winogrona - 1874 przepisów (strona:59/125)

Zupa fasolowa z podsmażaną brukselką i pieczarkami. Dieta - szybka przemiana 124

błyskawicznie, jeśli użyjesz fasolki z puszki. Polecam! Składniki: 250 g białej fasolki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 350 g mrożonej brukselki 2 łyżki oleju z pestek winogron około 800 ml bulionu warzywnego 100 g ciemnych pieczarek 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari 1 łyżka kurkumy 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: fasolkę namoczyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Restauracja Amarylis 113

odwrót. Pierwszy raz kosztowaliśmy tatara rybnego - bardzo dobry.  Zamówiliśmy: Polędwica wołowa, wędzona dynia, grillowany ziemniak z czosnkiem, sos z grzybów Czekoladowa kula, zabajone z tytoniem, suska sechlońska, pomarańcza, winogrona Wszystko było obłędne. Polędwica wysmażona perfekcyjnie. Dodatki idealnie dobrane. Sos z grzybków chińskich, a nie jak się spodziewałam borowików czy prawdziwków. Wędzona dynia... Rewelacja. Jedliśmy, nie mogąc nadziwić się pięknem

Karola gotuje
Biscotti z suszonymi wiśniami i nerkowcami 180

mleku czy w zbożowej kawie ? A wy w czym najchętniej zanurzycie wasze biscotti???? Składniki:  300 g mąki  140 g drobnego cukru  125 ml oleju z pestek winogron, lub rzepakowego 2 duże jajka (L) 10 g skórki cytrynowej świeżo startej  30 g migdałów całych 60 g orzechów nerkowca  100 g suszonej wiśni Bakalland  2 łyżeczki

vaniliowoczekoladowa
Hummus kremowo - jedwabisty 140

kuminu) mielonego - ja użyłam kumin ze sklepu z żywnością arabską (ma zupełnie inny smak od tego w supermarkecie) 50 - 60 ml bardzo zimnej wody 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (Extra virgin) o bardzo łagodnym smaku sól do smaku Przygotowanie Ciecierzyca z szybkowaru Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 12 min Otwieranie Garnka Szybkie

Szybko Szybkowar
Bezglutenowa śniadaniowa pizza z dżemem, "serem" z nerkowców i owocami 154

roztopionego, klarowanego masła 3 łyżki dżemu Łowicz z dzikiej róży 75 gram orzechów nerkowca 2 łyżki soku z cytryny ulubione owoce (ja użyłam malin, borówek, kiwi, pomarańczy, świeżej figi, winogron i pitai) 1 łyżka ekspandowanej quinoy świeże listki młodej mięty świeże listki tymianku szczypta soli pół łyżeczki miodu Wykonanie: Z mąki, inuliny, jajka, wody i masła przygotowujemy ciasto, dodajemy

Quinoa Raz!
na szybko francuskie z kisielowym dżemem... 128

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 400 ml, kisiel wiśniowy 1 opakowanie/duże, cukier - ile potrzeba, cynamon - ile potrzeba dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi przełożyć do miski, wsypać kisiel duża porcja lub 2 zwykłe opakowania kisielu, wszystko wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na blaszce na papierze, przez cały środek wyłożyć dżem zostawiając brzegi

W Mojej Kuchni Lubię
SAŁATKA MAKARONOWA Z SALAMI, KABANOSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 156

musztardy francuskiej 1 łyżka dobrego sosu sojowego 4 łyżki oleju/oliwy z  suszonych pomidorów 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki dobrego octu winnego (u nas biały z dodatkiem moszczu winogron) 2  posiekane ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie Podane składniki na sos zmieszajcie razem (najlepiej w pojemniku do przygotowywania sosów lub w słoiczku z zakrętką -mocno

OliveandThyme
Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą? 155

Morele Kukurydza Pietruszka Seler Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak   Teraz jest zima. Do ugotowania zostały mi sezonowe: Ananas, Brukselka, Czosnek, Jarmuż, Mandarynki, Pasternak, Pietruszka, Por, Pomarańcze, Roszponka, Szalotki i Seler. Mam jeszcze mnóstwo czasu do wiosny

Ugotowane pozamiatane
Paprykarz z tuńczykiem 126

pełnoziarnistego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 135g) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora  1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili pieprzu cayenne świeżo mielony pieprz sól 2 łyżeczki octu balsamicznego Ryż ugotować

Kolorowa kuchnia Elki
GRILLOWANY CAMEMBERT Z ORZECHAMI I MIODEM 125

miodu Wykonanie: Camembert grillujemy z obu stron na patelni grillowej, aż będzie miękki w środku. Na patelni krystalizujemy miód, dodajemy orzechy, mieszamy, jeszcze ciepłym polewamy po serze. Podajemy z winogronami i lampką wina Monte Santi- jest to jedno z nowych win, które zachwyca smakiem i aromatem ,a najprostszy deser zamienia w kulinarna rozkosz

Z Majeczką w kuchni
Koktajl z arbuza na oczyszczenie nerek 218

Składniki (2 porcje): 450 g świeżych truskawek 450 g arbuza 100 g białego winogron Sposób wykonania: Owoce umyć i sunąc pestki oraz cześć niejadalne. Zmiksować w blenderze. Podawać schłodzone. Wartość odżywcza: Smacznego

Menu Zdrowia
Ciasto kakaowe z gruszkami 215

mąki 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka 200ml jogurtu greckiego 120ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 3 miękkie gruszki Jajka roztrzepać z cukrem, dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem, wsypać do masy jajecznej, wymieszać rózgą. Ciasto przelać do wyłożonej papierem

Obiad gotowy
Kruche ciasto z malinami i pianką 264

szklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 200g masła 1 łyżka śmietany 18% 3 żółtka pianka: 6 białek 1 szklanka cukru 100ml oleju (z pestek winogron, kokosowego lub rzepakowego) 1 op. budyniu malinowego (na 500ml mleka, bez cukru) 1 op. budyniu śmietankowego (na 500ml mleka, bez cukru) 2-3 szklanki malin opcjonalnie cukier puder do posypania

Obiad gotowy