winogrona - 1874 przepisów (strona:50/125)

francuskie zawijane z dżemem... 199

kaszka manna 2 łyżki czubate, woda 1/4 szklanki, kmin czarny ziarenka Royal Brand - ile potrzeba, puder cukier - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć, dżem jaki lubimy (użyłam z ciemnych winogron swój domowy "zobacz TUTAJ" ) wymieszać z kaszką manną posmarować cały płat ciasta i zawinąć ciasno w rulon ostrym nożem pokroić na 12 porcji, układać na blaszce z papierem do pieczenia ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
,,Pavlova z malinami’’ 158

skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Dodatkowo: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej świeże owoce sezonowe np maliny, winogron 6 łyżeki konfitury Babuni z malin W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej

Podróż w kulinaria
Sernik bez spodu. 131

kawałki i wrzucić do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, dodać mleko. Mieszać aż powstanie jednolita polewa. Gotową polewą udekorować wystudzony sernik. Ja zaszalałam i przystroiłam dodatkowo winogronem

Agusiowe smakołyki
Mini ciasta dyniowe bez glutenu 143

dynie ciągle są na topie, a my we Włoszech. Zajadamy się winogronami prosto z krzaka oraz tymi w płynnej postaci Ogólnie chill out pełną gębą. Podoba mi się taki styl życia jaki prezentują Sycylijczycy, nikomu się nigdzie nie spieszy. Mają na wszystko czas. Czy to kelnerzy w knajpie gdy chcesz zamówić espresso doppio, a oni przyjmują zamówienie po takim czasie

PaleoLife
Galaretkowy Tęczowiec 252

łyżka octu, Masa : 150g serka homogenizowanego waniliowego, 1 opakowanie galaretki żółtej, 1 opakowanie galaretki czerwonej, 1 opakowanie galaretki zielonej, 1 opakowanie galaretki fioletowej, Dodatkowo: dowolne owoce np. brzoskwinie, morele, winogrona, 3 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka, Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną kakao i proszkiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Detoks owocowo-warzywny 158

odżywianie oparte tylko i wyłącznie na owocach i warzywach. Jemy systematycznie, 5 posiłków dziennie. Dania przygotowujemy z użyciem warzyw i owoców, lekko doprawiamy. Staramy unikać się owoców wysokocukrowych ( śliwki, winogrona ) oraz warzyw skrobiowych ( ziemniaki ). Z diety zupełnie eliminujemy cukier oraz używki - mocna herbata, kawa, alkohol. Pijemy wodę z cytryną oraz ziołowe herbatki lub niesłodzone kompoty. Używamy przypraw, sól stosujemy

kolorowotorcikowo
Sernik na zimno bez pieczenia 195

pudru 250 ml śmietanki 30% 4 czubate łyżeczki żelatyny galaretki (po pół z torebki, każda rozpuszczona w 125 ml wrzącej wody) paczka okrągłych biszkoptów owoce, np. truskawki, banany, morele, winogrona… No ok, ale jak to ogarnąć? Zaczynamy od przygotowania blaszki (24 cm średnicy), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy biszkopty- jeden obok drugiego. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy

Arbuziaki
Sok winogronowy na zimę 133

Hej! W moim ogrodzie jest kilka rodzajów winorośli. Nie rodzą jakiś ekstra owoców, ale są słodkie no i moje ☺ . Kiedy już się nasycimy i zostaje jeszcze

Tylko pysznie
Domowy budyń o smaku gruszkowym 132

budyń o smaku gruszkowym Jest mega Domowy budyń o smaku gruszkowym przepis na dwie porcje 100 g kaszy owsianej 50 g serka masczrpone 3 średnie gruszki szczypta cynamonu figa, winogrona, orzechy włoskie   W rondelku zagotuj wodę, gdy zaznie wrzeć dodaj do niej kaszę owsianą i gotuj ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie odstaw ją do przestygnięcia. DO misy

365 dni dookoła kuchni
Sałatka z pieczonymi krewetkami i dressingiem z awokado 148

oczyszczonych krewetek tygrysich kilka liści kruchej sałaty, np. lodowej, rzymskiej około 15-cm kawałek ogórka garść pomidorków koktajlowych 1/2 średniego awokado 1 łyżka oleju, np. ryżowego, kokosowego, z pestek winogron nierafinowana sól, 1 ząbek czosnku, niewielki plaster świeżego imbiru, kawałek ostrej papryczki (według uznania) listki kolendry i/lub plasterki dymki Oczyszczone z pancerzy i jelit krewetki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem

Even Better Food
Zupa krem z marchewki II 115

zalać bulionem i gotować ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić kurkumą oraz curry i zblendować na krem. Podawać na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany i np. pestek winogron lub grzanek

Simply Food
Pizza arbuzowa 125

Idealna propozycja na kinderparty lub grill. Orzeźwiająca opcja na deser! Dla kogo: dla kochających owocowe przekąski dla pizzomaniaków dla dzieciaków Składniki: arbuz owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, jagody, winogrona, brzoskwinie itp.) galaretka (najlepiej przezroczysta) Wykonanie: Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Odstawić do wystudzenia.  Arbuza pokroić na grube plastry, a wybrane owoce na kawałki. Posmarować plastry arbuza tężejącą galaretką

Mania Wypiekania
Chleb z płatkami żytnimi,ostropestem i słonecznikiem 141

drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 100 g płatków żytnich pełnoziarnistych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki mielonego ostropestu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka mleka do posmarowania

Kolorowa kuchnia Elki
Pęczak z pieczonymi warzywami po włosku 192

szklanki suchej kaszy pęczak 1 nieduży bakłażan 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe cukinie kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki oleju (np. z pestek winogron) 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku) 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych orzeszków piniowych lub np. posiekanych przechów włoskich/pestek dyni garść oliwek lub 2 łyżki kaparów (opcjonalnie) garść listków bazylii

Even Better Food
Quinoa na mleku kokosowym z musem mango, kumkwatami i winogronami 154

zabrać ze sobą. Smacznego! Składniki: 1/2 szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka mleka kokosowego 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka erytrolu, lub miodu 1 mango 2 - 3 kumkwaty kilka winogron Wykonanie: Quinoę moczymy minimum 2 godziny, a następnie dokładnie płuczemy kilka razy, przekładamy do garnka zalewamy mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą, dodajemy erytrol, lub inne słodzidło i gotujemy na małym ogniu

Quinoa Raz!