pestek słonecznika 1-2 listki laurowe 4-5 łyżeczek z kopką mąki orkiszowej 1 łyżeczka masła klarowanego do środka masy + masło klarowane do smażenia oliwa z pestek winogron do posmarowania dłoni przy formowaniu kotlecików sól himalajska pieprz cytrynowy 4 jajka gotujemy na twardo, 1 zostawiamy surowe Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu z dodatkiem listków laurowych (ja dodaję(...)Mąkę proponuję dodawać porcjami, ponieważ może się okazać, że wystarczą 4 łyżeczki Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym lub gulaszem Smacznego i na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compestek słonecznika 1-2 listki laurowe 4-5 łyżeczek z kopką mąki orkiszowej 1 łyżeczka masła klarowanego do środka masy + masło klarowane do smażenia oliwa z pestek winogron do posmarowania dłoni przy formowaniu kotlecików sól himalajska pieprz cytrynowy 4 jajka gotujemy na twardo, 1 zostawiamy surowe Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu z dodatkiem listków laurowych (ja dodaję(...)Mąkę proponuję dodawać porcjami, ponieważ może się okazać, że wystarczą 4 łyżeczki Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym lub gulaszem Smacznego i na zdrowie
Szczęśliwa kuchniasałatkę owocową. To uniwersalna kombinacja smaków, która spodoba się każdemu. Składniki na sałatkę owocową (około 8 porcji): duży czerwony grejpfrut pomarańcz 2 kiwi 2 gruszki 2 banany duża kiść winogron zielonych (bezpestkowych) jabłko (opcjonalnie) Owoce oczyścić, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić gruszki i jabłko w kostkę. Kiwi zaś w paski, a później ćwiartki. Banany pokroić także(...)paski, winogrona na połówki, a pomarańcz i grejpfrut podzielić na średniej wielkości cząstki. Wymieszać. Dodatkowo całość można posypać granatem (jego nasionami) jeśli ktoś lubi ten owoc
Karola gotujepozwolić, na przykład po pierwszym udanym dniu w nowej pracy :) Składniki na banany w czekoladzie na zimno (3 porcje): 3 banany tabliczka gorzkiej czekolady 50 ml mleka zielone winogrona, żurawina i rodzynki Banany obrać i przekroić na połówki, nabić na patyczki. Wsadzić owoce do zamrażalnika na 15 minut. W tym czasie rozpuścić gorzką czekoladę w 50 ml mleka. Owoce(...)obtoczyć w czekoladzie (ja posmarowałam je nożem) i wsadzić do zamrażalnika na 30 minut. Udekorować winogronami, żurawiną i rodzynkami. Jedząc, obtaczam w nich gotowe banany :) Kaloryczna pycha
Karola gotujelubię zjeść kolorowo, smacznie i zdrowo.Polecam łososia ugotować na parzę bo jest bardzo delikatny i soczysty. 1/2 szklanki ryżu 20 dkg łososia 6 truskawek 1/2 awokado 10 gron winogrono ciemne 6 kulek mozzarella 1 garść roszponki 1/2 cytryny sól, pieprz kolorowy przyprawa do ryb oliwa z suszonych pomidorów Ryż dokładnie płuczę zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję(...)odstawiam na 30 minut. Po tym czasie gotuję go na parze w garnku około 10 minut, czas gotowania zależy od grubości łososia. mój był dość gruby. Truskawki, winogrono myję i kroję na cząstki, dodaję do ryżu przestudzonego, dokładam roszponkę, mozzarellę pokrojoną, awokado które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję łososia którego dzielę na kawałki. Doprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą od suszonych
wesoła kuchniamasło 2 płaskie łyżki twaróg 150 gram papryka czerwona mała 1/2 szt. ogórek zielony długi 1/3 szt. sól, pieprz do smaku olej z pestek winogron 1 łyżeczka jogurt naturalny 1 łyżka Sposób przygotowania: 1. Wazę zmielić blenderem, tak aby nie było grudek. Masło rozpuścić. Dodać do wazy. Wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. 2. Twaróg umieścić(...)misce. Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do twarogu. Doprawić solą, pieprzem. Dodać jogurt oraz olej z pestek winogron. Dokładnie wymieszać. 3. Kokilki/ foremki wyłożyć woreczkiem śniadaniowym ( po to, aby dobrze wyszły z tego kanapki ). Następnie do każdej nałożyć po 1-2 łyżki masy z wazy. Na to 2 łyżki masy twarożkowej. Dokładnie ugnieść łyżeczką
Kuchnia Paulettesząbki cebula 1/2 szt. natka pietruszki suszona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki żółtko z jednego jaja bułka tarta 2 łyżki olej z pestek winogron 2 łyżki Sos: pomidory w puszce 2 puszki ( ok. 800 gram ) groszek zielony mrożony 1/2 szkl. marchew 1 duża szt. bazylia 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka(...)solą, żółtkiem, pieprzem, natką pietruszki, bułką tartą oraz startą cebulą i czosnkiem na tartce o drobnych oczkach. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron. W mokrych dłoniach formować małe pulpeciki. Smażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Sos: Pomidory przelać do głębszej miski lub blendera i zmiksować. Wlać do pulpetów. Dodać przecier
Kuchnia PaulettesSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki 5 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku oliwa z pestek winogron do polania mięsa Zagotowałam wodę w garnku w takiej wielkości, żeby zmieściła się w nim szynka W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam(...)zamykają się w nim pory, a w środku mięso, po upieczeniu, jest soczyste Mięso natarłam czosnkiem i imbirem Następnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam oliwą z pestek winogron Szynkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym włożyłam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni i piekłam 10 minut Po tym czasie wyjęłam szynkę, temperaturę w piecyku zmniejszyłam do 150 stopni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki 5 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku oliwa z pestek winogron do polania mięsa Zagotowałam wodę w garnku w takiej wielkości, żeby zmieściła się w nim szynka W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam(...)zamykają się w nim pory, a w środku mięso, po upieczeniu, jest soczyste Mięso natarłam czosnkiem i imbirem Następnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam oliwą z pestek winogron Szynkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym włożyłam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni i piekłam 10 minut Po tym czasie wyjęłam szynkę, temperaturę w piecyku zmniejszyłam do 150 stopni
Szczęśliwa kuchniażurawiny - z jeżyny - z brusznicy Tych soków raczej nie da się wypić samych. Natomiast najlepiej smakują soki słodkie, do których należą soki: - z borówki - z truskawek - ananasowy - z winogron - z banana Je oczywiście również możemy dodać do herbaty lub rozcieńczyć wodą, ale dla mnie najlepsze są same bez dodatków. Można stworzyć także smoothie mieszając kilka smaków soków przecierowych Lifeberry(...)borówkowych posiada także inne 100% soki przecierowe: - sok z malin - sok z truskawek - sok z czarnej porzeczki - sok ananasowy -sok z agrestu - sok z kiwi - sok żurawiny - sok z winogron - sok z jeżyn - sok z brusznicy - sok z banana oraz soki wielosmakowe: - borówka 65% + malina 35% - borówka 70% + czarna porzeczka 30% - borówka 50% + truskawka 50% - borówka 50% + agrest 50% - borówka
Kuchnia MagdaLenymarchewki 1/4 czerwonej papryki 1 brukselka 2 pieczarki garść makaronu ryżowego 1 łyżeczka mieszanki przypraw 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z pestek winogron Oczyszczoną i obraną marchewkę, paprykę i brukselkę siekamy w słupki. Pieczarki w plasterki. Na spód słoika układamy marchewkę i pieczarki. Wkładamy makaron ryżowy i pozostałe warzywa. Dodajemy sos sojowy i olej(...)pestek winogron. Wsypujemy łyżeczkę mieszanki przypraw i sezam. Zakręcamy słoik. Gdy chcemy zjeść zupę zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy do czasu kiedy makaron będzie miękki. Smacznego
Miksturownikniespełna 1/2 szklanki BIO amarantusa Naura 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka wody syrop daktylowy do osłodzenia amarantusa (u mnie 2 łyżeczki) 1 banan 1 mandarynka 1/2 kiwi 10 białych winogron *owoce można dowolnie zmienić/dodawać Przygotowanie: Amarantusa przesypujemy na gęste sitko i przelewamy dokładnie wodą (ja 2 razy). Następnie przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę cynamonu. Całość(...)minut. Do jeszcze ciepłego amarantusa dodajemy syrop daktylowy – dosładzamy nim amarantusa do smaku (u mnie 2 łyżeczki), mieszamy i próbujemy. Owoce obieramy i kroimy. Banan na 4 części, winogrona na pół, kiwi w kostkę, mandarynki zostawiamy w całości. Owoce mieszamy ze sobą w misce. Sałatkę układamy warstwowo w słoiku – amarantus, wymieszane owoce, amarantus i znów owoce. Smacznego
Słodkie okruszkiprzepis również jest w mojej rodzinie od bardzo dawna, jest sprawdzony, ogórki są sprężyste i twarde. Składniki: • ogórki gruntowe • główka czosnku • koper dojrzały • korzeń chrzanu • liście winogron Zalewa • 1 litr wody • 5 dkg soli • 1,5 dkg cukru Wykonanie: • Zagotować wodę z solą i cukrem w powiększonej proporcji w zależności od ilości(...)użytych ogórków. • Ogórki umyte ułożyć w słoikach, poprzekładać liśćmi winogron, wiórkami chrzanu, obranymi ząbkami czosnku, koprem wg uznania. • Zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki
To co kocham