winogrona - 1874 przepisów (strona:52/125)

MAKARON W SOSIE PAPRYKOWO-BATATOWYM 204

rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej. SKŁADNIKI (około 3 porcji): 3 czerwone papryki 1 mały batat 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy pieprz cayenne curry kilka kropel cytryny ulubiony makaron (u mnie zielony w składzie ze szpinakiem) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Na początek pieczemy w naczyniu żaroodpornym pokrojoną paprykę

wege i kropka
DROŻDŻÓWKI 195

świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mleka kokosowego - około 2 szklanek mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka oleju (np. z pestek winogron) - powidła śliwkowe - cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotowujemy zaczyn - łączymy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Mąkę z dodatkiem soli przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn, mleko kokosowe, olej. Delikatnie łączymy

wege i kropka
TAGLIATELLE W SOSIE POMIDOROWYM 195

krojonych pomidorów 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina półwytrawnego sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego olej z pestek winogron / oliwa z oliwek podprażony słonecznik rukola czarne oliwki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron tagliatelle gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ulubiony olej i na złoty kolor podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy

wege i kropka
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 267

blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać sporą szczyptą soli, pieprzu oraz po połowie łyżeczki słodkiej papryki, kuminu i kolendry. Polać niepełną łyżką oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron), wymieszać (najlepiej palcami) tak, by kawałki batata były równo pokryte przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 15 – 20 minut, do miękkości. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miseczki

Even Better Food
Wielka księga słoików 177

mango i bananów.A jeśli to mało, to jeszcze wyobraźcie sobie relisze z marchewki i fenkułu, z papryki i chrzanu, z klementynek i słodkiej cebuli, ewentualnie z winogron i żurawiny. To nawet brzmi bardzo ciekawie i obiecująco… Nie jest też na pierwszy rzut oka szczególnie trudne. Autorka podaje przepisy zazwyczaj na 4-8 słoików, udziela wskazówek dotyczących przygotowania, sugeruje

GRUBY WAŁEK
Ciasto z jeżynami na koniec lata 139

cukru (3 x 35 gramów) 6 białek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka (lub nieco mniej) cukru 1/2 szklanki neutralnego oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron) 500 gramów owoców (jeżyny, maliny) – mogą być mrożone Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest

Patchwork
Aioli. Prowansalski majonez czosnkowy. 199

Składniki: 2 ząbki czosnku 2 żółtka 150 ml oliwy (lub pół na pół z olejem z pestek winogron) duża szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Żółtka dokładnie oddzielić od białek i umieścić w miseczce lub moździerzu. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą na pastę. Dodać do żółtek. Dodać kilka kropli oliwy i rozpocząć ucieranie w moździerzu

zadanie-gotowanie
Fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI, piąty element podczas Vegan Food Festival 191

chciały współpracować z marynowanym   tempehem , buraczanym makaronem i chutneyem z truskawek. Podobny przepis znajdziecie tu (klik), Zupa:  ajoblanco , czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na   ajoblanco   można znaleźć tutaj . Danie główne:  wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika

Food Square
Letnia kostka owocowa 192

biszkoptów Masa serowa: 330 ml śmietanki 30% ½ kg twarogu mielonego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa 50 g startej gorzkiej czekolady ½ szklanki cukru pudru Wierzch: Dowolne owoce lata (czereśnie, winogrona, banany, truskawki) 2  galaretki krystaliczne Dr.Oetker Sposób przygotowania: Biszkopciki układamy na dnie kwadratowej tortownicy. Galaretki -truskawkową i agrestowa, rozpuszczamy  osobno w szklance gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystudzenia

Wanilia i Kardamon
Racuchy drożdżowe z borówkami 206

dawniej królowały tylko z jabłkiem, bo tak wyniosłam z domu, to teraz upycham w nie chyba każde owoce. Agrestu i kiwi jeszcze tylko nie próbowałam :) Aaaa i winogron :D Jeśli więc i Wy lubicie słodkie obiady (ja to w ogóle słodkie mogę na śniadanie, obiad i kolację!), to zapraszam ;)  Z moim pomocnikiem mam tyle dobrze, że sam zrobi

Kuchnia w czekoladzie
Kawałki kurczaka w aromatycznym cieście 332

propozycje. Na dzisiejszy obiad zrobiłam polędwiczki w aromatycznym cieście- pietruszkowym i paprykowym. Mięso jest soczyste i delikatne. SKŁADNIKI: 0,5 kg polędwiczek z kurczaka MARYNATA: 2 łyżki oleju z winogron 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka octu winnego jasnego sól, pieprz zioła:lubczyk, majeranek, chmali-suneli CIASTO: 2 jajka 2 łyżki mąki pęczek pietruszki lub drobno posiekana papryka vegeta

Kuchnia Beaty
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 439

czerwona papryka 1 żółtka papryka 1/2 niedużej czerwonej cebuli 10 zielonych szparagów 10 – 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce

Even Better Food
Ogórki małosolne i ogórki kiszone 202

porządne (kopiate) łyżki soli 4 korzenie chrzanu (u mnie każdy miał ok 20 cm) 10 ziarenek ziela angielskiego 8 liści laurowych pęczek koperku łyżeczka białej gorczyce Opcjonalnie: liście winogron, lub liście porzeczki, lub liście chrzanu, lub liście wiśni Po pierwsze kupując ogórki wybierajcie te, które są najświeższe, mają być twarde, nieduże i niegrube. Przygotowania zaczynamy od zalewy. Zagotowujemy wodę

PatiGotuje
Tarta z owocami 136

śmietanki 30% lub 36% 1 kubeczek (250 g) serka mascarpone 4 łyżki (40 g) cukru pudru z wanilią Dodatkowo: kilka (200 g) truskawek 2 owoce kiwi kilka winogron Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki

Fitsweet.me
Kokosowa jaglanka z owocami 165

porcje): Jaglanka: 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 0,75 szklanki (180 g) śmietanki kokosowej 1 łyżka miodu szczypta soli Dodatkwo: 2 garści borówek 2 garści winogron 1 banan listki mięty Przygotowanie: 1) Kaszę jaglaną zalać szklanką goracej wody, a następnie gotować ze szczyptą soli na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, do momentu aż wchłonie całą

Fitsweet.me

Proponowane wyszukiwania