Winogrona i jabłka to kwintesencja smaku jesieni. Składniki: 2 małe jabłka 4 kiści winogron - u mnie obie wersje i z jasnym i ciemnym winogronem cukier do smaku 1 gałązka świeżej mięty 2,5 litry wody Sposób wykonania: 1. Owoce myjemy. Winogrona obieramy z gałązek. 2. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na plastry. 3. Owoce zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia
Kuchnia domowa Anifilmie poniżej znajdziesz przepis na zdrowotną nalewkę z ciemnych winogron. Owoce winogron chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak np. nadciśnieniem tętniczym, oraz nowotworami. Owoce ciemnych winogron są bogate w składniki mineralne, oraz witaminy. Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych właściwościach ciemnego winogrona . Nie pozwólmy więc, aby te drogocenne owoce marnowały się w naszych ogrodach ! Róbmy z nich przetwory soki
Przepisy i porady kulinarneMojemu mężowi zachciało się sernika na zimno, ja miałam ochotę na winogrona. Postanowiłam więc połączyć jedno z drugim i powstał taki oto lekki serniczek. Składniki: 1 kg sera w wiaderku 60 dag winogron jasnych bezpestkowych 200 g serka mascarpone cukier puder 3 łyżki żelatyny 1 zielona galaretka Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Dno formy do ciasta wykładamy całymi winogronami(...)Odstawiamy do stężenia. Kiedy stężeje serek miksujemy razem z mascarpone. Dosładzamy wg uznania.Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy i wlewamy do masy serowej, mieszamy.Pozostałe winogrona przecinamy na połówki, dodajemy do masy serowej, mieszamy.Wylewamy na zastygniętą galaretkę. Wierzch posypujemy wiórkami czekolady, dociskamy do masy, kiedy zastygnie będzie jako spód
Z Majeczką w kuchniWinogrona mogą wisieć na pnączu bardzo długo. Niestraszne im pierwsze przymrozki. Z czasem ich smak się wyostrza, chociaż tracą na soczystości. Miałam jeszcze trochę winogron, więc postanowiłam przetestować możliwość przygotowania z nich soku w sokowniku. Dodałam też jabłka z powodów bardzo prozaicznych - winogron okazało się być za mało. Może i dobrze wyszło? Sok ma wyraźny smak i aromat oraz przepiękną(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SOK WINOGRONOWO-JABŁKOWY Z SOKOWNIKA Składniki: - kilka kiści winogron (powinny wypełniać sokownik w 1/4 wysokości - około 1 kilograma jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik) - 1 szklanka cukru (około 200 gram) - woda Przygotowanie: Owoce myjemy i pozbawiamy
Życie zamknięte w smakuJest to wersja dla dorosłych, ale dla dzieci można zrobić tak samo tylko bez dodania alkoholu... · winogrona 80 dag · serek homogenizowany waniliowy 50 dag · jogurt naturalny 400 ml · cukier puder 2-3 łyżki · cukier waniliowy 1 łyżka · alkohol 1 kieliszek winogrona dokładnie myjemy, następnie wybieram kilka sztuk do dekoracji, zaś pozostałe przekroimy na pół i wybieramy(...)nich pestki. Tak pokrojone winogrona układamy na dnie pucharków. Owoce wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia, ale wcześniej polewamy łyżeczką alkoholu. Ubijamy następnie serek homogenizowany wraz z jogurtem, cukrami: waniliowym i pudrem. Sosem polewamy winogrona, zaś na wierzchu przybieramy owocami odłożonymi wcześniej
Camilla w kuchnichociaż w sam dzień Niedzieli Wielkanocnej będzie odrobinę cieplej niż przez ostatnie dni. Natomiast tym, co dziś zaproponuję jest prawdziwa bomba witaminowa - sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem winogron, pomarańczy, zawierająca ponadto doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, dzięki dodatkowi orzechów i oliwy. A zatem smacznego i mam nadzieję, że Wasze prace w kuchni przez najbliższe dni przebiegną wyjątkowo prężnie(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę myjemy i kroimy
psgotujemyidealne połączenie smaków. Roquefort wspaniale współgra z gruszką i winogronem. Składniki 2 gruszki , średnio dojrzałe 1 łyżka masła mix sałat 200 g sera pleśniowego Roquefort garść orzechów nerkowca 100 g orzeszków piniowych 2 łyżki miodu kilkanaście winogron Przygotowanie Sałatę opłukałem, porwałem na małe kawałki. Orzechy piniowe uprażyłem na suchej patelni. Gruszki , po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłem na ćwiartki(...)zrumieniły. Przełożyłem do salaterki wraz z masłem. Na taj samej patelni uprażyłem orzechy nerkowca, dodałem miód. Cały czas mieszałem, aż miód się rozpuścił i pokrył orzechy. Zdjąłem z ognia. Winogron umyłem, pokroiłem na połówki, usunąłem pestki. Również zglazurowałem miodem Sałatę rozłożyłem na talerzu, dodałem gruszki, delikatnie wymieszałem. Rozłożyłem winogron, posypałem orzechami nerkowca i orzechami piniowymi. Pokruszony ser Roquefort dodałem
R'n'G Kitchenwiększym powodzeniem w Polsce. Bez wątpienia ma na to wpływ fakt, że coraz więcej Rodaków spędza wakacje na tej największej wyspie Morza Śródziemnego. Ciekawość z pewnością wzmagają endemiczne odmiany winogron uprawiane tylko, bądź głównie, na Sycylii. Ciężko jest wymienić wszystkie winiarskie regiony sycylijskie; winorośl uprawia się niemal na całej wyspie. Niemniej za najistotniejsze siedliska uważa się północny-zachód ( okolice Palermo(...)Trapani ), a także zbocza wulkanu Etna. Dwa regiony, które dzieli tak wiele, że mogłyby równie dobrze znajdować się w różnych krajach. Okolice Palermo to typowe południe Europy. Z winogronami dojrzewającymi tak szybko, że są zbierane już pod koniec sierpnia. Pod palącym słońcem owoce dojrzewają tak silnie, że wina często są odbierane jako zbyt alkoholowe, bądź po prostu nudne. Na szczęście
królestwo garówbiałe, wytrawne wino wyjątkowej jakości, starzone przez 12 miesięcy w baryłkach z francuskiego dębu. Klasyczne Chardonnay pełne wyrazistych smaków i aromatów. Wykazujące drobne cechy mineralne, które są znakiem rozpoznawczym winogron produkowanych w Sierra Foothills, Reserve Chardonnay ma bardzo skoncentrowany smak tropikalnych owoców z niuansami toffi, wanilii i dojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi(...)sosów czy drobiu. Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA) Marimar Estate, La Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane owoce. Zbiór winogron odbywa się pomiędzy 5 a 19 października. Fermentacja zachodzi w beczkach z francuskiego dębu, 30% beczek jest nowych. Pełny, żółto-złoty kolor. Aromaty owoców cytrusowych oraz tropikalnych z aromatami owoców
królestwo garówjajka 1 masło 1 litr mleka 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki zielone ok. 1,5 kg winogron zielonych 1 opakowanie podłużnych biszkoptów lub biszkopt z 4 jaj- ja użyłam biszkoptów okrągłych Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, następnie(...)dodajemy do niego zimny budyń. Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż dłuższego boku ciasta, wsypujemy pomiędzy przestrzenie rolad umyte zielone winogrona, całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężała. Następnie wykładamy resztę masy, na wierzch układamy biszkopty, całość polewamy polewą i ponownie odstawiamy do stężenia Ja użyłam
Ciasteczkowy Potwórproszku; 3 łyżki soku z cytryny; skórka otarta z 1 cytryny; 125 ml białego wytrawnego wina; 400 g śmietanki 30% lub 36%; około 20 g czekolady; 150 g jasnych winogron; 150 g ciemnych winogron; Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą kremową masę. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała, następnie rozpuścić podgrzewając (nie gotować(...)ubić 200 g schłodzonej śmietanki. Do tężejącej masy szodonowej (winnej) dodać najpierw śmietankę, delikatnie wymieszać, następnie dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Dodać trochę umytych i przepołowionych winogron. Masę wyłożyć na ciasto w obręczy, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno i posmarować wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą lub kakao. Ciasto wstawić do lodówki na minimum
In my kitchenDzisiaj zapraszam na aromatycznego kurczaka z winogronami, duszonego w białym winie Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro , które idealnie komponuje się z kurczakiem. Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu, jest doskonałą propozycją na wykwintny obiad. składniki na 4 porcje 8 pałek z kurczaka ( dramstików ) 1 cebula 1 jabłko 1 por 15 dag winogron 1/4 litra białego francuskiego wina Celebro(...)pieprzu 1/2 łyżeczki soli przepis Umyte i odsączone pałki z kurczaka doprawiamy solą i białym pieprzem. Białą część pora kroimy w plastry a cebulę i jabłko w kostkę. Opłukane winogrona przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy porcje kurczaka. Dodajemy pokrojone jabłko i cebulę i chwilę podsmażamy. W trakcie smażenia kurczaka podlewamy
Smakowite Daniasmakowe, może dodać gorgonzolę, ja wolę z łagodniejszym lazurem. Camembert też nie będzie zły. Żurawina lub rodzynki, zawsze jakaś resztka w szafce się znajdzie. Standardowo dodaję gruszkę, ale winogrona przetrwają świeże dłużej, jeśli sałatkę chcemy zabrać do pracy. Owoc granatu pasuje tutaj równie znakomicie. Dobre byłyby również cząstki pomarańczy, grejpfruta, ale to już następnym razem :) Sosem polewamy tuż przed(...)składniki: proporcje wg uznania rukola i baby szpinak (ew. mix sałat) ser z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur) suszona żurawina lub rodzynki owoc granatu orzechy laskowe winogrona Szpinak i rukolę myjemy, a następnie delikatnie osuszamy. Ser kroimy lub rozdrabniamy w palcach na mniejsze cząstki. Winogrona myjemy, jeśli mają pestki, każdy owoc kroimy na pół i wyłuskujemy
bistro mama