zimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera). W drugiej misie ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Żelatynę delikatnie podgrzać(...)najpierw na samym brzegu sernika ułożyłam borówki, następnie śliwki (2-3 z każdego koloru) pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć w masę serową. Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć (osadzać się na ściankach naczynia, w którym tężeje) należy ją delikatnie wylać
moj przepis naSzybka i smaczna sałatka. Niecodzienne połączenie kurczaka, selera oraz winogronu poruszy niejedno podniebienie. Intensywny smak selera jest przełamany słodkością winogrona. Idealna na lekki lunch lub kolację.Sałatka ta powstała dzięki życzliwości marki Piątnica . Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 3 łodygi selera naciowego 6 łyżek kukurydzy 50 g płatków migdałowych 50 g migdałów całych 0,5 kg winogronu(...)łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Płatki migdałowe prażymy na oleju kokosowym. Pierś kurczaka myjemy kroimy w kostkę, oprószamy curry, solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Mięso ostudzamy. Winogrona przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Seler i całe migdały kroimy w kostkę. Liście sałaty lodowej strzępimy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi
Podróż w kulinariawrześniu pokazywałam Wam zbiór winogron i co z nich zrobię :) Dzisiaj już delektujemy się pysznym, domowym winem z owoców z własnego zbioru... wino ma piękną barwę, jest półwytrawne i bardzo smaczne ;) Koszt takiego wina to ok. 15 zł - przy założeniu, że mamy swoje owoce, a za tą kwotę mamy 25 litrów wina. Składniki: ok. 13 kg fioletowego winogrona(...)zielonego winogrona, 4 kg cukru, 200 ml soku jabłkowego, 1 opakowanie pożywki, 1 opakowaniu drożdży winnych w płynie. Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania tzw. matki drożdżowej. Wlewamy sok jabłkowy do litrowego słoika i dodajemy pożywkę. Przykrywamy gazą słoik i pasteryzujemy go ok. 40 minut. Do ostudzonego soku wlewamy drożdże i odstawiamy na 48 h w ciepłe miejsce (słoik przykryty gazą
Aga w kuchnikrewetkami i surimi, a zwyczajne, zdawałoby się, przyprawy i majonez - wieńczą dzieło. To taki sałatkowy MUST EAT. Polecam! Składniki: 250 g krewetek koktajlowych (możemy dodać więcej) ok. 300 g winogron ciemnych ok. 300 g winogron jasnych 100 g orzechów nerkowca (solonych lub niesolonych) 200-250 g paluszków krabowych surimi (mrożonych lub świeżych – mrożone najpierw należy rozmrozić) ogórek zielony (długi) duża(...)majonezu sól pieprz Wykonanie: Zamrożone krewetki koktajlowe wrzucamy na 2-3 minutki do gotującej się wody z dodatkiem Vegety. Następnie odcedzamy je na sitku. Paluszki surimi kroimy w plasterki. Winogrona kroimy na połówki i wyjmujemy pestki (najlepiej jeśli kupimy winogrona bezpestkowe – zaoszczędzi nam to sporo czasu i pracy). Ogórek myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w ćwierć plasterki. Mieszankę
MyCookBook.plmniejsze porcje) 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka miodu 1 czubata łyżka wiórków kokosowych 7-8 łyżek płatków owsianych górskich 1 1/2 średniego banana około 13 zielonych (słodkich) winogron 1 1/2 łyżeczki kakao Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z łyżeczką miodu i wiórkami kokosowymi. Zmniejszamy płomień, wsypujemy płatki owsiane górskie. Gotujemy około 6-7 minut, mieszając. Tak przygotowaną(...)łyżki. Do 1 1/2 łyżki pozostawionej owsianki dodajemy łyżeczkę kakao, dokładnie mieszamy. Kakaową owsiankę układamy łyżeczką na kokosową warstwę. Do misy blendera wkładamy 1 1/2 banana i około 10 winogron. Całość miksujemy tak długo, aż nie będzie wyczuwalnych kawałków winogron (skórek). Owocowy mus wykładamy na kakaową warstwę owsianki. Wierzch posypujemy kakao i układamy całe winogrona. Tak przygotowany pucharek podajemy
Słodkie okruszkiAmbasador Chile Alfredo Garcia Castelblanco Pisco, to nazwa napoju alkoholowego ze sfermentowanych i poddanych procesowi destylacji winogron, które produkuje się w chilijskich rejonach Atacama i Coquimbo. Pisco może zawierać różne stopnie stężenia alkoholu, a pięć najbardziej rozpowszechnionych szczepów, wykorzystywanych do jego produkcji, dzieli się na aromatyczne – muskat różowy i muskat aleksandryjski – i nie aromatyczne – Pedro Jiménez, muskat austriacki i Torontel(...)roku, kiedy wydano dekret ustanawiający oficjalny rejestr przepisów i znaków firmowych wszystkich producentów pisco. Dziesięć lat później Pisco Cóndor stało się pierwszą marką pisco o światowej renomie. Zbiór winogron przeznaczonych do produkcji pisco rozpoczyna się w połowie lutego, zaczynając od najwcześniejszej odmiany – muskatu austriackiego – po te, których okres dojrzewania kończy się najpóźniej. Winobranie jest uznawane w regionie za moment święty
królestwo garówroku zrobiłam dwie nalewki z winogron, zarówno z jasnego jak i ciemnego. Ta pierwsza już jest gotowa i właśnie dziś Wam ją prezentuję. Ma śliczny jasno - bursztynowy kolor, jest dość słodka, ale naprawdę super! Polecam, bo widziałam, że jeszcze winogrono w sprzedaży. Zwracam uwagę, że należy użyć zwykłych ogrodowych odmian jasnego winogrona, a nie tych sklepowych z hipermarketów. Składniki(...)jasnych winogron 1 litr wódki (można pół na pół ze spirytusem) - u mnie 750 ml wódki i 250 ml spirytusu 1 kg cukru 5 goździków Sposób wykonania: 1. Owoce umyć, obrać z szypułek i wsypać do słoja. Zasypać cukrem i odstawić na 2 dni. Co jakiś czas potrząsnąć słojem, by owoce puściły sok, a cukier się rozpuścił
Kuchnia domowa Anizerową zawartością cukru, ale i super słodkie. Historia powstania tego wyjątkowego wina sięga czasów panowania Maurów na Półwyspie Iberyjskim, którzy jako pierwsi zaczęli fermentować uprawiane w Jerez od wieków winogrona, wprowadzili destylację i dali początek historii produkcji brandy oraz wzmacnianych win. W czasie panowania Maurów miasto nazywało się Seris, Hiszpanie przekształcili je w Jerez a Brytyjczycy w Sherry(...)unikalna gleba, czysta, biała zwana Albariza najlepsza do uprawy winorośli palomino składa się w 40-50% z kredy, reszta to mieszanina wapienia, gliny i piasku. Zgodnie z przepisami 40 % winogron do produkcji sherry musi być uprawiana na takiej glebie. W sumie winnice uprawiające winogrona na sherry zajmują około 7000 hektarów. Sherry może być wytrawne (Fino i Manzanilla), półwytrawne i półsłodkie
królestwo garówDziś mam dla Was przepis na znakomitą, kruchą, maślaną tartę ze śliwkami, winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni(...)skusicie się na kawałek? Składniki na tartę ze śliwkami i winogronami pod owocową pianką: na tortownicę o śr. 24 cm SPÓD: 150 g mąki 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła skórka otarta z 1/3 cytryny 1 żółtko z dużego jajka Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem do miski, dodajemy skórkę z cytryny, posiekane masło i rozcieramy wszystko
Rozpustne gotowanieWinogrona i jabłka to kwintesencja smaku jesieni. Składniki: 2 małe jabłka 4 kiści winogron - u mnie obie wersje i z jasnym i ciemnym winogronem cukier do smaku 1 gałązka świeżej mięty 2,5 litry wody Sposób wykonania: 1. Owoce myjemy. Winogrona obieramy z gałązek. 2. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na plastry. 3. Owoce zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia
Kuchnia domowa Anifilmie poniżej znajdziesz przepis na zdrowotną nalewkę z ciemnych winogron. Owoce winogron chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak np. nadciśnieniem tętniczym, oraz nowotworami. Owoce ciemnych winogron są bogate w składniki mineralne, oraz witaminy. Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych właściwościach ciemnego winogrona . Nie pozwólmy więc, aby te drogocenne owoce marnowały się w naszych ogrodach ! Róbmy z nich przetwory soki
Przepisy i porady kulinarneMojemu mężowi zachciało się sernika na zimno, ja miałam ochotę na winogrona. Postanowiłam więc połączyć jedno z drugim i powstał taki oto lekki serniczek. Składniki: 1 kg sera w wiaderku 60 dag winogron jasnych bezpestkowych 200 g serka mascarpone cukier puder 3 łyżki żelatyny 1 zielona galaretka Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Dno formy do ciasta wykładamy całymi winogronami(...)Odstawiamy do stężenia. Kiedy stężeje serek miksujemy razem z mascarpone. Dosładzamy wg uznania.Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy i wlewamy do masy serowej, mieszamy.Pozostałe winogrona przecinamy na połówki, dodajemy do masy serowej, mieszamy.Wylewamy na zastygniętą galaretkę. Wierzch posypujemy wiórkami czekolady, dociskamy do masy, kiedy zastygnie będzie jako spód
Z Majeczką w kuchniWinogrona mogą wisieć na pnączu bardzo długo. Niestraszne im pierwsze przymrozki. Z czasem ich smak się wyostrza, chociaż tracą na soczystości. Miałam jeszcze trochę winogron, więc postanowiłam przetestować możliwość przygotowania z nich soku w sokowniku. Dodałam też jabłka z powodów bardzo prozaicznych - winogron okazało się być za mało. Może i dobrze wyszło? Sok ma wyraźny smak i aromat oraz przepiękną(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SOK WINOGRONOWO-JABŁKOWY Z SOKOWNIKA Składniki: - kilka kiści winogron (powinny wypełniać sokownik w 1/4 wysokości - około 1 kilograma jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik) - 1 szklanka cukru (około 200 gram) - woda Przygotowanie: Owoce myjemy i pozbawiamy
Życie zamknięte w smaku