puszysty, lekki, słodki omlet tylko z dwóch składników! Można i polecam go każdemu! Składniki: 1 banan, 2 jajka, łyżka jogurtu naturalnego, owoce (borówki, maliny, albo jak u mnie ciemne winogrono) Przygotowanie: Banana kroimy na kawałki. Blendujemy na gładką masę wraz z jajkami. Na mocno rozgrzaną patelnię (wysmarowaną bardzo niewielką ilością tłuszczu) wylewamy masę i zmniejszamy ogień. Smażymy kilka minut
Lena GotujeSchab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem w pomarańczach Sałatka z kurczakiem i winogrono Sałatka serowo - czosnkowa ZUPY Barszcz czerwony z domowym makaronem
Lena Gotujewariacjach. W poniższym przepisie do przygotowania koreczków wykorzystałam pomidorki koktajlowe, ogórka, ser feta oraz ser pleśniowy. Oczywiście swoje koreczki możecie dowolnie urozmaicać, dodając na przykład oliwki, ser żółty czy winogrona. Ciekawi mnie czy macie swoją ulubioną wersję koreczków? Zapewne tak! Pochwalcie się w komentarzu, jakie koreczki imprezowe robicie najczęściej! Lubię eksperymenty i nowych połączeń smakowych, bardzo chętnie spróbuję. Jeżeli jesteście
Kuchnia Bazyliiciacho się spodoba :) Składniki: 2 płaskie łyżki mąki z quinoy 5 łyżek kakao 3 jajka 100 gram czerwonej fasoli z puszki 2/3 szklanki erytrolu 1/3 szklanki oleju z pestek winogron pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli pół ziarenka bobu tonka 1 łyżkę pudru z liofilizowanej czarnej porzeczki (opcjonalnie) 250 gram orzechów nerkowca 250 gram jagód leśnych sok z jednej
Quinoa Raz!szalotki lub 1/2 małej czerwonej cebulki spora garść świeżej kolendry około 400 g marchewek około 300 g różyczek kalafiora 3 – 4 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron lub roztopionego kokosowego) nierafinowana sól i przyprawy do warzyw: 2 łyżeczki garam masala, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kuminu, ostra papryka do smaku garść posiekanych pistacji, płatków migdałowych lub kokosowych
Even Better Foodnagietkowego: wyskubane płatki z kwiatów nagietka pozostawiamy na 1 dzień, by przewiędły w celu pozbycia się nadmiaru wody, następnie umieszczamy w wyparzonym słoiku i zalewamy olejem (np. z pestek winogron, słonecznikowym, rzepakowym) tak, by przykryły kwiaty. Słoik z maceratem umieścić w słonecznym miejscu i potrząsać codziennie zawartością. Odczekać, aż kwiaty puszczą kolor. W zależ żności od temperatury trwa to koło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki ryżowej 50 g mąki gryczanej 300 g bardzo dojrzałych bananów (waga bez skóry; tj. mniej więcej trzy średnie owoce) 75 ml oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 125 g jogurtu roślinnego (lub zwierzęcego dla wypieku niewegańskiego) 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 lekko czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów szczypta soli
Even Better Foodsuchego patyczka około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie ciasto wyjąć z formy, przekroić je ostrym nożem na dwa blaty, jeden posmarować dżemem domowym z ciemnych winogron (jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" ) lub taki dżem jaki się lubi, nakryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem, szprycką
W Mojej Kuchni Lubiękakaowy z śliwowicą i erytrolem zamiast cukru. Może nie rozmieszałam perfekcyjnie, ale smakowało jak trzeba ;) Składniki: 3-4 łyżki ekspandowanej quinoy 2 garście borówek 2 garście białych winogron 2 żółtka 1/3 szklanki ertrolu 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka śliwowicy Wykonanie: Żółtka ucieramy z ertrolem, aż zrobią się jasne, pod koniec dodajemy łyżeczkę śliwowicy. Dzielimy kogel mogel na 2 części
Quinoa Raz!gruzińskiego wina Alazani Valley) 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z winogron 3 łyżki masła 2 jabłka najlepiej szara albo złota reneta 2 cebule WYKONANIE: z podanych składników przygotować marynatę, cebulę i jabłka pokroić w półkrążki, mięso nakłuć, zmacerować
Kuchnia Beatyśniadanie. Składniki: 400 gram jogurtu greckiego 100 gram jogurtu naturalnego 6 łyżek nasion chia 3 łyżki syropu klonowego 3 marakuje 3 morele winogrona i śliwki do podania Jogurty mieszam z chia i syropem klonowym. Odstawiam na noc do lodówki. Owoce kroję, marakuję wydrążam. Napęczniałe chia podaję z owocami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawęgiersku, kartacze, schabowe i wszystkie inne, jeszcze poczekacie na publikację :) Składniki na słoik 1 litrowy: ogórki koper (1 baldach+ gałązka) czosnek ( 2 ząbki na słoik) liście winogrona (3 na słoik) liście por zeczki (3-4 na słoik ) liście wiśni (5-6 na słoik) chrzan( ok 5-7 cm na słoik) liść laurowy (1 na słoik) ziarna ziela
Gosia gotujetakże kopalnia składników odżywczych. Znajdziesz w nich witaminę C, B-kompleks, wapń, żelazo, magnez, pektyny, potas, a nawet błonnik. (Jako ciekawostka: cytryny zawierają więcej potasu niż jabłka czy winogrona!). cytryny są uważane za jeden z najbardziej alkalizujących produktów żywnościowych. Może to się wydawać trochę dziwne, bo cytryny są kwaśne, ale w ciele człowieka, kwas cytrynowy nie zakwasza organizmu. Sok zawarty
w mojej kuchnicukru kryształu + 1/2 szkl. cukru trzcinowego) 1 szklanka maślanki 2 jaja sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g) niecały słoik konfitury jagodowej dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach
Zasmakuj Kuchniowocami. Składniki: 200 g. margaryny 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: dowolne owoce (u mnie brzoskwinie, banany i winogrona ) 2 galaretki ( u mnie winogronowa , przezroczysta ) Wykonanie: Margarynę utrzeć mikserem dodając cukier. Następnie wbijać po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować żeby
Agusiowe smakołyki