100g) dobrej ciemnej czekolady 80g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 100ml mleka owsianego lub sojowego 100g masła orzechowego (migdałowego lub arachidowego) szczypta soli morskiej Owoce do podania: 100g winogron bez pestek, 1 banan pokrojony w plasterki, kilka plastrów (ok 140g) ananasa z puszki oraz 50g orzeszków macadamia Do małego rondla przełóż połamaną na kawałki czekoladę, cukier, mleko i wstaw
Roślinna - blog wegańskichciałabym zapakować do słoika? Dobrze wygląda słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem, morele z tymiankiem, śliwki w herbacie, marynowane rzodkiewki, macerat malinowy, kiszone pomidorki z winogronami, chipsy z cukinii, dżem z boczku i fig dressing z mango i imbirem. W słoiku Autorka: Kasia Marciniewicz Wydawnictwo: Publicat Data premiery: 2017 Ilość stron: 240 Artykuł “W słoiku
Ugotowane pozamiataneroli dodatku do obiadu, to mój debiut z nią. Bardzo dużo ciekawych rzeczy można z dodatkiem czerwonej kapusty zrobić. Za mną teraz chodzi sok z czerwonej kapusty, granatu i winogron… brzmi intrygująco, ale ciekawe jak smakuje. Zrobię i dam znać czy warto. Artykuł Czerwona kapusta z rodzynkami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanwina wężyk do zlewania wina butelki specjalne drożdże do produkcji wina Każdy wie, że wino można zrobić praktycznie ze wszystkich owoców. Świetnie nadają się do tego jeżyny, truskawki, rabarbar, winogron, wiśnie, porzeczki, a nawet maliny. Warunek jest jeden: owoce muszą być zdrowe i dorodne. Każdy winiarz wie, że sfermentowane zgniłe gruszki czy też jabłka nie wyprodukują alkoholu tylko ocet. Ciekawostką
Moja smaczna kuchniaOlej lniany jest naturalnym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych. A także: orzeszki ziemne, makadamia, mak, pistacje, migdały, sezam, surowe oliwki, nasiona arganowe, nasiona gorczycy, nasiona chia, orzechy brazylijskie, nerkowce, pestki winogron, nasiona konopi, rzepak czy też nasiona kolendry. Z tych „odpadów:, które zostaną śmiało możemy zrobić mąkę ( odpady wystarczy wysuszyć, i zmielić! ). OBSŁUGA: Tak jak już pisałam powyżej obsługa prasy
Ostra na Słodkosobie chwile danonkami pod wieloma postaciami. Jogurtowymi deserkami częstowaliśmy znajomych, a tak naprawdę ich dzieciaczki. Najlepsze połączenie to sałatka owocowa z musli i brzoskwiniowym danonkiem. Co potrzebujemy: garść winogron 2 kiwi 1 banan 1 gruszka 1 jabłko 2 łyżki domowej granoli syrop klonowy brzoskwiniowe #danonki Bardziej zaawansowanym deserkiem, ale równie pysznym są danonkowe serniczki na zimno
Życie zaczyna się w kuchniczęsto. Do przyrządzania kompotów najlepiej nadają się: agrest, brzoskwinie, czarne jagody, wiśnie, jabłka, gruszki, maliny, morele, śliwki (węgierki, renklody, mirabelki), truskawki. Piłam domowe kompoty z wiśni, także z białych winogron, wspaniałe. Najczęściej oczyszczamy owoce, usuwamy z nich gniazda nasienne, szypułki i inne, w zależności jakich owoców używamy i co posiadają. Zalewamy wodą - zazwyczaj na 1 kg owoców potrzebujemy 1 litr
Zasmakuj Kuchniczęsto. Do przyrządzania kompotów najlepiej nadają się: agrest, brzoskwinie, czarne jagody, wiśnie, jabłka, gruszki, maliny, morele, śliwki (węgierki, renklody, mirabelki), truskawki. Piłam domowe kompoty z wiśni, także z białych winogron, wspaniałe. Najlepszy kompot pamiętam z dzieciństwa, przygotowywała go Babcia z naszych drzewek w mini sadzie - wiśni. Z wiśni, czasem w połączeniu z jabłkami bądź zamiennie, tylko z jabłek. Nigdy się
Zasmakuj KuchniKukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą jadłam buraki, mandarynki, fasolę, orzechy, mango czy ziemniaki. To bardzo
Ugotowane pozamiatanekolendry, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, olej do smażenia, najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron. Przygotowanie: Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Do zmielonej masy dać natki, sodę, sól i resztę przypraw, jeśli
Państwo Wojtczuk gotująnasączyłam ponczem, również omijając brze gi. Całość tortu należy posmarować masą z mascarpone, wyrównując jego brzegi i wierzch. Wierzch ciasta posypałam tartą, gorzką czekoladą i ułożyłam przekrojone na pół winogrona bezpestkowe. Tort wyszedł bardzo duży. W sumie było ok 20 porcji. Był lekki i nieprzesłodzony. Galaretka i jagody nadały mu rześkości. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuczubatych łyżeczek żelatyny 10 łyżek zimnej wody do żelatyny 200 ml śmietany 30% 250 g świeżych borówek Na wierzch : galaretka, np agrestowa lub pomarańczowa i ewentualnie dodatkowe borówki lub winogrona Żelatynę zalać zimną wodą, poczekać do napęcznienia, rozpuścić w kąpieli wodnej i poczekać aż przestygnie. Ser zmiksować z cukrem. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodać do sera
Ze smakiem bez glutenugłówka kapusty kilka pomidorków koktajlowych lub 2 duże liść laurowy pieprz sól, trochę maggi cebulka szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron WYKONANIE: cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. dodać do cebuli, kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb, poszatkować
Kuchnia Beatydługi kawałek nitki przeciągam między ciastem a spodem blaszki, delikatnie naciągając końce ku górze. Tak uzyskujemy gładką, równą i bez zacięż powierzchnię ciasta. Dekoracja dowolna, u mnie to był winogron, każdy może to zrobić po swojemu. I tym sposobem mamy, prosty, delikatny idealnie równy sernik na mega kruchym czekoladowym spodzie
Dieta moja pasja