winogrona - 1874 przepisów (strona:50/125)

Sałatka z pieczonymi krewetkami i dressingiem z awokado 162

oczyszczonych krewetek tygrysich kilka liści kruchej sałaty, np. lodowej, rzymskiej około 15-cm kawałek ogórka garść pomidorków koktajlowych 1/2 średniego awokado 1 łyżka oleju, np. ryżowego, kokosowego, z pestek winogron nierafinowana sól, 1 ząbek czosnku, niewielki plaster świeżego imbiru, kawałek ostrej papryczki (według uznania) listki kolendry i/lub plasterki dymki Oczyszczone z pancerzy i jelit krewetki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem

Even Better Food
Zupa krem z marchewki II 127

zalać bulionem i gotować ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić kurkumą oraz curry i zblendować na krem. Podawać na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany i np. pestek winogron lub grzanek

Simply Food
Pizza arbuzowa 142

Idealna propozycja na kinderparty lub grill. Orzeźwiająca opcja na deser! Dla kogo: dla kochających owocowe przekąski dla pizzomaniaków dla dzieciaków Składniki: arbuz owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, jagody, winogrona, brzoskwinie itp.) galaretka (najlepiej przezroczysta) Wykonanie: Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Odstawić do wystudzenia.  Arbuza pokroić na grube plastry, a wybrane owoce na kawałki. Posmarować plastry arbuza tężejącą galaretką

Mania Wypiekania
Chleb z płatkami żytnimi,ostropestem i słonecznikiem 156

drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 100 g płatków żytnich pełnoziarnistych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki mielonego ostropestu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka mleka do posmarowania

Kolorowa kuchnia Elki
Pęczak z pieczonymi warzywami po włosku 209

szklanki suchej kaszy pęczak 1 nieduży bakłażan 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe cukinie kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki oleju (np. z pestek winogron) 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku) 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych orzeszków piniowych lub np. posiekanych przechów włoskich/pestek dyni garść oliwek lub 2 łyżki kaparów (opcjonalnie) garść listków bazylii

Even Better Food
Quinoa na mleku kokosowym z musem mango, kumkwatami i winogronami 170

zabrać ze sobą. Smacznego! Składniki: 1/2 szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka mleka kokosowego 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka erytrolu, lub miodu 1 mango 2 - 3 kumkwaty kilka winogron Wykonanie: Quinoę moczymy minimum 2 godziny, a następnie dokładnie płuczemy kilka razy, przekładamy do garnka zalewamy mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą, dodajemy erytrol, lub inne słodzidło i gotujemy na małym ogniu

Quinoa Raz!
Wyciskarka do soków Hurom Alpha H-AA 116

jabłkowy Z 1kg jabłek otrzymałam 600ml świeżego soku . Oczywiście ilość i słodkość soku zależą od tego jakiego rodzaju jabłek użyjemy. 3. Świeżo wyciskany sok z buraka ? A może z winogron ? Jako ciekawostkę, warto w tym miejscu dodać, że z pozostałości po soku z buraka, możemy przygotować ćwikłę z chrzanem Takich własnych, domowych kombinacji soków można by wymieniać bez końca, ogranicza

NiePieprz.pl
Roladki z bakłażana na ciepło – danie idealne na końcówkę lata 192

bakłażany – czym większe tym lepsze 2 opakowania serka śmietankowego w plasterkach – np.  tego typu Neutralny w smaku olej, np. z pestek winogron lub rzepakowy Przecier pomidorowy Sól, pieprz, odrobina cukru Świeża bazylia Do podania: sałata oraz makaron w ulubionym kształcie – ja wybrałam taki     Roladki z bakłażana

Patchwork
Naleśniki z serem białym i owocami 235

serowa (wersja mniej kaloryczna): ok. 450g twarogu chudego mały jogurt naturalny (opcjonalnie cynamon, łyżeczka ksylitolu) Przygotowanie: Mieszamy twaróg z jogurtem, dodajemy owoce - jeśli wybierzemy te bardzo słodkie, jak ciemne winogrono, borówka, morela to masa serowa zyska słodyczy

Kuchnia Pełna Pasji
Chałwowiec na ciepłych lodach 162

cukru pudru 100 g chałwy waniliowej 50 g białej czekolady ¼ szklanki ciepłej wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka krystaliczna o smaku winogronowym 1,5 szklanki wrzątku do galaretki Owoce: winogrona, maliny, borówki, nektarynka Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przecięte na pół ciepłe lody. Kupiłam takie, które miały na spodzie wafelek. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy

VioletoweKucharzenie
Krem brokułowo-cukiniowy 184

różyczek brokuła 1 nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka 2 mniejsze ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry, po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonego kminku, czarny pieprz

Even Better Food
Jedzenie na imprezę, które będzie smakować każdemu? Spróbuj włoskich antipasti 438

bazie pomidorów i mozzarelli. Niezbędne składniki: ser mozzarella (250 g) pomidory (4 sztuki) posiekane świeże listki bazylii (4 łyżki) ocet winny lub ocet jabłkowy (2 łyżki) oliwa z pestek winogron (6 łyżek) sól i pieprz do smaku. Ser mozzarella pokrój w grubsze plastry i rozłóż na talerzu. Skrop niewielką ilością oliwy połączonej z octem, a następnie oprósz szczyptą soli

codojedzenia
Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską 330

takiego deseru możecie użyć różnych kolorów i smaków galaretek. Dobierzcie je wedle własnego gustu i smaku. W galaretce na wierzchu możecie zatopić dowolne owoce - maliny, kawałki świeżych nektarynek, winogrona lub ananasa z puszki. Zróbcie sobie wersję żółtą, czerwoną albo zieloną. Niebieska wygląda jakby ktoś wlał do niej atrament z pióra, ale jest bardzo smaczna. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sajgonki z quinoą, pieczarkami i Pasztetem Dworskim z królikiem 174

gram pieczarek 2-3 łyżki klarowanego masła 12 arkuszy papieru ryżowego kilka posiekanych liści pachnotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki olej do smażenia (np. ryżowy, lub z pestek winogron) pieprz sól Wykonanie: Marchew i pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno szatkujemy odsmażamy na klarowanym maśle i gdy zacznie się rumienić dodajemy pieczarki doprawiamy solą

Quinoa Raz!
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem 327

świeżych pomidorów 1 średnia marchewka 1/2 średniej cebuli około 250 – 300 ml bulionu lub chudego rosołu 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej kozieradki i kolendry, szczypta cynamonu, czarny pieprz do smaku

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania