szybką sałatkę. Zapraszam! Składniki: 3-4 łodyżki selera naciowego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy (np. Develey ) 5-6 ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę mała kiść winogron 2-3 łyżki majonezu (np. Develey ) 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie: Łodyżki selera naciowego pokroić w paski. Tuńczyka i kukurydzę odcedzić, wrzucić do miski, dodać ogórki(...)winogrona przekrojone na pół oraz seler. Całość wymieszać z majonezem i jogurtem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe
Trufelkowodzisiaj proponuję coś lekkiego - np. sałatę z kozim serem i gruszką. Składniki: mieszanka sałat 1/2 gruszki pokrojonej w plasterki 1 opakowanie serka koziego kilka małych pomidorków kilka kulek ciemnego winogrona garść uprażonego siemienia lnianego odrobina octu winnego balsamicznego, np. Develey Wykonanie: Sałatę ułożyć w miseczkach, na to przekrojone na pół pomidorki i winogrona oraz ser kozi według uznania. Całość posypać
Trufelkowoprzepadałam za camembertem, ale ostatnio w małych ilościach bardzo polubiłam!) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka ulubione przyprawy oliwa z oliwek 1 gruszka świeży szpinak baby kilka kulek winogrona pomidor obrany ze skórki świeża bagietka z serem camembert kilka orzechów włoskich ocet balsamiczny, np. Develey Wykonanie: Pierś obtoczyć w ulubionych przyprawach. Odstawić na godzinkę do lodówki. Na patelni rozgrzać(...)oliwę z oliwek. Podsmażyć pierś z obu stron na złoty kolor. Na talerzu ułożyć liście szpinaku, pokrojoną i obraną gruszkę, winogrona, kawałki pomidora. Na środek wyłożyć pierś z kurczaka i posypać orzechami. Skropić octem balsamicznym. Pysznie komponuje się z podgrzaną bagietką w towarzystwie sera camembert. :) Smacznego
Trufelkowotrudno uwierzyć w to jak jest pyszna:). Fani intensywnego w smaku sera gorgonzola na pewno będą zadowoleni. 125 g rukoli (standardowe opakowanie sklepowe) 200g sera gorgonzola 200g winogron Sos: 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki ostrej musztardy 3 łyżeczki oleju 3 łyżeczki wody 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1. Ser gorgonzola kroimy w kostkę, winogrona przekrawamy na pół. Mieszamy
Szefowa kuchniSkładniki: amarantu-ski orzechowe 100 g cukier trzcinowy zmielony 4 łyżki słonecznik łuskany 100 g jabłka 2 szt sól szczypta śmietana 30% 400 ml cukier brzozowy( ksylitol 2 łyżki) winogron 4 szt Wykonanie: Amarantu-ski łamiemy w palcach i wkładamy do czterech szklaneczek(2 na szklaneczkę). Śmietanę schłodzoną ubijam na sztywno z cukrem( ksylitolem) i wkładam do szklaneczek. Słonecznik prażę(...)posypuje na śmietanę.Teraz warstwa amarantusów, śmietana.Jabłuszka myje wycinam gniazdka i kroje w drobna kosteczkę,prażę na patelni z cukrem trzcinowym i ostudzone kładę na śmietanę,dekoruję obranym winogronem i resztą prażonego słonecznika. Schładzam deser i podaję. Pyszny i jeszcze raz pyszny
Różowa kuchniabazą mojego zielonego koktajlu był sok, wyciśnięty z dwóch pomarańczy (ponieważ lubię bardziej "płynną" postać, jednak nie jest to konieczne - kwestia osobistych smaków ) garść świeżego szpinaku banan garść winogron pół brzoskwini - do blendera ii.. do dna!!! ;)) Jest wiele możliwości połączenia składników. BAZA - wyciśnięty sok (jabłko, pomarańcz), mleko (kokosowe, ryżowe), jogurt, woda OWOC - kiwi, winogrono, maliny, truskawki, banan
BezglutenowaIzabelatruskawkowe Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki 30% 2 kopiaste łyżki cukru pudru 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 100 ml zimnej kremówki 30% 1 galaretka przeźroczysta winogrona białe truskawki Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez(...)bitą śmietanę i schłodzić w lodówce. Wylać tężejącą galaretkę arbuzową i włożyć do lodówki by galaretka stężała. Na galaretkę arbuzową przełożyć biszkopt makowy, posmarować cienką warstwą bitej śmietany, ułożyć winogrona i truskawki Na końcu zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki
Ala piecze i gotujemiksujemy na gładki krem. Dzielimy na 3 części. dodatkowo: 3 galaretki agrestowe + 1200 ml gorącej wody 3 galaretki wiśniowe + 1200 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń ok.300 g winogron, zielonych wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia.. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kosteczkę. wykonanie ciasta: Ciasto składamy w foremce, przydadzą się również tekturowe kartoniki(...)jest wysokie. Jasny biszkopt umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim 1/3 część kremu. Na kremie układamy krążki powycinane z ciemnego biszkoptu. W wolnych miejscach układamy winogrona. Całość zalewamy lekko tężejącą zieloną galaretką. Wstawiamy do lodówki, do stężenia galaretki. Następnie równomiernie wykładamy drugą część kremu i kładziemy ciemny biszkopt z otworkami. W środek każdego kółka układamy pokrojone
Domowy Smak Jedzeniapolihydroksylowym (cukrowym). Oznaczony jest symbolem E968. Należy do tej samej rodziny substancji słodzących co ksylitol, sorbitol czy mannitol. Naturalnie występuje w przyrodzie, między innymi w pyłkach kwiatów, owocach: gruszkach, winogronach, melonach oraz niektórych grzybach, porostach i algach morskich. Erytrytol otrzymywany jest na drodze fermentacji, np. glukozy, gliceryny, kukurydzy lub owoców (gruszek, winogron, melonów) przy udziale różnych gatunków drożdży. Wzór
Kuchnia MagdaLenySkładniki: makaron 150 gram, cynamon 1 łyżeczka, stewia 1 łyżeczka, jogurt grecki 200 ml, truskawki 1 szklanka, śliwki 1 szklanka, winogrona 1 szklanka, brzoskwinie 4 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki makaron np. nitka średnia ugotować wg opisu w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, makaron wsypac do miski, dodać stewię w proszku, cynamon, jogurt i delikatnie(...)wymieszać wszystko owoce dobrze umyć, śliwki, brzoskwinie wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki z truskawkami, winogrona przekroić na połowę, skropić sokiem z cytryny wsypać do makaronu połowę i przemieszać, resztę rozsypać na wierzchu - pyszna, lekka, zdrowa sałatka na kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPogoda za oknem bardzo gorąca, więc dziś kolejny pomysł na koktajl. Tym razem owocowe trio czyli banan, kiwi i winogron. Jeśli nie lubicie pestek winogron możecie je usunąć. Ale ja tego nie robiłam, miksowałam wszystko razem. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijeść codziennie. Ten deser rozpływa się w ustach, orzeźwia i do tego nie trzeba go piec. Jeśli zamrozimy letnie owoce, (wierzcie mi borówki, maliny, jeżyny , brzoskwinie, czy tez winogrona świetnie się mrożą) będziemy mogli rozkoszować się jego letnim smakiem, przez cały rok. Składniki: 500 ml twarogu kremowego 350 ml śmietanki 30% pół szklanki cukru pudru paczka malutkich, okrągłych biszkoptów(...)łyżki żelatyny 3 żółtka 180 ml mleka 2 galaretki brzoskwiniowe laska wanilii 2 czubate łyżki masła owoce -morele, brzoskwinie, winogrona, borówki Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i studzimy. Połowę biszkoptów drobniutko rozkruszamy, dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy. Pozostałymi biszkoptami obkładamy boki
Kasia i jej kobiecy światdobrej jakości, aby nie rwały się podczas gotowania i nakładania. Polecam! Sałatka z kurczakiem w makaronowych muszlach Składniki: 2 wędzone piersi z kurczaka, pokrojone w drobną kostkę kilkanaście ciemnych winogron, pokrojonych na ćwiartki i pozbawionych pestek przyprawy: sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 20 dużych muszli makaronowych, ugotowanych al dente i wystudzonych Wykonanie: Kurczaka mieszamy(...)winogronami i szczypiorkiem. Dodajemy majonez doprawiamy solą i pieprzem. Sałatką napełniamy ugotowane muszle i układamy na półmisku. Przed podaniem schładzamy. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnimasę serową: 100 ml mleka skondensowanego słodzonego 100 ml kremówki śmietanki 30% 700 g serka waniliowego ( z wiaderka) 5 łyżeczek żelatyny 100 ml wrzątku na wierzch: szklanka winogron jasnych 1/2 szklanki borówki amerykańskiej garść malin 300 ml napoju jabłko-mięta ( z kartonu) 3 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku Tortownicę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Ciasteczka włożyć do jednorazówki(...)rozpuścić we wrzątku. Do misy miksera wlać kremówkę i mleczko skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać na wierzchu ciasta. Pozostałą żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z sokiem. Kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto. Odstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie do obiadu zawsze musi być kompot.Latem dostepność przynajmniej teoretyczne 🙂 o owoców powinna być większa a owoce tańsze.Polecam kompot z wykorzystaniem winogrona ,soku z cytryny i mięty Składniki: garnek 28 cm 1 kg winogrona sok z minimum 1 cytryny 6-7 listków mięty pół szklanki cukru ale to sprawa zupełnie indywidualna kto jak mocno
Ugotujmy Coś