winogrona - 1874 przepisów (strona:55/125)

Tarta z owocami 110

śmietanki 30% lub 36% 1 kubeczek (250 g) serka mascarpone 4 łyżki (40 g) cukru pudru z wanilią Dodatkowo: kilka (200 g) truskawek 2 owoce kiwi kilka winogron Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki

Fitsweet.me
Kokosowa jaglanka z owocami 142

porcje): Jaglanka: 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 0,75 szklanki (180 g) śmietanki kokosowej 1 łyżka miodu szczypta soli Dodatkwo: 2 garści borówek 2 garści winogron 1 banan listki mięty Przygotowanie: 1) Kaszę jaglaną zalać szklanką goracej wody, a następnie gotować ze szczyptą soli na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, do momentu aż wchłonie całą

Fitsweet.me
Z ŁĄKI NA TALERZ: Konfitura z młodych pędów świerku 182

już następnego dnia stałam na betonowych kaflach na działce i zbierałam jasnozielone pędzelki świerku. Najlepsze są te najmłodsze, puszczone na początku wiosny. Kwaskowaty, naprawdę podobny w smaku do zielonego winogrona...nie do końca dojrzałego ale jest pyszny! Oprócz tego świerk zawiera witaminę C, A i całą gamę innych ważnych dla zdrowia związków. Jest naprawdę warty wypróbowania i najpyszniejszy na grzankach

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sos pieczarkowy 159

Składniki: 500 g pieczarek, 1 cebula, 100 ml śmietany 18%, 150-200 ml wody, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, 1 łyżka masła lub oleju (np. z pestek winogron lub kokosowego) Przygotowanie: Umyte i obrane pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie na duży ognień, kiedy się lekko się przyrumienią, dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę

rozgotowana
Placki z cukinii ze świeżymi ziołami. 125

pokrojoną dymką. Wszystko połączyć razem i dokładnie wymieszać. Placki można smażyć w piekarniku lub na patelni. ⇒ do smażenia na patelni możemy użyć tłuszczu koksowego lub oleju np. z pestek winogron. Smażymy na wolnym ogniu aż z obu stron będą rumiane ok. 10 minut. ⇒ jeśli chcemy piec placki w piekarniku najlepiej dodać do ciasta oliwę lub olej, my dodajemy 3 łyżki

rozgotowana
Warkoczyki z ciasta francuskiego 331

łyżki kukurydzy ser żółty przyprawy do kurczaka: świeżo mielony pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka sos czosnkowy (przepis już na blogu;) sałatka: zielona sałata, pomidor malinowy, ogórek, zielone winogrono, ser feta Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w dłuższe paski, oprószamy przyprawami i podduszamy na wodzie. Studzimy, a w tym czasie ciasto francuskie kroimy na trzy części. Układamy na cieście francuskim kurczaka

Lawendowe Niebo
Fondue czekoladowo-orzechowe 180

100g) dobrej ciemnej czekolady 80g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 100ml mleka owsianego lub sojowego 100g masła orzechowego (migdałowego lub arachidowego) szczypta soli morskiej Owoce do podania: 100g winogron bez pestek, 1 banan pokrojony w plasterki, kilka plastrów (ok 140g) ananasa z puszki oraz 50g orzeszków macadamia Do małego rondla przełóż połamaną na kawałki czekoladę, cukier, mleko i wstaw

Roślinna - blog wegański
“W słoiku” – recenzja 159

chciałabym zapakować do słoika? Dobrze wygląda słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem, morele z tymiankiem, śliwki w herbacie, marynowane rzodkiewki, macerat malinowy, kiszone pomidorki z winogronami, chipsy z cukinii, dżem z boczku i fig dressing z mango i imbirem. W słoiku Autorka: Kasia Marciniewicz Wydawnictwo: Publicat Data premiery: 2017 Ilość stron: 240 Artykuł “W słoiku

Ugotowane pozamiatane
Czerwona kapusta z rodzynkami 148

roli dodatku do obiadu, to mój debiut z nią. Bardzo dużo ciekawych rzeczy można z dodatkiem czerwonej kapusty zrobić. Za mną teraz chodzi sok z czerwonej kapusty, granatu i winogron… brzmi intrygująco, ale ciekawe jak smakuje. Zrobię i dam znać czy warto. Artykuł Czerwona kapusta z rodzynkami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Porady dla początkującego winiarza 134

wina wężyk do zlewania wina butelki specjalne drożdże do produkcji wina Każdy wie, że wino można zrobić praktycznie ze wszystkich owoców. Świetnie nadają się do tego jeżyny, truskawki, rabarbar, winogron, wiśnie, porzeczki, a nawet maliny. Warunek jest jeden: owoce muszą być zdrowe i dorodne. Każdy winiarz wie, że sfermentowane zgniłe gruszki czy też jabłka nie wyprodukują alkoholu tylko ocet. Ciekawostką

Moja smaczna kuchnia
Czy w domu da się zrobić olej? YODA THIRD – prasa do tłoczenia oleju 140

Olej lniany jest naturalnym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych. A także: orzeszki ziemne, makadamia, mak, pistacje, migdały, sezam, surowe oliwki, nasiona arganowe, nasiona gorczycy, nasiona chia, orzechy brazylijskie, nerkowce, pestki winogron, nasiona konopi, rzepak czy też nasiona kolendry. Z tych „odpadów:, które zostaną śmiało możemy zrobić mąkę ( odpady wystarczy wysuszyć, i zmielić! ). OBSŁUGA: Tak jak już pisałam powyżej obsługa prasy

Ostra na Słodko
Danonkowe deserki - kampania #danonki #PowiedzTak 147

sobie chwile danonkami pod wieloma postaciami. Jogurtowymi deserkami częstowaliśmy znajomych, a tak naprawdę ich dzieciaczki.  Najlepsze połączenie to sałatka owocowa z musli i brzoskwiniowym danonkiem. Co potrzebujemy: garść winogron 2 kiwi 1 banan 1 gruszka  1 jabłko 2 łyżki  domowej granoli syrop klonowy brzoskwiniowe #danonki Bardziej zaawansowanym deserkiem, ale równie pysznym są danonkowe serniczki na zimno

Życie zaczyna się w kuchni
Jak przygotować i pasteryzować kompoty? 187

często. Do przyrządzania kompotów najlepiej nadają się: agrest, brzoskwinie, czarne jagody, wiśnie, jabłka, gruszki, maliny, morele, śliwki (węgierki, renklody, mirabelki), truskawki. Piłam domowe kompoty z wiśni, także z białych winogron, wspaniałe. Najczęściej oczyszczamy owoce, usuwamy z nich gniazda nasienne, szypułki i inne, w zależności jakich owoców używamy i co posiadają. Zalewamy wodą - zazwyczaj na 1 kg owoców potrzebujemy 1 litr

Zasmakuj Kuchni
Kompot z jabłek na 3 sposoby 192

często. Do przyrządzania kompotów najlepiej nadają się: agrest, brzoskwinie, czarne jagody, wiśnie, jabłka, gruszki, maliny, morele, śliwki (węgierki, renklody, mirabelki), truskawki. Piłam domowe kompoty z wiśni, także z białych winogron, wspaniałe. Najlepszy kompot pamiętam z dzieciństwa, przygotowywała go Babcia z naszych drzewek w mini sadzie - wiśni. Z wiśni, czasem w połączeniu z jabłkami bądź zamiennie, tylko z jabłek. Nigdy się

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania