eksperymentami. Składniki: 200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki ) 100 g szynki szwarcwaldzkiej cieniutko pokrojonej 100 g sera pleśniowego camembert 1 dojrzałe awokado 1 nieduża kiść czerwonego winogronu 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor duża garść świeżej bazylii kilka gałązek szczypiorku kilka listków pietruszki 5-6 łyżek oliwy bazyliowej sok z jednej mandarynki szczypta tymianku 1 ząbek przeciśniętego(...)pozostawić do polania sałatki po wierzchu. Na makaronie ułożyć liście bazylii, pomidora pokrojonego w ósemki, awokado i paprykę w plasterki, ser pleśniowy w kostkę. Szynkę pozawijać w stożki, winogron poprzekrawać na pół i również porozkładać na półmisku. Udekorować gałązkami szczypiorku i listkami pietruszki. Wycisnąć sok z mandarynki i połączyć go z oliwą. Skropić całość delikatnie
Gosia gotujepychota. Składniki: 1 główka sałaty (u mnie maślana i rzymska pół na pół) 10 listków bazyli 1 pieczona pierś z kurczaka 3 mandarynki 1/2 garści rodzynek garść winogron 1/2 papryczki chili Sos: 1 łyżeczka miodu sok z jednej mandarynki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte rzez praskę szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Sałatę umyć osuszyć i porozrywać(...)grillowej z dodatkiem jednej łyżki oleju. Upieczoną pierś porwać palcami na piórka. Mandarynki obrać ze skórki i wydzielić z nich nożem poszczególne segmenty.Ułożyć na sałacie.Rozsypać winogrona, rodzynki i drobniutko posiekane chili. Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą i doprawić nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem
Gosia gotujewłoskie lub orzechy Pecan, są bardzo podobne w smaku, więc jak widzisz nie musisz biegać po sklepach w poszukiwaniu Pecanów. Świeże owoce też nie zaszkodzą, mogą być na przykład winogrona, ale spokojnie jeśli masz konfitury, owoce możesz pominąć. Nie wolno CI zapomnieć o dobrym serze, ja tu pokazuję i ze względu na smak polecam Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej . Oprócz(...)Kresowa z Gruszką ETERNO ( tak samo jak przy poprzedniej konfiturze, link) wykałaczki czysta, ładna deska, taca lub talerz, ale to pewnie znajdziesz w domu 2 kieliszki do wina, ewentualnie winogrona możesz kupić, ale nie musisz. Tekst jest z przymrużeniem oka ;) Uśmiecham się do Was Panowie najpiękniej jak potrafię. Nie jestem feministką :) Dziewczyno, jeśli własnie dowiedziałaś się, że Twój facet wpadnie
Blondynka Gotujeprzekąskę popołudniową lub wieczorną. Przekąska niezwykle prosta, a zarazem super smaczna :) Potrzebować będziecie jedno opakowanie krakersów, jeden ser gorgonzola, 3-4 łyżki jogurtu w typie grackim, jedną kiść winogron oraz krojone migdały. Ser gorgonzola mieszamy z jogurtem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy cienką warstwę masy serowej na krakersy. Następnie winogrona kroimy na połówki i wyciągamy z nich pestki. Układamy
vegetanieCzas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 500 g mięsa z królika (w tym przepisie comber), 1 puszka odtłuszczonego mleczka kokosowego, 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron do smażenia, garść świeżej kolendry . Pasta curry: 2 trawy cytrynowe, 2-3 chili z nasionami (lub bez nasion w wersji łagodniejszej), 10 cm imbiru, 2-3 pomidory z puszki (w sezonie(...)lepiej użyć świeżych), 4 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry lub mięty, 1 limonka (tylko skóra, sok zostawić na koniec gotowania), 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego. Do podania (opcjonalnie): 4 łyżki gęstego, zimnego jogurtu, tajski sos chili . Przygotowanie: Limonkę wyszorować i sparzyć. Otartą skórkę zmiksować z pozostałymi składnikami
SzczyptaSmaQSkładniki : połowa małej sałaty lodowej mały świeży seler 1 jabłko garść winogron ciemnych i jasnych 2-3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich majonez połączony ze śmietaną sok z cytryny Przygotowanie : Obranego selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach Jabłko obrać (można nie obierać ) i pokroić w kosteczkę, wymieszać z selerem i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały Umyte winogrona przekroić
Proste Potrawymusiały piec się aż trzy godziny. Składniki (na 5 roladek): 5 płatów z szynki 5 ogórków konserwowych 5 plastrów szynki konserwowej 5 plasterków masła 1 mozzarella olej z pestek winogron pieprz sól chrzan Sposób przygotowania: Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzać do 80 stopni Celsjusza (z włączonym termoobiegiem). Plastry szynki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą(...)plastrze szynki konserwowej, mozzarelli i masła oraz jeden rozkrojony na ćwiartki ogórek konserwowy. Każdą roladkę ściśle zwinąć, a brzegi spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron (lub inny do smażenia w wysokiej temperaturze) i dokładnie obsmażyć roladki z każdej strony, by zamknąć mięso. Obsmażone roladki przełożyć do rozgrzanego naczynia żaroodpornego, wstawić bez przykrycia do piekarnika i piec
W SMAKbył gęstszy od tych, co robiłam wczoraj. Bardzo syty może posłużyć nie tylko jako śniadanie, ale również jako deser czy przekąska w ciągu dnia. Składniki: 6 truskawek 10 owoców winogron 1 banan 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka ziaren słonecznika 4 łyżki jogurtu naturalnego Prosto: truskawki szypułkujemy i myjemy, winogrona myjemy, banana obieramy i dzielimy na trzy części - przekładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjutro trzeba wrócić do szarej szkolnej rzeczywistości. Nic to, dobrze jest wspominać miłe chwile, ale trzeba iść do przodu i tworzyć nowe, może lepsze... ~ Szpinakowe placki kakaowe z winogronami ~ Składniki: 60g mąki gryczanej 50g rozdrobnionego szpinaku około 60ml wody lub soku owocowego (np.winogronowego) 1 łyżka kakao naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną(...)patelnię i smażymy małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe przekładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami np. winogronami
Kuchenny Skrawek Niebataka przypadnie do gustu każdemu, bo wszyscy znajdziemy tutaj coś dla siebie. Podany z ciepłą bagietką będzie miłym początkiem dnia Składniki: 2 garści rukoli 1/2 trójkącika camemberta 10 winogron 5 plastrów szynki parmeńskiej 1 gruszka olej lniany Semco 2 łyżki mieszanki ZIELONO MI z Ziarenkowa Wykonanie: Na talerz wykładamy rukolę, na nią układamy połowki winogron, pokrojony na mniejsze kawałki
Z Majeczką w kuchniSkładniki: szklanka kaszy Pęczak 2 szklanki wody winogrona kilka pieczarek 1 udko kurczaka kilka suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku cebula połowa kubka sera Rocott a kilka gałązek selera naciowego szczypior kilka czarnych oliwek Przygotowanie: Do dwóch osolonych szklanek wody wsypać szklankę pęczaku i ugotować do miękkości ok 30 min. Udko kurczaka ugotować ( tak jak na rosół, z liściem(...)elera umyć , obrać z nitek i pokroić. Kurczaka obrać z tłuszcz u i skóry pokroić na mniejsze kawałki. Oliwki przepołowić. Dodać wszystko razem na patelnię z pieczarkami ( winogrona w całości ), chwilę podsma żyć i dodać ser R icotta ( w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem ). Wymieszać , zdjąć z o gnia. Wszystko poło żyć na kaszy, posypać posiekanym szczypiorkiem
Gaździnka warzySkładniki: 100g kaszy jęczmiennej 150g zielonej fasolki 180g schabu ząbek czosnku 125g sera mozzarella 120g ciemnych winogron pół pęczka natki i szczypioru s ól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Usmażyć na łyżce oleju , zdjąć z patelni na papi erowy ręcznik, żeby odsączyć(...)zostałego tłuszczu. Zieloną fasolkę ugotować w osolonym wrzątku ok 4 min Mozzarellę pokroić w kostkę, winogrona na pół. Przestudzoną kaszę przyprawić sol ą i pieprzem do smaku. Natkę i szc zypior drobno posiekać. Wszystkie składniki delikatnie połączyć, polać łyżk ą oleju ( kasza się nie będzie sklejać ) skropić kilk oma kroplami cytryny i........... Smacznego
Gaździnka warzyRabarbar- (II połowa czerwca) Róża- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Śliwki- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Truskawki- (II połowa czerwca) późna odmiana (I połowa września) Winogrona- (II połowa sierpnia, I połowa września) Wiśnie- (II połowa czerwca, lipiec) Żurawina- (I połowa września) Jesień: Borówka- (II połowa września) Czarny bez- (II połowa września, październik) Głóg- (II połowa września(...)Jarzębina- (październik, listopad) Pigwa- (II połowa września, październik, listopad) Pomarańcze- europejska odmiana (listopad, I połowa grudnia) Róża- (II połowa września) Truskawki- późna odmiana (II połowa września, I połowa października) Winogrona- (II połowa września, październik) Żurawina- (II połowa września, październik, I połowa listopada) Warzywa Zima: Brukselka- (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca,) Burak ćwikłowy- przechowywane w spiżarni (II połowa
Krakowskie smaki AniDrożdżowe Winogrono z pieczarkowym nadzieniem Ciasto 1 szklanka mleka 2 jajka 25g drożdży 1 łyżeczka cukru 3-4 szklanki mąki 1.5 łyżeczki soli W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Farsz: 30dag pieczarek cebula sól, pieprz Pieczarki myjemy, ścieramy(...)każdego nakładamy małą łyżeczkę nadzienia pieczarkowego i formujemy kuleczkę. Na natłuszczonej i podsypanej mąką blaszce układamy kuleczki w formie gronek: Z ciasta formujemy także gałązkę i listek: Winogrono smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 170 o , aż się zarumieni. Możemy podać jako dodatek do barszczyku :) Smacznego :) http://dzismamochotena.blox.pl/2010/12/Drozdzowe-Winogrono-z-pieczarkowym-nadzieniem-To.html
w mojej kuchni