winogrona - 1874 przepisów (strona:53/125)

Z ŁĄKI NA TALERZ: Konfitura z młodych pędów świerku 215

już następnego dnia stałam na betonowych kaflach na działce i zbierałam jasnozielone pędzelki świerku. Najlepsze są te najmłodsze, puszczone na początku wiosny. Kwaskowaty, naprawdę podobny w smaku do zielonego winogrona...nie do końca dojrzałego ale jest pyszny! Oprócz tego świerk zawiera witaminę C, A i całą gamę innych ważnych dla zdrowia związków. Jest naprawdę warty wypróbowania i najpyszniejszy na grzankach

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sos pieczarkowy 196

Składniki: 500 g pieczarek, 1 cebula, 100 ml śmietany 18%, 150-200 ml wody, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, 1 łyżka masła lub oleju (np. z pestek winogron lub kokosowego) Przygotowanie: Umyte i obrane pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie na duży ognień, kiedy się lekko się przyrumienią, dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę

rozgotowana
Placki z cukinii ze świeżymi ziołami. 162

pokrojoną dymką. Wszystko połączyć razem i dokładnie wymieszać. Placki można smażyć w piekarniku lub na patelni. ⇒ do smażenia na patelni możemy użyć tłuszczu koksowego lub oleju np. z pestek winogron. Smażymy na wolnym ogniu aż z obu stron będą rumiane ok. 10 minut. ⇒ jeśli chcemy piec placki w piekarniku najlepiej dodać do ciasta oliwę lub olej, my dodajemy 3 łyżki

rozgotowana
Warkoczyki z ciasta francuskiego 351

łyżki kukurydzy ser żółty przyprawy do kurczaka: świeżo mielony pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka sos czosnkowy (przepis już na blogu;) sałatka: zielona sałata, pomidor malinowy, ogórek, zielone winogrono, ser feta Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w dłuższe paski, oprószamy przyprawami i podduszamy na wodzie. Studzimy, a w tym czasie ciasto francuskie kroimy na trzy części. Układamy na cieście francuskim kurczaka

Lawendowe Niebo
Fondue czekoladowo-orzechowe 214

100g) dobrej ciemnej czekolady 80g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 100ml mleka owsianego lub sojowego 100g masła orzechowego (migdałowego lub arachidowego) szczypta soli morskiej Owoce do podania: 100g winogron bez pestek, 1 banan pokrojony w plasterki, kilka plastrów (ok 140g) ananasa z puszki oraz 50g orzeszków macadamia Do małego rondla przełóż połamaną na kawałki czekoladę, cukier, mleko i wstaw

Roślinna - blog wegański
“W słoiku” – recenzja 189

chciałabym zapakować do słoika? Dobrze wygląda słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem, morele z tymiankiem, śliwki w herbacie, marynowane rzodkiewki, macerat malinowy, kiszone pomidorki z winogronami, chipsy z cukinii, dżem z boczku i fig dressing z mango i imbirem. W słoiku Autorka: Kasia Marciniewicz Wydawnictwo: Publicat Data premiery: 2017 Ilość stron: 240 Artykuł “W słoiku

Ugotowane pozamiatane
Czerwona kapusta z rodzynkami 180

roli dodatku do obiadu, to mój debiut z nią. Bardzo dużo ciekawych rzeczy można z dodatkiem czerwonej kapusty zrobić. Za mną teraz chodzi sok z czerwonej kapusty, granatu i winogron… brzmi intrygująco, ale ciekawe jak smakuje. Zrobię i dam znać czy warto. Artykuł Czerwona kapusta z rodzynkami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Porady dla początkującego winiarza 161

wina wężyk do zlewania wina butelki specjalne drożdże do produkcji wina Każdy wie, że wino można zrobić praktycznie ze wszystkich owoców. Świetnie nadają się do tego jeżyny, truskawki, rabarbar, winogron, wiśnie, porzeczki, a nawet maliny. Warunek jest jeden: owoce muszą być zdrowe i dorodne. Każdy winiarz wie, że sfermentowane zgniłe gruszki czy też jabłka nie wyprodukują alkoholu tylko ocet. Ciekawostką

Moja smaczna kuchnia
Czy w domu da się zrobić olej? YODA THIRD – prasa do tłoczenia oleju 168

Olej lniany jest naturalnym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych. A także: orzeszki ziemne, makadamia, mak, pistacje, migdały, sezam, surowe oliwki, nasiona arganowe, nasiona gorczycy, nasiona chia, orzechy brazylijskie, nerkowce, pestki winogron, nasiona konopi, rzepak czy też nasiona kolendry. Z tych „odpadów:, które zostaną śmiało możemy zrobić mąkę ( odpady wystarczy wysuszyć, i zmielić! ). OBSŁUGA: Tak jak już pisałam powyżej obsługa prasy

Ostra na Słodko
Danonkowe deserki - kampania #danonki #PowiedzTak 176

sobie chwile danonkami pod wieloma postaciami. Jogurtowymi deserkami częstowaliśmy znajomych, a tak naprawdę ich dzieciaczki.  Najlepsze połączenie to sałatka owocowa z musli i brzoskwiniowym danonkiem. Co potrzebujemy: garść winogron 2 kiwi 1 banan 1 gruszka  1 jabłko 2 łyżki  domowej granoli syrop klonowy brzoskwiniowe #danonki Bardziej zaawansowanym deserkiem, ale równie pysznym są danonkowe serniczki na zimno

Życie zaczyna się w kuchni
Owoce i warzywa sezonowe – wiosna 164

Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak     Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą jadłam buraki, mandarynki, fasolę, orzechy, mango czy ziemniaki. To bardzo

Ugotowane pozamiatane
Falafel idealny by Jadłonomia 188

kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, olej do smażenia, najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron. Przygotowanie: Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Do zmielonej masy dać natki, sodę, sól i resztę przypraw, jeśli

Państwo Wojtczuk gotują
Bezglutenowy tort z masą z mascarpone i galaretką jabłkową 227

nasączyłam ponczem, również omijając brze gi. Całość tortu należy posmarować masą z mascarpone, wyrównując jego brzegi i wierzch. Wierzch ciasta posypałam tartą, gorzką czekoladą i ułożyłam przekrojone na pół winogrona bezpestkowe. Tort wyszedł bardzo duży. W sumie było ok 20 porcji. Był lekki i nieprzesłodzony. Galaretka i jagody nadały mu rześkości. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sernik na zimno borówkami 144

czubatych łyżeczek żelatyny 10 łyżek zimnej wody do żelatyny 200 ml śmietany 30% 250 g świeżych borówek Na wierzch : galaretka, np agrestowa lub pomarańczowa i ewentualnie dodatkowe borówki lub winogrona Żelatynę zalać zimną wodą, poczekać do napęcznienia, rozpuścić w kąpieli wodnej i poczekać aż przestygnie.  Ser zmiksować z cukrem. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodać do sera

Ze smakiem bez glutenu

Proponowane wyszukiwania