zapraszam na błyskawiczny, banalny w wykonaniu deser. Zapewne każdy go zna nie od dziś, ale może przypomnę, bo w chwili małego głoda jest niezastąpiony :) Składniki - 3 kolorowe galaretki - kiść winogron lub innych owoców - śmietanka 30% 125 ml - kawałek czekolady mlecznej, lub gorzkiej Wykonanie Galaretki przygotować w/g przepisu na opakowaniu i odstawić do ostudzenia ( najlepiej każdą wylać do płytkiej, szerokiej miseczki(...)szybciej zastygnie i dobrze się potem będzie kroić ). Stężałą galaretkę pokroić w kwadraty, przełożyć do szklaneczek, na galaretkę poukładać owoce ( u mnie winogrona ). Schłodzoną śmietankę ubić, przełożyć na owoce. ( jeśli lubimy bardziej słodkie desery do ubijanej śmietanki można dodać łyżkę cukru pudru, ja nie dodaję ) Czekoladę zetrzeć na tarce i udekorować wierzch deserków. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród100g ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . 50g masła 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 4-5 łyżek serka homogenizowanego naturalnego ulubione owoce do przybrania - u mnie kiwi, banan, winogrona, ananas z puszki frużelina jagodowa - do przybrania Ciasteczka rozkruszyć na piasek w malakserze lub blenderze. Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. W oddzielnej miseczce połączyć ciasteczka z masłem do konsystencji(...)chciałam aby całość wyszła zbyt słodka, ale łasuchy równie dobrze mogą tu użyć serka waniliowego homogenizowanego :) Na wierzchu ułożyć ulubione owoce - u mnie kiwi, banan, winogrona, ananas z puszki - oraz klapnąć kilka kleksów frużeliny jagodowej - ostatni słoik zeszłorocznych zapasów :) I w ten sposób bomba energetyczna do spałaszowania przed majówkowym rowerowaniem jest gotowa! Smacznego :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: MARCEPANOWY KĄCIK
Grunt to przepis!Wtedy otwieramy lodówkę wyciągamy, to co przeważnie tam mamy czyli : – sery -wędlinę -czasem jakiś wytrawny dżem ( np. pomidorowy ) -oliwę – chleb po drodze z pracy kupuję winogrona i butelkę wina. Wszystko rozkładamy na dużej desce, nalewamy dorosłym po kieliszku wina i start :) Tym razem na naszej desce znalazły się sery francuskie, ale i polskie oscypki(...)tego dwa rodzaje chleba, winogrona, boczek wędzony w plasterkach. Wy możecie na swojej desce ułożyć to co lubicie i uwierzcie będzie pysznie ! Siedząc, jedząc i rozmawiając spędziliśmy wieczór :) Polecam ! Przepis na kolację, gdy nie mamy pomysłu
Kuchnia na wzgórzuporcje): 12 sztuk okrągłych biszkoptów, 150 ml soku z owoców róży POLSKA RÓŻA , 1 szklanka śmietany 30%, 150g serka mascarpone, 1/2 łyżki cukru pudru, 1 kiść ciemnych winogron, 3 plastry ananasa z puszki, 3 łyżki płatków śniadaniowych kółek. PRZYGOTOWANIE: 1. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Wszystko razem miksuję. Ananasa kroję w kostkę. Winogrona obieram
Tradycyjna kuchnia Kasiwłaśnie z owocami lata. DESER z OWOCAMI LATA Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny galaretka agrestowa galaretka cytrynowa garść czerwonych porzeczek 4 -5 sztuk truskawek winogrona lub agrest Przygotowanie: Kaszę manną gotujemy na mleku, a następnie studzimy. Powinna być bardzo gęsta. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Na dno pucharków lub miseczek układamy warstwę kaszy(...)nią winogrona lub agrest. Owoce zalewamy warstwą tężejącej zielonej galaretki. Odstawiamy do zastygnięcia. Następnie nakładamy kolejną warstwę kaszy, porzeczki i zalewamy żółtą (cytrynową) galaretką. Na wierzch , jeśli się zmieszczą , układamy pokrojone truskawki
Bon appetit mon amieciekawy i nietypowy sposób na jej podanie. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Sałatka: 3 garście czerwonych winogron 1/2 szklanki płatków migdałów 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka natki pietruszki 5 łyżek soku z cytryny 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski(...)babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 2. Filet gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przy pomocy widelca rwiemy na małe kawałki. Winogrona kroimy na pół, natkę siekamy. 3. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy razem w misce. Mieszamy do połączenia składników. 4. Gotową sałatką napełniamy babeczki. Posypujemy płatkami migdałów
Szefowa kuchniprosty w wykonaniu, cieszący oko smakiem a podniebienie wyglądem. Polecam :) Składniki ( na 6 porcji ) - 3 galaretki ( żółta-cytrynowa, czerwona-z owoców leśnych, zielona-agrestowa) - 1 banan, 4 mandarynki, kiść winogron Wykonanie Galaretki przygotować w/g przepisu na opakowaniu, kolejno najpierw żółtą, potem czerwoną, na końcu zieloną. Banany obrane ze skórki pokroić w plasterki, przełożyć na dno szklaneczek, zalać żółtą galaretką, odstawić(...)lodówki do stężenia, na zastygniętą galaretkę poukładać pokrojone na mniejsze kawałki cząstki mandarynek, zalać czerwoną galaretką, odstawić do lodówki do stężenia, na koniec nałożyć winogrona i zalać ostatnią galaretką zieloną. Pucharki przełożyć do lodówki do stężenia. Taki deser można dowolnie udekorować np. bitą śmietaną... Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmięsa. I, że to co dobre, nie musi być nakręcane chemią! Składniki pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane TOVAGO kiełbasa po hiszpańsku TRADYCYJNE JADŁO burak pieczony w folii białe winogrona listki bazylii kostki marchewki gotowanej na parze glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny czarny sezam Upiecz buraka w folii, obierz. Wychłodzonego pokrój na cienkie plasterki. Pieczywo chrupkie rozłóż na półmisku(...)układaj na przemian burak-kiełbasa-burak. Dodaj listków bazylii- głęboki i intensywny smak złamie słodycz buraka i winogrona i zneutralizuje wszystko idealnie. Dodaj marchewkę. Przed podaniem dosmacz glassą sojową i posyp czarnym sezamem. Gwarantuję, że to pyszne, lekkie i nietuzinkowe spojrzenie na przekąskę, która w tym przypadku jest zdrowa i niezwykle sycąca. Energia bijąca z kaszy jaglanej i pieczonego buraka
Z Kuchni Do Kuchniopakowaniu) 400 g ciecierzycy w puszce 1,5 łyżeczki cynamony 1 łyżka oliwy pęczek rzodkiewki 1 mała czerwona cebula pół papryczki chilli garść świeżej mięty 2 garście świeżych winogron czerwonych 0,5 szklanki suszonej żurawiny 0,5 szklanki prażonych migdałów grubo posiekanych sos sok z 1 cytryny skórka starta z 1 cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól(...)ostygnięcia. W misce wymieszaj kaszę, rzodkiewkę pokrojoną w cienkie krążki, posiekaną w kostkę cebulę, posiekaną chilli i mietę, żurawinę , migdały i ciecierzycę. Wszystko połącz z sosem i dodaj winogrona przecięte na pół. Smacznego
Niezły Młynekbardzo proste, ale dobrej jakości. Kawałek pysznego sera np. marynowanej w oliwie i ziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem, a gdy jeszcze jedliśmy mięso - kawałek kiełbasy chorizo. Do tego świeże pieczywo maczane w oliwie, w sezonie dojrzałe pomidory. I oczywiście wino(...)czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino Sangria, np. sangria na białym piwie
Chilli Czosnek i OliwaBeza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko beza (z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna pianka) z bitą śmietaną i owocami, znika natychmiast po podaniu. Przygotowując wcześniej faworki zostały mi po nich białka. Do tej pory z białek robiłam małe beziki(...)soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 300 ml śmietanki 30% - 36% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone 3 - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: kiwi, pomarańcza, winogrona lub inne ulubione owoce Przygotowanie: beza: Białka włożyć do suchej, czystej (bez zatłuszczeń) miski i ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już prawie ubita stopniowo dodawać
Kuchcik gotujeSkładniki na ciasto (20 porcji): 2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli) 6 jajek rozmiar M 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao 1/2 lub 1 szklanka cukru (u mnie 1/2 i było wystarczająco słodkie) skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant 2 łyżeczki proszku(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli) 6 jajek rozmiar M 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao 1/2 lub 1 szklanka cukru (u mnie 1/2 i było wystarczająco słodkie) skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant
moj przepis naowocami na pewno większość zna, ale takie śniadanie jest przepyszne i można jeść często. Owocowe musli Składniki: - 4 szklanki soku Tymbark multiwitamina - musli - 400 ml jogurtu naturalnego - banan - kilka winogron - kaki Przygotowanie: Do wysokiej szklanki lub miseczki wsypujemy dwie łyżki musli, zalewamy dwoma łyżkami jogurtu naturalnego. Dodajemy pokrojonego na połówki banana i zasypujemy musli. Ponownie zalewamy dwoma łyżkami jogurtu(...)dodajemy przekrojone na pół winogrona. Jeszcze raz wsypujemy musli, zalewamy dwoma łyżkami jogurtu i na sam koniec dodajemy pokrojony owoc kaki. Całość starcza do przygotowania czterech porcji. Każdą z nich podajemy z sokiem Tymbark multiwitamina. Życzę smacznego
Kulinarne życiePyszne, domowe słodkości na patyku! Składniki: 12 dag cukru w kostkach 30 dag owoców winogrona ziarno sezamowe posypka kolorowa 3 jabłka lub pomarańcze Wykonanie: Kostki cukru włożyć do garnka ze stali nierdzewnej i zalać trzema łyżkami cukru. Podgrzewać bardzo powoli aż powstanie karmel. Następnie zdjąć z ognia. Sezam i posypkę przesypać do oddzielnych miseczek. Winogrona umyć, osuszyć i nabić
Tradycyjna KuchniaSkładniki (na dwie porcje) - 1 czekolada gorzka (ok. 100g), - 2-3 łyżki mleka (ok. 20-30 ml), - 2 plastry ananasa (ok. 160g), - garść winogron (ok. 70g), - szklanka truskawek (ok. 150g), - 2 kiwi (ok. 150g). Sposób przygotowania 1. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w fondue 2. Owoce myjemy, kroimy w dowolne kształty i układamy na półmisku. Deser jest bogaty w: - magnez(...)pochodzący z czekolady), który pozytywnie wpływa na koncentrację, - witaminę C (pochodzącą z kiwi i truskawek), która działa przeciwnowotworowo, - flawonoidy (pochodzące z winogrona), które działają przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 330 g Energia: 415,0 kcal Białko: 5,6 g Tłuszcze: 18,4 g Węglowodany
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach