale obrodził nieźle. Ciasto drożdżowe z kruszonką jest jak puch. Lubię drożdżowe do kawy, a to jest delikatnie słodkie, więc chętnie podaję je na śniadanie ze szklanką(...)lekkie różnice smakowe, bo drożdżowe z brązowym cukrem jest ciemniejsze i jakby lekko karmelowe w smaku. Dzisiaj upiekłam tradycyjne drożdżowe, gościom smakowało, więc cieszę się niezmiernie! Drożdżowe z rabarbarem Składniki: foremka o wymiarach 25 cm x 35 cm 150 g cukru 100 g masła, miękkiego 600 g mąki 250 ml mleka 35 g świeżych drożdży 1 jajko + 1 żółtk0 szczypta
codojedzeniadobrze spałam tamtej nocy... Po opowiedzeniu tej mrożącej w żyłach krew historii w pracy usłyszałam: To za ile wystawiliście dom na sprzedaż...? Ha. Ha. Przepis na to ciasto z rabarbarem znalazłam na blogu Pistachio . Spodobał mi się bardzo, bo są w nim same dobre rzeczy: miękkie, waniliowe ciasto ucierane, karmelizowany rabarbar i krem budyniowy. Niewielki dodatek kardamonu nadaje mu wyrazistego(...)czasu. A ciacho wychodzi obłędne! Delikatne, słodko-kwaśne i wilgotne, a do tego długo zachowuje świeżość. Czy ktoś w ogóle mógłby próbować mu się oprzeć...? Duńskie ciasto z rabarbarem, kardamonem i budyniem Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) krem budyniowy: 250 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko 50 g cukru 15 g mąki ziemniaczanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon rabarbarowy trwa w najlepsze, więc pozwólcie, że i ja podzielę się swoim łatwym przepisem na ciasto z rabarbaru. Nie ma w nim oleju, co dla jednych może być wadą, a dla innych zaletą Cukru też niekoniecznie trzeba dodawać do środka – mnie się zdarzyło raz zapomnieć… Skompensowałam to przez bardzo hojne posypanie ciasta cukrem pudrem. I gdybym się(...)pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub brązowego) Mokre: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego) Nadzienie: 2 długie łodygi rabarbaru 1/2 łodygi rabarbaru pocięta na paski do przybrania ciasta na wierzchu Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy w paski, wkładamy na patelnie podlewamy 2 łyżkami wody i smażymy przez kilka minut
Lamarida.plPóki jeszcze jest rabarbar koniecznie musicie zrobić to pyszne jogurtowe ciasto. Nie od dziś wiadomo, że do smakowitego duetu z rabarbarem jest też niezbędna nasza pyszna polska truskawka. Ciacho jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zawiera niewiele tłuszczu, jest wilgotne i puszyste. Po prostu słodkie lato na talerzu ! Za co kochamy truskawki Truskawki są pierwszymi owocami(...)Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas
Kulinarne przygody Gatity