winogrona - 1874 przepisów (strona:23/125)

DOMOWA PASTA SEZAMOWA TAHINI 176

lekko gorzkawa. Słodka jest chałwa (aż za słodka, wręcz mdląca), która powstaje na bazie tahiny! PASTA SEZAMOWA TAHINI /znany, oryginalny (mam nadzieję);/ szklanka łuskanego sezamu ewentualnie olej sezamowy/z pestek winogron Sezam prażę na suchej patelni, aż ładnie się zrumieni. Następnie przerzucam go do kielicha blendera. Miksuję cierpliwie na najwyższych obrotach, zbierając co chwilę masę ze ścianek. Pasta powinna być idealnie(...)gładka. Ja osobiście dodałam nieco oleju sezamowego i z pestek winogron, aby uzyskać jeszcze gładszą konsystencję (olej z pestek winogron nie ma szczególnego smaku ani zapachu). Tahinę możesz przechowywać w czystym słoiku w lodówce nawet kilka miesięcy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 251

niewielką ilością mięsa, pamiętam np. gemistę – papryki i pomidory faszerowane ryżem i odrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades, liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej znajdziemy wiele bardzo mięsnych dań, np. souvlaki, moussakę i gyros, ale trzeba sobie uświadomić ,że nie są to potrawy, które były spożywane(...)mięso i nie traktuj go jako centrum posiłku. Sięgaj po małe porcje mięsa i zawsze łącz go z dużą ilością warzyw. Miód i petimezi, czyli skoncentrowany sok z winogron, były jedynymi środkami słodzącymi używanymi przez Kreteńczyków. Desery na bazie mąki i tłuszczu przygotowywali na specjalne okazje, a codzienny apetyt na słodkie zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi

Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z sałaty lodowej 576

sałaty lodowej i było pysznie. Składniki: 1 szt sałata lodowa 1 szt papryka czerwona 2 szt pomidory malinówki 2 szt ogórka zielonego gruntowego 5 szt rzodkiewek 100 g jasnych winogron 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz kolorowy, oliwa z oliwek,  ocet winny z czerwonego wina Jamar Przygotowanie:Sałatę lodową porwać na kawałki. Ogórki i rzodkiewki obrać z skórki(...)pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kosteczkę. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Winogrona umyć ,jeśli są duże pokroić w mniejsze kawałki i pozbawić ziarenek. Wszystko razem wymieszać i odłożyć na 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić oliwą i octem winnym dodać zieloną pietruszkę, wymieszać. Jeśli lubimy surówki bardziej na słodko możemy doprawić cukrem

Ala piecze i gotuje
Śnieżno-zielony deser 148

deser Składniki na 5 porcji: 10 biszkoptów 1/3 szklanki mocnej herbaty owocowej 200 ml śmietanki 36% łyżka cukru waniliowego 8 kiwi łyżka soku z cytryny nieduża kiść winogron Winogrona pozbawić pestek, kiwi obrać. Winogron i kiwi (poza kilkoma plasterkami do dekoracji) zmiksować blenderem. Przelać do dużego płaskiego rondla skropić sokiem z cytryny i częściowo odparować, ostudzić. Biszkopty zamoczyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jesienny deser jaglany z jabłkami duszonymi w miodzie 141

też i tym razem nie będzie inaczej. Aksamitny, aromatyczny i lekko rozgrzewający. Dodatkiem do kremu będą pyszne jabłka gotowane w odrobinie miodu rzepakowego i soku z cytryny oraz ciemne winogrona . Deser wyrazisty i doskonale wpasowujący się w jesienną tematykę. Zapraszam.   Składniki :  50 g kaszy jaglanej  2 łyżki soku z cytryny  350 ml wody(...)jabłka  100 g mielonych orzechów włoskich  0,5 łyżeczki cynamonu  1/4 łyżeczki imbiru  sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu rzepakowego kilka sztuk ciemnych winogron Wykonanie :  1. Kaszę zalewamy wrzątkiem z dodatkiem soku z cytryny przez całą noc. Po tym czasie płuczemy kaszę na sitku i umieszczamy kaszę w garnku. Zalewamy 350 ml wrzątku. Gotujemy

vaniliowoczekoladowa
Sałatka owocowa z galaretkami 147

przyjęciu będą dzieci, taka sałatka to strzał w dziesiątkę! Sałatka owocowa z galaretkami Składniki: 2 średniej wielkości jabłka 4 banany 2 pomarańcze 3 mandarynki 5 kiwi mały kiść czerwonych winogron puszka brzoskwiń puszka ananasa sok z połowy cytryny 3 galaretki (czerwona, zielona i niebieska) Każdą galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance (250 ml) gorącej wody, dobrze mieszamy, przelewamy do pojemnika(...)połowy cytryny i dokładnie mieszamy, aby sok dokładnie je pokrył. Obieramy pomarańcze i mandarynki, następnie kroimy je w kostkę i dorzucamy do miski. Kiwi obieramy i kroimy w półplasterki, winogrona kroimy na połówki. Dorzucamy je do owoców. Ananasa i brzoskwinie odcedzamy. Kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec sałatę posypujemy pokrojonymi w kostkę, kolorowymi galaretkami

PatiGotuje
Fit tarta kokosowa z panna cottą i owocami 135

średnicy 20 cm Spód z mąki kokosowej: 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 3 duże jajka 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: ciemne i jasne winogrona truskawki Kokosowa panna cotta: 300 ml mleka kokosowego 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 laska wanilii 3 łyżeczki żelatyny * PRZYGOTOWANIE Bezglutenowy spód z mąki kokosowej W jednej misce wymieszaj mąkę kokosową(...)rozpuść ją w nim. Rozprowadzoną żelatynę połącz z mlekiem kokosowym. Panna cottę wylej następnie na kokosowy spód i wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch gotowego ciasta ozdób połówkami winogron i truskawkami. Na wierzch ciasta możesz wylać również cienką warstwę galaretki, przegotowaną na przykład z soku z cytryny i żelatyny. Dzięki temu owoce będą się trzymały podczas krojenia

Food Square
Czekoladowiec z winogronem, rzeżuchą i orzechami włoskimi (bez mleka i bez jajek) 218

kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżeczka octu - 5 łyżek oleju - 1 szklanka wody - duża garść orzechów włoskich - miseczka winogron - garść świeżej rzeżuchy Składniki na polewę czekoladową: - 1/4 szklanki wody - 1 i 1/2 łyżki masła - 2 łyżki cukru - łyżeczka cukru wanilinowego - 1 czubata łyżka kakao Suche składniki mieszamy w misce(...)wodę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy, gotujemy. Dodajemy masło, ściągamy z gazu i dosypujemy kakao. Wszystko bardzo szybko mieszamy i nakładamy na ciasto. Górę ozdabiamy przekrojonymi na połówki winogronami oraz rzeżuchą

upichcona
Koktajl gruszka mango winogrono 172

Dzień 18 Żółty koktajl z czerwonymi łatkami  2 gruszki 1 dojrzałe mango 20 kulek różowego winogrona Gruszki i mango obrać . Z winogrona usunąć pestki , z gruszek wy ciąć gn iazda nasienne, m ango oddzielić od pestki . W szystko z miksować  razem i przelać do szklanek. Smacznego

Kolorowa kuchnia Elki
Wino gronowe z soku 198

dodam tego czy owego to nie jest wino. Zapewniam Was że jest to wino pyszne, wszystkim smakuje i nieźle szumi w głowie. Jeśli zatem będziecie mieli nadmiar winogrona na jesieni to polecam gorąco do zrobienia. Moje winogrona były słodkie więc dodałam tylko 3 kg cukru, musicie sami wyczuć jaki stopień słodkości chcecie i tyle cukru dodajcie. Wino gronowe z soku

Moje Małe Czarowanie
Placuszki z jogurtem greckim i winogronami 598

duże   2 łyżki oleju roślinnego + kilka łyżek do smażenia 1 łyżka cukru 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia   szczypta soli garść ciemnych winogron - lub więcej, w zależności jak dużo owocu chcemy mieć w placuszkach W dużej misce zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju. Dodać cukier, mąkę z proszkiem przesiane przez sitko(...)będą ładnie zrumienione od spodu - około 2,5 - 3 minuty . Po tym czasie, gdy placki już znacznie podrosną, włożyć w każdego z nich po kilka przekrojonych na połówki winogron - wcześniej wyjąć z nich pestki ostrym czubkiem noża . Podlać patelnię kapką oleju i przewrócić placki łopatką na drugą stronę - przy użyciu innego owocu nie byłaby potrzebna repeta oleju, ale banan jest

Grunt to przepis!
Tuńczyk z ryżem i winogronami 161

upały, orzeźwia, syci i szybko się robi. Zamiast ogórka świeżego można użyć konserwowy. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju • kiść białych winogron bez pestek • 1 puszka kukurydzy • 4 ogórki zielone małe • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż gotować w osolonej wodzie przez(...)minut, odcedzić i przelać zimną wodą. • Ogórki obrać i pokroić w kostkę. • Ryż wymieszać z kukurydzą, ogórkami i winogronami. • Dodać kawałki tuńczyka, sok z cytryny i wymieszać z majonezem. • Przyprawić do smaku solą i pieprzem

To co kocham
Sałatka brokułowa 128

jest uzależniające. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – dwa brokuły świeże (ok 1kg), mogą też być mrożone – 15 dag wędzonej szynki (np polędwicę łososiową z indyka) – 200g czerwonych winogron – 1 czerwoną cebulę – ziarna prażonego słonecznika – mały kubeczek jogurtu – łyżka majonezu – czosnek (zazwyczaj daję ząbek, albo dwa w zależności od wielkości) – sól, pieprz Brokuły(...)różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente (powinny być lekko twarde). Odcedzić, przepłukać zimną wodą i ostudzić. W tym czasie cebulę pokroić w piórka a winogrona przekroic na połówki. Szynkę podsmażyć na patelni. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i wyciśnietym przez praskę czosnkiem. Do miski przenieć ostudzone brokuły i resztę składników. Polać sosem a wierzch posypac

Szybko Tanio Smacznie
Sernik z musem z owoców czarnego bzu 241

cukru sok z 1/2 cytryny 50 ml wody 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 185 g dżemu figowo-winogronowego dekoracja: 3 figi 12 ciemnych winogron Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie masą ciasteczkową, ugniatając ją dłonią lub spodem łyżki. Podpiec w 180 st. C. przez(...)partiami dodawać do ostudzonych owoców. Na serniku rozsmarować dżem, następnie wyłożyć mus, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować figami i winogronami. Smacznego! A przede mną wolny weekend. Dobrze było wrócić do pracy, ale już ten pierwszy tydzień dał mi się we znaki. Odzwyczaiłam się od stania po dziesięć, dwanaście godzin dziennie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik serowy z winogronami 210

herbatników 100 g masła 300 g śmietanki kremówki 500 g serka homogenizowanego 4  łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody 300 g kolorowych winogron 2 galaretki / żurawinowe lub wiśniowe Wykonanie: - Winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć. -Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. -Masło roztopić i przestudzić. -Herbatniki zmiksować na piasek,  połączyć z roztopionym masłem. -Masę ciastkową przełożyć

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania