tygodniu zabieram się za cukinie, wiec podzielę się z Wami przepisem :-) Mamy też i owoce, tutaj też ciekawe i smakowite propozycje takie jak marynowane czereśnie, słodko-kwaśne marynowane winogrona, brzoskwinie na pikantnie i na słodko, marynowane słupki ananasa, alebo gruszki marynowane w pięciu przyprawach :-) Kolejny rozdział to sosy chili, salsy i inne. Tutaj kolejna porcja przepisów na sosy chili, salsę
kruche babeczkicoś jeść, ani już tym bardziej stać w kuchni, by przygotować coś smacznego. Składniki: * 400 ml wrzącej wody * 1 galaretka (u mnie truskawkowa) * owoce (u mnie banany, truskawki i winogrona) * bita śmietana w sprayu Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia. Owoce pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w salaterkach, kubeczkach. Zalać zimną galaretką, odstawić
Zrób to smaczniesię z odpowiednim trzaskiem. Czekolada niestety nie pachnie intensywnym kakao tylko trochę jakby drewnem. Struktura jest lekko proszkowa i sucha. Czuć mocną gorycz z winnymi nutami jakby wiśni i winogrona. Bardzo nam pod tym względem przypomina wersję z Acai . Dzięki nim słodycz jest nieco wyraźniejsza ale goryczka nadal dominuje. Po rozpuszczeniu na języku pozostaje proszkowo-kakaowy posmak. Podsumowanie: Jest
Candy Pandasdaktyli, który polecam, jako alternatywę dla cukru. Można oczywiście dosłodzić całość syropem klonowy lub miodem. Składniki: otręby owsiane, jogurt naturalny, maliny, żurawina, orzechy pecan, morele, banany, słonecznik, winogrona, syrop z daktyli Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy otręby, na otręby nakładamy jogurt naturalny, na jogurt kładziemy pozostałe składniki. Kolejność zależy od wyobraźni. Kiedy wszystko jest już poukładane "dosładzamy" syropem
Smaki Przyprawy i KoloryMorele Kukurydza Pietruszka Sałata Morwa Mirabelki Pomarańcze Seler Ogórek Morele Por Smardze Papryka Orzechy Roszponka Szczaw Pomidory Pigwa Seler Szczypiorek Porzeczka Scorzonera Szalotki Szparagi Śliwka Śliwka Topinambur Szpinak Wiśnia Winogrona Ziemniak Truskawki A jak mi idzie na razie Misja Lato? Udało mi się już zjeść Bakłażana , Borówki , Czarny bez , Czereśnie , Fasolkę szparagową , Figi , Kapustę pekińską , Karczochy , Maliny , Melony , Ogórka
Ugotowane pozamiatanekrewetek królewskich (lub langustynek) ● 2 awokado ● ½ arbuza ● 2 limonki (najlepiej ekologiczne) ● 3 cebulki dymki ● dwie gałązki mięty ● 1 łyżka miodu płynnego ● 3 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek z winogron ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie : Limonki umyj i osusz, z jednej limonki zetrzyj skórkę, następnie wyciśnij sok z dwóch limonek. Cebulki dymki obierz, umyj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadelikatnie słodkie połączone z kwaskowatymi owocami....rewelacja... Składniki na blaszkę 24 cm - 800g serków Danio (może być jogurt naturalny) - opakowanie żelatyny Fix do deserów - 200g jeżyn - 200g malin - 200g winogron bezpestkowych - galaretka jagodowa i trochę owoców na wierzch Spód - 1 pudełko Oreo z podwójnym nadzieniem - 30g roztopionego masła Sposób wykonania : Ciastka Oreo blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy
Wypieki Renewaniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, poziomki, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki
Świat Ciastaciała marki Biolove. Świetnie spełnia swoją role, czyli ściera naskórek i wygładza skórę. Plusem tego produktu jest skład, w którym oprócz cukru znajdziemy masło shea, olej z pestek winogron, olej kokosowy i witamine E. Dodatkowo ma przepiękny zapach. Ostatnim ulubieńcem kosmetycznym jest krem pod oczy marki Nacomi. Kupiłam go w hebe na promocji 1+1. Cieszę się
wegujemybazylii curry w ilości do smaku świeżo mielona sól oraz pieprz kolorowy bardzo niewielką szczyptę cynamonu odrobinę cukru (około 1/2 łyżeczki) 1 łyżeczka mleka kokosowego olej z pestek winogron ryż basmati z dzikim SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż basmati z dzikim gotujemy z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Rozgrzewamy olej w woku (albo na patelni) i kolejno podsmażamy piórka
wege i kropkaserka śmietankowego 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki startej skórki cytryny 1 łyżka oleju z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera. Zaczynamy od jajek z cukrem, dodając i miksując każdy następny składnik w kolejności jak wyżej. Smażymy na suchej patelni (idealna jest taka maleńka
wege i kropkarankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej. SKŁADNIKI (około 3 porcji): 3 czerwone papryki 1 mały batat 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy pieprz cayenne curry kilka kropel cytryny ulubiony makaron (u mnie zielony w składzie ze szpinakiem) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Na początek pieczemy w naczyniu żaroodpornym pokrojoną paprykę
wege i kropkaświeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mleka kokosowego - około 2 szklanek mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka oleju (np. z pestek winogron) - powidła śliwkowe - cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotowujemy zaczyn - łączymy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę z dodatkiem soli przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn, mleko kokosowe, olej. Delikatnie łączymy
wege i kropkakrojonych pomidorów 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina półwytrawnego sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego olej z pestek winogron / oliwa z oliwek podprażony słonecznik rukola czarne oliwki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron tagliatelle gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ulubiony olej i na złoty kolor podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy
wege i kropkablasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać sporą szczyptą soli, pieprzu oraz po połowie łyżeczki słodkiej papryki, kuminu i kolendry. Polać niepełną łyżką oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron), wymieszać (najlepiej palcami) tak, by kawałki batata były równo pokryte przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 15 – 20 minut, do miękkości. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miseczki
Even Better Food