winogrona - 1874 przepisów (strona:30/125)

MINI PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I MAKARONEM RAZOWYM 146

ząbki cebula 1/2 szt. natka pietruszki suszona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki żółtko z jednego jaja bułka tarta 2 łyżki olej z pestek winogron 2 łyżki Sos: pomidory w puszce 2 puszki ( ok. 800 gram ) groszek zielony mrożony 1/2 szkl. marchew 1 duża szt.  bazylia 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki  kucharek 1 łyżeczka(...)solą, żółtkiem, pieprzem, natką pietruszki, bułką tartą oraz startą cebulą i czosnkiem na tartce o drobnych oczkach. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron. W mokrych dłoniach formować małe pulpeciki. Smażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Sos: Pomidory przelać do głębszej miski lub blendera i zmiksować. Wlać do pulpetów. Dodać przecier

Kuchnia Paulettes
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 276

Składniki:  1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki 5 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku oliwa z pestek winogron do polania mięsa Zagotowałam wodę w garnku w takiej wielkości, żeby zmieściła się w nim szynka W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam(...)zamykają się w nim pory, a w środku mięso, po upieczeniu, jest soczyste Mięso natarłam czosnkiem i imbirem Następnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam oliwą z pestek winogron Szynkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym włożyłam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni i piekłam 10 minut Po tym czasie wyjęłam szynkę, temperaturę w piecyku zmniejszyłam do 150 stopni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 276

Składniki:  1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki 5 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku oliwa z pestek winogron do polania mięsa Zagotowałam wodę w garnku w takiej wielkości, żeby zmieściła się w nim szynka W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam(...)zamykają się w nim pory, a w środku mięso, po upieczeniu, jest soczyste Mięso natarłam czosnkiem i imbirem Następnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam oliwą z pestek winogron Szynkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym włożyłam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni i piekłam 10 minut Po tym czasie wyjęłam szynkę, temperaturę w piecyku zmniejszyłam do 150 stopni

Szczęśliwa kuchnia
SOKI LIFEBERRY - RECENZJA 161

żurawiny - z jeżyny - z brusznicy Tych soków raczej nie da się wypić samych. Natomiast najlepiej smakują soki słodkie, do których należą soki: - z borówki - z truskawek - ananasowy - z winogron - z banana Je oczywiście również możemy dodać do herbaty lub rozcieńczyć wodą, ale dla mnie najlepsze są same bez dodatków. Można stworzyć także smoothie mieszając kilka smaków soków przecierowych Lifeberry(...)borówkowych posiada także inne 100% soki przecierowe: - sok z malin - sok z truskawek - sok z czarnej porzeczki - sok ananasowy -sok z agrestu - sok z kiwi - sok żurawiny - sok z winogron - sok z jeżyn - sok z brusznicy - sok z banana oraz soki wielosmakowe: - borówka 65% + malina 35% - borówka 70% + czarna porzeczka 30% - borówka 50% + truskawka 50% - borówka 50% + agrest 50% - borówka

Kuchnia MagdaLeny
Domowa zupka chińska - błyskawiczna zupka. 313

marchewki 1/4 czerwonej papryki 1 brukselka 2 pieczarki  garść makaronu ryżowego 1 łyżeczka mieszanki przypraw 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z pestek winogron Oczyszczoną i obraną marchewkę, paprykę i brukselkę siekamy w słupki. Pieczarki w plasterki. Na spód słoika układamy marchewkę i pieczarki. Wkładamy makaron ryżowy i pozostałe warzywa. Dodajemy sos sojowy i olej(...)pestek winogron. Wsypujemy łyżeczkę mieszanki przypraw i sezam. Zakręcamy słoik. Gdy chcemy zjeść zupę zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy do czasu kiedy makaron będzie miękki. Smacznego

Miksturownik
Zdrowa sałatka owocowa z cynamonowym amarantusem 196

niespełna 1/2 szklanki BIO amarantusa Naura 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka wody syrop daktylowy do osłodzenia amarantusa (u mnie 2 łyżeczki) 1 banan 1 mandarynka 1/2 kiwi 10 białych winogron *owoce można dowolnie zmienić/dodawać Przygotowanie: Amarantusa przesypujemy na gęste sitko i przelewamy dokładnie wodą (ja 2 razy). Następnie przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę cynamonu. Całość(...)minut. Do jeszcze ciepłego amarantusa dodajemy syrop daktylowy – dosładzamy nim amarantusa do smaku (u mnie 2 łyżeczki), mieszamy i próbujemy. Owoce obieramy i kroimy. Banan na 4 części, winogrona na pół, kiwi w kostkę, mandarynki zostawiamy w całości. Owoce mieszamy ze sobą w misce. Sałatkę układamy warstwowo w słoiku – amarantus, wymieszane owoce, amarantus i znów owoce. Smacznego

Słodkie okruszki
Ogórki kiszone na zimę 107

przepis również jest w mojej rodzinie od bardzo dawna, jest sprawdzony, ogórki są sprężyste i twarde. Składniki: • ogórki gruntowe • główka czosnku • koper dojrzały • korzeń chrzanu • liście winogron Zalewa • 1 litr wody • 5 dkg soli • 1,5 dkg cukru Wykonanie: • Zagotować wodę z solą i cukrem w powiększonej proporcji w zależności od ilości(...)użytych ogórków. • Ogórki umyte ułożyć w słoikach, poprzekładać liśćmi winogron, wiórkami chrzanu, obranymi ząbkami czosnku, koprem wg uznania. • Zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki

To co kocham
Indyk pieczony w worku z pomarańczami 143

sposób przyrządza indyka. Serwowałam go w Boże Narodzenie z sosem jabłkowo-żurawinowym. Składniki: • indyk 4,2 kg • 3 duże marchewki • 4 pomarańcze • 2 kiście winogron ciemnych Solanka • 6 l wody • 9 łyżek soli • ziele angielskie – 10 sztuk • liście laurowe – 6 sztuk Marynata – 1/2 szklanki oleju – 1/2 szklanki sosu sojowego – 1/4 szklanki octu winnego(...)indyka w 180 st.C. Mój piekł się 170 minut. • Po upieczeniu wyjąć indyka z piekarnika i odczekać 30 minut aż odpocznie. • Podawać obłożonego winogronami

To co kocham
Sałatka owocowa z bitą śmietaną 165

utopiłam w niej owoce, proponuję więc do tej ilości owoców ubić tylko 2 szklanki śmietany. Składniki: • 500 g truskawek • 4 banany • 500 g moreli • kiść zielonych bezpestkowych winogron • garść borówki amerykańskiej • 3 szklanki śmietany 30% • 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: • W szklanym naczyniu ułożyć przebrane i umyte truskawki, winogrona, morele bez pestek i pokrojone

To co kocham
Sałatka z czerwonym winogronem i kurczakiem 205

Składniki : ok. 2 szklanek czerwonego umytego winogrona  pojedyncza pierś z kurczaka garść orzechów włoskich majonez Przygotowanie : Winogron pokroić na połówki i wyjąć pestki Mięso umyć, pokroic w drobną kostkę, posypać przyprawą gyros i usmażyć na oleju, osączyć z tłuszczu Orzechy pokruszyć Wszystkie składniki połączyć, posypać na natką i dodać majonez- wymieszać. Pomysł na sałatkę podsunęła mi Dorota, dzięki

Proste Potrawy
Zielona fasolka szparagowa zapiekana z pomidorami 152

osób. Składniki: 230 gramów fasolki szparagowej mrożonej, pokrojonej (ewentualnie świeża - pokrojona) 1 pomidor śliwkowy 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki kozieradki szczypta soli morskiej 1 łyżka oliwy z pestek winogron prażone nasiona sezamu - opcjonalnie Mrożoną fasolkę zalać wrzątkiem na kilka sekund i przełożyć do miski. Dodać oliwę z pestek winogron i wymieszać. Doprawić pieprzem cytrynowym, kozieradką i solą - znowu całość

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zielona fasolka szparagowa zapiekana z pomidorami 152

osób. Składniki: 230 gramów fasolki szparagowej mrożonej, pokrojonej (ewentualnie świeża - pokrojona) 1 pomidor śliwkowy 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki kozieradki szczypta soli morskiej 1 łyżka oliwy z pestek winogron prażone nasiona sezamu - opcjonalnie Mrożoną fasolkę zalać wrzątkiem na kilka sekund i przełożyć do miski. Dodać oliwę z pestek winogron i wymieszać. Doprawić pieprzem cytrynowym, kozieradką i solą - znowu całość

Szczęśliwa kuchnia
Kurczak na soli - pieczony w całości 210

smakowe, co nieco w przepisach znalezionych w różnych miejscach. Tak też jest z tym przepisem. Składniki: 1 kurczak zagrodowy (ok. 1,5 kg) 1/2 filiżanki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 plastry sparzonej cytryny (ze skórką) 4 ząbki czosnku 600 gramów soli gruboziarnistej 2 gałązki świeżego tymianku Kurczaka dokładnie umyć w środku i z zewnątrz(...)miałam takiego dużego naczynia) wysypujemy sól gruboziarnistą Piekarnik nagrzać do 200 stopni, na termoobieg (jeśli góra-dół, to wówczas na 180 stopni) Do filiżanki z olejem z pestek winogron wsypać pieprz cytrynowy i dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć środek kurczaka, a jeśli coś jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki

Szczęśliwa kuchnia

Proponowane wyszukiwania