Wiosna przyszła więc i w kuchni rozjaśniamy trochę kolory, mile widziana jest teraz zieleń, więc połączyłam zielone winogrona z żółtą galaretką. Przy tej tarcie należy użyć formy na tartę z wyjmowanym spodem lub klasyczną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Moje batony przykleiły się do formy i ciężko je było wyjąć, ale podgrzewanie noża pomogło w krojeniu a podgrzanie łyżki(...)ponieważ wyjdzie nam pyszny gruby spód 6 łyżek syropu klonowego pozostałe składniki: 500 ml śmietanki 30 % tłuszczu 2 łyżki czubate cukru pudru opakowanie żelatyny na 500 ml wody kiść winogron galaretka Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, dodajemy pokruszone batony. Podgrzewamy do połączenia składników oraz rozpuszczenia czekolady. Powstałą masą wykładamy spód naczynia na tartę. Wcześniej wykładając formę papierem
Życie zaczyna się w kuchniidealnie pyszne. Karmelizowałam rabarbar w piekarniku dobrą godzinę, jeśli nie dłużej. Ugotowałam w mleku i wodzie komosę, dodałam syrop, który uzyskałam dzięki karmelizacji i podałam. Z borówką, z winogronem ciemnym i pysznym, z orzechami laskowymi i karmelizowanym rabarbarem. Dobry Boże! Jako dziecko wcinałam rabarbar siedząc na schodach przed domem babci, maczając go jedynie w cukrze. Cały dzień w moim(...)ukaże się niebawem. Składniki (na 2 małe lub 1 ogromną porcję): 1/2 szklanki komosy ryżowej 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody garść borówek garść winogrona garść orzechów laskowych Karmelizowany rabarbar: 1 kg łodyg rabarbaru 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ekstraktu z wanilii jedno ziarenko kardamonu Zacznij od karmelizacji
Mango PapajaOstatnio bardzo polubiłam tarty. Często goszczą na moim stole, więc postanowiłam poeksperymentować po raz kolejny. Tym razem ku zaskoczeniu upiekłam tartę kokosową z serkiem mascarpone i galaretką z dodatkiem winogron. Składniki: Spód: 2 jaja 1,5 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki ksylitolu szczypta proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa: 250g (1 opakowanie) serka mascarpone(...)łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody 2 łyżki ksylitolu Wierzch: winogrona 1 galaretka np. pomarańczowa + 1 szklanka wrzącej wody Sposób przygotowania: Spód: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje mokrego piasku. Gotowe ciasto rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Spód pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Masa serowa
Truskawkowa Fiestacoś dobrego. Wyjątkowe ciasto, bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek. Polecam! Składniki: Forma 24/24 cm 150 g podłużnych biszkoptów 330 g jogurtu(...)naturalnego gęstego 1 szklanka słodkiej śmietany 30% ½ szklanki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe Dr.Oetker 50 g gorzkiej czekolady 2 banany 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: Kiść winogrona bezpestkowego 2 banany 2 galaretki agrestowe Dr.Oetker Sposób przygotowania: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić do wystudzenia. Banany obrać pokroić na plastry, skropić sokiem z cytryny
Wanilia i Kardamonbardzo pozytywnie zaskoczy i pewnie ucieszy, a do tego obok pieczonego mięsa mamy lekkie, zdrowe, orzeźwiające i wspaniałe szaszłyki galaretkowo-owocowe. Polecam! SKŁADNIKI: 1 cały arbuz (u mnie ok.8kg) winogrona czerwone 2 banany 1 galaretka truskawkowa Winiary * *możemy również wykorzystać galaretki o innym, ulubionym smaku, np.:nową galaretkę arbuzową i/lub galaretkę jagodową - obie nowości od WINIARY . dodatkowo będą(...)pomocą ostrej części patyczka robimy 3 dziurki w arbuzie, do których następnie wkładamy kolejno wystającą część patyczka od nóżki. Krok 6. Do grilla, pomiędzy patyczkami, wrzucamy węgielki w postaci winogron. Krok 7. Za pomocą wykałaczek, mocujemy daszek grilla, patyczkami do szaszłyków podpieramy go z przodu i po bokach - staramy się aby wszystko wyglądało ładnie i estetycznie. Krok 8. Przygotowujemy szaszłyki
Moja Książka Kucharskaczasem przyzwyczaić się do niego lub po pierwszym podejściu po prostu wywalić do kosza. Sałatka z halloumi Składniki: 80 g kaszy bulgur 100 g sałaty, mieszanej 100 g winogron 1 mała paczka halloumi, ok. 130 g 30 g orzechów pekan 1 czerwona cebula, mała 2 czubate łyżki suszonego berberysu, czerwonego 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżka winnego octu(...)jabłkowego sól Ugotuj bulgur na sypko w lekko osolonej wodzie. Odkryj i odparuj. Opłukaj i osusz sałatę i winogrona. Berberys zalej ciepłą wodą i odstaw na 5 minut, po czym odcedź. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Podziel ser na małe kawałki i usmaż na patelni na oleju. Smaż po obu stronach. Uważaj, bo tłuszcz bardzo pryska. Wymieszaj sałatę z bulgur
codojedzeniaSKŁADNIKI: 15 dag kabanosów np z chilli 15 dag winogrona np.jasnego 10 dag sera pleśniowego Ok 30 patyczków lub wykałaczek Sposób przygotowania: Kabanosy kroję na kawałki ok 3 cm. Następnie winogrona myję i dziele na pojedyncze sztuki. Ser pleśniowy kroję w małe prostokąty lub kwadraty. Następnie na patyczek, plastikowy widelczyk do koreczków lub wykalaczke nakładam najpierw kawałek kabanosa(...)następnie winogrono. Na kolejny patyczek nakładam kabanos, a następnie ser. Koreczki robię, aż wykonczą się składniki
Gotowanie Patkismak sosu, pikantne nuty dość mocne papryczki chili i smak mięty z cytryną.Tak musi smakować "doskonałość".Polecam. 18 liści winorośli ze słoika( ja kisiłam swoje liście winogrona przepis na blogu w "przetworach") 10 dag.mięsa mielonego 1 torebeczka mała kaszy bulgur(ugotowanej według przepisu z opakowania) 1 pęczek mięty 3-4 ząbki czosnku 8 dag.cebuli dymki(...)oliwek 0.5 papryczki chili Sól Biały pieprz Odrobina cukru 100 ml.oliwy z oliwek 5 szczypt dużych oregano ************************************** Moja rada- za nim zaczniecie robić gołąbki , ugotujcie liście winogron ,samo ich sparzenie nie pomoże na smak i suchość liści , nawet gdy kupicie je gotowe.Piekarnik ustawiamy na termoobieg 190 stopni.Formę wyscielić papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Mielone mięso
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki (2 porcje): 250 g soku z kiszonej kapusty 450 g czerwonych lub białych winogron 300 g jabłek 100 g marchewki łyżka miodu 1/2 mrożonej cytryny Sposób przygotowania: Winogrona umyć w gorącej wodzie, usunąć ogonki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Wycisnąć sok z marchwi. Sok z kapusty , winogron jabłek i marchwi
Menu ZdrowiaSkładniki (2 porcje): 250 g soku z kiszonej kapusty 450 g czerwonych lub białych winogron 300 g jabłek 100 g marchewki łyżka miodu 1/2 mrożonej cytryny Sposób przygotowania: Winogrona umyć w gorącej wodzie, usunąć ogonki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Wycisnąć sok z marchwi. Sok z kapusty , winogron jabłek i marchwi
Menu ZdrowiaSkładniki (2 porcje): 150 g banan 200 g winogrona białego 200 g winogrona ciemnego 200 g ogórków 100 g kiełków sojowych 150 g mleka acydofilnego Sposób przygotowania: Banana obrać ze skórki i zmiksować blenderem. Winogrona i ogórek umyć,usunąć pestki i zmiksować blenderem. Połączyć z mlekiem. Na koniec dodać kiełki. Wartość odżywcza: Smacznego
Menu Zdrowiasoli, 14 dag cukru, 18 tabletek sacharyny, 6 liści laurowych, 20 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek czarnego pieprzu, 6 łyżeczek gorczycy, 6 kawałków chrzanu, kilka gałązek koperku, kilka liści winogron. Słoiki wymyj i wyparz. Marchewki obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki. Cebule obierz z łupinek i pokrój na mniejsze kawałki. Ogórki przełóż do dużej miski, zalej(...)się zgotuje, zdejmij ją z ognia i odstaw do ostygnięcia. Na dnie słoików rozłóż połowę przypraw, tj. po kawałku chrzanu, cebuli, połowie listka laurowego, po kilka plasterków marchewki, listku winogrona, gałązce koperku i po kilka goryczy, ziarenek ziela i pieprzu. W słoikach rozłóż ogórki. Na wierzchu ułóż pozostałe przyprawy. Ogórki w słoikach zalej przygotowaną zalewą octową. Słoiki zakręć i pasteryzuj
blog.moje-pasje.infopowinna być kiełbasa i boczek. Ja użyłam chudego kurczaka. Danie smakuje wręcz identycznie a jest zdrowsze z małą ilością tłuszczu a jest to tylko i wyłącznie olej z pestek winogron, który jest zdrowy, delikatny w smaku i nie traci swoich właściwości podczas smażenia. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnego leczo. Już od dawna chodził za mną ten smak. Więc(...)przecier pomidorowy 1 łyżka pomidory w puszce 1 puszka cukier brązowy 1 szczypta magi/ lubczyk świeży 3-4 listki natka pietruszki 3 łyżki (posiekana) olej z pestek winogron 1.5 łyżeczki ziele angielskie 3 kulki liść laurowy 2 s zt. Metoda: Składniki przygotować. Papryki, czosnek, pieczarki i cukinię obrać. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę ( jeżeli ma pestki
Kuchnia PaulettesDziś Barbórka! Święto, które od lat obchodzi mój Tata :). Na tę okazję specjalne wielowarstwowe ciasto. Kakaowy biszkopt, zielona i czerwona galaretka, krem kakaowy i kilka winogron. Znakomity przekładaniec! Polecam! Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)litr śmietanki kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny+1/4 szkl zimnej wody 2 kopiaste łyżki kakao Dodatkowo: 1/3 tabliczki mlecznej czekolady, startej kilka winogron przekrojonych na połówki Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały
Nastoletnie Wypiekaniebyć zaserwowane białe wino? Białe wino jest rodzajem wina, które zwykle ma różne odcienie koloru żółtego. Mianem białego wina często określa się też wina powstające z innych owoców niż winogrona, na przykład z jabłek czy agrestu. Wina te produkowane są z bezbarwnego miąższu winogron o ciemnej lub jasnej skórce. Mogą one posiadać różne smaki ze względu na różne odmiany szczep(...)winogron, zawartość cukru, a także metody produkcji. Najbardziej popularne wina białe to wina wytrawne, ale również można zakupić je w wariantach lekko wytrawnych, półsłodkich czy słodkich. Odpowiednio dobrane białe wino przede wszystkim zalecane jest do potraw lżejszych niż w przypadku wina czerwonego. To wytrawne serwowane jest do obiadów i kolacji, z kolei półsłodkie i słodkie głównie do deserów, niemniej jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!